zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Banja Luka problem sa parkiranjem

Aerodrom Banja Luka ima jedan vrlo ozbiljan problem. Naime, gomila vozača parkira svoje automobile na razno-raznim pozicijama oko aerodroma, a izvan parkirališta. Najviše parkiranih automobila je na prometnici od aerodroma do ceste M16 Laktaši-Nova Topola (Banja Luka-Gradiška). Ovdje se automobili parkiraju i sa jedne i sa druge strane prometnice pa su istim suzili kolnik i za promet je ostavljena tek jedna traka. I pisac ovih redova je imao prilike na svojoj koži osjetiti ovaj problem kada je zadnji puta bio na sastanku sa direktoricom Aerodroma Banja Luka Natalijom Trivić. Vožnja ovom prometnicom znači konstantno stajanje i pokušaj mimoilaženja sa drugim vozilima radi čega niz vozila mora voziti unazad. Prometnicu dugu tek 1 km stoga prolazite 5 do 10 minuta. Često kada u vrijeme najvećih gužvi ovdje se desi potpuni prometni kolaps, a ljudi ne mogu proći po 30 minuta kroz tih kilometar prometnice.

Parkiranje na parkiralištu aerodroma je 1,5 do 2,5 EUR po satu, a aerodrom je uz postojeće parkiralište napravio još jedno provizorno parkiralište sjeverno od postojećeg kako bi povećao kapacitete. Stoga su u pomoć aerodromu došli policajci Policijske postaje Laktaši koji konstantno kažnjavaju nepropisno parirane automobile. Kazna za ovakve vozače je 20 EUR što je ekvivalent 13 sati plaćenog parkiranja na parkiralištu. Aerodrom bi ovaj problem jednostavno riješio kao što su to napravili drugi aerodromi, postavljanjem stupića uz rub kolnika. Na ovaj način automobili se ne bi mogli parkirati uz rub kolnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Banja Luka

78 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Imaju li RVI pravo na besplatan parking?

Zašto nisu organizovali drop off zonu? Prisiljavaju ljude da plaćaju parking iako se zadržavaju samo minut, dva da ostave putnika i prtljagu.

Mnogo se uradilo zadnjih godina na proširivanju parking kapaciteta. Ali to očigledno nije dovoljno. Ima nekoliko Rent a car kompanija koje zauzimaju dosta prostora na parkingu plus većina putnika dolazi autom i parkira na aerodromu. Garaža na više etaža je jedino rješenje. To nije velika investicija

Pa pobogu kako nepotrebna investicija!??
Po vašoj logici parkiralište za vozila diljem ravnice..

I šta za 20-30 godina… isti mentalni sklop/problem što su nam ostavili pametni arhitekti u BL, koji nisu uzimali u obzir ni sutra a kamoli unaprijed 50 godina.
Ne treba dizati parking na 10 spratova, ali da urade nešto solidno sa potencijalom za buduće lakše dograđivanje bi bilo sasvim ok.

Sramota je da se na divlje parkira po livadama i kraj puta, kao da je seoski zbor a ne gradski aerodrom.

Хух кад прочитам ове коментаре, није ми добро. Прво сам хтио да констатујем да се Аеродром Бањалука готово никако не развија већ годинама, а онда видим какав је менталитет путника и постаје ми јасно да и ово што постоји је далеко испред њихових размишљања. Диже се фрка због пар марака за паркинг па испада као да сви сваки дан паркирају доље, а не два пута годишње. Трудим се да се суздржим, али ово су чисте глупости заиста.

Прије свега стратешки. Не видим да Влада Републике Српске препознаје овај вид комуникације као приоритет било које врсте. А у овом случају конкретно, не развија се ни инфраструктурно. Годинама се прича о градњи директног приступа са ауто-пута. Сам прилаз аеродрому је трећеразредни са магистралне цесте и са руином која дочекује путнике. Паркирање на ливади, двориште прљаво. Отпрема путника се обавља у заиста скромним условима. Не може ме нико убиједити да је оно мало гипс плоча и 40 квадрата плочица неко инвестиционо улагање.

Trenutna vlast nema strategiju za bilo koju oblast i stoga ne stavljajte te dvije stvari u istu recenicu. Novca nema i naredne godine ce biti veoma teske za ovu vlast pa ona nece ni razmisljati o vazdusnom saobracaju i aerodromima.
Ocekujte sljedece godine velika rezanja na banjaluckom aerodromu.

