zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto Ryanair ne želi plaćati 20 EUR takse

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

Ryanair ne želi plaćati takse od 20 i više EUR, u stvari on ne želi plaćati ni 15, pa čak ni 10 EUR po putniku. Ryanair pristaje na 5 EUR u većim aerodromima, te 3 EUR u onim najmanjima. Zašto? Pa njima bi zapravo trebalo biti svejedno, jednostavno nakaleme taksu na svoju cijenu karte. No, to nije tako upravo radi strategije vođenja kompanije.

Naime, Ryanair u ovom momentu ima karte u jednom smjeru od samo 5, 10, 15, 20 ili 30 EUR, rijetko kada više od toga. Manji kofer još naplaćuje 20-30 EUR po smjeru. Ako kompanija pritom plaća aerodromu 5 EUR ili nema nikakvog prihoda ili je on malen.

No, cijela poslovna logika Ryanaira se upravo svodi na to da putnik plaća vrlo nisku cijenu karta. Ako putnik sa manjim koferom povratnu kartu plati 80-tak EUR on se odlučuje na short breakove u pojedine gradove i putnici doslovce odlaze na kavu i kratak provod od 3 do 7 dana na pojedinu destinaciju. Kada bi ta karta koštala dodatnih 15 EUR po smjeru ili 110 EUR za povratnu kartu, putnik se više ne bi odlučivao za ovako što.

I ovdje zapravo Ryanair radi u korist putnika i ne dozvoljava da zračne luke opako deru putnike. Da, taj trošak od dodatnih 30 EUR za povratnu kartu je putnikov trošak, on ga plaća lakomoj zračnoj luci. Ako Ryanair natjera zračnu luku da smanji takse, on će imati više putnika i to je njegov benefit, no on će u konačnici smanjiti trošak putniku, napravit će to da on plaća manje novaca za let i to zračnoj luci koja pliva u profitima. I to je više nego dobro za putnike.

I da se razumijemo zračne luke tu ne gube novac. Zračne luke imaju ogromne profite, rade više nego pozitivno. I ako su iole sposobne one mogu naknaditi manjak novaca od Ryanaira kroz prodaju putnicima u trgovini, ugostiteljstvu, uslugama (parking, poslovna loža, Covid-19 testiranja, taxi licence, autobusni prijevoz…).

U konačnici ovo je odlična stvar za destinaciju. Ryanair će u idućoj godini imati oko milijun putnika iz Zagreba. Bar pola od te brojke biti će putnici koji dolaze u Zagreb (Ryanair tvrdi da je ta brojka i bitno veća). Svaki takav putnik u prosjeku ostaje 4 dana. I pritom ostavi ozbiljan novac na hotel, restorane, barove, shoping centre, suvenirnice, muzeje, klubove… Prema podacima Zagrebačke turističke zajednice prosječni gost u Zagrebu potroši 203 EUR dnevno. To znači da za 4 prosječna dana potroši 812 EUR, a to pak znači da će putnici Ryanaira u Zagreb ostaviti preko 406 milijuna EUR. Ogroman novac koji grad ne bi dobio bez Ryanaira. I da, zato treba Ryanairu omogućiti što god traži da dođe i dovodi turiste i dijasporu.

218 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

tu ste u pravu zračne luke su bezobrazne i ryanar je u pravu sa svojim stavovima

Pa ne znam baš. Koliko je koštala poslednja investicija na ZAG, čini mi se oko 300 miliona. Neka iz komercijalnih sadržaja pokrivaju održavanje (a nema šanse, ali ajd nek bude), koliko onda putnika treba Rajan da preveze pa da MZLZ pokrije tih 300 miliona evra?

O kojem ti pokrivanju 300 milijuna pričaš? Na čemu si ti molim te nam kaži.

Ne brinem zato što znam da to sve isplaćuju od taksi koje je komentator nazvao bezobraznim, a vi se sa tim saglasili. Kada bi svi plaćali Rajanove takse, investicija od 300 miliona bi se isplatila nikad. To važi za LCC takse gotovo svuda, nije tu ZAG ništa specifičan. Tako da treba biti pažljiv sa hvaljenjem takvih politika.

Tekući troškovi aerodroma su takođe veliki, ne zaboravite to. Naravno da ZAG ne gubi ništa sa Ryanom, a da li gubi nešto zbog Ryana znaćemo kad se malo stabilizuje situacija i sa koronom i sa Ryanom.

Da, gubi zbog Ryanaira linije LC-a.
Vec je pocelo.

