zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

BREAKING NEWS: Crna Gora će ukinuti Montenegro Airlines

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore je izjavila da nema ni jedne zakonske osnove da produži život Montenegro Airlinesu. Ovo je u startu nonsens i neistina. Vlada Crne Gore ima svako pravo napraviti restrukturiranje Montenegro Airlinesa i to dozvoljava Europska Unija. Ili ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić to ne zna, a onda treba pitati kakve to savjetnike i djelatnike ima ministar ako to ne zna, ili zna ali namjerno obmanjuje javnost. Iskreno ne znam što je od ovog dvoje gore.

Ukidanje Montenegro Airlinesa je totalni nonsens sa više aspekata. Zašto bi netko zatvarao kompaniju i na to potrošio 50 milijuna EUR, koliko je najvio ministar da će se potrošiti, a onda za osnivanje nove kompanije potrošio još bar 70 milijuna, ako sa tih 120 milijuna može zadržati postojeću komapaniju koja ima tržište, reputaciju, prava i ugovore, slotove, zaposlenike. Ovako će se sve uništiti, piloti i mehaničari će se razbježati po svijetu, stranci će uzeti najisplativije linije, primjerice Air Serbia će povećati broj polazaka na glavnim linijama Crne Gore onima iz Podgorice i Tivta prema Beogradu. A onda će se pokušati, sa daleko više novaca, napraviti neka minijaturna kompanijica koja neće biti niti 20% Montenegro Airlinesa, a koja će preuzeti preostale ostatke ostataka.

Potez je ishitren, napravljen krajnje nerazumno i potpuno pogrešno. Ako su već odučili napraviti novu kompaniju, a što nije apriorno negativno, to se ne radi tako. Sve kompanije koje su nastale na ostacima starih kompanija poput Swissa iz Swissaira, Olympic Aira iz Olympic Airwaysa, Brusselsa iz Sabene, pa eto sada i po treći puta Alitalie, su to napravili po prihvatljivom obrascu. Prvo se sva prava poput slotova, code-share ugovora, ugovora sa nabavljačima, radnicima i sl, te vlasništvo aviona i imovine prebaci na novu kompaniju. Tek tada se objavi ukidanje stare kompanije, a nova kompanija krene sa operacijama doslovce idućeg dana.

Zašto, pobogu, najavljivati ukidanje kompanije, stvoriti paniku među potencijalnim putnicima, koji će koristiti druge prijevoznike i bojat će se kupiti karte kod Montenegro Airlinesa, zašto riskirati prekid ugovora sa dobavljačima ili traženje da se stvari plačaju unaprijed? Što dobro iz takvog potreza može nastati.

Za osnivanje nove kompanije potrebno je par mjeseci. Tim vrhunskih stručnjaka to može napraviti za 3-4 mjeseca. Ako bi se radila potpuno nova kompanija bez prebacivanja vlasništva i prava onda bar pola godine. I ovdje je pribavljanje AOC-a najmanja stvar, treba napraviti nove ugovore sa lezorima, dobavljačima, angažirati posade i radnike… A što će Crna Gora bez nacionalnog prijevouznika pola godine? Tko će dovoziti turiste?

Posljedice ukidanja Montenegro Airlinesa po Crnu Goru bi bile užasne. Zar nije primjer Adrie najbolji dokaz kako se zatvaranjem kompanije uništilo zrakoplovstvo. Ljubljana koja je bila vrh zrakoplovstva regije, sada neke dane nema ni jedan jedini let, a ostale tek 1-2 leta, u prosjeku manje od 2 leta dnevno. Ni za Frankfurt nemaju svakodnevne letove. I loše stanje se nije desilo samo tijekom Covida-19, nego i bitno prije njega, odmah po bankrotu Adrije. Gdje su nakon bankrota Adrije bili ti stranci koji će „preuzeti linije“? Zašto to nisu učinili? Zašto su strane kompanije koje dobivaju enormne subvencije u Skopju, Nišu, Banja Luci, Mostaru, Ohridu, desetkovali svoje letove? Zato što ih nije briga za konektiranost, za lokalno tržište, nego gledaju samo svoje interese. Zbog toga pati turizam, poslovnjaci se sele iz tih gradova, stradava sveukupno gospodarstvo. Ljubljana danas ima tek 1/3 putnika Sarajeva, 1/10 Zagreba, ima četiri puta manje letova od Podgorice, te je na razini Tuzle, Niša, te sezonalnih Tivta, Ohrida, Zadra i Pule. Ljubljana će u godinu dana potrošiti 10 milijuna EUR da pokuša strance uvjeriti da trebaju početi letjeti, a pola tog iznosa ide aerodromu (Fraport) zato što nema letova. Milijun EUR je već potrošen, a letova i dalje nema.

