zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO – NAJAVE: Air Montenegro će letjeti Zurich ove zime

Air Montenegro će iznenađujuće ove zime letjeti liniju Podgorica-Zurich i to dva puta tjedno, četvrtkom i nedjeljom. Prošle zime Air Monenegro nije letio za Zurich. Iskreno bilo bi mi logičnije da kompanija leti za Frankfurt ili Paris umjesto Zuricha, bitno veće zračne luke sa bitno više mogućih konekcija, potencijalnih turista i u slučaju Frankfurta većom dijasporom.

Kompanija je planirala letjeti i za Istanbul iz Tivta 4 puta tjedno, no sad je liniju povećala na 7 letova tjedno. Ovo je direktan odgovor na produženje Turkishevih letova iz Istanbula za Tivat na zimu, koji linija će letjeti 5 puta tjedno.

Ove zime Air Montenegro leti iz Podgorice za Istanbul (2 puta tjedno), Beograd (14 puta tjedno), Zurich (2 leta) i Ljubljanu (3 leta tjedno), te iz Tivta za Beograd (7 puta tjedno) i Istanbul (7 puta tjedno), što znači da će ove zime kompanija imati 35 tjednih leta. Prošle zime kompanija je imala 29 tjednih letova, što znači da ove zime Air Montenegro ima 6 letova više ili 21% više letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

36 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene, Vi rekoste da easyJet Switzerland leti pod DS kodom, zar ne? Pa koje to linije su DS, ako mozete da navedete nekoliko, buduci da je evo BEG-GVA, koju leti easyJet Switzerland, U21492, dakle pod kodom easyJet-a.

Eto na FR24 se vode kao U21491 i U21492.

I CDG-BEG se na FR24 vodi kao U24631 i U24632.

Nigde nema DS koda osim za par ferry letova.

Jer je FR24 daleko relevantniji izvor nego beg.aero

Pa ako nije relevantan zasto ga onda Vi stalno uzimate za izvor?

easyJet za broj leta koristi ICAO callsign, a ne IATA broj leta. Stoga ne mozemo komentarisati to jer nije isti kriterijum.

Bravo Alene! Jasno da su Pariz i Franfurkt daleko bolje opcije. A nije li vrijeme da Montenegro uvede code share sa EU igračima? Napokon imaju sve preduvjete za to.

Cirih je daleko logičniji od Frankfurta ili Pariza. Pre svega zbog dijaspore koja je u Švajcarskoj grupisana oko Ciriha. Dijaspore ima više u Nemačkoj, to je istina, no ona je grupisana oko Berlina i oko Diseldorfa.

Kažete konekcije? A kakve to konekcije Air Montenegro može da ponudi? Oni su 100% P2P kompanija još uvek.

Turisti? Da, Pariz je turistička meka. Frankfurt nije turistički grad. Cirih ima daleko više turista nego Frankfurt.

Pa koje to konekcije Air Montenegro ima na tim aerodromima? Nijednu doslovno jer nema ni interline ugovore, a ni codeshare ugovore.
Sada kada udjem na sajt Air Montenegra ne mogu da kupim nijednu kartu sa transferom na BILO KOM aerodromu u Evropi.
Stoga priča oko konekcija ne drži vodu.

Jeste Nemačka, ali ne Frankfurt nego Berlin i Diseldorf.

Jasno da niko neće putovati TGD-ZRH na jednoj, pa zatim ZRH-XXX na drugoj karti.

To je na puno previše preskupo i niko to neće uraditi, stoga to nije argument za uvodjenje linije.

I ja mislim da nece. Prevelik je to rizik.

Kako to mislite da JU ima premalo konekcija?

Pa taj isti Austrian ima samo oko 30% vise destinacija u ponudi nego JU a u poredjenju sa JU prilicno retko lete ka Crnoj Gori.

Bolje leteti sa jednom kartom makar malo i sacekali u Beogradu nego uzimati rizik odvojenih karata gde sve moze vrlo lako propasti.

Pa ako morate da letite danom kada nema konekcije snaci cete se vec nekako. Ako ne morate onda birate dan kada ima povoljnih konekcija.

Kao sto sam vam rekao nema OS duplo vise destinacija nego JU , samo oko 30% vise a putnika ne zanima koje je velicine kompanija nego da li mu moze ponuditi sta mu treba.

Tih 30% se vrlo lako anuliraju cinjenicom da OS ima samo 8 letova nedeljno ka TGD. Dakle, dzaba njima veca mreza iz VIE kad 2 dana u nedelji uopste ne lete za TGD pa samim tim ne mogu ni prevesti dalje putnike iz Beca.

Air Serbia ima 80 destinacija a Austrian 110.

Nemojte iznositi neistine koje se tako lako mogu proveriti.

I opet se Istanbul koristi za to. Očigledno da ljudima odgovara.

Austrian ima tek par letova? Pa Vi rekoste da će imati 14 letova? Šta bi?

Air Serbia ima premalo konekcija? Air Serbia ima više nego dovoljno konekcija za potrebe crnogorskog tržišta.

Air Serbia ima premalo konekcija? To nije istina. Za tržište veličine Crne Gore je više nego dovoljno. Air Serbia ove zime leti na 60 destinacija. Prosečno ima 7,35 letova nedeljno po destinaciji. Više nego dovoljno za Crnu Goru.

Pritom je bitno jeftinije leteti preko BEG, nego leteti na dve karte preko FRA ili ZRH. Tek kada bude konekcija na jednoj karti u FRA ili ZRH se to može porediti. Do tada je BEG u prednosti ogromnoj!

Alene da li uopste imate ideju koliko je out passengera iz CG posebno tokom zime?Za nas iz CG koliko putujemo i to sto nudi Air Srbija od konekcija preko Beograda je previse.

Naravno da neće pored toliko drugih opcija preko Beograd, Istanbula ili Beča.

Frankfurt jeste bitan aerodrom ali mozda neke interne analize pokazuju da nije isplativ za AirMontenegro.Mozda je isto i sa CDG.Sto ne pitate ljude iz AM bokjw je nego nagadjati.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!