zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Sarajevo nema letova za Ankaru

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Alen Šćuric

Sarajevo ima brdo letova za Istanbul, prošlog ljeta njih 35 tjedno, ovog proljeća njih 34 tjedna leta (3 kompanije). Sarajevo je prošlog ljeta imalo i 10 letova za Antalyu (2 kompanije) i 2 leta za Bodrum, a od ove godine ima i letove za Izmir. Aerodrom ima i gomilu letova za niz destinacija na Bliskom Istoku, daleko više nego i jedan drugi aerodrom u regiji.

Ali nema letova za Ankaru. Više nego čudno. Za Ankaru je iz regije bilo sedam letova za Beograd i dva za Podgoricu, dakle ukupno 9 letova tjedno. U tom kontekstu je  i te kako realno i potrebno da Sarajevo ima letove za Ankaru. Turska je definitivno broj 1 destinacija iz Sarajeva, pa je i te kako važno da aerodrom motivira linije za Ankaru. Te linija bi sigurno imala velik uspjeh.

Od muslimanskih zemalja Sarajevo ima letove za Tursku (Istanbul, Izmir, Antalya i Bodrum), Ujedinjene Arapske Emirate (Dubari, Abu Dhabi i Sharjah), Saudijsku Arabiju (Jeddah, Riyadh i Medinu), Egipat (Hurghadu), Bahrain, Kuvait, Jordan (Amman), Tunis (Monastir),  Katar (Dohu). Jednako tako Sarajevo bi trebalo imati letove za druge muslimanske zemlje i to za Dammam (Saudijska Arabija), Beirut (Libanon), Muškat (Oman), Teheran (Iran), Baku (Azarbaidžan), Karachi ili Islamabad (Pakistan), Jakartu (Indonezija), Astanu ili Almaty (Kazahstan), Taškent (Uzbekistan), Cairo (Egipat), Tunis (Tunis). Jednako tako nije nelogična i linija MyWingsa ili gp aviationa iz Prištine.

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zar ima direktan let za Hurgadu iz Sarajeva?

Evo i SunExpress produžuje letove tokom zime, očito da potencijala ima

Da da li stvarno mislite da bi bilo ko iz regije, pa makar to bilo i Sarajevo imao kapaciteta za Islamabad a kamoli za Jakartu.

Teheran nikako. Iran jest muslimanska zemlja, ali šiitska. Nisu si baš dobri s ostalim nabrojanima koji su uglavnom suniti.

S Bosnom imaju dobre odnose, još od 90ih.

Astana, Baku, Dammam, Beirut bi sigurno bili uspješni. Cairo i Tunis su charteri, možda ne vide veću potrebu. Teheran je malo kontroverzan iako su ukinuli vize BiH i Srbiji.

Ne javlja te ništa za BL. Katastrofa na pomolu

Kojom logikom je Libanon muslimanka zemlja?

I sa tih 48% nikako ne možete nazvati zemlju muslimanskom, pa to je manjina stanovništva!

види се да нисте никад били у Либанону

Ok, u BiH ima puno muslimana, ali stvarno nismo na Bliskom Istoku ili tamo negdje u Aziji da imamo letove za svaku živu islamsku zemlju. Niti muslimani iz BiH gravitiraju tamo (gravitiraju Zapadu npr. Njemačka, Švedska itd.), niti je zabilježen značajan broj turista iz većine ovih zemalja u BiH (osim onih ilegalnih, naravno).

A zašto bi se Sarajevo samo okretalo halal turizmu kad je i na zapadu destinacija s ogromnim rastom? Treba usporedo raditi linije za Krakow, Lodz, Bratislavu, vratiti Budimpeštu, Strasbourg, Amsterdam itd.

Poljski turisti itekako putuju u BiH, pored LOTa za Varšavu koji je redovno krcat i vjerovatno će postati cjelogodišnji jako brzo, ima tu i chartera za Mostar, autobusnog prevoza i čega sve ne. Tako da Krakow i mozda ne Lodz, ali Gdansk sigurno mogu uspjeti.

Bratislava bi sama po sebi privukla mnogo stanovništva koje redovito putuje u Beč, kao što to čini i u drugim zemljama, Austrian često ima lude cijene. Strasbourg je na idealnoj lokaciji za njemačku dijasporu

Pa sve ide postepeno jer kompanije ne idu grlom u jagode, ali se vidi da čim dođe do neke jače frekvencije i ruta postane “bitnija” u mapi tog prevoznika, ide i ozbiljnija studija isplativosti.

A ovo za Bratislavu je čista istina, isto bi bilo i sa Brnom, poglavito jer bi djelimice pokrilo i radnike u Češkoj i turiste za Prag pored Beča

Ove linije sve što ste nabrojali imaju potencijal iz Sarajeva, ali je neophodna rekonstrukcija i produženje piste, kako bi mogli slijetati veliki avioni, poput B777 iz Islambada. Također, Kuala Lumpur bi imala potencijal, jer su prejake veze između BiH i Malezije, najviše što se tiče studenata i turista

I srusit brda okolo

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!