zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

FlyDubai pojačava Beograd na 11 letova

Flydubai će u tjednu 19. do 25.7. povećati broj letova na liniji Dubai-Beograd sa 7 na čak 11. Dodatni drugi let uvodi se u ponedjeljak, petak, subotu i nedjelju. Nažalost, isto je izuzetak, jer od ponedjeljka 26.7. broj letova se vraća na 7 tjedno. Fascinantno.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Flydubai

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Da li se to meni cini ili OS smanjuje VIE-ZAG? Gledam letove od 04.07 nema leta OS nedeljom (samo OU) a onda u nedelju nakon toga nema ga ni utorkom. To bi znacilo da su smanjili sa 7 na svega 5 nedeljnih letova.

Sada u nedelju 27.06 imaju let nedeljom.

Preko ljeta smanjuju frekvencije vikendom jer nema putnika. Od 01.09. ide OS opet dnevno za ZAG, od 01.11. i 2 x dnevno (osim nedjelje)

Ovde se smanjuje i utorak koji nije vikend.
Mislim da nijedna aviokompanija nema definitivan red letenja vise od mesec dana unapred zbog nepredvidivosti sa koronom. Izgleda da ZAG nije toliko dobar za njih pa im je jeftinije da salju putnike preko OU. Leti se obicno dodaju letovi, retko kada se smanjuju.

Ako već picajzlamo, onda pošteno: do 17.07. idu dnevno osim nedjelje, 18.07.-01.08. idu dnevno osim utorkom i nedjeljom, 02.08.-31.08. idu dnevno osim subotom i nedjeljom a od 01.09. opet svakodnevno. Na ovim letovima u ljeti nema puno putnika pogotovo što OS leti dnevno i za SPU i za DBV te 6 x tjedno za ZAD…

Ono sta je gore napisano je ispravno da se smanjuje sa 7 na 5, to je cinjenicno stanje i to je to. Pa sta ako lete za obalu? Nema dijaspore iz Kanade i SAD koji dolaze u Hrvatsku? Verovatno i to sto putuje je preslo sa OS na LH, KL… a trziste nije dovoljno veliko da bi i OS obezbedio svoj deo kolaca.

Da li mozda ima veze sa FR? Oni uvode mnoge evropske destinacije a moguce je da je veliki broj putnika ranije leteo preko VIE/MUC/FRA…Ne znam sta drugo moze biti jer OS ima solidnu mrezu iz Beca, mnoge destinacije su ponovo vracene.

Problem je da preko Beča nema puno konekcija prema svijetu koje nudi OS. De facto lete samo za istočnu obalu USA + Chicago i to je to… Unutar Europe su konekcije bolje preko MUC ili FRA nego preko VIE, zapravo ih ni nema jer polazak iz VIE u 13.35 je neinteresantan… . Prema tome nema ni konekcijskih putnika. Stoga je sigurno da unutar Stara ljudi idu preko FRA na LH/OU. Osim toga u Austriji su ljetne ferije, a i P2P putnika VIE-ZAG-VIE ili obrnuto nema puno. Ja imam još dvije besplatne karte od OS i neću ih ni u ludilu koristiti na VIE-ZAG-VIE jer sam brže autom… Stoga me smanjivanje frekvencija u 07. i 08. mjesecu ne čudi. Ono što mene više čudi je da LH ne uvadja MUC-ZAG-MUC koji je prije covida bila mašina za štampanje novaca…