Je li Zagreb izgubio ijednu liniju Britisha zbog Ryanaira?

Ne. Jedina linija Britisha, ona za LHR, je u prodaji i u sistemu je. Za koji tjedan se ponovo British vraća u Zagreb.

Isti broj sjedala ce British ponuditi ove godine kao i 2019?
Ima li ijedna druga linija koju je neki LC napustio zbog dolaska Ryanaira u Zagreb?

Neće jer pandemija još uvijek traje no tržište za British će se kad tad oporaviti.

Naporan si sa svojom opsjednutosti i pljuvanjem po Zagrebu zbog dolaska Ryana. Ryan ne može i neće imati negativni utjecaj na Zagreb već isključivo pozitivan.

Je li za tebe pljuvanje kad se postave dva jedostavna pitanja?
Da li je British smanjio broj sjedala i postoji i da li je neki LC napustio neku liniju zbog dolaska Ryanaira.

Evo ponovo ovih komšija s predavanjima o Ryanu koji, po njima, znaju apsolutno sve o toj aviokompaniji, a u realnosti ne znaju ništa. Dobro je barem to što su nakon 5 mjeseci napokon shvatili da Ryanair ne dobiva novac od Grada Zagreba ili ZL već isključivo potica od ZL u smislu nižih taksi. Shvatili su i valjda da neće Ryan samo tako otići iz Zagreba jer “Hrvati ne putuju” već Ryan očito ostaje ovdje.

“Konkretni” primjeri koji su konstantno netočni?

Zašto Ryan još uvijek nije upotpunosti otkazao Malagu i Paphos? To se po vama trebalo odavno dogoditi?

Zašto se Ryan još uvijek širi po Zagrebu, a navodno je trebao već početi stagnirati i otići jer nema navodno Zagreb potencijala?

Zašto nikad niste prezentirali konkretne brojke za onu vašu tvrdnju da trenutačno se u Zagrebu nudi više kapaciteta nego u isto vrijeme prošle godine?

Zašto nikad niste dali konkretni primjer aerdroma u kategoriji Zagreba gdje se dogodila halvarija s Ryanom jer je Ryan prislio aerodrom na neprofitabilne cijene taksi?

Ne radi to ryan zbog putnika vec zbog sebe,sami ste rekli kada bi karta bila 20-30e skuplja ne bi im avioni bili tako puni tako da oni misle samo na sebe,tako posluju oduvjek…

Pa i nije dobro! Posto ce lokalna zajednica da to sve lepo plati umesto Ryana!

Milion putnika x 20eura = 20.000.000 eura ce platiti hrvatska sirotinja umjesto Ryanaira

Hahahahahha ajde se uvati ti neke druge teme, zrakoplovstvo i biznis ti očito ne idu.

FR polako radi ono zašto je došao u Zagreb a to je samo preuzimanje tržišta, već mu je plan da ima 22% tržišta ove godine poredeći sa CA samo 17% manje uz perspektivu da će udio FR biti i veći što će neminovno dovesti do propasti CA a najveći gubitnik će da bude MZLZ jer tada će biti u šaci FR koji ništa dobro preuzimanjem putnika od drugih prevoznika u Zagrebu neće donjeti. Uprkos spinovanju autora to već vidimo, 26 novih linija i 3 bazirana aviona su trebali da izazovu efekat koji je napravio WIZZ u Sarajevu i u januaru 2022 imao više putnika nego 2019. Kao što znamo u Zagrebu je to “samo” 73% od broja iz 2019. Može autor biti euforičan koliko hoće oko dolaska FR u Zagreb ali rezultate vidimo pa se još jednom ponavljam, pogledajte šta se desilo sa dolaskom WIZZ u Sarajevo a šta sa dolaskom FR u Zagreb, razlika ogromna.

Slažem se, mislim da od svih regionalnih aerodroma u ovom trenutku najviše ima smisla porediti SJJ i ZAG zbog LCC baza koje su dobili u slično vreme. SJJ je već preko 100%, Wizz je akumulirao nove putnike, bliskoistočne kompanije su naravno pomogle, ali i to je uspeh aerodroma, zar ne… U momentu kad Evropa bude na 100%, SJJ će biti preko 120 čime će biti blizu finansijskog rezultata iz 2019, uzimajući u obzir da Wizz svakako plaća manji fee od prosečnog na SJJ iz 2019.

