zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ekonomska klasa na europskim letovima: ITA

Moja malenkost je letjela još Alitaliom. Što da vam kažem. Još jedna kompanija koja nije ni smrdjela ni mirisala. Ipak, interijer je bio vrlo ugodan, a kompanija mi je nekako ostala u dobrom sjećanju. No, zato mi je Aerodrom Rim FCO ostao u tragično lošem sjećanju kao neorganiziran, kaotičan i vrlo zamazan. ITA se ne razlikuje previše od Alitalie, osim što su avioni izvana potpuno plavi i po tome se razlikuju od gomile bezličnih bijelih aviona.

Kao i kod svih ostalih legacy kompanija većina putnika se checkira online, ali ako to niste učinili možete to napraviti na šalteru kompanije. Svi putnici ulaze u avion po načelu prvo business klasa, onda invalidi i obitelji sa malom djecom, a potom putnici, i to zadnji, pa prednji dio aviona.

Putnici besplatno mogu unositi kofer jako čudne dimenzije 55x35x25, naime sve kompanije imaju mjeru 40, samo ITA ima 35 cm. Zašto pobogu? Težina kofera je maksimalno 8 kg. Uz to putnici gratis mogu unositi manju torbu 45x36x20 koja se smješta ispod stolca. Kompanija naglašava da u slučaju velike popunjenosti aviona hendleri mogu uzeti ručnu prtljagu na gateu i smjestiti je u prtljažnik aviona koja se potom putnicima daje prilikom izlaska iz aviona. Putnik u light tarifi može u kabinu unijeti ovo što smo gore naveli, no putnik pune ekonomske klase može u prtljažnik predati kofer od 23 kg težine. Uz nadoplatu može se unijeti i kofer težine 32 kg.

Najnoviji A320 imaju istinski prekrasan interijer sa sjedalicama boje kave koje po rubovima imaju crne detalje. Istinski vrlo ugodno, vjerojatno i najljepša kabina među svim prijevoznicima. No, nažalost, većina starijih aviona ima svakakve nekakve sjedalice od crnih, preko sivih od smeđe-crnih. Sjedala kompanije imaju razmak od 30 do 32 incha, širine 18 incha, koji se mogu spuštati za 3 stupnja.

Na letovima do tri sata putnici dobivaju gratis snack (najčešće kolač ili grickalice) i piće uključujući sokove. Na letovima preko tri sata dobiva se hladni obrok. Putnici mogu tijekom leta kupiti dodatan obrok, piće i niz predmeta. ITA ima svoj ff program koji se zove Volare. Posada je korektna, ali ništa više od toga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ITA

17 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Cime ste letjeli? Samo Trst Rim ili ste isli dalje? Kakvi su im a220, vjerujem da su super? Talijani jako puno uloze u dizajn.
Što su davali kao snack i obrok?

Koji je bio avion?

Svakako najlepše ofarbani avioni na svetu, ali sudeći po Vašim utiscima, unutra i nisu tako impresivni.

A kada ste to leteli sa ITA? ITA i Alitalia nisu isto!

Pa sa ITA niste leteli. Kako onda pisete clanak?

Pa pitam Vas kada je to bilo? ITA ne leti iz Zagreba.

Pa imate i Ryanair iz Zagreba za Rim. Ne vidim zasto biste isli do Trsta.

ja znam da niste letjeli s ITA

@anon 13.57: kada ste tako vidoviti, dajte nam brojeve eurojackpot-a za idući petak!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!