zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

NAJAVE: Air Serbia otvorila još tri linije

Air Serbia je objavila otvaranje još tri linije ovog ljeta. 1.6. kompanija otvara Amman (Jordan) koji će se operirati 4 puta tjedno (zimi 3). 2.6. Air Serbia pokreće Socchi (Rusija) koja će se operirati 2 puta tjedno. I Lyon (Francuska) kreće 2.6. i operirat će se 2 puta tjedno. Ovime kompanija otvara 14 novih linija i obnavlja 5 linija. Ogromno! Istinski respect!

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

105 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

bogme ovi rastu ko gljiva posle kise. Odakle lova za to

Bolje i tako nego katanac na firmu 🙂 Seti se Lufthanse nedavno…

Mislim na onaj bailout od strane Vlade Nemacke 2020.

Malo je konfuzno kad ima ovoliko puno poruka, ne moze bas najbolje da se isprati ko sa kim i sta komunicira, i ko kome odgovara. Pomesaju se nekad redosledi odgovora, a dosta ljudi je anonimno ovde i ne znas ko kome pise.

Stiže prvi ATR72-600
Sutra je u Beogradu

Javili su svim medijima, ne samo vama.

Nisu vama javili nego su izdali saopstenje. Cemu konstantna potreba da izigravate neku eksluzivnost?

🙂 🙂 🙂

YU-ALY stize opremljen “Prestige” sedistima.
Bravo Air Serbia!

Jel to dobro? Jesu “prestige” sedista popularna?
Video sam sliku unutrasnjosti novog aviona, sedista deluju udobno.

To znaci da ce imati vise mesta za putnike.

78 sedista zahteva manji cargo prostor, sto nije opcija za JU.

Da li su u pitanju Geven sedista koja se ugradjuju u Atr?

Hvala, a znate li je li razlika u ‘klasik’ i ‘prestiz’ sedistima samo u tome sto ‘prestiz’ mogu da se obaraju? ili ima jos neki razlika?

I negde sam procitao da novi Atr moze da ima 78 sedista, jel moze neko da mi objasni zasto ovaj sto ga je Air Serbia uzela ima 72?

Što je više sedišta to je manje prostora za putnike

Zaista svaka cast AS makar zbog toga sto pokusavaju i bore se,ne cekaju samo da se novci potrose sami od sebe,sto se destinavija tice ok je,nisam siguran u uspjeh Valensije i Trsta/Barija kao i Liona ali budemo vidjeli…ne razumijem ni liniju za Nis zasto nije komercijalna i da ide 2 puta na dan mislim da bi avioni bili puni za transfere…

Ako malo pogledate sustav letova Er Srbije, kao i fakat da je PSO pokrenut u već poodmakloj zimskoj sezoni, uradili su najbolje moguče da zapravo povežu Niš što bolje i omoguće transfere kroz Beograd u najvećoj meri, imajući u vidu okolnosti.

Gledao sam juce iz Nisa za Aman i nije bilo nista u ponudi. Mozda su sad ubacili

Interesantno, nisam to znao. To je bas cudno

Vrlo je interesantno formiranje cena Air Serbie za transfere iz Niša. Direktni let iz Beograda je dosta jeftiniji nego transferni iz Niša za istu destinaciju. Zbog velikog novca koji je izdvojen za subvencije ne bi trebalo da postoji neka razlika u ceni. Zbog same postavke transfernih letova i načina na koji se formira cena karte broj putnika je 3-6 po letu.

Na letovima od Niša do Beograda je tek po nekoliko putnika. Direktne linije iz Beograda naravno ne mogu da se porede sa PSO linijama i treba da imaju svoju komercijalnu cenu. Sa druge strane bilo bi ok. da transferni letovi iz Niša imaju istu ili tek malo veću cenu karata u odnosu na direktne letove kojima su ti transferi i namenjeni. Ovako mnogi potencijalni putnici već u startu nemaju neki motiv da koriste te linije.