I dok je Ljubljana na samo par sati autoputevima i željeznicom od svih glavnih gradova Europe, Crna Gora je 1000 km dalje, od tamo treba 24 i više sati lošom cestom. Stoga je u Sloveniji to daleko manje tragično nego u Crnoj Gori. Ljubljana u krugu sati i pola do tri sata vožnje ima i 15 aerodroma odakle poslovnjaci i drugi putnici mogu letjeti. Crna Gora to nema.

No, najvažnije Crna Gora živi od turizma. 25% BDP-a je od turizma. Zašto riskirati da se uništi turizam i cijelo gospodarstvo Crne Gore? Montenegro Airlines u ovom momentu ima oko 50% letova Crne Gore, ljeti ona ima daleko najviše letova od svih prijevoznika, njih preko 100 tjedno. Može li si Crna Gora dozvoliti da izgubi toliko letova?

Za Crnu Goru je najbolja opcija restrukturacija Montenegro Airlinesa, ali stvarna. Onakva kakvu su napravile kompanije koje su bile na rubu bankrota i prezadužene, airBaltic i LOT. One su sa 150, odnosno 200 milijuna EUR investicija samo 4 godine nakon restrukturacije postale profitabilne, donosile novac svojim državama, povečale flotu za duplo, proširile se i na druge države. I ostale su državne kompanije. Likvidacija Montenegra je najgora moguća opcija. I nije istina ono što je rekao ministar, da je to jedina opcija. Nije. Restrukturacije je legalna i legitimna opicija, koju podržava Europska Unija i koja je neusporedivo bolje rješenje.

Na koncu se mora postaviti pitanje kako je moguće da ministar tako ishitreno i brzopleto donosi takve odluke i izjave. Razumijem ja što je nova vlast, neiskusni i mladi ministri koji misle da preko noći mogu promijeniti svijet, da će u par dana ispuniti sva predizborna obečanja. No, ipak izjaviti ovako ishitrenu i pogrešnu odluku, bez pripreme, bez konzultacija sa stručnjacima, bez akcijskog plana i dovesti u pitanje cjelokupno gospodarstvo Crne Gore jest totalni nonsens.

72 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sta ce im avio kompanija? Samo pare bacaju. Er Srbija bi trebala tamo da stavi jedan 737-300 za chartere i koji let prema Frankfurtu i Parizu. I jos iz Podgorice zimi tri leta dnevno i ljeti cetiri dnevno za Beograd, a iz Tivta zimi dva leta dnevno a ljeti sest dnevno za Beograd. I ljeti dva tjedno iz Tivta za Niš.

Baš ste to lijepo analizirali.Crnoj Gori treba kompletan raspored letjenja Montenegro airlinesa (nisu slučajno te linije godinama u funkciji) plus tokom turističke sezone dnevno u Podgoricu i Tivat sleti preko trideset chartera.
To se ne obavlja sa jednim avionom nego sa čitavim resursima kompanije.
Državii koja je jako vezana za turizam posebno je potrebna nacionalna aviokompanija.
Koliko je samo nacionalnih kompanija zapalo u probleme p se našao način da se spasu te kompanije.

Kad je ugasena Adrija samo se komentarisalo ko ce preuzet najveci kolac.I hvalila se Air Serbia kako brzo reaguje a kritikovala Croacija kako je pasivna.A sad se osudjuje AirSerbia sto ce najvise profitirat od bankrota Montenegra.

I opet zamena teza niko ne krivi stvarno odgovorne za ovakvo stanje, a svi znamo ko je to.Na kraju niko nece odgovarat ili neki nesretnik kog zrtvuju da zamazu oci narodu.
U svakom slucaju tuzne vesti.

Pa u svim Crnogorskim medijima se provlaci …
Nisam mislio na vas tekst
A i vas veceras u dnevniku CG izmiksaše sa Petrom slatko se nasmejah .
Poz.

Teško je ovo promatrati van političkog konteksta tko je pobjedio na izborima. Cilj je da (Air) Srbija preuzme. Sve to će lose završiti po sve involvirane.

A ko je to pobijedio reci nam prosvijetli nas? Kako to Air Serbija da preuzme kad se i oni dave u dugovima.

