zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

EKSKLUZIVNO-OTKAZIVANJA: Eurowings neće letjeti Berlin-Zagreb

Iako je Eurowings zakazao tri nove linije, onu za Dusseldorf, Prag i Berlin, linija za Berlin, koja se trebala početi operirati 22.3. sada više nije u prodaji. Nevjerojatno!

I sada treba jasno naglasiti dvije vrlo važne činjenice. Prvo, kako je moguće da Zagreb nema letove za Berlin iako te letove ima većina aerodroma regije, neki gradovi i više prijevoznika? Što radi Zračna luka Zagreb da ne dovede ove letove? Pobogu!!! Hrvatska ima najveću gospodarstvenu razmjenu upravo sa Njemačkom, Njemačka je broj 1 turistička zemlja u Hrvatskoj po broju turista i noćenja, Hrvatska ima ogromnu dijasporu u Njemačkoj (najveću od sve dijaspore), a mnogo je ljudi iz dijaspore upravu u Berlinu, Hrvatska je ekstremno politički vezana prema Njemačkoj, a njemačke federalne vlasti stoluju upravo u Berlinu. Kako je moguće da sva četiri elementa koji utječu na otvaranje linije jesu maksimalno prisutna, a Zagreb nema letove prema Berlinu? Ni jedno drugo tržište regije nema ni izblizu takve potencijale letova prema Berlinu pa svejedno imaju brojne letove.

Drugo pitanje je kako to da Croatia Ailrines ne vidi interes na ovoj liniji. I ako je Eurowings, iz nekog razloga odustao od letova za Zagreb, što radi nacionalni prijevozni da ne iskoristi ovu situaciju? Čeka da i ovdje, kao i na brojnim drugim linijama, uleti Ryanair? Croatia ima čak i vrlo dobar avion za ovu liniju, Dash 8-400 sa kojim može sa bitno manjim brojem putnika dostići break-even, a to znači pola manje putnika nego ih mora napuniti Eurowings. Zar je moguće da Croatia Airlines i još jednom ne vidi svoju šansu i da će i još jednom propustiti da zaradi novac na sigurnoj liniji???

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Eurowings

42 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Možda nema dovljno putnika za planirani profit? Kakva je statistika na liniji Zagreb – Berlin?

Moguce da su troskovi aerodroma previsoki a putnici nisu spremni da dovoljno plate avionsku kartu.

Tamo aerodromi skoro nista ne naplacuju pa karte mogu biti jeftine.

Pa onda ne znam sta je problem, nije prvi put da se pokrece pa prekida linija iz ZAG-a. Nesto ocigledno ne stima. Mozda je vreme da pozovu easyJet, oni uspesno lete za BEG a pre korone i za LJU.

Neeeee! 😪
Valjda bude Ryan krenuo.

Svi aviokompanije trenutno rade na zimskom redu letenja. Ovi letovi su za ljeto 2022! Pa jeste li svestni tome sto ova andemija znaci za network planere ?? Danas nisu u prodaji, sutra jesu, jel ce letjet vidjet cemo za 10 mjeseci.

Trebao je krenuti u ožujku, a ne na ljeto.

Iskreno,i pretpostavljam da je EW ukinuo liniju jer ju vjerojatno Ryanair uvodi, oba grada su im Hubovi, ima mnogo smisla

TAP suspendira letove do kraja listopada za Zagreb.

Linija je od samog starta bila sezonska. Karte se nisu prodavale posle 10. meseca…

Pa mogli su je produziti kao sto si pisao za DY I BEG.

Valjda se status ‘vi’ stice i dobija tek kada se zasluzi.

Pa ja se osecam da sam intiman sa vama/tobom Alene >)

Baš sam pogledao i na brzinu izbrojio. Od 48 zemalja Europe (nije politički nego brojim i Kosovo), odnosno preciznije od 42 zemlje (ne brojimo naravno Njemačku i ove manje zemlje poput San Marina, Andore, Vatikana Lihtenštajna i Monaka), njih 34 (gledao sam glavne gradove + Zurich u slučaju Švicarske) ima cjelogodišnju konekciju s Berlinom, jedna (Crna Gora) ima sezonsku liniju, a Bjelorusija je imala cjelogodišnju, ali je suspendirana zbog očiglednih razloga.

Znači Hrvatska se nalazi u kategoriji Armenije, BiH, Slovačke (donekle razumljivo zbog Beča), Češke (zanimljivo, mada opravdavam činjenicom odlične željezničke povezanosti) i Slovenije. Nevjerojatno, pogotovo obzirom na to da nam je Njemačka jedan od najvećih partnera, kako trgovačkih, tako i na sve druge načine.

EasyJet je leteo za Ljubljanu do korone.

A što radi Croatia????
trebali su otvoriti Berlin – prekjučer!

S obzirom da se EW povukao moze biti da ova linija zaista nema ocekivana punjenja.
Ne verujem da bi se povukli bez nekog debelog razloga, pogotovo ako je ova linija zlatna koka kao sto se ovde predstavlja.

Ali trebala je linija krenuti tek u ožujku 2022.
Ne vjerujem da je slabo punjenje razlog.

Mislim da je Alen u pravu i da potencijala itekako ima. Recimo za Beograd lete i AirSerbia i EasyJet. Sinoć je na primer A319 AirSerbia-e bio skoro pun.

Berlin je takodje turistički jako popularan grad, rekao bih da ima da ponudi puno više od većine drugih Nemačkih gradova. Ne znam kakva je situacija u Hrvatskoj, ali u Srbiji dosta agencija nudi ture do Berlina.

Uostalom zaboga, linije za Berlin imaju čak i Niš i Tuzla, pa ako su one popunjene (a da nisu, ne bi Ryan i Wizz leteli na njima) zašto ne bi bila popunjena linija iz Zagreba koji ima daleko više potencijala.

Milose molim vas, nije Alen vec gospodin Alen. Hvala.

Ovo je potpuno subjektivno, i mislim da postoji razlog zašto Berlin ne samo da nije ni među top 5 europskih turističkih destinacija, nego nije ni blizu…

Hocete li nam vi onda reci razlog zasto je EW otkazao ovu liniju?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!