Sa druge strane, ZAG konačno ima oporavak iznad proseka što je samo po sebi odlična vest. Ali u momentu kad stigne do 100% prometa (po mom mišljenju, već u junu) biće mnogo daleko od finansijskog rezultata iz 2019. i kako bude rastao Rajanov udeo taj finansijski rezultat će biti dalji, ne bliži. Zagrebu sad treba povratak frekvencija drugih kompanija i nove linije legacyja kao balans ekstremnom rastu Rajana. Scenario koji ZAG mora da izbegne je da Rajan zauzme dominantan udeo na tržištu.

Ovde se postavlja pitanje za jednu objektivnu analizu – koji bi to % oporavka danas imao ZAG da nije došao Rajan? Da li je moguće da bi ZAG imao najgori oporavak u regionu i Evropi? Apsolutno ne. Ne bi bio gori od Ljubljane sigurno, a ona je takoreći bez ikakve inicijative na preko 50% iz 2019. Ili Podgorica, sa tankom novom nacionalnom kompanijom, koja je nešto malo ispod evropskog proseka?

O tome da li je za aerodrom i grad bolji putnik British Airwaysa ili Ryana ne bih, nemam nikakve podatke, imam samo osećaj da to u proseku nisu putnici istog životnog standarda i stila kad je reč o potrošnji.

Mislite da bi sve nabrojane kompanije došle? Zašto sad nedođu. OU nema toliko disperziranu mrežu da bi oni došli da nadoknade. dovoljno je da LH malo poveća Minhen i Frankfurt i to je. U problemu bi bili dubrovnik i Spklit u zimskom peridou i eventulano domaća linije.

Ko kaže da Ryanair radi loš posao i zašto odmah Beograd??

Ryanair radi odličan posao za sebe u Zagrebu, kao što sam i napisao. Aerodrom mora da radi bolji posao kao što to radi SJJ. Aerodrom mora da obezbedi održiv rast (ovde je jako važno ovo održiv).

Ne, Zagreb neće imati ni Aegean ni Finnair ni Iberiju ni TAP ako Rajan zauzme dominantan položaj, a to im je cilj. Aerodrom mora tome da se odupre novom ponudom koja će omogućiti rast svima, a ne samo Rajanu. Aerodrom bi trebalo da bude prvi zainteresovan za sudbinu OU i trebalo je do sada već da alarmira ministarstvo, Vladu i celu zainteresovanu javnost da OU trenutno svojom inercijom šteti aerodromu i avijaciji u zemlji.

Kako radi dobar posao i koje je to brdo obnovljenih linija ako sa celom onolikom novom bazom Rajana ima 73% prometa iz 2019, a SJJ preko 100%?

Kakvo crno brdo obnovljenih linija, dajte podatak koliki je % obnovljenih linija i letova legacyja i drugih LCC u tih januarskih 73.3%

Imate li vi % obnovljenih letova ovih kompanija I 2022 vs I 2019 u Zagrebu?

Ili ćete i u sledećem komentaru pomenuti Beograd (nemate nijedan komentar u ovoj diskusiji bez da ste pomenuli Beograd, samo da vam skrenem pažnju)

Zato što SJJ ima novu LCC bazu u regiji, da je ima BEG poredio bih sa BEG. Nikada mi nije problem da o BEG ili JU kažem šta mislim i to radim u vestima gde je to tema. Da li treba svaki komentar da počnem sa “JU nije uradila dobar posao u januaru, ne radi dobar posao u februaru, BEG ima bitno lošije rezultate od ZAG, Wizz raste užasno sporo na BEG, potrebne su nove kompanije, potreban je i taj isti Rajan” da bih mogao da se kvalifikujem da vam odgovorim? Ako treba, recite, nije problem, uradiću to.

Ovde je tema Rajan i njegov uticaj, a vi ne želite da razgovarate o rezultatu ZAG u tom kontekstu. Kada vas bude zanimalo da objektivno sagledate rezultat ZAG u januaru, pogledaćete % obnovljenih letova svih kompanija koje lete sa Zagreba I 2021 vs I 2019 i uvidećete ovo što o čemu pričam, a nećete samo izvlačiti OU kao strašilo koje treba da nas uplaši i da kažemo woooow, uspeh ZAG je istinski fascinantan. Kad nije, jednostavno nije.

Kakve veze ima nova ili stara baza? Pa valjda stara baza koja je profilirana i koja raste već dugi niz godina mora akumulirati bitno više putnika, pobogu!!!!!