Ma za VIE mi je jasno: tamo je ogromna srpska dijaspora, što iz Srbije, što iz BiH i njima je definitivno jedina kvalitetna alternativa avion. Hrvati iz VIE će prije autom, pogotovo oni oko Zagreba. A Dalmacija ima tri dnevna leta iz VIE. MUC mi nije jasno jer, kako sam već napisao, MUC-ZAG je mašina za štancanje novaca. Ja sam fakat izuzetno puno letio tu relaciju i LF u normalnim okolnostima nije nikada bio manji od 80%. Ali mislim da to sve skupa ima jednu sasvim drugu pozadinu, a to je manjak pogodnih aviona. Mislim da je OS potpuno preuranjeno, i to bez obzira na trenutnu situaciju, izbacio DASH. To je bio idealan avion za mnoge kratke linije. Na primjer za ZAG. Sa 40 putnika DASH ako već nije donio neku dobit, nije napravio gubitak, ERJ kao najmanji avion u floti OS-a sa 40 putnika leti gubitak… Slična je situacija i kod LH. I CRJ900 (kojih je sve manje u floti) i ERJ (pa i A319) lete lukrativne kratke i srednje linije na kojima je zarada bolja nego za ZAG, A319 je za ZAG u ovom trenutku prevelik. Gledam cijene za MUC-BEG: nema karte sa LH ispod 250 eura sa prtljagom, za ZAG su cijene bile od 145.- sa prtljagom… I stoga se forsira ono što u ovom trenutku donosi veću zaradu. O TK ne bih jer dobar dio njihovih linija je prije politički no ekonomslki motiviran. Molim tu da se iz svake diskusije izbaci BEG jer bumo opet završili na politici. Do prije corone letjeli su i za najmanje selo u Njemačkoj, na primjer FDH, a sve po principu “gdje i jedan Turčin živi”… Ali da je ZAG demotivirajući sa svojim ogromnim “nametima”, stoji… Fakt je da je za ljetni red letenja 2022. MUC-ZAG planiran sa LH dva puta dnevno, oba sa A319… Ono kaj mi je upalo u oči je to, da je na LH letovima stavljen i OU broj leta, ali na OU letovima nema LH broja leta…

Pa gle, oni u veličini CRJ i ERJ baš i nemaju “viška” a iskreno u ovom trenutku A319 je preveliki. Jest da MUC-ZAG donosi novce, ali su to za LH peanuts. Pogotovo što CRJ/ERJ donosi dobre pare na drugim letovima jer su cijene općenito nenormalno porasle. Ali ti najbolje znaš politiku LH… Ako bi se OU nekim čudom probudila i krenula agresivnije na MUC, da vidiš kak bi LH reagirala…

Kakvo potcenjivanje linije IST-BEG. I to linija gde se trazi karta vise, gde se sredom salje sirokotrupac. Gde veliki broj Srba preseda dalje ka Bliskom istoku i Aziji. Turista koliko hocete izmedju Istanbula i Srbije upravo dolazi tom linijom.
I jos povrh svega nazivate je politickom linijom?
Eto ko sve u danasnje vreme naziva sebe strucnjakom iz oblasti putnicke avijacije.

” O TK ne bih jer dobar dio njihovih linija je prije politički no ekonomski motiviran.” Gdje je tu spomenut Beograd kao politički motivirana linija??? Prije svega sam mislio na SJJ, PRN i SKP. A kako sam unaprijed znao da se palite čim se spomene BEG, napisao sam i ovo: “” Molim tu da se iz svake diskusije izbaci BEG jer bumo opet završili na politici” I zato sam i spomenuo FDH kao primjer politički motivirane linije… Dajte se skulirajte!

Gore vam je odgovor…

Po vama, sta taj problem moze biti onda?

Zar ne moze drzava da se umesa ako ne vode aerodrom kako treba? Ipak je drzava vlasnik i oni imaju obavezu prema njima.

Nakon sto je Svica ukinula restrikcije za Srbe, LX povecava ZRH-BEG.

Sledeca nedelja: 17x
Nedelja nakon toga: 19x
Nedelja nakon toga: 21x

Izgleda da JU nema aviona da reaguje

Mozda iznajme jos jedan wet lease B737 za chartere kako bi sa svojom flotom mogli pokriti redovne linije.

U svakom slucaju sjajna vest! Za sad se trziste oporavlja mnogo bolje nego sto se mislilo.

Mislim da bi to bilo pametno jer se trziste jako brzo oporavlja. OS isto ide na 17. Za sada LH-OS-LX planiraju 55 letova nedeljno.

LX opet kreće sa INI-em 2 pw

Kada krece INI?

Nije za ovu temu ali mislim da je vazno .
Sad gledah Vucica reca da je danas razgovarao sa predsenikom Kine i naglasi da rade na uvodjenje letova Beograd -Peking i Beograd -Šangaj

Si Djinping dolazi u Beograd, mozda ce tada nesto biti objavljeno?

Nije slucajno sto Air Serbia izgleda pokreca liniju prema Emiratima samo da vidimo gde.Ocito je potraznja iznenadila mnoge.

To je valjda zbog praznika dole pa se ocekuje veca potraznja. Letovi valjda idu u sat vremena razlike.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!