zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Trade Air prodao Fokkera F100

Ovu vijest čekamo već tri tjedna za objavu jer nam je tada prvi puta Marko Cvijin isto rekao, no zamolio nas je da ju ne objavljujemo dok nam ne da zeleno svjetlo.

Nakon gotovo 18 godina službe, flotu Trade Aira napustio je posljednji Fokker F100, registracije 9A-BTE. Prilikom posljednjeg polijetanja iz Zagreba prema nizozemskom Bergen op Zoom-u (WOE) zrakoplov je izveo pozdrav “mahanjem krila”. Zrakoplov je proizveden 1992. godine za American Airlines, da bi ga sa još jednim primjerkom koji je ponio registraciju 9A-BTD, 2004. godine preuzeo Trade Air. Kratko vrijeme je korišten i treći F100, registracije 9A-BTF koji je primarno nabavljen zbog rezervnih dijelova, tj. resursa motora. Zahvaljujući uspješnom poslovanju Fokkeri su vrlo brzo otplaćeni te su omogućili razvoj tvrtke čija flota se danas sastoji od 5 zrakoplova A319/320 obitelji.

Trade Air je Fokkera prodao u nizozemsku Part 145 kompaniju koja će ga imati za partout, tj. rastavit će ga i prodati u dijelovima. Nizozemci su za avion platili 50% cijene kao avans, a uskoro će platiti i ostatak novca. Trade Air ima ideju nabaviti još jedan (6.) Airbus A320 umjesto Fokkera 100, no Cvijin naglašava kako novac dobiven od prodaje Fokkera F100 nije ni izblizu dostatan za nabavu A320. Stoga se kompanija prebrojava, analizira troškove takve kupovine i količinu novaca koju može izdvojiti pa će definitivnu odluku donijeti u idućim tjednima. Kompanija bez Fokkera ima prosječnu starost flote od 20,4 godine.

Kako god Cvijin nam je naglasio da su se oni specijalizirali za operacije sa A320 i da su „tu doma“ tj. znaju sve tajne zanata, dok to nisu sa A319 (kojeg također imaju u floti), ni za A321, pa će kompanija u budućnosti letjeti isključivo sa A320.

autori: Juraj Mehić, dopsinik (Velika Gorica) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Trade Air

 

8 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

A neki dan vidim da ipak foker sto leti u Evropi da nema samo Marko foker 100. Carpatia air letova neki dan iz Beograda za Vitoriju koja bi mogla biti ili Portugal ili Rumunska?!

Unutra izgledaju uzasno.

Svaka im cast.

Trosak rvatskih poreskih platisa – nistica. PSO je OK.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!