Ma kako to mislite kakve veze ima stara i nova baza? Ja ne mogu da vjerujem šta vi pričate! Pa upravo u poređenju januara 2019 i 2022 imaju jer 2019 Zagreb i Sarajevo nisu imali te baze a 2022 imaju i normalno bi bilo da akumuliraju veliki broj novih putnika i da budu na nivou 2019 godine što je Sarajevo i uradilo. A Beograd je tu bazu imao i 2019 i 2022 i u Beogradu se može očekivati samo oporavak od pandemije ali ne novi putnici jer nije dobio veći broj baziranih aviona niti veliki broj novih linija koje su dobili Sarajevo a posebno Zagreb. Stvarno ne znam šta vam tu nije jasno.

Sve je jasno kao dan

Upravo tako, FR za sebe radi odličan posao ali to i te kako utiče očigledno na druge, rezultati pokazuju sve.

Upravo zato CA i stagnira jer je uticaj FR ogroman na nju već pa ima loš LF i ne obnavlja npr Dablin upravo zbog FR se privremeno povukla BA, upravo zbog FR LH ne leti za Minhen itd. Oporavak Zagreba za skronih 5% većih od Beograda je vezan samo za to što državljani Hrvatske u EU mogu da putuju mnogo lakše nego građani Srbije, veze to nema ni sa čim drugim. Primjer Sarajeva je taj primjer pozitivnog uticaja pojavom i baziranjem nove avio kompanije uprkos otežanim uslovima za putovanje građana BiH u odnosu na građane Hrvatske. Primjer Zagreba kao uspješnim se ne može nazvati uprkos vašim tvrdnjama.

MAD -25%
BCN – 34%
AMS -32% (prosek Evrope)
FRA -41%, MUC -53% (!!!)
LHR – 45%

Nema više drastične razlike nonEU-EU, ima samo aerodroma koji zavise od Lufthanse i Britisha koji su na -50% letova iz 2019 dok je KLM na -22%.
Ta mantra nonEU – EU je prestala da važi još krajem prošle godine, pozivam vas da to uvidite konačno.

Pa jeste li vi pogledali ovaj link? Ovo upravo potvrđuje da više ne postoji podela nonEU-EU koja je tokom prošle godine bila izražena na doslovno svakom tržištu.

Evo šta imamo sada:
Španija -23.9 / Makedonija -22.7
Italija -31.1 / Crna Gora -30.8
Hrvatska -14.2 / Srbija -12.5
Kipar -14.6 / Ukrajina -13.5
Portugal -21.3 / Turska -21.9

Nema signifikantne razlike u oporavku nonEU i EU tržišta u ovoj godini. Tačka.

Za svako nonEU tržište sam vam naveo adekvatnog EU parnjaka čime sam dokazao da EU tržišta nisu ispod nonEU tržišta. Neka EU tržišta jesu, ali kao što vidite neka nisu, pa je izvlačenje proseka potpuno nepotrebno čak i pogrešno.

Prosek u kom je danas Madrid na -25, a Minhen na -53% ne govori ništa o oporavku EU tržišta, samo zamagljuje ono što je očigledno: tržišta se sada oporavljaju samo zahvaljujući adekvatnim strategijama aviokompanija koje sa njih dominantno lete, a ne zahvaljujući geografskom ili EU/nonEU položaju.

Sarajevo i spominjem kao uspješan projekat jer je baziranjem jedne LCC napravio za razliku od Zagreba ozbiljan rezultat uprkos ograničenjima. Beograd ne spominjem jer nisam opterćen Beogradom kao vi niti se on ovde igdje spominje, nije bazirao u skorijem vremenu neku LCC bazu. Vi spominjete Beograd jer vas izgleda nešto žulja. Beograd ću spominjati i njegov uspjeh upoređivati kada krene ekspanzija AS i tada će moći da se mjere rezultati, ovako ga nema smisla porediti jer nikakva ekspanzija se nije desila nego ide redovni oporavak od posljedica pandemije. Zagreb i Sarajevo npr za razliku od Beograda imaju takođe oporavak od pandemije i ekspanziju LCC. Da li vam je sad jasno zašto Beograd uopšte ne pominjem?

Hahahahah, joj 😅 dosta vas više, Sarajevo, Zagreb, Beograd. Sva tri aerodroma imaju ispred sebe godinu koju će razvaliti i na tome im treba čestitati, a ko je bolji, gori, to je baš nebitno

Objasnite što to Sarajevo radi, a Zagreb ne pa da je krivica ZL.