Mislim da politika ovde nema mnogo uticaja. Površne su izjave i mišljenja da Srbija upravlja novom vladom u Crnoj Gori. Vučić i njegova stranka mnogo bolju sardnju imaju i imali su sa Djukanovićem. Blaćenje novog premijera CG i ranije mitropolita Amfilohija su redovna pojava u rezimskim medijima u Srbiji.

Na temu: AirSerbia će sigurno preuzeti deo trzišta i mozda povećati broj frekvencija kada se trzište oporavi. Sa druge strane, kako max napisa, AS je u sopstvenim problemima i ne moze baš da se širi kako se misli ili očekuje.

Neverovatno. Strah od Srbije cak ni kad nema ni govora o njoj. Strasno

Max je govorio o politici a ono “air” kod Srbije je stavio u zagradu. Dovoljno da znamo da misli na drzavu Srbiju a ne njenu avio kompaniju.

Ja smatram da nije ali to je potpuno drugo pitanje.
Ono sto ne bi trebalo biti dozvoljeno je politicka insinuacija vaseg citatelja kako je propast Montenegra namestila drzava Srbija.

Smatrate da je potrebna cenzura? Da, taj čitalac smatra da ministar definitivno ne radi u interesu građana Crne Gore. Ovakva izjava je vrlo jasan signal da ne želi da Crna Gora više ima svoju aviokompaniju.

Sta god da je, odluka je legalno izabranog crnogorskog Ministarstva i nicijeg drugog.
A vi za vase insinuacije nemate niti jednog dokaza

Danas samo 5 letova iz Podgorice od toga 4 za Bg.
Tivat 2 leta oba za Bg.
Katastrofa.

Kompanija u kojoj se preko tetke uzimala besplatna avio karta bila je osudjena na smrt.
Svima je bilo jasno da je kompanija postojala iskljucivo zbog stranackog kadra.
Pricate o letovima za hub-ove, koji su prevozili 10tak putnika po letu i prije Covida.
Lako je biti pametan nakon bitke.

Cak 100000 besplatnih karata podeljeno u 2019 kako kaze ministar i za mnogo veceg prevoznika bilo bi mnogo.

Druže,

Ne bi bilo zgoreg da se još malo informišeš o stanju u MA, da ne bi lupao gluposti za široke narodne mase.

Za kukanje za Adriom, samo ću reći KORONA. Ko normalan ima povećan broj letova u ovoj situaciji?

Najveći procenat letova je ka BG, a najviše su ga koristili državni činovnici u biznis klasi.

Čarteri – tur operatorima je svejedno koji avion koriste, svakako će doći u CG.

Destinacije koje pominješ – legendo, ti letovi su bili poluprazni stalno. Zar nije bolje 2 puta nedjeljno pun avion, no 4 puta poluprazan?

MA nema imovinu, nema avione, ogromne dugove su nabili. Nemaju pravo na pomoć, a i ovo što su dobili morali bi da vrate.

Evropska komisija pomno prati stanje, a ne smije da se daje pomoć zbog korone gubitašima.

Firma sa 6 aviona ima preko 360 zaposlenih. Od 2016 nisu plaćeni doprinosi. Duguju se milioni za takse, svakog trena neće imati za gorivo. Ako i budu imali, pitanje je kad će Beč ili Frankfurt zaplijeniti avion zbog duga.

Obožavam “stručnjake” iz regiona, volim da vas vidim u tabloidima lokalnim. Sve mi bude jasno.

Potpuno si promašio. Poanta je da je idiotski najaviti gašenje kompanije unaprijed. Ne čine aviokompaniju samo avioni i materijalna imovina. Kod pokušaja stvaranja nove kompanije si ovako izgubio sve. No ako prvo preneses slotove, pilote, tehničare, ugovore itd – sve šta vrijedi na novu onda jednu večer ugasi staru i pokrenes novu. A ministar je najavio da namjerava napraviti novu kompaniju (šta je upravo palo u vodu) ili je sve spin i cilj je uništiti CG zrakoplovstvo – vjerojatnije.

Poštovani Alene, par zapažanja/pitanja kako bismo svi mogli da razumemo bolje ovu situaciju:

Od tih 650k putnika, koliko je bilo na letovima iz i za Beograd? Znamo da će to tržište biti popunjeno svakako, a to im je verujem bila linija sa najviše putnika. Inače, ta ruta nije samo turistička, to je valjda svima jasno.
Od ostalih tržišta, rusko je čini mi se na drugom mestu po broju putnika i ne treba sumnjati da će ruske kompanije popuniti i tu rupu.
Na ostalim linijama koje se ukidaju nestankom MA vrlo verovatno će se uključiti Ryan ili druge kompanije.
Ovo sve pišem iz razloga što mislim da nije tačno da kao u slučaju Ljubljane putnici neće moći da dolaze u CG, jer će sigurno dva najveća tržišta biti dostojno povezana i dalje.

