zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Gde će prvo leteti A321XLR Wizz-a

Nakon fokusiranja i ubrzanog širenja iz države od početka 2020, Wizz u Italiji postavlja temelje za sledeće velike korake koji čekaju kompaniju tokom 2024. – dolazak novih A321XLR (NY) i početak long haul letova. Uvid u prve destinacije novih aviona daje Italijanski direktorat civilnog vazduhoplovstva (ENAC), koji je nedavno objavio izdavanje dozvole Wizz-u za letove između Italije i Indije.

Zahtev za letove ka Indiji potvrđuje da će novi avioni prvobitno biti bazirani u Italiji jer Wizz sa trenutnom LR varijantom A321 ne može da stigne do Indije, dok će sa XLR varijantom moći da zahvati krajnji zapad države. Pre Indije, verovatnije je da će novi A321 prvo početi da lete za Abu Dhabi sa severa Italije, koji je previše daleko za A321LR, što je potvrđeno otkazivanjem rute Milano-Abu Dhabi.

Wizz-u je dodeljeno maksimalno sedam nedeljnih letova ka Indiji koji moraju da se aktiviraju najkasnije do kraja letnje sezone 2024. Nije poznato koje su destinacije ciljane, ali ako se kompanija odluči za bilo koji od tri najveća grada u dometu A321XLR (Mumbai, Delhi, Amritsar), čeka je prilično ozbiljna konkurencija. ITA, Air India i Neos zajedno imaju 16 nedeljnih letova iz Rima i Milana ka Indiji.

Najveća pretnja Wizz-u se doduše i dalje nije oglasila, upravo jer se sprema za isti potez. Indijski mega-LCC IndiGo, takođe očekuje u bliskoj budućnosti prve A321XLR, a određeni komentari visoko-rangiranih članova kompanije ukazuju da IndiGo isto ima na umu Italiju za svoje A321XLR. Naravno, treba uzeti u obzir indirektnu konkurenciju MEB3 kao i Saudia-e, FlyDubai-a, kao i manjih kompanija regiona koje mogu da uhvate transferne putnike. Pored sve ove postojeće i buduće konkurencije, upitno je gde, a i kako Wizz planira da se u ovo tržište ugura. Ono što će na kraju definisati strategiju Wizz-a, će biti otkrivanje planova za kabinu aviona i pre svega broja sedišta koji će novi avioni dobiti. Iako je Wizz ULCC koji će ući na tržište koje je osetljivije na cene nego druga, upitno je da li će Wizz moći da se diferencira dovoljno od konkurencije, što će morati da uradi jer će u ovom slučaju morati da izađe iz relativno bezbednih okvira Saudijske Arabije, pravo na tržište čija se konkurentnost takmiči sa onom na koju Wizz nailazi unutar EU.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd); foto: Wizz Air

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!