MZLZ nije smjela dopustiti propadanje CA, sve sile je trebala usmjeriti da utiče na vladu, nije spas u FR! Kombinacija FR i solidne nacionalne kompanije bi bila dobitna kombinacija.

MZLZ nema utjecaja na vladu, a ni na OU. Da je vladu briga da se OU dobro vodi odavno bi učinili prave mjere.

Rukovodstvo Vinci takođe nema uticaja na vladu ali je imalo volje i potenciralo saradnju sa AS dajući na neki način do znanja da će podržati AS na aerodromu Beograd jer su svjesni da je nacionalni prevoznik motor razvoja. Neću da tvrdim da rukovodstvo MZLZ to nije radilo jer ne znam ali očigledno nije urađeno i to je veliki gubitak za aerodrom, FR je predator koji ne mari puno za aerodrome a ni za putnike, oni o sebi brinu i baš ih briga za ostale i svaki njihov putnik je manjak u kasi aerodroma a ako im nešto ne bude odgovoralo preko noći će da pokupe avione i ostave aerodrom na cjedilu. Nažalost ja lično ne vidim neki ogroman pomak na aerodromu Zagreb sa pojavom FR a vidim opasne moguće probleme, CA je obnovila 1 od 10 suspendovanih linija zbog FR, BA je suspendovala letove zbog FR a bojim se da će dalje da bude još gore.

A da aerodromi ne postoje. Nego ono…. Izbetoniraj ledinu pa neka sleće i poleće ko kako hoće.

Meni je nesto taj sistem bezveze dogovaranje cijena kao na pijaci,valjda bi aerodrom trebao imati cjenovnik koji vazi jednako za sve,naravno davati popuste na kolicinu saobracaja,a ovako se neke kompanije favorizuju a druge guraju u propast…kao da odete u prodavnicu i kupite litar mlijeka 5 eura i gledate kupca posle vas kako isto to uzima za 1e…

A koja bi bila svrha postojanja niskotarifnog avioprevoznika ?

Ma moj komentar nije bio na racun Zagreba nego na racun toga da se tako narusava konkurencija,da nekoga stavljate u neravnopravan polozaj…

Pa ako ryan placa taksu od 5e u Zg i na jos 250 aerodroma u Evropi a svi ostali placaju znatno vise onda je to neravnopravan polozaj zar ne?

Boki, da bi razumio navescu ti jedan primjer.
Kad odes u radnju i tamo nadjes mlijeko gdje pise: 1 litar = 1 EUR , 4 litra = 2 EUR, da li se pitas jesi li ti u neravnopravnom polozaju u odnosu na svog komsiju zato sto si ti svoj litar mlijeka platio 1 EUR a komsija ti 0,5 EUR (on kupio 4 litra)?

Ne zamjeri na izrazu ali bas ti je glup primjer,i ja sam rekao da razumijem popust na kolicinu saobracaja to je ok,ali ryan je dobio taksu od 5e a da nije ni prevezao prvog putnika i na kraju ta 4 litra mlijeka iz tvog primjera u ovom slucaju bi kostala isto 1e kao i litar koji ja placam,pa mi onda sad objasni kako nisam u neravnopravnom polozaju…

Pa i ti ces platiti mileko 1 eur prije nego ga popijes.
Nisi dobro sracunao, tvog komsiju ce litar kostati 0,5 eur (4 litra x 0,5 eur po litru = 2 eur).

Ako nisi shvatio ovaj primjer mozda ti ovaj bude jednostavniji:
Dodjes u radnju i tamo nadjes dvije vrste mlijeka, jedno kosta 1eur (neki zajeban brend) a drugo 0,5eur (nisi nikad cuo za njega a kazu domace). Ti kupis litar koji kosta 1eur a komsija ti kupi domace mijeko. Mislis li i dalje da si u neravnopravnom polozaju u odnosu na komsiju jer si platio vise?
Nije ti niko zabrani da i ti kupis domace mlijeko kao sto niko nije zabranio ni Croatia Airlines da otvori liniju ka Gibraltaru i ostvari isti popust kao i Ryanair za njegove letove.

Sracunao sam ja dobro nego tvoj primjer nije odgovarajuci zato sto ryan placa 5e a drugi 20e,hocu reci da je to isto kao da ja kupim litar mlijeka za 1e a komsija kupi pakovanje od 4 litra isto za 1e da li se sad razumijemo?Ok je da dobiju popust na broj prevezenih putnika ali oni su dobili 4 puta nizu cijenu a nisu ni poletjeli…

U slucaju Ryanaira u Zagrebu, ne radi se o popustu na kolicinu (broj prevezenih putnika) kako si ti shvatio vec se radi o stimuliranju otvaranja novih linija na destinacije koje do sada zagrebacki aerodrom nije imao (analogija sa domacim jeftinijm mlijekom koje je kupio tvoj komsija i platio manje).