Sretan Božić i sve najbolje

Crna Gora je država koja se pre dve nedelje zadužila 750 miliona evra da bi izbegla bankrot. Poslednje što joj treba je vreća bez dna u vidu aviokompanije u doba Covid19 tragedije..

Od 750 miliona eura novog zaduženja čak 500 je otišlo odmah na servisiranje dospelih kredita. Ekonomska situacija je više nego kritična!
50 miliona duga Montenegra bi država platila svakako. aviokompanija sigurno nikada ne bi mogla da vrati taj dug.
Da li će Crna Gora otvoriti novu kompaniju, sumnjam, kada to ne mogu Slovenci, kao ekonomski mnogo jača država od Crne Gore.
Mislim da bi im mnogo jeftinije bilo da subvencionišu četri, pet linija i to bi bilo to.

Gore si napisao da turizam čini 25% BDP Crne Gore, što je samo po sebi porazna činjenica. Kažeš da se CEO žali da se pomaže drugima.. Kome će Alene da pomažu ako ne hotelijerima i ugostiteljima koji čine tu granu?
Iduće godine, Crnoj Gori na naplatu dolazi novih 400 miliona evra od čega u martu 240. Kako sada stvari stoje i iduća turistička godina će biti loša..možda malo bolja od protekle. Avio saobraćaj svakako nije nešto što će još dugo donositi novac, a vlasnike će koštati jako puno. Za početak subvencije par bitnih linija, kasnije možda da udju i razgovore sa Wizz-om ili nekom drugom aviokompanijom o stacioniranju jednog ili dva aviona za početak. Nikako u stvaranje nove kompanije jer će novi fijasko biti neminovan.

Alene, jedna dobronamjerna primjedba, na internetskim forumima, chatovima, diskusijama je uobičajeno tikanje a ne vikanje koliko je meni poznato i jedino sam od vas vidio da inzistirate ne tome, i mene ste jednom davno još na T6 opomenuli pa sam s vama na vi jer ne želim raspravljat o sitnicama niti na njih gubit vrijeme a i ne smeta mi na kraju krajeva, međutim mislim da ne bi trebali inzistirati na tome. Uostalom jeli to pravilo ovog sajta? (da sad ne tražim) Moram li druge korisnike oslovljavati sa vi? Mora li biti veliko V? “Ti” na internetu naprosto nije isto što i “ti” u RW i nije izraz nepoštovanja sugovornika.

Kad sam već počeo pisat, onda mi dozvolite još nekoliko primjedbi koje već duže vrijeme želim napisat a sve nekako odgađam, sutra ću, poslije ću… Pišem ispod ove teme jer me ponukalo vaše inzistiranje na vi, ali gdje god da napišem biti će off topic. Pišem kao dugogodišnji čitatelj bez namjere da dijelim lekcije jer za to ni nemam podloge, stariji ste od mene pa imate i više životnog iskustva a tek da ne pričam o avijaciji gdje sam ja paraktički totalni laik i više neka vrsta geeka kojega zanima to područje, no mislim da će primjedbe i tako više biti općeg tipa. Pišem bez želje za polemikom iako ni od nje ne bježim. Pišem “korisnički feedback” na neki način i siguran sam da barem neke primjedbe nećete usvojiti jer su “utopijske” u ovom slučaju(: A siguran sam i da ćete o barem nekima od njih razmisliti.

Dakle prvo što me zasmetalo kada ste se u par komentara očešali o Petra napisavši između ostalog da je ispao g…. Po meni to nije profesionalno i to bi trebali ostaviti za privatnu komunikaciju a ne javnu, u mojim očima niste ispali pravednik (kao ni on uostalom da se razumijemo) iako možda jeste, nas čitatelja se ne tiče šta je bilo a mi redoviti smo mogli primijetiti da nešto ne štima iz njegovih brisanja postova na T6 i zadnjeg dijela zadnjeg članka itd. Ostanite gospodin i ostanite iznad toga. Brisanje Petrovih postova i drugih korisnika koji spominju njega vam dajem za pravo jer to i on vama radi u svom dvorištu. Više od toga me ne zanima osim kada se nađem jednom s vama na gemištu pa privatno porazgovaramo u 4 oka.

