zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Banja Luka obnavlja uzletno-sletnu stazu

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Aerodrom Banja Luka je dovršio natječaj za adaptaciju i uklanjanje oštećenja uzletno-sletne staze, spojnice B i dijela stajanke. Površine koje se adaptiraju su u vrlo lošem stanju. Zašto je ovaj posao napravljen tako stresno i hitno? Inspektorat Direkcija za civilno zrakoplovstvo je izvršilo nadzor manevarskih površina aerodroma te je oštećenja okarakteriziralo kao problem I. kategorije što znači da se daje rok za hitno saniranje. Inspekcija je naredila da se propusti otklone u roku od 30 dana. Stoga je aerodrom hitno pristupio natječaju i pokretanju radova.

Aerodrom se odlučio da radove izvrši vrhunska njemačka kompanija Possehl koja radi vrlo mnogo rekonstrukcija pisti diljem Njemačke, Austrije i ostatka Europe. U regiji ova tvrtka radi rekonstrukcije na gotovo svim aerodromima Hrvatske i Slovenije, ali i na nekim drugim aerodromima regije. Possehl ima stalne višegodišnje ugovore o održavanju sa MZL Zagreb i drugim aerodromima.

Upravo je Possehl radio veliku adaptaciju i popravke 2006. godine u Banja Luci. Aerodrom se složio da su upravo ti popravci izuzetno kvalitetni i da ni jedan jedini popravak od njih nekoliko desetaka na uzletno-sletnoj stazi nije doživio ni najmanje oštećenje i ruiniranje, te je i dan danas, nakon 15 godina više nego prihvatljiv.

Aerodrom je od prošlog utoraka radio na ispitivanju staze i pripremnim radovima (uklanjanje većih oštećenih dijelova piste). Posshel je sa radovima krenuo jučer (utorak 25.1), a već sutra će imati i prva zalijevanja saniranih pukotina. Possehl će raditi na pisti doslovce u tri smjene sedam dana u tjednu i radove će dogotoviti za 15 radna dana, a ako vrijeme posluži i zbog ekstremnih klimatskih uvjeta neće biti prolongiranja (problematični su radovi sa kemijskim preparatima) aerodrom bi se mogao otvoriti i prije roka od 28.2.

Moja malenkost je pomogla Aerodromu u samoj provedbi ovog posla, te sam intenzivno na istome konzultantski radio.

Aerodrom Banja Luka naglašava da već ima jednu novu liniju dogovorenu (Ryanair Nuremberg od 31.3.) i da je u finalizaciji pregovora za  nove prijevoznike i linije, pa se očekuje da će ove godine biti daleko veći intezitet prometa i broj putnika, dočim je i ova adaptacija bila više nego nužna.

 

89 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Really? Why?
Staza je u savršenom stanju… Kao i staza u Zaluzanima, ali to nije bitno, zar ne…

Koliko je realno da nakon što je Wizz ukinuo letove za Eindhoven, da Transavia uleti i pokrene letove za Amsterdam?

to bi bilo TOP

Ko su podizvođači? Ne vjerujem da ova njemačka firma dovozi i asfaltnu bazu…

šta je dva šlepera na toliku površinu… to samo da ga “lakira” odozgo. Mene zanima svašta pa bih bio rad da znam i šta se stavlja…

Ljudi, razlikujte značenje riječi REKONSTRUKCIJA i SANACIJA. Rekonstrukcija je kada se sve radi i obnavlja, a sanacija je samo kada se popravljaju oštećenja

Odlično! Bravo! Tako rade pravi aerodromi i Banja Luka, toliko mala, treba biti uzor Mostaru, Ohridu, Ljubljani i mnogim malim aerodromima u regionu. Stalno se nešto pregovara, aktivni su, odgovorno pristupaju, profitabilni su (dobar biznis model). Sarajevo već “gubi” od Banja Luke po broju otvorenih linija, ako ovi prijevoznici dosita dođu, tako da će bolje biti povezano s Europom nego ostatak zemlje.

Jos da Bracu malo pomognete he he

Mislim da im razultati od 2019 jasno pokazuju koliko im je pomoc potrebna…, imajuci u vidu i trenutno najavu za s 22…

Siguran sam…
U ovome trenutku nek nabroje nove linije i koje kompanije su uspili dovest…
Osim charter letova grubera…
Eurowings,lot,british,povratak tui,
Neki drugi ultra lcc??
Nisam bas vidio tu list novih kompanija s redovnim linijama….

Da, da!!

Ako vi tako mislite.

Izgleda Alen ulazi na velka vrata aerodroma u BiH .
Mostaru besplatno nudi pomoc,Banja Luci pomaze oko projekata a uskoro u Sarajevu…
Hvala mu na tome…

Ja sam ovdje SAM mentora nemam za vasu info.
Na ovom sam portalu,jer me interesuje kao vecinu avio info.

Ako sam sta lose reko ili napiso
” IZVINJAVAM SE JAVNO OVIM PUTEM ” …

E pa sad opet demantuje te sami sebe.

U prošlom članku ste rekli da je rok za sređivanje piste bio do jeseni, sad ispade da je 30 dana. Rekli ste da je raspisan konkurs, ali ispade da je direktna pogodba jer se od starta htjeli raditi sa određenom firmom.

PS. Jel imate slike od vojnih kaponira.?