Razumijem ja da je u pitanju stimulacija,nisam pogresno shvatio nego kazem da bi za mene bilo ok da aerodrom daje popust na kolicinu saobracaja,ovako ostaje cinjenica da sad jedan isti proizvod(aerodromska taksa) ryan placa 5e a isto to CA placa 20e…I sad mi mozete navesti kao primjer jos 200 aerodroma u Evropi,ja to znam ali samo kazem da mi se cini da noje fer

U ovom primjeru govoris o 2 razlicita proizvoda,aerodromska taksa je ista za ryan i CA ali cijena se razlikuje

Ma ja razumijem to i ne pricam ovdje samo o Zg vec o svim aerodromima gdje leti ryan…Kad podvucete crtu ostaje cinjenica da ryan placa 5e a npr. Croatia 20e isti proizvod…

Ryan je otvorio npr.London i za to dobio manje takse,da li je CA mogla da otvori London?Teoretski da ali u praksi ne,jer vec leti za London eto mogla je pokrenuti i ona Luton ali to nema logike nikakve,i tako su uradili na nekoliko vaznih linija za CA pokrenuli isti grad samo drugi aerodrom i pokupili popuste

Ma jasno Alene,tu se slazemo da CA nece otvarati nista jer oko toga nesto treba da se i radi je li,a oni to ne mogu…i u pravu ste za to,onda bi i ryan trebao biti nezadovoljan sto Hrvatska u njega ne upumpava drzavni novac…

Traži Ryanair puno više od smanjenja aerodromskih taksi – plaćanje ‘marketinških usluga’.

Bas vi znate… ko zna sta se tu jos smuvalo…

A što je sa dogovorom sa turistickom zajednicom? Da li ste go vidjeli, pa ste sigurno…itekako se placa

РајанЕров путник не троши 200 евра дневно.

Slažem se. Retko gde troši 200eur dnevno, pogotovo ne u Zagrebu.

U krivu ste. Ljudi koji “bugare” sa novcem i tek kako idu na short break. Hoćete da kažete da npr jedan par, dečko i devojka koji dodju u Zagreb na vikend, 3 dana u proseku potroše 1200eur, što znači da dosta njih potroše i više od toga. Mislim da to nije realno.

Opa, Alen vec uradio istrazivanje o tome koliko prosjecno dnevno trosi jedan Ryanov putnik u Zagrebu. Ili vi to samo napamet pisete i pretpostavljate koristeci “zdrav razum”?

A ko je i kada izdao sluzbenu statistiku u vezi potrosackih navika turista koji su Ryanairovim avionima dosli u Zagreb?
Neka institucija, agencija?

Eh, onda vam zaključci nikako nisu valjani.
Statistika o kojoj govorite nikako ne moze potvrditi vasu tezu da Ryanairov putnik u Zagrebu dnevno potrosi 200EUR.

Evo ponovo ovih komšija koji znaju ama baš ništa od Ryanairu kao aviokompaniji…

Sada će ubrzo i oni komentari ako letiš Ryanom da si britanska seljačina i alkoholičar koji će vandalizirati upotpunosti mjesto gdje leti Ryanair.

Ма никада нисам користио РајанЕр…

Пробао пар пута и закључио да ћу га избегавати.

Свака им част шта су успели да ураде и изграде тако велику фирму, али не желим да често користим њихове услуге.

Тако да сам поприлично сигуран да такви корисници авио услуга не троше про се њчно 200 евра дневно.

Да ли можете да поделите са нама та документа?

У том случају су то маркентишка документа.

Вероватно сте морали да потпишете неки уговор о чувању података.

У сваком случају, то је документ који је РајанЕр дао као део своје _понуде_ неком аеродрому.

Да ли постоје казнене одредбе ако не буде тако?

Ne, ne trosi prosecan putnik Ryanaira 200 eura dnevno na smestaj i ostalo niti u Zagrebu niti bilo gde..
Podaci za Zagreb su iz vremena pre Ryanaira. Nemojmo mesati babe i zabe.

Nije logicno da onaj ko dolazi u Zagreb iskljucivo zato sto je karta Ryanaira par desetina eura, zatim odsedne u skupom hotelu i trosi 200 eura dnevno!?!
Kad putnici Ryanaira budu vecina turista u Zagrebu, njihova prosecna dnevna potrosnja bice daleko ispod zeljenih 200 eura.

