zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Izlazi li konačno 777X

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

Svi novi avioni u zadnjih 30 godina kasne od najavljenih rokova isporuka. No, projekt 777X je istinski fijasko. Tona problema, zastoja, konstrukcijskih grešaka koje su se ustanovile probnim letovima, zastoji u probnim letovima… Ne čudi. Boeing je imao takve brljotine u zadnjih par godina uz prizemljenja 737MAX od dvije godine (i ubijenih 346 ljudi) i 787 od tri godine, da ovo istinski ne čudi.

Avion je lansiran 2013. godine, a koristit će kompozitne materijale i suvremena rješenja iz 787 programa. 777X će imati dvije varijante 777-8 sa 384 putnika i doletom od 16.196 km, te 777-9 sa 426 putnika i doletom od 13.492 km. Kompanija paralelno razvija i cargo B777-8F na bazi B777-8, te BBJ777X business jet. Boeing ozbiljno razmišlja i o produženoj verziji 777-10 u budućnosti, a o tome je raspravljao sa najvećim potencijalnim naručiocima, poglavito Emiratesom. Avion trenutno ima čak 453 narudžbe.

Isporuke su planirane za 2019. godinu, no više puta su se prolongirale. Zadnji plan je da isporuke krenu 2025. godine, šest godina nakon prvog plana. Zbog ovoga Boeing je morao platiti preko 8 milijardi EUR kompenzacija kompanijama.

Emirates je već prilično dugo bijesan radi ovog prolongiranja, te već više puta izražava svoje nezadovoljstva, a zadnja dva prolongiranje je i zaprijetio otkazivanjem narudžbe. Kod zadnjeg prolongiranja Emirates je jasno rekao da ukoliko dođe do još jednog prolongiranja da će otkazati narudžbu. Jasno da je Emirates ljut. A380 se više ne proizvodi i njima očajno treba velik avion, a 777X je sada najveći avion. Da bi pokazao koliko je ljut Emirates je 2019. smanjio narudžbu sa 150 na 126 aviona, a kasnije i na 115 ovih aviona.

No, na ovogodišnjem Dubai Air Showu Emirates je iznenađujuće povećao narudžbu za 90 ovih aviona, na čak 205 primjeraka. Ogromno. Puno je naručiti 205 bicikala, a kamoli ne ovih preskupih, najskupljih aviona na tržištu. Od 453 naručena primjerka, skoro pola (45,3%) ide Emiratesu. Boeing sada ima backlog od desetak godina proizvodnje. Trenutno se 777 proizvodi u 26 primjeraka, a u najbolje vrijeme se proizvodio u 99 primjeraka godišnje. Ovo znači da će proizvodnja 777 biti komercijalno isplativa, a i sam model će imati financijski uspjeh.

Ono što je ovdje važno je da je Emirates nakon smanjenja broja primjeraka radi toga što je bio ljut radi prolongiranja, sada značajno povećao broj primjeraka (55 više od originalne narudžbe). Znači li to da Emirates zna da će se avion konačno početi isporučivati nakon 6 godina prolongiranja. Ako itko zna onda Emirates zna. A ova nova narudžba i te kako tome ide u prilog. Stoga ćemo konačno i ugledati novi 777X. Za nadati se sa što manje porođajnih muka i da neće ići putevima 737MAX i 787 pa da po izbacivanju prvih primjeraka ima više godina prizemljenja.

21 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Sad 8vde imamo situaciju da korisnik požuruje proizvođača.
A ako se desi belaj biće proizvođač kriv.
PS. Samo da i on ne padne. Sad bi i neki slučajan pad koji nema veze sa Bo8ngom napravio extreman problem.

Ovaj avion je od ogromne važnosti za Boeing.
Ako na njemu bude problema to bi mogao biti početak kraja Boeinga.
Iskreno se nadam da će Boeing zaposliti par sposobnih inžinjera i otpustiti isti broj računovođa.
Outsourcing ima limite. To su naučili na teži način.

Pa gdje si ti sposobni inžinjeri? Na fakultetu? Nema inžinjera dok ne prođe probleme u firmi, a u kojoj drugoj firmi može inžinjer steći iskustvo rada na velikom avionu? E to ke problem kad je monopol, nemaš gdje pronaći stručnjaka, moraš ga sam stvoriti. A kad počnu problemi, oni najsposobniji prvi napuste jer se mogu svuda uklopiti a oni “jao šefe, pa vi ste genije” ostaju na palubi dok orkestar svira a brod tone…

Zanimljivo kako Boeing nije išao na to da nadmaši Airbus A380. Sva tehnologija napreduju, sva vozila su sve veća i veća, ekonomičnost napreduje. Čudno kako za potrebe Emiratesa i sličnih nisu napravili veći od A380.

