zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Kakvu je godinu imala Croatia

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

Jednom riječju lošu. Ako se kompanija prije Covida-19 nije snalazila, sada se snalazi još i manje. I dok Air Serbia agilno koristi svaku priliku, krene sa ekspanzijom u prvoj sekundi po Covidu-19, enormno joj raste broj putnika, Croatia je još uvijek u Covidu-19, njoj je „prerano“ i ona je ovo ljeto spavala zimski san. No, to nije najgore. Najgore je to što je i sa postojećim redom letenja kompanija imala prazne avione. Prestrašno.

Kompanija je prekasno krenula sa povećanjem kapaciteta, linija i frekvencija. Iz Zagreba još uvijek nije obnovila letove za Lisabon, Oslo, Stockholm, Helsinki, Prag, Milano, Bukurešt i St.Petersburg (to i ne može u ovom trenutku). Dio tih linija u međuvremenu je preuzela konkurencija (TAP, Ryanair i Finnair).

Ipak ima i jedna vrlo pozitivna stvar, a to je stvaranje sezonske baze u Splitu sa dva aviona (jedan A319 i jedan Dash 8-400), te pokretanje niza linija iz Splita. Ovako veliku ekspanziju Split već dugo nije doživio od strane nacionalnog prijevoznika. U Splitu Croatia je pokrenula letove za Stockholm, Bukurešt, Amsterdam, Atena, Milano, a povećala je i frekvencije za Minhen, Frankfurt, Beč, Copenhagen i Zurich.

Nažalost ovo nismo vidjeli u drugim aerodromima regije poglavito u Dubrovniku, Zadru, Puli i Rijeci. U Osijeku kompanija je ponovo otvorila liniju Osijek-Minehn koja bi sada trebala biti cjelogodišnja.

Kompanija je letjela PSO linije punih 5 mjeseci iako ih Vlada nije raspisala, tj. nije za isto pripremila ni ugovor ni novac. Nije jasno hoće li vlada ipak retroaktivno naknaditi ovaj novac kompaniji. Neznatno je smanjena tek linija Zagreb-Zadar-Pula.

Croatia je ove zime povećala broj frekvencija na postojećim linijama, do I. mjeseca zadržati će letove iz Dublina za Zagreb, te je tri linije produžila na zimu Rijeka-Minhen (3 puta tjedno), Split-Zurich (2 puta) i Pula-Zurich (2 puta tjedno). Sve ove linije operiraju se do sredine I. mjeseca.

Na kraju Croatia je napravila još jedan odličan potez nabavivši A320 kao backup avion. Avion se plaća power by hour, dakle kompaniju košta jako malo kada je prizemljen. On će prvenstveno služiti za upadanje u slučaju poremećaja kako bi se smanjila kašnjenja i kompenzacije, ali i za pokoji ad hoc charter u top sezoni kada kompanija nema ekstra kapaciteta. Izvrstan potez i katastrofalna realizacija. Naime, avion je kasnio, pa je preuziman (i mehaničarski sređivan) malih milijun godina, a je u flotu ušao debelo nakon top sezone, kada kompaniji više ne treba.

Kompanija je konačno odlučila naručiti šest Airbusa A220. Ovo nikako nije dobar avion za kompaniju, prevelik je za niz linija, a premalen za neke sa Jadrana. Kompanija planira unificirati svoju flotu oko A220, no nije jasno kako sa samo 6 aviona. Znači li to da Dash 8-400 ostaju, ili da će dio A320obitelji ostati u floti iako će tada već imati skoro 25 godina.

61 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

I opet 50 komentara jedan bezvezniji od drugog…croatia je mrtva samo nema tko rec.
A bit mrtav avio prijevoznik u zemlji s 15 miliona turista godisnje moze samo retard.
Pa jebate lokalna baba iznajmi kokosinjac za apartman a croatia nema putnika…
Kako ostali imaju?
Nek crkne ko je j….