Pa i nije strasno. Gledao sam cenu FRA-BEG-INI. Oko 2h presedanje. Karta cca.100€. To je sasvim ok.

Može li Er Srbija da u Lionu prođe bolje od Wizza? Svakako ima bolji avion za destinaciju, može da obezbedi i neke transfere… Blizu je Ženeva koju iz dva puta nisu uspeli da razrade. Videćemo.
U uspeh Sochija ne sumnjam, od svih novih ruskih destinacija ona ima i najveći p2p potencijal. Aman je fenomenalan dodatak, moraće da se radi sa agencijama ali biće to dobra destinacija u mreži.

Moze, ima transfere i manji avion za razliku od wizza

Ko ne rizikuje, ne profitira

Naravno. Er Srbija ni nema neku drugu alternativu, da leti samo P2P bila bi mala i bez ikakvog izgleda za profit. Zanimljiva je geografija novih linija – sve su na jugu, a gotovo sve na Mediteranu (jedino Soči ne, i Lion uslovno)

Iskreno meni je izbor linija super, Bari, Valensija, Aman i Majorka su mesta gde licno planiram da putujem.
Dosadile su vise linije ka Skandinaviji, Nemackoj itd, ko jos zeli tamo osim gastosa da putuje, vidis jedan grad video si ih sve, svi lice jedan na drugi.
Bile su nam potrebne ovakve linije gde moze da se ode u Oktobru/Novembru, a da bude toplo 🙂
Nadam se jos jugu Spanije, Siciliji, Portugalu – mozda to Wizz uvede 🙂

Baš tako, bilo je vreme da dobijemo destinacije za našu dušu 🙂

Mozda avio kompanije ne otvaraju letove ‘za dusu’, ali mi putnici na taj nacin biramo svoje sledece destinacije, tako da je to poprilicno bitno za uspeh jedne linije

A ne ide se na putovanje?

Tako je, konacno i to da docekamo

Haha da smanjuje. Evo ostala na 1dnevno utorkom za TGD krajem januara 😂

Pa ako neko naglo povecava i reaguje na trziste to je JU.

Mislim da JU malo šire doživljava feeding destinacije od vas. Priština svakako nije moguća dok se dve (vazduhoplovne) vlasti ne dogovore. Brač, Mostar – nice to have, ali malo ljudi. Mada bi Mostar imao smisla sa ovoliko italijanskih destinacija, bez daljnjeg. Za Zadar, Ohrid, Burgas, Cluj se apsolutno slažem.

Slažem se. Ne znam skroz background, da li bi Er Srbija bila poželjna aviokompanija u Mostaru (molim vas bez rasprave, ne mislim ništa loše nego znam da u našem regionu postoje određene lokalne specifičnosti koje treba uvažiti pre biznis odluke)

Alene, pobogu, shvati da letnji red letenja nije još uvek ažuriran!

Pa ako ih i povecaju, povecace tamo krajem maja. I nesto malo oko praznika.
Meni se to vise svidja nego kao sumanuti poput easyJet koji je prvo planirao Zenevu skoro svakog dana da bi se onda povukao. Ili Wizz – otvori- sakupi pare i zatvori pre nego i da je poleteo.

Da, Wizz je toliko bezobrazan da sad svaka druga kuća ima po jedan vaučer za Wizz letove. Ali tako su uticali na cash flow plus obezbedili putnike za sledeću sezonu. Kvarno ali neće trpeti neku štetu. Da to urade JU ili OU bili bi razapeti u medijima i na mrežama.

Alene,

Valjda znate šta aviokompanije nude putnicima prilikom otkazivanja letova sad tokom Covid-19?

Totalno amaterski bi bilo da jedan od vodećih analitičara u regiji ne zna za vaučere/kredite koje kompanije nude.

To nema veze jedno sa drugim u ovim okolnostima. Karte se bukiraju svega 10-15 dana pred putovanje. Drugo, omikron dosta otezava raniji buking, Europska unija jos uvjek nije izasla sa jasnom politikom slotova za ljeto… Dakle, okolnosti su se promjenile dramaticno te je i planiranje drugacije.
Takodjer, dosta kompanija i dalje usaglasava svoje redove letenja, pa ce tako i Air Serbia uciniti sigurno u narednom periodu. I uopće nije kasno, te nije ni cudno niti neprihvatlhivo.

