zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Hoće li Air Serbia letjeti za Maribor?

Bi li bilo dobro da Air Serbia leti za Ljubljanu iz Beograda više od 14 letova tjedno, ili bi nakon toga kompanija trebala pokrenuti Maribor? To ovisi o strategiji kompanija. Naime, kompanija leti u zapadnom (2. i 4.) valu, što znači da sa 14 tjednih letova kompanija ima konekcije na letove prema istoku, tj. prema regiji (Skopje, Sarajevo, Podgorica, Tivat), te ostalim feeding destinacijama (Tirana, Atena, Solun, Varna, Sofija, Bukurešt, Istanbul, Ankara, Rusija). Ako kompanija smatra da Ljubljana nije dovoljno povezana sa zapadom onda treba pokrenuti i letove u 2. i 4. valu, kako bi se isti mogli konektirati na sve destinacije  prema zapadu. Kada je bankrotirala Adria Air Serbia je to i napravila sa 17 tjednih letova, od kojih su 3 bila u istočnom valu.

U tom slučaju kompanija će povećavati letove do 28 tjednih letova. CEO Air Serbie Jiri Marek je potvrdio zamaaero da planiraju povećati Ljubljanu na 21, pa na 28 letova u skorije vrijeme. U protivnom bilo bi logično da nakon 14 letova pokrenu Maribor, kao što su to napravili i u Hrvatskoj gdje su uz Zagreb pokrenuli i Dubrovnik, Split, Zadar, Pulu i Rijeku. Obzirom na gore spomenutu strategiju Maribor nije realan dok Ljubljana ne dostigne 28 tjednih letova, tj pokrenuo bi se nakon toga. Ipak Marek je rekao da razmatraju i Graz ili Maribor, pa je moguće da se i ovi letovi dese ranije.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Serbia

46 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bilo bi dobro za Maribor da ima makar dva puta sedmično za BG

Ali ne bi Air Serbiji. Taj aerodrom je u rangu jednog Mostara i moze se tamo leteti samo ako to plate.

Šta ima u Mariboru? Meni se čini da je sa raspadom Jugoslavije taj grad potpuno skrajnut. Verovatno samo utisak ali sećam se nekad privreda, armija, svašta je bilo tamo, Maribor je bio jedan od tih cenjenijih gradova poput T.Užica, Tuzle itd. Ne vidim nikakvu potrebu za ovom linijom i u svakom slučaju ne vidim zašto bi baš JU bila ta koja će da eksperimentiše i prva pokrene liniju – ima drugih, većih i profitabilnijih pa neka razrade Maribor, a JU će potom da dođe da pokrene Beograd.

Nemaju oni dovoljno aviona za ovakve egzibicije a i da ih imaju sigurno ih mogu bolje uposliti na nekom jacem aerodromu.

EKSKLUZIVNO:

Air Serbia je tokom prvih 11 meseci na letovima za JFK prevezla ukupno 68.197 putnika, ostvarivsi Load Factor od 81,13%. Izvesno je da su u 2022. godini prevezli vise putnika nego u 2019. godini.

Prema parametru LF, iza sebe JU je ostavila velikane poput Finnair-a, ITA-e, British-a, Emirates-a, Ethiopian-a, KLM-a, Korean-a, Lufthansa-e, LOT-a, Swiss-a, Qantas-a, SAS-a, Brussels-a, Singapore-a, Turkish-a, Virgin-a.

Bolji od JU su bili Etihad, Iberia, Air France, El Al, Austrian, Qatar, TAP, Air Europa.

Nemate nista da kazete na ovaj rezultat Air Serbie, Alene??

Dakle objavicete clanak sa ovim podacima? Kada? Do sada niste nijednom.

Svaka cast!

BREAKING: Novi ATR 72-212A namenjen Air Serbiji je otisao na farbanje u Englesku.

Znate? Pa sto niste napisali clanak o tome onda? Ako vec znate, koja je registracija aviona i gde je na farbanju?

ATR 72-212?

ATR 72-212A je sluzbeni naziv za ATR 72-600.

Alene, zašto sami sebi persirate?

Does anyone know ex registration of the plane?

Auu, ja se prepao da nije 72-200 😉
Sad će otvorito BNX 14x sedmično 😜

Više će linija Maribor imati…

OT:

Marek potvrdio u intervjuu da su se na trzistu pojavile prilike za uzimanje A321 u dry lease, ocekivani su tokom leta ako sve ode po planu!

A zasto nije? Ne najbolje da uzimaju a318

pa rekli ste kako bi to bilo dobro po kompaniju(a321) a321 je svakako bolje od a319

Naći će se posao za njih, ne brinem se ja. Ja lično mislim da su ih trebali nabaviti još tokom korone i izbaciti neke 319ice, jer su tada ponude na tržištu bile znatno bolje, ali dobro.

Alene sta je OT?

Dobro, za razliku od politike unificirane flote koju mnogi slijepo zagovaraju, ka sam pristalica različitih tipova (veličina) koji najbolje pašu ra određenu nišu. Ne ne mislim da će ići ka Nišu 😜, ka Tivtu i Istambulu – vjerovatno

Sreca pa Marek misli suprotno.

Maribor šampion 🙂

Porediti potencijal Maribora sa jednim Dubrovnikom ili Splitom kao sekundarna destinacija? Nemerljivo.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!