Imali su super godinu. Jednu od boljih.

Pa za njih je bila super, za one koji su to platiti i je baš…

A220 je daleko najlogičniji avion za OU. A320 nije dobra zamjena za A319 jer je prevelik, a E195-E2 je premal.

I E2 je premali za Croatijin load faktor.

Pa šta onda govorite da im treba A320, ako ni ATR-42 ne mogu napuniti?

Znači želite reći da A220 nije dobar jer je managment loš, a A320 je dobar jer ste optimist?

Tako nekako. 😂

A320 je prevelik kao zamjena A319, a E195-E2 je premal.

Da radi dobro bilo bi svašta moguće no sada od tog A320 nema koristi i prevelik je za veliku većinu linija. A220 je pak savršen kao zamjena za A319.

Croatia je taj avion naručila što znači da ima para za njega.

Nije još naručila, odlučila je da naruči.

Boga mi, ja sam juče na jednom popularnom hrvatskom portalu počitao Alenovu izjavu o NATO avionima u Dubrovniku, ne bih rekao da ga ne cene u Hrvatskoj, a za Croatiju vam verujem.

A otkad je autor postao vojni analiticar?

Poslednji put kad sam proverio NATO je bila vojna organizacija a ne civilna avio kompanija.

Boga mi, ja sam juče na jednom popularnom hrvatskom portalu počitao Alenovu izjavu o NATO avionima u Dubrovniku, ne bih rekao da ga ne cene u Hrvatskoj, a za Croatiju vam verujem.

Tako je, ovdje se često neuteneljeno ocrnjava CA. Jesu li u pitanju osobni animoziteti?

Sta je sa onim da je Aegan zainteresiran da ih kupi?

Moze lako da se desi da TK-JU Jont Venture sa svoje strane dodatno doprinese smanjenju zainteresovanosti Aegeana za OU, jer je za ocekivati da ce JU znatno ojacati na lokalnom ex Yu trzistu (a i sire) i samim tim smanjiti manevarski prostor u regionu koji je Aegean eventualno nastojao iskoristiti za OU.

Zato sto bi TK konkurencija preko JU bila previse velika.
Nije isto kupovati OU kad se u okolini nalazi samo JU i kad se u toj istoj oblasti nadje JU uz veliku TK podrsku.
Samim povecanjem konkurencije na ovaj nacin Aegean bi morao mnogo vise novca da investira u borbu na ex Yu prostoru a to bi moglo celu operaciju OU preuzimanja da ucini finansijski mnogo manje atraktivnom.

Alen, Croatia je pripremila za svakog budućeg kupca ‘poison pill’ – A220. To će odvratiti svakog ozbiljnog, to je neozbiljan potez.

Kakav crni Aegean. Tko vam je servirao tu patku??

Crotia je istinski smeće od kompanije. Nabavljaju preskup a nepotreban avion (kako će to platiti), gube tržišni udio i to ekstremno brzo, gutaju enrmne novce poreznih obveznika. Ma to treba zatvoriti!

Pa nazovite premijera RH, imate njegov broj mobitela, pa predložite.

Ja se nebi hvalio poznavanjem Bandica. Lopina najveća.

Možda? Moždani udar.

Naravno, to se svugde tajo ponasa.

Psi laju, a kolone prolaze. Čemu trošiti energiju, znanje, dobru volju , kad to nikoga u Buzinu ne interesira.

Ako kojim pukim slucjem kompanija prezivi, ide ubrzano smanjivanja operacija u ZAG i preseljenje u SPU koji bi im trebala postati glavni hub kroz koju godinu. Zivi bili pa vidjeli

Split je budući “highlight” mediterena, tako da svatko tko tamo ulaže sada će dobro uprihodit u budućnosti

Ali zato su sad spremni za udarnu zimu, i rezervni Airbus je tu.

Na planespotters.net pod CTN flotom je navedeno da dolazi jedan A320, 9A-CTO..

To je taj “back-up” avion.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!