Da, jesam naveo tri dvorske firme. I promašio sam. Što mi se rijetko dešava. Ali je sve bilo obavijeno velom tajne. I još uvijek aerodrom mudrije. Al sa sam promašio jesam.

Objavite te slike. To su najbolji orlovi koje je SFRJ proizvela koji zbog extremno glupe BH politike (muslimanske) stoje tu neiskorišteni.

Ma to je sve za muzej. Nema tu vise nista operativno. Koja gazela i mozda jedan Mi8. I servis i obnova resursa helikoptera sa Ukrajincima na kraju nista, bačene pare i ispade cirkus. Bila je jedne godine, ali davno, neka mogućnost da se to proda Srbiji (avioni) ali na kraju je obustavljeno sve da li zbog visokog predstavnika ili nije bilo saglasnosti.
Vojsku treba ugasiti i napraviti dobre civilne zaštite sa helikopterima za gašenje požara. Neku aviokompaniju sa 2,3 aviona i naći čestite ljude da rade i vode to. Razvijati privredu. J…m ti vojsku i rat.

Dole su samo avioni. Sa veoma veoma malim naletom. Htjela je to Srbija da pazaru ali muslimanska strana nije dozvolila.

mislim da je pravoslavna politika bila glupa u ovom slicaju.

Svaka cast. I direktoru koji je to tak brzo sve uspio napravit, i sto nije odabral tamo neku lijevu domacu firmu nego vrhunske strucnjake najbolje u struci, i sto ce sve bit gotovo tak brzo.

Cestitke i vama Alen na tome sto ste bili konzultant. Mogu li znati koja je bila svrha vasih konzultacija?

Svaka čast gosn.Šćuric,a ovdje se špekulisalo da će raditi ekipa iz integrala,niskogradnje ili fortis grupe.Ujedno se mora pohvaliti menadzment BNX na pravilnoj reakciji i odabiru.Mogli ste biti i konsultant u proširenju parking pozicije i produženje terminala?!

Koja je razlika između “prihvatiti” i “istinski prihvatiti”?

Mislim da je u planu linija za Švicarsku i Grčku.

Da nije Basel i Corfu?

Basel već ima sa Wizzair, a Corfu će Ryanair letjeti.

Malo konkurencije na istoj liniji nije lose,samo se nadam da nece letjeti iste dane kao sto lete RYR – ARN i WZZ – NYO.Bas bi bilo extra imati Stockholm (all sirport) 4 pw

Pozdrav interesuje me zasto ste ukinuli liniju Banja Luka- Eindhoven LP

Tipujem Easy jet za Genevu 😎

Amsterdam ili Berlin

Berlin sa Easy Jet bi bio pogodak. Transavia za Amsterdam i Wizz za Paris

Easy jet BNX Berlin

Ciljam Cirih. Mislim da je to sledeća destinacija.

Mislim da neće biti Cirih.

Da li znate zašto je Wizz ukinuo Eindhoven. Znam preko prijatelja koji su često letjeli da je lf bio jako dobar. Ja mislim da je pao lf za Tuzlu pa su je ugasili. Te avione treba ipak u Tuzli zaposliti. Svi su iznenađeni ovim ukidanjem

Ali ima logike

Tipujem Easy jet Geneva 😎

Easy Jet London bi bio top

Sta li se ovdje moglo konzultirati, da mi je znati.

Vjerujem da je bilo nekog posla ali nisam siguran kojeg.
Ako je taj posao odvesti se u Banjaluku, potvrditi nalaze drzavne direkcije i uslikati ostecenja onda vjerujem da tu ima dobrih 6 sati posla.

Onda ste vjerojatno i gradjevinski inzinjer pa mozete pruziti usluge konsultacije u vezi nacina na koji se mogu zadovoljiti zahtjevi direkcije.

Svaka vam čast Alene. Nadam se da ćete i dalje sarađivati sa upravom BNX

Da, dobro je imati nekoga ko moze, s vremena na vrijeme, napraviti fotografije piste i terminala.

Gospodine Alene rekli ste da ćete ove sedmice doći u Sarajevo, pa se nadam da ćete i posjetiti direktora Medunarodnog aerodroma Sarajevo. Volio bih da ga pitate o rekonstrukciji sarajevske piste, koja nije rekonstruisana 40 godina, samo je sanirana nakon rata i to je to i da li je u planu njeno produženje kao i izgradnja novih rulnica. Lp
PS: Sarajevu podhitno treba obnova i proširenje platforme

Svaka vam cast
Hoce li biti neki projekat s Tuzlom?
Znaci polovinom februara mozemo ocekivati vas u SJJ I TZL

Extra, svaka čast gospodine Alene. Jedva čekam taj intervju. Dobro ih naljepite po nosu

Volio bih da pitate direktora zašto nemaju dobru strategiju razvoja aviokompanije. Zašto su im konstantno prioritet linije za Kuwait, Bahrein, Riyadh i ostale linije sa kojima je Sarajevo već odavno povezano i gdje je velika konkurencija. Zašto zabušavaju na svakom koraku i neozbiljni su sa vođenjem aviokompanije.
PS: Kada budete imali sastanak i sa direktorom Medunarodnog Aerodroma Sarajevo, volio bih da ga pitate zašto Sarajevo nema noćnih letova i nije otvoren 24/7 kao i drugi aerodromi

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!