Prosto ryanair mahom dovozi malo drugaciju klijentelu. Zivi bili, pa cete i sami shvatiti za godinu, dve.

Pa lupeta samo da sto vise opravda ocajno stanje elitnog aerodroma koji je posegnuo za najgorim mogucim prevoznikom samo da bi koliko toliko uspeo da podigne ocajni broj putnika.

Upravo Ryanair i lovi ocajne i pohlepne. Da bi aerodrom funkcionisao moraju se uloziti stotine miliona evra u opremu, bezbednost putnika, piste, zgrade, terminale, obradu prtljaga, komunikacione uredjaje.

Ko ce sve to da plati?

Ako avio prevoznik ne placa takse i usluge aerodroma, onda se bogati na racun poreskih obveznika doticne zemlje i grada.

Da li je u redu da bogacenje Ryanaira i investicionih fondova koji stoje iza tih klovnova ide na racun siromasnog populosa nekakvog jadnog Zagreba?

BDP garad Zagreba nije relevantan kada se govori o broju putnika aerodroma Zagreb. Iz prostog razloga jer ovaj aerodrom pokriva mnogo vece podrucje nego je to grad Zagreb i jednostavno zato sto BDP izracunat za grad Zagreb nije tacan pokazatelj koliki standard njegovi stanovnici imaju (malo ke teze ovo vama objasniti jer niste ekonomista).

Malo je teze ekonomskom laiku objasniti razliku izmedju BDP-a koji se racuna za grad velicine Zagreba i stvarnog BDP-a jedne drzave. Zato cu stati ovdje.
Ali svakako bi vam trbelo biti jasno sta je to gravitaciono podrucje jednog aerodroma i da je u slucaju zagrebackog aerodroma ono puno vece od teritorije garda Zagreba.

O tome vam govorim, jedan ekonomski laik kao vi tesko moze shvatiti kakava je veza.

Vi realno poredite jedan aerodromcic kao ZAG sa ATH, SOF, BUD, VIE … FR ide tamo jer mora. ZAG je pozvao FR jer je postao ocajan i bio mu je potreban rast.

Alene Vi ste poslovni čovjek. Koliko puta ste letjeli business klasom?

Emirates, Qatar, United, Pan Am?

Slabo je to onda za jednog poslovnog covjeka.

Isti ti poslovni putnici koji smatraju da je glupo dati 300 EUR za avionsku kartu isto tako misle da je glupo hotelsku sobu platiti 100 EUR jer ce u njoj samo prespavati.

A kako vi znate da nije tako? Vas zdrav razum vam tako kaze?

To sto Zagreb ima 31 hotel sa navedenom cijenom sigurno nije zasluga Ryanaira. I sigurno ih nece puniti Ryanairovi putnici. Vasi argumenti su deplasirani.

Pa glupo je kada kazete da mnogo poslovnih putnika leti Ryanairom za Zagreb a onda kazete da svi ti poslovni putnici pune zagrebacke hotele sa 5 zvjezdica.

Jednostavna logika gosp. Alene.
Ako poslovni putnik putuje Ryanairom onda je 95% vjerovatnoca da ce odsjesti u hotelu u price range-u 40-80 EUR.

E bome jest. Pristojan hotek sa udobnim i cistim krevetom se moze naci za 60 EUR i takav ce izabrati stedljivi poslovni covjek koji putuje Ryanairom.

Poslovni covjek koji ne zeli da stedi na sebi nece putovati Ryanairom i odsjedce u hotelima skupljim od 100 EUR.

Apsolutno nije istina. Ryan koriste mnogi poslovni ljudi.

Da, cinjenica je da mnogi putnici koji avionom dodju do Zagreba odlazi u neki od 31 hotel koji ste naveli. To ja ne mogu osporiti i nisam nikad, ali tvrdim da Ryanairovi putnici cine manje od 1% gosta takvih hotela.

Ja nikad nisam tvrdio da Ryanairom putuju putnici koji nemaju novca i nema potrebe da mi to dokazujete. Ja samo tvrdim da su putnici Ryanaira cost-conscious i nece trositi novac na skupe hotele.

Uh, kako sam vas ovdje oprao.

A vi ste procitali statistiku Ryanaira pa tvrdite takvo sto?

I ja sam, zato sam kazao da je niste dobro protumacili.