Trenutna vlast je pogurala taj aerodrom na sadašnji nivo putnika, nije bilo druge vlasti u prethodnih par godina. A to da nema para, je priča već dvadeset godina, svake sljedeća penzija je poslednja i nema više, puca sistem… Tako da su možda to vaše želje, ali ne i realnost…

Care, vlast ti svakog mjeseca uzima kredite i ludo se zaduzuje. Novca nece biti ni za plate policiji koja cuva guzonje. O aerodromu niko nece ni razmisljati za dva mjeseca. Pripremite se za rezanja na proljece.

e moj anonimus pa to se govori već 15 g a mi i dalje živimo inače nisam fan vlasti ali mi je dosta opzicijonog laprdanja koji ne nude nikakva riješenja osim kritike

Pa zaduzivanje je kumulativan proces. Netko tko se 15 godina zaduzuje dublje je potonuo od onoga tko to radi 5 godina. 2024 godina ce biti teska, bice rezanja a prestat ce finansirati Ryanair. Znate li sta to znaci?

Baš tako kako ste rekli!!

Videćemo. Zašto veliki gradonačelnik Banja Luke koji se busa u prsa o razvoju turizma ne pomogne aerodrom. Hvali se suficitom budžeta a realnost je nažalost drugačija. Premda je aerodrom vladina nadležnost, grad Banja Luka i okolne opštine bi trebale da nešto urade. Ali šta ćete kada se naši gradonačelnici voze džipovima od 200.000 eura sa zatamnjenim staklima. Na aerodromu bi svi vidjeli sa kim se voza.

Vozi se jarane u privanom autu, ne u drzavnom, a druga stvar jeste da je aerodom na teritoriji grada Laktaši i u nadležnosti Vlade RS.

Jel to grah pokazao, fildžan ili karte

Bravo za komentar!

Najgori su nakupci koji zauzmu mjesto na parkingu a onda ga preprodaju za veću cijenu .. Treba smanjiti mjernu jedinicu. Sat je puno . Uvesti mogučnost da se može parkirati pola sata po upola manjoj cijeni ili 10 minuta za pola marke i sl

Zasto ne bi bilo i placanje po minuti. 1minut – 1 pfening. To bi bilo najbolje i najpostenije.

Imate Kiss and fly besplatno 10 min. Mislim da parkiranje na aerodromu nije skupo

Znači da ako izađem sa parkinga u roku od 10 min ne plaćem parking? Rampa se digne? Nisam znala za tu opciju. Jeste li isprobali to?

U Berlinu imaš pravo do 3 puta u periodu od 8 sati, 10min besplatno da parkiraš, tj da udješ preuzmeš ili ostaviš putnike i ćao.

https://ber.berlin-airport.de/en/cafes-shops-service/sgs-poi/407-kurzzeitparkplatz-t1.html

Kiss&Fly: free use for 10 minutes. The free use is available to each number plate 3 times within 8 hours (0-8am, 8am-4pm, 4pm-2pm).

zašto zamaaero ne izradi projekt regulacije i naplate parkiranja na BNX i skupo ga proda BNX-u? Ako BNX neće, uz male preinake se može ponuditi drugim aerodromima i zaraditi opake pare

Problem je i mali broj automata za naplatu parkinga. U redu je da parking bude 5 KM ali nije u redu da se mora beskrajno čekati na red na automatu.

Treba biti na samoj izlaznoj rampi, provuci karticu i pili dalje… ako može autoput tako i plaćanje u supermarketu, može i parking…

Treba još min 2 aparata

A nitko ne spominje kada udes platis na rampi i vrtis se ko budala jer nema parkirnog mjesta a ri si platio

Smanjite cijenu parkinga pa neće biti problema,kod nas sve naj, najskuplji gradski prevoz, najskuplji parking na aerodromu dokle ćete udarati po narodu

A zasto je 1,5 evra skup parking po satu? Na svim aerodromima je veca cena!

Zato sto su navikli da je parking u gradu 0.50KM do 1KM, rijetko gdje 2KM, pa je narod tako navikao, kad cuju ds je parking 5KM, pa to ti je gore nego bilo sta da si mu rekao.

Ja sam platio 5 KM neki dan, ali je samo jedno mjesto bilo na parkingu… Ne pomaže sniženje cijena, već prošorenje parkinga

Nije tačno. Očigledno dalje od aerodroma niste otišli

Za standard građana RS/BiH 5km po satu jeste puno.

Nije to mnogo. Ako se plati karta sa Ryanair 20 eura, ne bi trebalo biti problem 5 km parking

Puno 5 maraka a u svijetu 3 puta skuplj.
Vize se za 30 eura pa hoce li dzabe.
Zato aviokompanije otkazuju letove jer nece da voze tako jeftino I bez prtljaga idu u inostranstvo a kofere salju autobusom.
Primitivci I suge hoce da se avion onoliki digne bez goriva I pilota da leti.
30 eura kombijem do Zagreba ne mozes.

