zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Ryanair ktirizirao Frontier

CEO Ryanaira Michael O’Leary je kritizirao Frontier koji je odlučio za dodatni novac prodavati pravo da putnik do sebe nema drugog putnika, tj. da se blokira središnje sjedalo u avionu (UpFront Plus). Ova usluga naplaćuje se 49 USD po putniku. O’Leary kaže da će uvijek prodati sjedalo skuplje nego da proda prazno srednje mjesto, a uz to putnik koji je na srednjem mjestu tijekom leta može kupiti hranu, kavu i ostale proizvode koje nudi Ryanair. Prazno mjesto to ne može. O’Leary kaže da je prošle godine prosječna cijena karte bila 44 EUR, no da je prodaja po putniku na letu bila 22 EUR. Upravo stoga Ryanair smatra da je nonsens blokirati srednje sjedalo i ostaviti ga praznim.

analitičar: Alen Šćuric (Zagreb), foto: Frontier

24 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

22 čega?
Zagreb-Rim 24.2.24.
Krcat A320 a ukupno nije bilo 200€ prodaje u avionu, uz sve krekere, sendviče, kave, pića, srečkice, lutrije, makete i sva ostala sranja.
Kabinsko osoblje im je kao top shop.
Oni žive od doplate. Rezervacija sjedala košta kao trećina karte. Dodatna torba košta više nego karta. Pa tu i tamo naleti netko sa težom/većom torbom pa mu uzmu 75€. Nisi napravio online booking, još 75€.
Ne paziš li, skuplja pita od tepsije

oče bit letova iz Zagreba za Karibe?

Šta je sa Hamburgom za Sarajevo jer je Wizalr dobro poslovao jednu sezonu

A sto nije kritikovao Lufthansu koja isto to nudi? Oni to naplacuju 59 EUR.

Ili niz drugih kompanija koje to rade?

To bi tako bilo da je LF 100% ali ako vec ima praznih sedista a (skoro) uvek ima, zasto ih ne staviti pored putnika koji to hoce da plati?

Stvarno ne znam što Ryanair računa pod prodaju u zrakoplovu. Ako je hrana/srećke/parfemi, onda ni u kojem čudu to ne može biti 22€, već maksimalno 2-5€ po putniku. Letim stalno i letim najviše s njima. Gotovo uvijek uzmem neku hranu ili piće (ili Meal Deal za 11,99€) za sebe i/ili druge (suputnike) i zato obraćam pozornost na to koliko stvari prodaju. Često sam ja jedini ili jedan od nekoliko koji uzmu nešto za jesti ili piti. Bude u avionu još nešto srećki i eventualno parfem ili dva, eventualno. A to sve ne bude ni 1€ po putniku, kada se rasporedi. Za toplijeg vremena, ako je let podnevni ili ranovečernji i pogotovo ako putuju veće grupe (obično u toplije krajeve), onda bude i veće prodaje, ali ne znam kako bi se i tada to popelo na 22€ po putniku, po pojedinačnom zrakoplovu, a kamoli kako bi se to rasporedilo na čitav Ryan godišnje. NEMOGUĆE.

Ovaj broj štima jedino ako se pod prodaju u zrakoplovu računa ručna prtljaga (a da nije mala torba ispod sjedala, koja je uključena u cijenu karte) za overhead compartment, prtljagu koja ide u spremište, osiguranje puta, prodavanje magle da si pokriješ (platiš) “CO2 otisak putovanja”, fast track na kontroli i sl. Onda tih 22 štima.