Drugo, neke vaše rasprave s pojedinim korisnicima, bili oni trolovi i/li botovi ili ne, po meni ne doprinose kvaliteti ovog portala (na pr. na temi stečaja od autora g. Babića). Pri tome bi i neovisni moderator pomogao, ovako ispada kadija te tuži, kadija ti sudi (neovisni koliko je to moguće naravno s obzirom da ste vi osnivač portala, ali ajmo reć neutralan, treća osoba, volonter ili na plaći ali netko s integritetom i autoritetom da i vama kaže no no). Također zaključavanje teme za daljnje komentiranje, obavezna registracija korisnika ili sl., uglavnom ima alata za obuzdavanje takvih nekorisnih rasprava a jedan je i odustajanje od daljnjeg komentiranja u stilu pametniji popušta.

To se odmah nadovezuje i na treću točku a ta je vaše komentiranje i sudjelovanje u raspravama i to je točka za koju sam siguran da ne prihvaćate sugestiju(: Naime meni se i prije na T6 činilo da naprosto previše komentirate i to prije svega dva tipa komentara, prvo, zahvaljivanje na pohvalama je po meni potpuno nepotrebno i može ga zamijeniti ili jedan mini tekst zahvale na sajtu za sve one koji komentiraju i hvale vaše članke kao i za one koji samo sudjeluju ili čak i kritiziraju, ili privatna zahvala na mejl onim čitateljima koji ga ostave prilikom postanja. N puta sam vidio X novih komentara od zadnjeg mog posjeta i obradovao se novim postovima kad ono X vaših zahvala. Bonton svakako, kućni odgoj, lijepo ponašanje da bi reč rekel, ali po meni nepotrebno na sekciji komentara ispod članka. Drugi tip po meni prekomjernih komentara je upravo ovaj iz točke dva. S druge strane, moje mišljenje je da vaše komentiranje podiže kvalitetu sajta, moguće je od vas uvijek dobiti fidbek, stojite iza svojih riječi i argumenata, time se doduše i izlažete, ali to definitivno smatram dodatnom kvalitetom. Avijacija vam je strast ali očito vam je strast i raprava, argumentiranje i obrana vlastitih argumenata i to poštujem. S treće strane postoje sajtovi gdje je autorima i zabranjeno komentirati i upuštati se u rasprave s čitateljima/korisnicima ali sam siguran da za vas to nije opcija. Ne bi ni ja volio. Vidi gore.

Četvrto, mislim da bi se kad već komentirate trebali držati strogo avijacije i pripadajućih tema, citiram vaš komentar s teme g. Babića:
“Tema ovo članka nije ni Petar, ni sloboda medija, nego stav Fiskalnog savjeta o Air Serbijinoj zaduženosti i uvjetima za stečaj. Držite se teme! Sve ostalo će se brisati.”
Međutim upravo ste vi prije toga komentirali slobodu medija u Srbiji, usporedili s Hrvatskom, naravno da će se tu naći neistomišljenika bili oni trolovi ili ne. Recimo i ja sam neistomišljenik i smatram vaš komentar o medijskoj slici u Hrvatskoj promašenim i naivnim a i sami ste nedavno komentirali u jednoj temi jedenje iz ruke Todoriću dok je bio moćan i mitraljiranje istog jednom kad je pao – to sigurno nije slika neovisnih i objektivnih medija, onih čije preživljavanje ovisi o oglašivačkoj sisi.

Peto, na sajtu ima puno vrlo kratkih vijesti u formi jedne rečenice (trenutno na pr. Ljubljana napravila video), po meni bi bilo praktičnije, barem s korisničke strane, da se tako male vijesti vrte u “putujućem” banneru (ne znam kako se to stručno zove ali kao na televizijskim news kanalima što se vijsti neprekidno vrte na dnu ekrana) negdje na dnu sajta ali dovoljno vidljivo a ne da s mora klikati da se dođe do vijesti od jedne rečenice. Naravno, uređivačka politika je isključivo vaša stvar i vama vjerojatno trebaju ti klikovi, no s moje strane sugestija. Također me zanima zašto je vijest da su dva aerodroma okićena u analizama?

