zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sarajevo u IX. mjesecu 99.950 putnika

Aerodrom Sarajevo je u IX. mjesecu imao 99.950 putnika. Ova brojka je samo 5,1% manja nego u istom mjesecu 2019. kada je aerodrom imao 105.370 putnika. Od početka godine Sarajevo je zabilježilo 550.483 putnika, što je 59,6% putnika iz 2019. Ovaj izvanredan rezultat Sarajevo može zahvaliti u prvom redu pokretanju baze Wizz Aira sa 9 novih linija, ali i brojnim letovima prema Bliskom Istoku, koji su se neplanirano produžili i tijekom IX. mjeseca.

Aerodrom je zabilježio 1276 operacija i 187,7 tona carga, što je više carga nego u VIII. mjesecu. U prvih 9 mjeseci godine aerodrom je zabilježio 1.643,8 tona carga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

26 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Tuzli je Wizz donio s 0 na preko 500.000 putnika i to u svega par godina. Ako sve bude kako treba: Sarajevo može unutar tri godine dodati taj broj na godišnjem nivou, možda i više. Govorim to s obzirom na broj linija koje su uvedene i počinju od decembra. Prednost Sarajeva je svakako da ne ovisi o jednoj aviokompaniji, što je slučaj s Tuzlom. Vidjet ćemo… Valjda će biti pametni. Milijun putnika godišnje, koje je Sarajevo imalo prije korone, je i dalje smiješan broj, bez obzira na konstantan rast.

Ne, govorim o potencijalu. Sarajevo se ne treba natjecati s regijom (svakako tu neće nikada biti broj 1) nego imati broj letova i usluge za putnike koje su u skladu s današnjim vremenom jer aerodrom i postojeći obim letova to ne nudi.

Slažem se sa Vama. Sarajevo će sigurno moći imati bez ikakvih problema bar 150.000-200.000 putnika više svake godine. Puno tu ima, mnogo više nego što se čini. U januaru 2022., samo WIZZAIR će iz Sarajeva imati 60.480 sjedala u ponudi. U istom mjesecu 2020., dok još nije bilo pandemije, Sarajevo je imalo 58,397 putnika, što je najviše zabilježeno putnika u bilo kojem “januaru” do tada. Naravno, treba uzeti u obzir da je load factor manji zbog restrikcija. Od 60.480, neka WIZZ popuni 45.000, već su skoro pred obaranjem rekorda. Uzmimo i ostale kompanije, možda sada u I. mjesecu bude imalo 100.000 putnika (nije nerealno). I da, Sarajevu treba više “egzotičnih” linija, poput Bolonje, Torina, Malte, Barcelone itd. Ove je linije WIZZ uveo u Skopju i sigurno nisu za dijasporu, već za shortbreak turiste. To Sarajevu fali, Europski shortbreak turisti. Tu “leži” bar 1.000.000 putnika. Sarajevo može do 2025. preteći Dubrovnik,, a možda i Split, bez većih problema (ako ovako nastave, naravno), s obzirom da ima skoro najbrži rast u regiji..

Karlo… Ne može. Niti to treba biti cilj. Split i Dubrovnik imaju turističku bazu putnika s kojim se ne može niti jedan grad u EX YU natjecati.

Ipak sam pretjerao, slažem se. Poredim dva totalno drugačija tipa aerodroma.

Bravo za sarajevo punk su bolji od tuzle

Wizz je odradio dobar posao
Mislim da ce na ljeto i novu godinu i Tuzla da odskoci,barem 6 il 7 letova u danu kao sto je to subotom.A ljeti je i tu freebird i on odradi dobar posao.Nadajmo se i novim aviokompanijama,barem jedna nova:)

U pravu ste Tuzla je ipak veliki grad a jedna kompanija je premalo

Valjda posle atrija i treceg gatea kojeg prave bude nekog pomaka

Da li ce kod vas uskoro biti jos clanaka o sarajevu tuzli banja luci i tako ti aerodromi

Sarajevo u sljedece 3 godine dvocifren rast broja putnika na godisnjem nivou.

Bravo za Sarajevo!

Sarajevo ima potencijala za jos vise,jos tu hvali dosta prevoznika koji treba da dodju a apsolutno imaju prostora

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!