Boeing je svojedobno radio analizu tržišta koja je pokazala da su realne potrebe za avionima te veličine ograničene u periodu od 20 godina na 400-500 komada i da ih se ne isplati razvijati. Očito je da im je odjel istraživanja tržišta daleko bolji od odjela razvoja i proizvodnje…

Eto, a povika je kako treba ekonomiste istjerati iz firme 😂🤣

Ko se ljuti…

Koja je alternativa Emiratesu? Šta on može da uradi? Oni su specifična kompanija. Veliki avion im treba pa im treba, A380 su sve stariji i stariji, A350-1000 je premali za njihove potrebe… I šta im preostaje… Naravno, 777x je fijasko ali prosto nema konkurencije i Emirates nema gde…

A350-1000 je direktan konkurent B777-9, sa znatno boljim ekonomskim parametrima – jeftiniji je.

No, kako je Emirates najveci korisnik B777 aviona, tranzicija na A350-1000 bi ih puno kostala, stoga bi oni da to izbegnu ako mogu.

No, ako se bude nastavilo kasnjenje B777-9, vrlo je moguce da Emirates barem delimicno predje na A350-1000.

Na par video snimaka vidi se veci broj novih 777 kako stoje parkirani bez motora na Paine Field-u. Tome ima vec par meseci. Da li uhodavaju proizvodnju ili alate, ali su ocekiali da ce avion vec biti certifikovan.

Ili su im motori već otpali… 😂😂😂

🤣

Kako komentarisete potencijalnu najavu da bi United mogao otkazati narudzbinu za 150 B737 MAX 10, a nakon fijaska sa B737 MAX 9?

Tako je objavljeno: https://www.aviopress.rs/buducnost-b737-max-u-floti-junajteda-neizvesna-direktor-kritikovao-boing/

Kaze direktor United Airlines-a da B737 MAX 10 nece jos barem 5 godina biti isporucen, da je B737 MAX 9 kap koja je prelila casu i da su poceli da traze alternativu za B737 MAX 10.

“Američka avio-kompanija Junajted Erlajns nezadovoljna je čestim problemima sa Boing 737 MAX porodicom aviona i trenutno razvija alternativni plan modernizacije flote koji ne bi uključivao B737-10 letelice. Isto je izjavio direktor Junajteda Skot Kirbi gostujući u emisiji televizije CNBC.

Zastoji u proizvodnji MAX aviona, kašnjenja u sertifikaciji modela MAX 10 i česti problemi sa kvalitetom letelica primorali su Junajted Erlajns da preispita plan modernizacije i proširenja flote. Prvi čovek američkog avio-prevoznika izjavio je da je najnoviji skandal sa MAX 9 „kap koja je prelila čašu“ i da je Junajted Erlajns već počeo da traži alternativu za najveći i još nesertifikovani MAX 10.

Mada kompanija ima 150 naručenih Boinga 737 MAX 10, Skot Kirbi ne isključuje mogućnost da Junajted Erlajns u budućnosti leti i bez ovog aviona. On ipak nije izjavo da Junajted planira da otkaže porudžbine već da samo radi na „alternativnom planu“.

Direktor kompanije je poručio da će u najboljem slučaju prvi Boinzi 737 MAX 10 biti isporučeni za pet godina. On je ipak izrazio nadu da će problemi sa avionima biti otklonjeni i da veruje u američkog proizvođača.

Junajted Erlajns je pored Alaska Erlajnsa jedan od prevoznika koji je pretrpeo najveću štetu zbog prizemljenja MAX 9. U floti avio-kompanije nalazi se 79 Boinga 737 MAX 9 kao i 136 primeraka modela 737-900ER čiju je inspekciju Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo SAD (FAA) nedavno preporučila.”

“Junajted Erlajns” 🤣🤣 da nije smijesno bilo bi zalosno.

Kirby jednostavno radi ono što je i bilo za očekivati: radi pritisak. Pa će onda pasti neki (daljnji) popustići koji će ući u ukupnu dobit UA i gdje će si on moći isplatiti još veći bonus. To se tako radi!

United prdi i nista vise, malo zveckaju da traze alternativu, vrlo vjerojatno da dobiju bolje kompenzacije.

Znamo da se United sam uvalio, i toliko ovisi o Boeingu, da nemaju alternative.

Jedina realna alternativa im je Airbus, a airbus ima 7-8 godina rasprodanu proizvodnju 320neo, tako da United ili moze nastavit prdit, ili moze cekat 7-8 godina uz goleme troskove promjene flote.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!