zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Privredni sud Crne Gore napisao priopćenje na naš tekst

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Montenegro Airlines

Privredni sud Crne Gore je reagirao priopćenjem na naš članak koji su prenijele crnogorske „Vijesti“. Privredni sud kaže „…u kojem se navode izjave analitičara zračnog prometa i urednika portala ‘Zamaaero’ Alena Šćurica povodom stečajnog postupka koji se pred Privrednim sudom Crne Gore vodi nad privrednim društvom Montenegro Airlines AD Podgorica, pokušava se u javnosti stvoriti pogrešna slika o nekakvom političkom utjecaju pod kojim radi Privredni sud Crne Gore“. Sud dalje navodi da u cilju istinitog informiranja javnosti i zaštite ugleda Privredno suda Crne Gore, ukazuje da je Privredni sud Crne Gore specijalizirani sud, jedini nadležan u Crnoj Gori za provođenje postupka stečaja i likvidacije privrednih društava. Sam postupak stečaja uređen je Zakonom o stečaju, a cilj i svrha stečajnog postupka je da se omogući ostvarivanje najveće moguće vrijednosti imovine stečajnog dužnika i najvećeg mogućeg stupnja namirenja potraživanja vjerovnika, koji na dan ovog priopčenja iznose 169.3245.371 EUR. Ovi ciljevi ostvaruju se u zakonom propisanoj proceduri od strane organa stečajnog postupka, stečajnog upravitelja, odbora vjerovnika i stečajnog suca. Svaka radnja koju stečajni upravitelj poduzme u cilju zaštite stečajne mase i interesa vjerovnika apsolutno je svrhovita i opravdana. Sa pravnog aspekta da li je takav zahtjev osnovan ili nije, Privredni sud Crne Gore će u postupku koji je započet po predmetnoj tužbi dati svoj sud i ocjenu. Sud naglašava da i svi učesnici u postupku koji imaju pravni interes mogu podnijeti i prigovor za svaku radnju koju izvrši stečajni upravitelj, te o tom prigovoru odlučuje Privredni sud Crne Gore. Sud naglašava da je stečajni postupak javan, transparentan i podložan isključivo sudskoj kontroli kroz načelo dvosepenosti, a nikako bilo kojoj drugoj kontroli ili utjecaju, kako se neosnovano, tendenciozno i proizvoljno pokušava predstaviti u navedenom tekstu.

Da se podsjetimo i spornog teksta u kojem je doslovce pisalo: „Na koncu, eto, sada bivša kompanija tuži novu kompaniju radi tako banalne stvari kao što je logo. Montenegro Airlines više neće letjeti, zašto bi stečajnom upravitelju smetalo korištenje logoitipa na novoj kompaniji. Upravo suprotno, on bi to trebao i motivirati. Ovo više nije niti slučajno, niti nevino. Nema baš nikakvog smisla da bivša kompanija radi destrukciju novoj kompaniji. I to ogromnu i nepotrebnu destrukciju koja guta kamaru para nove kompanije. To je neprihvatljivo, nepotrebno i krajnje nemoralno. Bivša kompanija, kao državna kompanija, bi morala na sve načine pomagati i olakšavati, a ne otežavati posao nove kompanije. A to nije slučaj. Zašto, pobogu?!?!? Iskreno, ovo destrukcija više nema ekonomskog smisla. Ona očito ima neku drugu pozadinu!“

I sada neka mi netko normalan kaže gdje se u našem tekstu govori o političkom utjecaju, to u tekstu ne piše niti direktno niti indirektno. Zar sud zna nešto što mi ne znamo i nismo napisali? A ako to sud smatra, zašto nama stavlja u usta? Konačno po čemu je naš članak tendenciozan? Iskreno, sud si je ovdje uzeo komentirati nešto što komentirati ne bi trebao, čak štoviše sud otvoreno napada slobode medija. A tako nešto sud nikada i ni na koji način činiti ne bi trebao. Upravo suprotno, sud bi morao štititi elementarno novinarsko pravo i slobode medija. To bi trebao biti modus operandi svakog suda, pa i Privrednog. Ovakvo ponašanje nije normalno niti uobičajeno u civiliziranom svijetu. No, ono što još više smeta je da ako se opravdano postavlja pitanje neracionalne destrukcije dva državna poduzeća koji bi trebali imati zajednički cilj, kako to da se sud stavlja na jednu stranu, pa bila ona i stečajni upravitelj. Tužba Montenegro Airlinesa nema nikakvog racionalnog smisla, sud bi je trebao sam odbaciti i promijeniti pogrešnu odluku svog stečajnog upravitelja, a ne napadati medij koji naglašava nelogičnost odluke i nonsens rasipanja gomile novaca poreznih obveznika.

Usput, Milojko Spajić, ministar financija Crne Gore je stavio link na naš članak na svom Tweeteru, a potom je raspravljao sa Milom Đukanovićem o tome.

20 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kadija te tuzii, kadija ti sudi 🙂

Kako stvari stoje, Alene, na sledecim putovanjima molm vas da se pazite i dodatno planirate kako bi zaobisli avio prostor Crne Gore.

Haha Kurir edition. Čime se bave sudovi… dno

Potpuno ludilo :-).
Biće tu još puno epizoda za gledanje 🙂

Ali 169 miliona evra su potraživanha po sudu. Majko mila… Kako su to uspeli?

uh
ovo je koliko znam prvi put da se pojavljuje ukupna cifra. a ovu cifru vjerovatno treba povećati, jer će izbiti još dugovanja koja do sad nisu presuđena

Mislim da znam kako je nastalo 169 miliona evra duga. Aca Lukas se hvali kako je crnogorska vlada po njega slala državni avion da ga dovedu na svoje žurke.

Po putniku su oko 20 evra u minusu

Ako podijelite dugovanja sa ukupnim brojem prevezenih putnika cifra po putniku je oko 20 evra.

Evo Vučić najavljuje uspostavljanje linije Beograd – Peking ili Beograd – Gvandžo

Realno je ono što je definisano ugovorom i potpisano. Pravnik ste. A državi valjda isto mora da se plati za državne usluge, poreze i doprinose.
Na onako mali broj stanovnika napraviti 169 miliona duga sa obako malom kompanijom je svetski uspeh.
Meni ovo deluje kao teško iživljavanje stare ekipe. A ono slanje državnog aviona po turbo folk pevača (ko još uživo sluša onog lika na žurci) je još gori primer privatizacije državnih resursa.

MA je bio najveći dužnik za poreze i doprinose za plate u CG. Prošle godine su po toj osnovi u Q1 dugovali oko 24mil EUR pa su od dobijene pomoći platili oko 10mil da bi u novembru dugovali nešto preko 14mil EURa. Primera radi u Q1 je njihov dug po tom osnovu bio oko 5x veći nego prva sledeća firma (CG Železnice).
Potpuno je pogrešno posmatrati njihova enormna dugovanja kroz prizmu (ne)uspešnog poslovanja jedne avio kompanije, svrha te firme je bila da bude “protočni bojler” da bi se pare izvlačile sa potrebe vladajuće garniture. I šta god zamislite o sličnim radnjama u recimo CA ili JU ovo je potpuno van tog koordinatnog sistema i neuporedivo.

Pa on im je najbolja mušterija za “sabrana djela Mola Đukanovića” 😂🤣

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!