Šesto, ispričavam se objema stranama za onaj sarkazam od neki dan na drugoj temi, nisam mogao odoliti naprosto(:

I sedmo, sretan Božić i Godina Nova, vama i čitateljima koji slave

Bravo

Slažem se sa tačmeduzom skoro sve. Ja isto volim da Vas čitam Alene ali me skroz razočarate kada napišete da ste pričali sa “tridesetak medija”. To jednostavno nije tano, nije moglo da se dogodi da Vas zove 30 medija! Vaša potreba za samohvalom ubija u pojam prosečnog čitatelja.

Nema problema Alene, bićemo na Vi iako smo skoro 15 godina na Ti na drugom forumu. Sorry.
Naravno da će turisti dolaziti. Aerodromi postoje, druge kompanije će sa radošću povećati kapacitete i frekfencije prema Tivtu i Podgorici.
Nije smak sveta za crnogorski turizam.

Ne znam Alene ni za Mostar ni za Ohrid. Ali znam da se sve može regulisati u tenderu i u ugovoru.
Pitanje je vremena kada će neko dole stacionirati avion a nedelje kada će reagovati druge kompanije sa povećanjem frekfencija.

Držali su samo 25% tržišta.

Možda je mnogo za Crnu Goru ali za ukupan regionalni saobraćaj je malo. Eto, šanse za Wizz, Croatiju ili AirSerbiju da baziraju dole dva aviona.

Lično mislim da situacije da nisu za poredjenje.

Često spominjete Mostar i njegove turističke kapacitete (koji su neupitni), ali zaboga taj grad nije imao lokalne izbore 12 godina. Prošle godina se smeće nije odnosilo iz grada a deca u školama imaju odvojene ulaze u zavisnosti od nacionalnosti (doduše to nisam siguran da li je Mostar ili neka bliža okolina). To je samo ono što ja znam iz medija, a upućeniji znaju još i ciše stvari. Tom gradu priča o uspešnom aerodromu je verovatno kao naučna fantastika.

Ohrid, sa druge strane poslednjih godina doživljava renesansu po broju putnika (bez nacionalnog prevoznika ali sa subvencijama). U vreme kovida taj gradić može biti zadovoljan i sa jednim letom. Jednostavno takva je situacija.

Nakon što ovo prestane, vratiće se putnici i u Ohrid a i u Crnu Goru. Celo ovo kukanje je preuveličano jer će dva najvažnija (po broju putnika) tržišta ostati skoro neoštećena i nema govora o tome da će Podgorica postati nova Ljubljana.

Da li je trebalo drugačije? Apsolutno da. Čak i meni kao laiku je ovo iznenadno zatvaranje jako loša opcija. No svakako, za propast MA je najmanje kriva nova vlast u CG. Inače je prethodna vlada svojim nebuloznim odlukama letos uskratila preko 50% tržišta sopstvenoj kompaniji u jeku sezone.

Gospodine Alene molim Vas da navedete koja struka tvdi da je ovo napravljeno zbog Air Serbie. Pri tome mislim na vazduhoplovnu struku a ne na neke političare i ljude koji nemaju veze sa avijacijom. Napišite imena i prezimena tih ljudi.

Kao što JU500 kaže i mene interesuju detalji o tome da AirSerbia stoji iza propasti MA, a da nisu političari iz prethodne garniture koji će to svesti pod zle srbe koji negiraju crnogorsku nezavisnost.

Ne sporim da AS možda nije umesala prste. Mada sve i da jeste, šta je tu čudno. Većoj ribi je u interesu da pojede manje ribice ili ih ukloni, kao što verovatno postoji trenutak kada će na red doći i CA i AS.

Za poredjenje Podgorice i Ljubljane se slažem sa Vama. Slovenija je punk veća, bogatija, razvijenija, bitnija… od CG. Medjutim, sami ste to izjavili, put do CG je mnogo duži i avionski prevoz je najbrža opcija i dalje za putovanje iz Beograda na primer. Pad broja putnika kada se sve vrati u normalu mislim da neće biti toliki jer kao što rekoh dva najveća tržišta neće pretrpeti velike promene u broju prevezenih putnika.

Sve što ste napisali o ovom postupku nove vlasti u ovom slučaju je tačno i slažem se.

I za kraj jedna povratna informacija ili predlog za tekst (izvinjavam se ako ste pisali o tome ranije na T6). Pre neki dan je na ovom portalu izašla vest da he AS islunila uslove za stečaj, što je izneto u izveštaju Fiskalnog saveta. Ipak u komentarima ispod niste naveli koliko je AS bitna državi Srbiji, dok na ovom članku uporno ponavljate koliko je MA bitna za Crnu Goru. Stoga je moje pitanje da li postoji analiza koliko su CA i AS važne za Hrvatsku i Srbiju i koliko indirektno prihoda donesu svojim državama u odnosu na gubitak koje prave.