Dobro ste primijetili, s tim da se bojim da ni stubići ne bi ništa popravili. Jedino rješenje je rampa odmah na početku, na isključenju sa magistralnog puta, kiss&fly 20 minuta (besplatno), a ostali svi po 1,5 EUR po satu, max. 8 EUR dnevno, a svakako je neophodno i proširiti parking, jer dio koji je najbliži “zgradi” je uglavnom zauzet za VIP goste (kojih nema)

Neki dan sam bio. Prosto nevjerovatno da se tamo ostavljaju auta. Dodao bih da imaju jos jedan parking koji nije uredjen koji sluzi za visednevno parkiranje po cijeni od 10KM (5 euro) za 24 sata. Ne po danu sto je dobro jer sam ostavio vozilo u subotu kasno popodne a preuzeo u utorak prije podne i platio 30 km. taj parking bi mogao biti i veci jer kad sam ostavio bila su mozda ukupno 3-4 mjesta slobodna. Mozda su parkirali uz cestu jer nije bilo u datom trenutku slobodnih mjesta.

Parking koji se naplacuje po satu je preveliki i slabo popunjen. Uredjen je.
Imaju i kao neki kiss & fly jer je prvih 10 min na tom parkingu bez nadoknade.

Automat za placanje parkinga je nezgodnom mjestu uz zgradu aerodroma te se sa ovog parkinga za visednevno parkiranje gubi dosta vremena da se dodje do bjega.
Aparat za naplatu cudan, uzima kartu koja je izdata za ulaz i nakon placanja stampa novu kartu za izlaz. Nije intuitivan, te je nerijetko uz njega jedan radnik koji pomaze korisnicima da plate parking.

Nadam se da će izgradnjom novog terminala napraviti i garažu na više spratova. To bi rešilo problem

Da banjaluckom aerodromu treba terminal sa zatborenom garazom sa barem 10 000 mjesta. I hotel sa 5 zvjezdica nemojte zaboraviti i lounge kapaciteta 1000 ljudi. Dvije piste minimalno.

Nemojte pretjerivati. Taj hotel nema niti Zagreb niti Beograd. Ali manji hotel za goste kojima se otkaže letnili koji dođu naveče jer imaju sutra rano let bi bio dobra opcija. Npr. kad sam bio na Skavsti, preko puta terminala koji je gotovo sklepan od dasaka i lima, nalazi se manji hotel, ništa posebno, ali služi svrsi. Ima čak i 4 krevetne sobe i krevete na sprat

Nek smanje cijenu pa nitko neće parkirati van parkinga. Čemu postavljanje stupića?? Parking na Dubrovackom aerodromu je 1,3 euro, mogu onda u Banja Luci spustiti bar na 1,20.

Zato sto nemaju novca za puno vaznije stvari. Stupici u Laktasima im nisu ni na kraj pameti.

Zato sto time uzaludno troše novac i onemogućuju onima koji si parking ne mogu priuštiti riješenje. Svatko će radije parkirati kod rampe ukoliko je cijena realna. U poređenju sa ostalim aerodromima iste veličine u regiji, 2,5 eura nije realno. A to se vidi i samim tim što ljudi bojkotuju parking ZL

Koristila sam tu opciju i zaista je praktična i povoljna. Ja bih rekla da je dio problema u tome što ljudi ne znaju za kiss and fly opciju, makar ja nisam znala dok nisam pročitala u komentarima. Jedino bih voljela znati kako to funkcionira fizički. Da li moram svejedno ići na automat za plaćanje da dobijem izlaznu karticu?

Samo dzabe da vam je.Aerodromski parkin svagdje je po 5 ili 10 eura

Zato što te stubiće treba obavezno svagdje zabraniti! To je najprimitivniji način rješavanja problema u saobraćaju – i ružan, a ponekad i vrlo opasan.

To je najgluplji nacin rjesavanja prometa. To sto ih u Zagrebu ima ne dokazuje nista. Otkad je ZG pojam civiliziranog prometa??

Ukoliko ne mozete da izdvojite taj novac sa se parkirate na aerodromu, onda ste zreli da putujete kočijom ili nekim teretnim kamionom. Šzo je najgore oni što imaju najviše para, ti se i najviše štekaju.
Što bi mi u SRB rekli – teleće glave (uvozne i domaće) 🤣

Ja bio nedavno usao u drugi sat na parkingu samo 10 minuta i platio 10 maraka

Da, placa se po zapocetom satu. Svuda u svetu.

Ljudi nisu dalje odatle otišli iz svog sela pa im sve skupo

Tačno. Nemojte ići autom na aerodrom. Platite bus iz centra Banjaluke 10 km do aerodroma i rješen problem

I to I’m je skupo nego neka idu pjesice to je njima jeftino.Svakako nisu bolje ni zasluzili.

UPRAVO TAKO. PRIMITIVCI SE VOZE SKORO PA DZABE A I TO BI OTELI.
NEKA IDU AUTOBUSOM I SVOJIM AUTOM KAO I RANIJE JER BOLJE NE ZASLUZUJU.

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!