Plus, zadnjih godina cijene karata za popularne destinacije u popularnim razdobljima, itekako su visoke, u rangu legacyja, a u danima (pa i tjednima) prije leta često i puno skuplje od klasičnih kompanija. Kartu za isti dan u tjednu, koju na vrijeme i ne u toliko popularnom terminu možeš dobiti za 15-40€, budu i za 300 do 600-700 nešto prije leta u popularnom terminu, i to u jednom smjeru. A letovi stvarno znaju biti dupkom puni. Na Zamaaero je bio objavljen prosječan load Ryana; tu možda napuhnu koji posto, ali nije im daleko od istine. Memmingen – ZG je znao biti dosta prazan (zato je i, logično, ukinut). Ali su zato Rim, pa i Milano iz/u ZG, itekako puni. A da ne govorim koliko su puni na letovima koji ne uključuju ZG i Hrvatsku.

Uglavnom, njihov veći profit leži u fleksibilnim itekako višim (pa i ludim za ono što nude, 600€ za 2h leta na njihovom običnom sjedalu) cijenama karata u popularnim razdobljima, a ne u ovih 22€ u koje očito računaju svašta

Ovaj O’Leaary se prosipa bez veze. Zato jer kad letiš s njihovom ušljivom kompanijom zajedno recimo sa suprugom, uvijek ti razdvoje sjedala pa jedan sjedi u jednom, drugi u drugom djelu aviona, zato je normalno da mu ovaj koncept s praznim sjedalom “nije legao”. Kako ćeš nekome prodati prazno sjedalo kad niti da zajedno ne želiš?!

Najveća kompanija u Europi, koliko god da je netko ne voli, jednostavno se ne može i ne smije nazivati ušljivom. I da, u Ryanairu se mogu se dobiti sjedala zajedno ukoliko se ne čeka zadnji tren kada je sve već rezervirano/kupljeno, i ukoliko se za to plati. Dakle nemojte pisati neistine

Naglasak je na “ukoliko se za to plati””!!!
Tako razmišljaju samo ušljive kompanije, koliko god da bile velike, ne tražim ja posebna sjedala na posebnom mjestu u avionu, dobra su mi bili koja, već očekujem samo dobiti jedno uz drugo, ako sam već kupio dva komada. Civilizacija nam je donijela takav pristup, a bezvezni likovi poput O ‘Learyja misle da su napredniji od civilizacije!

Ne, tako ne razmišljaju ušljive kompanije, tako razmišljaju LCC kompanije koje inicijalno kartu naplate 30 umjesto legacyja koji naplaćuju 300 i koje bi zapravo zbog toga trebalo zvati ušljivima. A Vi umjesto što vrijeđate Ryanair izvolite letjeti s Croatia Airlines, deset puta ušljivijom od Ryanaira i uživajte u besplatnom krekeru i čaši vode dok sjedite skupa za par stotina eura više. Dakle, potpuno ste u pravu, naglasak je na “ukoliko se za to plati”

Ovo je glupost jer će avion leteti polu-prazan

Ovo potencijalno moze da bude 49USD x2 ako ova usluga postane rasprostranjena, plate putnici A i B za ovu uslugu, i Frontier ih stavi u isti red. Blokirao jedno mesto u sredini a naplatio dvaput.

Nisam siguran, jer se na prazno mijesto ne plačaju pristojbe is ostale takse, tako da je 49 za kompaniju cistih 49!

Ryanair od 49 eura napravi 59. Čak i sa taksama

Slazem se. Americki ULCC ne znaju gdje udaraju. Bas letim sa Spiritom i Frontierom ovaj tjedan, javim iskustva. Inace ih izbjegavam ali zbog Uskrsa i cijena nije bilo druge opcije

Ja letio pred desetak dana sa obadva. Iako su karte kupljene u isto vrijeme, pred cca 3 mjeseca, Frontier je bio duplo skuplji od Spirita (ručna prtljaga obadva) za let od cca sat vremena. Frontier kasnio (ne puno, oko pola sata), Spirit na vrijeme. Kabinci Frontier poprilično nezainteresirani za sve, Frontier vrlo ljubazni i susretljivi. Nije veliki uzorak i veliko iskustvo, ali sa Spiritom bi sutra letio opet, sa Frontierom baš ako moram

Vloger Erik Struk je isto ovo zaključio, da je Frontier najgori.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!