zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo raspisalo natječaj za otvaranje baze

Aerodrom Sarajevo je raspisao natječaj za otvaranje baze. Aerodrom će nizom mjera motivirati prijevoznika da otvorio bazu u Sarajevu, a sa željom da nadoknadi zatvaranje baze Wizz Aira koji je u Sarajevu imao dva bazirana aviona i prevezao preko 400.000 putnika godišnje. Poticaji se daju prema broju putnika koje će prijevoznik prevesti u Sarajevu, a do najviše preko 500.000 putnika. Ovime se jasno daje prednost LCC, što je evidentno i intencija ovog natječaja. Aerodrom će prednost dati prijevozniku koji će se obvezati na više tjednih letova. Natječaj je otvoren do 26.12.

Kao što smo već rekli Aerodrom Sarajevo se ozbiljno trudi nadoknaditi odlazak Wizz Aira koji se iznenađujuće najavio samo 24 dana prije samog odlaska. Aerodrom je istinski brzo reagirao i ovaj poticaj bi mogao motivirati dolazak nekog prijevoznika već sa ljetnim redom letenja ili bar do ljeta. Aerodrom intenzivno pregovara sa nizom prijevoznika, a pregovori su najdalje odmakli sa Ryanairom i easyJetom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

42 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Čemu ova rečenica: “a pregovori su najdalje odmakli sa Ryanairom i easyJetom” …ispada kao da ima ikakva šansa da netko od njih otvori bazu a ptice na grani znaju da za to nema teorije.
Ili se pod pregovorima smatra usmeni kontakt i pozdrav “Hello” preko telefona ili maila?

Radim u easyJetu i ovo mi je zaista prva informacija da ZL Sarajevo pregovara sa easyjetom o otvaranju baze a kamoli da su pregovori daleko odmakli. Uopce nema najava o pokretanju letova za SJJ a ne o nekakvoj bazi.

To je svakom jasno. Nema apsolutno nikakve šanse da će easyJet imati bazu u Sarajevu. A niti letove.

Ok , razumijem da je veoma teško da će imati bazu , ali zašto nema šanse za letove ?

Zašto su šanse za bazu Ryanaira i Easyjeta nikakve?

Nije vam dobar argument g. Šćurić. Ryanair ne otvara baze u državama, izuzev Maroka. Ako je Ryanair napravio izuzetak i otvorio bazu u afričkoj državi, zašto ne bi opet napravio izuzetak i otvorio bazu u državi koja se nalazi u samom centru Europe i koja će u Decembru najvjerovatnije dobiti kandidatski status za EU i onda otpočeti pregovore, a aviokompanija poznaje bosanskohercegovačko tržište, s obzirom da leti za Banja Luku i Tuzlu

Ako je radi Maroka, zašto ne bih ni zbog BiH ? Btw: Ryanair nema šanse u Ukrajini, Rusiji, Turskoj, Srbiji i Albaniji, dok u BiH ima….

Zato jer je u Ukrajini rat gospodine. Kako mislite da uspostavi letove dok traje agresija. Neće sigurno prizemljiti avione i čekati da se sve završi, pa da Ukrajina obnovi prvo sve aerodrome, pa dok malo digne ekonomiju na noge itd itd

možda ou?

Нек отвори Ер Србија базу

Mi bismo radije lowcostera nekog 🙂

Nisu ni LCC više jefitni😉

koliko znam i nije moguce da JU otvori bazu, tj. za razliku od domacih i EU kompanija nemaju pravo na to

JU moze otvoriti kompaniju u BiH, dobiti AOC i letjeti kao “domaća” aviokompanija i to je to

I dalje mislim da su preskup aerodrom,ne vidim razlog da ne stave opciju da aviokompanija plaća SJJ sve 10EU po odlazecem putniku,a i problem je cijena goriva!

Sa onim poticajima koje je placao wizz air cini mi se da je to skupo sa aspekta LCC,tako neka daju sve za 10EU po odlazecem putniku i dolazi im RYR

I ja to ne bih u cjenovniku zvao poticaji,nego trajna kategorija ko god hoce da bazira avion za vas je sav trosak 10EU.A poticaji su ogranicenog vremenskog karaktera

Sa time nikako se neko ne bi ponosio.
Popust na takse, subvencije za skoro sve linije na kojima lete, otkazivanja najavljenih letova, tumbanja svakojaka, pretvaranje u vikend bazu.
Ne znam sta treba da se da Ryanair da bi bio zadovoljan.
I opet pored svega sto mu je jadni aerodrom dao uvek postoji opasnost da se samo pokupi kao W6 u Sarajevu.

Odakle vam ta info?

Eto vam tema za članak.
Koliko koštaju aerodromi u regiji.

To bi bio izvrstan članak.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!