Tako je, u ovome se 100% slazemo

Pa ovo je stara vijest čak i u okviru samog portala.

Hahaha, stvarno ne razumem sto za neke ovako bitnije vesti ne naprave izuzetak i objave ih cim dobiju informaciju. Nije kao da treba vise od 5min iskucati ovaj tekst

Iskucatl??? Mislite prepisati tacnije copy-paste 🙄

Jučer se za to jest znalo i to na istom ovom portalu. Samo ne od Vas. 😉

Neki portal je objavio 24.01 da očekujemo Aman

Beograd je najkonektovaniji grad u regiji!
Na sve strane sveta linije!

Kad smo već kod otvaranja novih linija, sad ću vam prenijeti i šta je rečeno na sastanku između Gradonačelnice Grada Sarajeva i Talijana

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.

Oko šezdeset minuta leta povezalo bi Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Bari-jem; približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti; spojilo privrednike, umjetnike, studente… a pogotovo zbližilo naše građane.

„Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Bari-jem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije“, istakla je gradonačelnica Benjamina Karić na danas održanom online Okruglom stolu, kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog, univerzitetskog života dvaju gradova, regija i država.

Partneri iz Barija, centraitalijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan “most” bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.

Jelica Grujić u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine naglasila je da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.

” S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim avio saobraćaja i tako realizovati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu “, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.

Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji, Slavko Matanović i ambasador Republike Italije u BiH, Marco di Ruzza.

Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L’isola che non c’é – Ostrvo, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.

IATA777: Što se mene tiče ovo je super, pošto stvarno jako puno turista iz Italije imamo u Sarajevu, a najviše dolaze iz Milana, Rima i Barija, a Mostar je ukinuo letove za Bari, pa će vjernici iz Italije u Međugorje dolaziti preko Sarajeva što je extra. Ne znam samo kada će se ovo realizovati, pošto su ambasadori Bosne i Hercegovine u Češkoj i Palestini/Izraelu najavili letove iz Praga i Tel-Aviva za Sarajevo, ali još nisu realizovani, s tim da u tim pregovorima nije učestvovao Grad Sarajevo niti turistička zajednica, dok oko Barija jeste, pa mi to djeluje ozbiljnije.

Neka za početak otvore liniju do Rima, za Bari će lako

Hahaha 😂
Znaci sve dogovoreno sem onog glavnog: ko ce da leti 😂
A dobro, i Srbija ima takve ispale sa Kazahstanom i jos nekim drzavama bivseg SSSR.

ili ambasada Maroka koja se javi jednom godišnje saopštenjem – najavom letova ili Pošta koja najavi let za Kinu…
Super bi bio Bari, ali jeste čudno da to najavljuju političari bez predstavnika aviokompanije (i koja bi to kompanija mogla da bude)

Možda bi i mogla, ali upitno je.
-Najrealniji je Wizzair. Imaju bazu u Bariju i uhodani su na tom tržištu.
-Može se operirati kao sezonska. Sarajevo iz nepoznatog razloga nema leisure letova za južne destinacije.
-Sarajevu ozbiljno trebaju letovi ka Italiji. Trenutno se otvara samo Treviso, ali će Wizz sigurno otvoriti Milano i Rim.
Linija je svakako malo riskantna i trebalo bi bolje izanalizirati. Bile su i inicijative Alicante-Sarajevo, pa se još ništa ne događa po tom pitanju.

Bari – Sarajevo ne da je nerealno, nego… Rim bi se uklopio u dva puta sedmično i sjever Italije. Ostalo mrka kapa. I još na sve to nema prevoznika koji bi se upustio u tako nešto.

Ta linija za Bari je upitna cak i iz Beograda a kamo iz Sarajeva…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!