zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Rijeka samo 677 putnika u XI. mjesecu

Rijeka je u XI. mjesecu ostvarila samo 677 putnika (927 u XI/2022). Tragično loše, poglavito što osim Trade Airovih letova za Osijek i Split-Dubrovnik, aerodrom ima i dva tjedna leta Croatie za Minhen. Ovo je samo 31,0% putnika iz istog mjeseca 2019. (2187). Aerodrom je imao 140 operacija (146 u XI/2022) i 6,0 tona carga (nije imao carga u XI/2022). Rijeka je od početka godine imala 153.830 putnika, te 4134 operacije i do kraja godine neće doći ni blizu prošlogodišnjim brojkama. Aerodrom je do sada ostvario 105,0 tona carga (prošle godine 41,1 tonu).

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Rijeka

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Još samo fali preimenovanje u Zracna luka Tomislav Palalić pa da to bude točna na i za Rijeku 😞

Sve je rastjerani nema pameti

I za razliku od Morave ima prelepu jadransku obalu i 11 miliona stranih turista koji svake godine hrle ka Hrvatskoj spram mršavih 2 miliona u kontinentalnoj Srbiji na aerodromu koji je izgrađen pre 10 godina. Totalna katastrofa. Naravno da bi se nešto pomerilo sa mrtve tačke treba transformisati kompletnu turističku granu u Hrvatskoj. Prosto mi je nerazumljivo da hrvatski Jadran ne može biti zimska alternativa kontinentalnim banjama. Isti hoteli sa dobrim spa centrima, dobrom pomudom i marketingom uz kongresni turizam, daleko bolju klimu od centralne Evrope i sve ono što obala može da ponudi u smislu istorije i prirodnih lepota uz konkurentne cene ne bi im bilo ravnih. Spadam u red ljudi koji ne troše mnogo novca na putovanja ali svake zime barem dvaput odem na par dana u neku banju sa dobrim spa centrom od Zlatibora, slovenačkih toplica do Mađarske i nikada nisam video neku dobru alternativu na Jadranu za taj tip turizma, a pritom i u kontinentalnom Balkanu je to itekako i dalje nerazvijeno da je to tuga. Nema nikakve ozbiljne konkurencije.

Još gore onda, svakako impozantna brojka.

Bit ce im prihodi od parkinga aviona veci nego od putnika🙈
Žalosno, a sta je najbolje biti ce u pozitivi.
Pa koji onda antitalent moras biti da aerodrom ne vodis pozitivno.

Gore i od Morave.

I ima 4 linije. Morava jednu. Dakle katastrofa!!!

200% više linija a samo 48 putnika više.
Užas.

Katastrofa, lijep potencijal ima zračna luka, ali ovo je jako loše

I sto sad ovde nema epitet “kao seoska stanica”???

Ali preko zime je kao seoska stanica. No to nikada napisali niste.

Zaboravljajte sitnicu da Republika Hrvatska nije u RJK ukrhala 40+ milijuna u aerodrom koji se facto može primiti samo majušni ATR. Jednako tako zaboravljajte činjenicu da Republika Hrvatska ne ukrhava daljnje milijune u plaćanje radnika koji onda čisto matematički gledano posluže 30 putnika po radniku. I to u najboljem mjesecu! Uz to Republika Hrvatska ne ukrhava daljnje puste milijune u PSO da bi ti isti radnici imali uopće koga posluživati…

Molim Vas budite toliko pristojni i suzdržite se od dizanja u nebesa Republike Hrvatske u kojoj NE ŽIVITE. Molim Vas, ostavite mišljenje o tome nama koji ovdje živimo i plaćamo poreze. I samo usput, Republika Hrvatska također upucava puste milijune u PSO koji je tragikomičan i uopće ne služi svojoj svrsi, a o upucavanju u ruglo i sramotu od Croatia Airlines radije ne bih, jer ne bi bilo objavljeno. Iako pretpostavljam da ni ovo neće biti.

@anon 11.28: gdje žulja cipela? I što ako ne živim u RH? Gdje sam je ja to dizao u nebesa? I gdje ja opravdavam upucavanje novaca u OU i/ili PSO? Ovdje je riječ isključivo o RJK u usporedbi sa Moravom. Ako malo pratite moje komentare vidjeti ćete da itekako kritiziram i OU i poteze vlade. Stoga se skulirajte…

Zaboravljate i Vi “sitnicu” da je u aerodrom Rijeku sredstva ukrhavala (kako rekoste) bivša država još pre 50 godina a radove izvela beogradska kompanija “Planum” a koliko je to tada koštalo malo je teže izračunati. Koliko bi danas koštalo da Hrvatska gradi novi aerodrom, saznaćemo kada ga bude gradila.
Matematika Vam izgleda nije jača strana jer po Vašem obračunu Kraljevo treba da ima preko 100 zaposlenih a nema ni blizu toliko.
Rijeka po zvaničnim bilansima ima 31 radnika. 677/31=22 putnika po zaposlenom.
Koliko Hrvatska “ukrhava” u PSO može da se vidi u mnogim tekstovima Vašeg imenjaka pa prostudirajte malo.
Sve što sam napisao su činjenice i javno su dostupne.

Koliko je koštala izgradnja aerodroma u Braču?
Rijeka zapošljava i sezonske radnike u toku sezone kada imaju najviše putnika. Pored Opatije i onakvih hotelskih kapaciteta, zaista me čudi da nemaju mnogo više putnika.
Opšte je poznato zašto imaju više prometa od Kraljeva i to je sasvim normalno i očekivano.

U Rijeku mogu sleteti veci vazduhoplovi od ATR-a, na Moravu to ne mogu.

Može i iz Rijeke

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!