Evo novog momenta, Grupa Savana dala ponudu za otkup kompanije za 1 euro!!

Verujem da je Vašim čitaocima kao i meni veoma teško da poveruju u izjave tamo nekih eksperata bez ikakve informacije o njima i njihovoj stručnosti. Samim time, Vaša tvrđenja i sumnja da iza ovoga stoji Air Serbia se mogu okarakterisati kao spekulacija u njaboljem slučaju, da ne kažem trač.
Zamolio bih Vas da u buduće ne širite stavove, za sada, nepoznatih stručnjaka jer time zbunjujete javnost i doprinosite padu kvaliteta Vašeg sajta i samih analiza.

Kako Bankar.me ekskluzivno saznaje grupacija Savana predala je danas pismo namjere Vladi Crne Gore za kupovinu tj preuzimanje Montenegro Airlinesa.

Kao što je javnost upoznata grupaciju Savana kontroliše Veselin Mijač, crnogorac koji decenijama živi u Švedskoj. Savana je u Crnu Goru u poslednjih pet godina investirala preko 50 miliona eura i prepoznata je po brojnim filantropskim i humanističkim aktivnostima u Švedskoj i u Crnoj Gori.

U pismu u koje je Bankar.me imao uvid prezentovana je namjera grupacije Savana da preuzme Montenegro Airlines za jedan euro, uz uslov prethodnog otpisa svih obaveza koje kompanije ima prema državi.

Gospodine Alene ja razumem Vaše stavove i jasno mi je zbog čega ne otkrivate imena tih ljudi. Ali mi nije jasno zbog čega uopšte spominjete njihove tvrdnje ako znate da nećete biti u mogućnost da otkrijete svoje izvore. Čitaoce dovodite u situaciju da moraju da biraju da li da Vam veruju ili ne veruju, kao što ste mi Vi gore napisali. Vaše analize i stavovi su se do sada uglavnom bazirali na proverljivim podacima i činjenicama i ne shvatam zbog čega ste ovaj put odstupili od toga.

I ne, ja se uopšte ne opterećujem ovom “crticom” ali mi je zaista preko glave da se moja država (i njen prevoznik u ovom slučaju) stalno optužuju za razne stvari. Kada nam prikažete neke dokaze, ili otkrijete imena stručnjaka, onda možemo diskutovati.

Ne bih se složio da je irelevantno zbog toga što se radi o zaista velikim optužbama i smatram da neko ko to izjavi mora da bude stručan. U suprotnom njegovo mišljenje nije važno. Ali dobro, nadam se da ćete nam jednog dana otkriti svoje izvore ili barem dati neki opipljiv dokaz za Vaše tvrdnje.

Moji komentari se nisu odnosili na Vaš članak gospodine Šćuric već na Vaše komentare.

Nije mi u potpunosti jasno šta ste hteli da kažete u poslednjem delu Vašeg komentara. Ako smatrate da je Srbija kriva za sve onda niste ništa bolji od onih komentatora na ex-yu aviation. Oni koji non stop upiru prstom u moju zemlju bi trebali da se zapitaju da li je zapravo problem u njima a ne samo u Srbiji.

Ma neka optužuju i pričaju šta hoće, ako AS stoji iza propasti MA pa bože moj, jači znači bili a ujedno to pokazuje koliko su daleko od ostalih nacionalnih kompanija u ex Yu. CA bi takođe da je mogla učinila isto ali oni su svoju nesposobnost dokazali već nekoliko puta, AS ih je “potukla” čak i u njihovom dvorištu. Tako da pustite neka pričaju.

Pa to je upravo problem, što pričaju šta hoće. Ne mogu da prihvatim da neko samo paušalno optužuje nekoga makar to bila i “crtica” koju gospodin Alen pominje. Dosta mi je više da slušam kako smo krivi za sve.

Da je Srbija htela da uništi Montenegro Airlines ona bi to učinila pre par godina kada se MA našao u problemu zbog dugova prema SMATS-i. Da dugovi nisu otpisani, Montenegro Airlines bi se davno ugasio. Air Serbia da je htela da uništi Montenegro isto bi to lako učila dumpingom cena na Montenegrovoj najvažnijoj liniji.

