zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: Al Baker dao ostavku

Kako unisono javljaju svjetske agencije, Akbar al Baker dao je neočekivano  ostavku na mjesto CEO Qatar Airways-a prije nekoliko sati. Navodno bi trebao napustiti kompaniju 5.11. Za sada nema potanjih informacija o razlogu te potpuno iznenađujuće odluke al Bakera. Al Baker je na čelu kompanije bio 27 godina, a kada je preuzeo kompaniju imala je tek četiri aviona. Qatar danas ima 255 aviona, 195 naručenih i leti na 160 linija.

Al Baker će ostati zapamćen po velikim sukobima sa Americanom i Qanatasom, prijetnjama izlaska iz Oneworlda i stvaranja nove alijanse, kupnje značajne količine dionica IAG-a i drugih kompanija diljem svijeta (LATAM, China Southern, Cathay Pacific, RuwandAir), sukobom sa Airbusom… Katarska vlada je kao al Bakarovog nasljednika postavila Badr Mohammed Al-Meera, koji je bio COO Doha Hamad International Aerodroma.

autori: Alen Foglar, dopisnik (Beč) i Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Qatar

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Očekivano, jako loš odnos sa Airbusom i Boeingom.
Odbio preuzeti Boeingov avion jer je došao iz “pogrešne” tvornice i jer ima loš feeling.
Zaratio sa Airbusom zbog boje, a sličan problem kod Boeinga nije ni jedanput spomenuo.
Obećavao Boeingu brda i doline, objavljivao bombastične narudžbe npr, za 50kom B737 koji bi išli za fiktivnu novu podružnicu u Italiji.
Potpisao pismo namjere o kupnji ogromne količine aviona cca 200 kom i da potpuno prelazi na Boeing.
Izjavio da je A380 mrtav i da nema djelova za održavanje, istovremeno njihovi A380 se ne gase, lete non stop. Koristiti će ih još barem 20g.

Izjave uvrijeđenog razmaženog šestogodišnjaka.
Ameri ga zovu Karen Baker.

Zbog uloge Katara u sukobima u Palestini, moguće su blokade letova QR u narednom periodu.

Akbar je ok dečko. Ljutio se kad bi ga zaje.avali da je indijac i malo previše tlačio cure koje su radile za njega, ali ostalo je ok. Qatar, po mom iskustvu uvjerljivo najbolje kabinske posade uopće, Hamad zasigurno jedan od najboljih aerodroma na svijetu. Akbar je često znao reći da je do njega. Hvalio se.

Interesantno je da je nasljednik upravo Badr Mohammed Al-Meer, koji je bio CEO Hamad International Airport od 2014.

Čini se kao logičan potez. 🙂

Poruka AP – u i Olegu : copy paste. Maknite Bajića i raspišite međunarodni natječaj za stručnog i sposobnog direktora OU. Maknite već jednom ruke sa nje, prestanite biti Mišetićevi taoci i dopustite da patuljak od OU – a i Lufthansina sluškinja napokon postane kompanija kakvu Hrvatska treba. Ako je mogao AL Baker iz Qatara evala može i Jasmin iz Croatije

Sramotna usporedba. Akbar je strajbao pare ali nešto i zaradio a i nešto ostaje iza njega. Drugo, mala je šansa da su ga podmazivali…npr. dobavljači aviona itd…čovjek je stalno vodio sporove.
Ovi dečki koje vi spominjete su strajbali pare, nisu napravili ništa i ništa ne ostaje iza njih. Pored toga nabava zrakoplova prije 15-tak godina ima anegdotu već pri dolasku aviona, leasing kombinacije su materijal za rubriku ‘kriminal i politika’, a kao dobru stranu kulise zvane OU, se može izvojiti tek nekolicina vrijednih individua u toj kompaniji. Kada dodju novi zrakoplovi i krenu s.anja promatrajte kako ce ovi dečki reagirati i hoćete li čitati po novinama njihove izjave da su kupili smeće.
Teška srca to govorim ali tu kompaniju je bolje likvidirati nego raditi ovo što se sada radi.

Akbar je svjetlosnim godinama ispred.

ovakva vijest se prva cita na ovom portalu. zato ga imamo!!! portal, ne al Bakera :-)))

Zato sto nije hteo kupiti AirSerbiu

😂😂😂

Sto vi pretpostavljate sto bi mogao biti razlog ostavke?
Covjek se zasitio, burnout? Zaradio dovoljno para u 27 godina koliko je CEO? Ili su tu neke dublje stvari u pitanju? Sto vi mislite?

“Behind the scenes” se prica da Al Baker ima ozbiljniji zdravstveni problem. Maknut nije, a kraljevska porodica se postarala da to bude jasno. Iako je dao otkaz na poziciji CEO-a QR, DOH i Ministarstva turizma, Al Baker je odmah imenovan kao novi savetnik vodje Katara (drzave) i ministra spoljnih poslova

Ne znam sta je cudno. Cinjenica da su ga odmah postavili na visoku funkciju na kojoj prakticno ne treba da radi nista je pokazatelj da nije dobio otkaz nego da je u odlicnim odnosima sa Emirom i vladajucom porodicom. Dolazi se do zakljucka da je bolestan, sto, u krajnjnoj liniji se moze videti po njegovom dizickom izgledu u poslednjih godinu dana.

I meni je to palo na pamet, kao Segio Marchione u Fiat-u…

On taj ozbiljniji problem ima vec zadnjih deset godina….
Prije ovo s Airbusom. Makar ko ce ga znat.
Pa svi kad se oce diskretno maknuti kasnije budu savjetnici…

Kada neko treba da bude maknut po političkoj liniji onda mu se da “unapređenje” da tako ne izgleda.

Emerik Blum vam je dobar primer. Bio je Precedinik (CEO) Energoinvesta kada je Energoinvest bio na vrhu a posle je stavljen da bude Gradonacelnik Sarajeva.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!