zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Pa vi mijenjajte direktore u Tuzli

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Sjećate se što sam rekao prošli puta kada su smijenili Halida Ahmetovića? Rekao sam „ne možete smjenjivati direktore aerodroma svakih par mjesec, to će imati ogromnih i nesagledivih posljedica“. Ahmetović nije opstao na mjestu direktora ni devet mjeseci, a Dževat Haličević je bio četvrti direktor u samo nešto više od godine dana u Tuzli. Pobogu. Kada novi direktor dođe na poziciju treba mu par mjeseci da pohvata sve konce, da ulovi sve poslove. Pa on ima novu viziju, nove prioritete. Onda on kreće pregovarati sa kompanijama, vjerovnicima, nabavljačima, izvođačima…. I tko će ga shvatiti ozbiljno, ako se u uredima kompanija pojavljuju nove osobe svakih par mjeseci? Niti će ih tko shvatiti ozbiljno, niti će htjeti raditi sa takvim direktorom jer će se bojati da i njega smijene za par mjeseci i postave novog direktora koji bi mogao imati nove vizije i nove ciljeve. Upravo zato se direktori aerodroma na smjenjuju svaki čas. To se jednostavno ne radi. Naravno, lokalna politika malih provincijalnih političara to ne razumije. Oni nemaju pojma niti što je aerodrom niti kako se vodi. Oni se samo ravnaju političkim principima, malim političkim igricama i pritom uništavaju potencijale aerodroma Tuzla.

Poseban problem je što radi smjena Tuzla već tri godine nikako da napravi treći gate, nikako da napravi aneks, nikako da napravi parkiralište, nikako da se srede svjetla.

Što sam rekao? Biti će posljedice zbog tolikih smjena. Zato nisu napravljene stvari. I eto otišao Wizz Air i Ryan Air. Tuzla će spasti na tek nekih 150.000 putnika. I što sad? Aerodrom pokušava sam nešto napraviti, iznajmiti avion i pritom će izgubiti kamaru para. Kamaru. A sve radi smjena i zbog njih povezanih daljih prolongiranja, nedostatka strategije, promjene prioriteta i nesnalaženja u pregovorima sa kompanijama. Vidi čuda. Bravo genijalci u gradu Tuzli i kantonu. I sad još jednom 3-4 smjene u idućih godinu-dvije pa da se zatvore i ove zadnje linije Wizz Aira.

35 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

У мору оптужби к етикета са свих страна на овом нашем лодом простору, аутор још само није оптужен и етикетиран да је непријатељ босанских Муслимана /Бошњака и БиХ. Ето прилике…

E moj Alene pa to je zemlja Muje i Hase, 10/2 s lukom, kakav crni aerodrom sta oni znaju o zračnom prometu.

A Mujica i Fata?

Smijesno sto se ljudi zovu Muhamed i Hasan?

Da li bi ste vi bili direktor aerodroma ne vezano za ovu temu

Džabe objašnjavati ogrničenim ljudima zašto je to loše.

Ocigledno Vas boli sto Vas direktor Tuzle ignorise.

Vrijeme je da OU uvede TZL–MUC 2pw

To će se i desiti. Nažalost teško da će neki drugi lcc doći a o povratku Wizz i Ryanair će biti vrlo teško. Politika u tom kantonu treba da se uozbilji u vezi aerodroma i da profesionalno tome pristupe.

Tko moze povezati smjene direktora sa odlaskom Wizzaira iz Tuzle?!

Nema tu mnogo korelacije. Wizz bi otisao i da je direktor na toj poziciji 20 godina.

Gate?

Šta znači gate, pobogu?! Da li mislite na GEJT?

Wizz bi otisao i da imaju 5 gateova, pistu od 3500 metara i terminal koji moze opsluziti 10 miliona putnika.

Pogresno mislite. Wizzair radi rebuild svoje mreze baza i nikakav direktor i nikakav 3. gate Tuzlu nije mogao ostaviti u zivotu.

To je vase misljenje koje nema mnogo utemeljenja

Budimo realni,nesto jos gore sto se Tuzli moze desiti u periodu od mjesec dva je da i WIZZ ukine ove preostale 3 linije a nesto najbolje u narednih nekoliko godina da WIZZ ponovo otvori bazu,ali ko ce njega cekati i ako se to uopste desi…Da dodje RYANAIR,AIR MONTENEGRO,TRADE AIR,PEGASUS ili neko treci nema sanse zasto te kompanije nisu bile kada je WIZZ imao bazu,bio je RYANAIR ali otisao zbog takse,i sada ukidanje iste na godinu dana nema nikakvog efekta…Da je bio neki direktor na MAT duzi niz godina kao na Sarajevu sad ne bi bilo ovog dogadjaja sve su ovo politicka prepucavanja…

ne vole vas u Tuzli.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!