zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ljubljana u 6 mjeseci samo 70.011 putnika

Aerodrom Ljubljana je u prvih 6 mjeseci imao tek 70.011 putnika, te pao na 11. mjesto u regiji. Ovoliko je Sarajevo imalo samo u VI. mjesecu. Sjetimo se da je ovaj aerodrom čvrsto držao 7. mjesto, a nekih godina bio je čak na 5. mjestu. Sada su ga preskočili Sarajevo, Tuzla, Podgorica i Tivat. Iskreno za nepovjerovati na što je Ljubljana pala. Ljubljana ima tek 8,9% prometa iz 2019, što je jedan od najlošijih rezultata u Europi. Tijekom zime aerodrom je imao tek 7 tjednih letova, po tri dana u tjednu nije imao ni jedan jedini let.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Ljubljana

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sramota

Pa ako pitate “pametne” slovenske politicare jeste! Steta sto niko od njih za svoje poteze nece kazneno odgovarati. Al kao sto ste rekli, puno pricaju i nista ne rade!!!

Koliko čitam komentare na slovenskim news portalima, većina Slovenaca je zapravo sretna što je Adria bankrotirala. Kod nas u Sloveniji prevladava mišljenje, da se sada više neće baciti novac u dokapitalizacije ovome vječnom gubitniku. Istodobno, isti komentatori zaboravljaju da se to dogodilo jer je bivši vlasnik (to jest država) posljednjih 15 godina postavljala nesposobnu upravu, koja je Adriu zapravo dovela do takve bezizlazne situacije.

Moje mišljenje je, da pojedini Slovenac kao poreznik voli uzeti pravo u svoje ruke i zahtijevati u što ima ili nema smisla trošiti “njegov” proračunski novac. Sve u smislu da se novac tog poreznog obveznika niti se slučajno ne bi trošio na stvari koja mu kao pojedincu nije potrebna. Istodobno, taj poreznik ne razmišljaju o tome koliko je Adria Airways godišnje doprinosila u državni proračun posredno (plaćanjem poreza i sl.) i neposredno (potpora drugim industrijama sa izvrsnom zrakoplovnom povezanošču). Ako se ne varam, za vrijeme bankrota Adrie primijetio sam u nekom novinskom članku da je Adria uplatila 4 ili 5 puta više u proračun nego što je država kao vlasnik dokapitalizacijama uplatila u Adriju, ali ovo je previše da bi taj slovenski poreznik mogao razumjeti.

Moje osobno mišljenje je, ako postoji nešto što je strateški važno za zemlju, onda je to definitivno promet. A zrakoplovne linije, koje su trenutno dostupne u Sloveniji ne zadovoljavaju strateške potrebe slovenskog gospodarstva.

Pa, koliko čitam komentare na drugim hrvatskim medijama (osim zamaero.com), javno mnijenje o potrebi nacionalnog prijevoznika je negdje priločno slična i u Hrvatskoj. Nadam se samo da ćete se u Hrvatskoj nešto naučiti iz naše pogreške!

A CA ima višak kapaciteta, i lijeni su pokupiti novac koji leži na cesti udaljen sat vremena autom od ZG…
Da su barem organizirali prijevoz busevima do ZG ako već ne žele bazirati avion

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!