Da procitao sam i nigdje nisam nasao to sto ste vi napisali ovdje. Ako ste vi nasli, molim vas da to ovdje objavite.

Ja sam ga procitao i nisam nasao to sto vi tvrdite?
Ako vi tvrdite da navedeni dokument to sadrzi, dokazite to vrlo jednostavno citirajuci taj dokument.

Ja ne mogu nista citirati jer nisam nasao nista od onoga sto vi tvrdite.

Da da, jer je opće poznata činjenica da tko ima para da će putovati preluksuznom aviokompanijom zvanom Lufthansa koja će vam čak ponuditi 2 centimetra više prostora za noge te perece i čašicu soka. Baš ima previše smisla.

Opce poznata je cinjanica da economy class ima tako skucena sjedista. Zato poslovni putnici putuju business klasom gdje se ne mozete pozaliti na udobnost. 🙂

Који је износ ПДВ-а на хотелске услуге у Хрватској?

А.иначе.је 27%?

То каже довољно.

Riga i Krakov se apsolutno slazu sa vasim komentarom. Oni su prvi iskusili efekat jeftinih karata koje je ponudio FR.

“ I ovdje zapravo Ryanair radi u korist putnika i ne dozvoljava da zračne luke opako deru putnike”

Za sve ovako koji pravdaju divljastvo Rajana prema aerodromima, zaposlenima, ucenama na sve strane iskreno od srca zelim da im samo ON ostane na aerodromu. Da se ubije konkurencija pa da im jedini nacin da polete iz grada bude toliko nahvaljen Rajan!

Ryanair radi u korist investicionih fondova i milijardera kojima donosi ogromne dividende.

Samo ogranicen um ne moze da shvati da aerodrom kosta da se napravi, opremi i odrzava. To su stotine miliona eura opreme i troskova. I to neko mora da plati.
Ako ryanair ne placa, platice siritinja koja placa porez u doticnoj zemlji i gradu.

Ili ce aerodromi optimizirati svoj rad, biti efikasni, smanjiti bespotrebne troskove…u najkracem bolje i pametnije ce raditi.

A joj, jos pravdanja oko Rajana kako je savrsen i dobar i neophodan!

Jel znati Vi što je sarkazam redoviti ga ne prepoznajete u komentarima….
Ja bih stvarno volio vidjeti aerodrom koji živi od ugostitelja i trgovina, to je totalna glupost….
A da ne pricamo o tome koje uvjete traži Rayan ako nema konkurencije i kako ucjenjuje…i vecina aerodroma ih zeli isključivo jer nemaju izbora

Zagreb je aerodrom koji nema izbora i treba Ryanair, nazalost.
Vjerujem da vas humor nije kao i humor koji se moze vidjeti na HRT u njihovim sitcomima i “humoristicnim” emisijama. 🙂

Nije Zagreb nista dobio i od LCC kompanije nikad niko nista nije dobio.
Tek kad je zagrebacki aerodrom odlucio da nesto da, tek onda je LCC dosao. A Zagreb je odlucio nesto da da onda kad se desila stagnacija na koju sam vam toliko puta ukazivao i koju nedovoljno dobri rezultati u 2021 godini potvrdjuju.

Kao sto sam rekao, zagrebacki aerodrom nije dobio LCC, vec je odlucio da da benefite Ryanairu kako bi ga privolio da otvori bazu u Zagrebu.

Zar vi to ne znate??

Ili ste sada samo vickasti, kao sto ste za sebe rekli da znate nekada biti?

Da, i ja sam to napisao.
Ali Zagreb nikada te popuste ne bi dao da nije morao. Zasto bi to uradio?
Ali morao je i to vi dobro znate.

Kakve popuste Ryanairu daje Frankfurt, kakve mu daje Beograd?

Znaci Beograd nije prisiljen da daje ikakve popuste Ryanairu, jer sasvim dobro posluje i bez tog LCC-a.
Kad Beograd bude u losoj situacija kao sto je to Zagreb, onda je ocekivati da ce LCC kompanijama ponuditi popuste i Ryanair ce doci. Do tada, Beograd uzima cjelokupni iznos naknade za svakog putnika.

Колико трају попусти?

Да ли можете да поделите линк?

Тражио, нисам нашао. Зато сам питао.

Велики поздрав

Потрудићу се 🙂

Подсећам 🙂

Ovo je super. Wizz air ima isto povoljne cijene, ali ni približno kao Ryanair. Ako mu želi konkurisati, mora smanjiti takse.

Spavaj nekad, care.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!