Morate biti precizniji. Koje države i koje institucije upiru u Srbiju i zbog čega uopšte? Šta to Srbija radi pa da smeta drugima?

Da, u pravu ste. Kompanije su imale duopol i nisu smetale jedna drugoj. Baš zbog toga ne vidim razlog što bi Air Serbia ili Srbija sada namerno uništavale Montenegro kada im je duopol odgovarao.

To nije nikakav argument. Ti ljudi koje vi nazivate vrhom crnogorskog vazduhoplovstva su listom iz interesnih grupa bivše vlasti u Crnoj Gori, i po mnogim medijima ogrezli su do guše u tešku korupciju.
Ovo je totalna zamena teza. Oni uništavaju Crnu Goru pa tako i njenu aviokompaniju već 30 godina, i onda je kriva nova vlast i Srbija zato što je firma propala. U Crnoj Gori je apsolutno svaka firma, i mnogo bitnija od MA propala, i to nikoga iz te interesne grupe nije potreslo.
Ljudi ta opšta opsednutost Srbijom mnogo više o svima govori nego bilo šta o Srbiji.
Nego, jel migu da Vas zamolim da opet pozovete Ristića i da ga pitate zašto je uopšte bilo kome delio besplatne karte, i koliko njih. Takođe ga pitajte zašto se u svim medijima priča da su tamo bili zaposleni sve sami partijsku uhljebi. Mogao bi da odgovori i da li je istina da su u toj firmi kao i u mnogim drugim državnim u Crnoj Gori izlagali progonu sve građane Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi. Ima još pitanja ali hajde molim Vas prvo ova.
Hvala unapred.
Ps. Šta mislite ako mu ova pitanja postavite, da li će Vam se ikada više javiti na telefon? Nije lako istovremeno biti i istražuvački novinar i konsultant.

Još jedno pitanje za Ristića. Zašto niko iz interesne grupe kojoj on pripada nije donitao par miliona evra kompaniji? Sve ih lično odlično poznaje. Oni su svi teški milioneri, a pogotovo sam vrh, kako je uvtrdio magazin Forbs, i njima to nije ništa.
A traže da osiromašena i prezadužena Crna Gora to finansira.

Znate kako oni će pričati a naše je da radimo svoj posao najbolje što znamo a oni neka pričaju koliko im volja. Tako su nam pametovali i za migrante i za korona krizu pa na kraju bilo kako je bilo pa ispali samo smiješni, tako i ovo sa gašenjem MA, oni pričaju a AS povećava kapacitete i frekvencije letova, psi laju a karavani prolaze.

Na žalost, očekivana reakcija Vlade: “Podgorica — Ministar kapitalnih investicija Crne Gore Mladen Bojanić objasnio je da je ponudu vlasnika Savane u vezi sa Montenegro erlajnsom nemoguće prihvatiti.“

Ja samo prenosim šta sam pročitao i čuo, kao što Vi prenosite šta ste čuli. U Crnoj Gori su se u ovom trenutku mnoge stvari istovremeno poklopile: identitetska pitanja, istorijska, tranzicija političkog sistema, borba protiv kriminala i korupcije, dužnička kriza, korona, smena vlasti,… Skoro ih je nemoguće razdvojiti, i stoga uvek nekoga možete optužiti za politički marketing. Tako isto može i neko Vas optužiti za politički marketing za drugu stranu, ako ne postavljate neprijatna pitanja Ristiću i sličnima.
Nađite negde spisak propalih crnogorskih preduzeća, kao i brojeve radnika u njima. Niko tada nije ovakvu buku dizao i Srbiju za to optuživao.
Ja lično poznajem dosta njih iz Crne Gore i kažu da je do sada bilo strašnih kršenja ljudskih prava, pritisaka i korupcije koja je retko viđena čak i na ovim prostorima. Ljudi žive tamo po 25 godina i nemaju državlhanstva i pravo glasa.
Uostalom videli ste i litije, koje su temeljno bile ignorisane od strane svih važnih medija na Zapadu. Ili niste?

Gospodine Alene niste mi odgovorili na postavljeno pitanje. Koje države i koje institucije upiru u Srbiju i zbog čega?

Da u pravu ste, zarada će biti veća. Ali zaboravljate na činjenicu da je i JU odgovarao dogovor sa Montenegrom. Ovako veliki codeshare je omogućio Air Serbii da uposli svoje kapacitete na drugim linijama i time dodatno pojača mrežu dok u isto vreme ima dovoljan broj polazaka ka CG (3 u codesharu kako Vi kažete).

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!