zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Linija Osijek-Minhen ogromna stvar

Uvođenje linija Osijek-Minhen je istinski ogromna stvar za ZL Osijek. Linija ima idealnu frekvenciju ponedjeljak-petak kako za dijasporu, tako i za short-break, ali i konektirane putnike. Linija će operirati do 14.1. 2022. no vrlo vjerojatno će se proširiti i na ostatak godine. ZL Osijek i Croatia Airlines o tome intenzivno pregovaraju.

Zašto je ova izuzetno linija važna za Osijek? U prvom redu aerodrom je dvije godine imao samo domaće letove. I to nikako nije dobro kako za sam aerodrom, tako i za cijelu regiju Slavonije. Drugo, linija će sigurno akumulirati putnike iz Zapadne Vojvodine i Sjeveroistočne BiH. To je ipak bitna odskočnica spram Wizz Airovih letova u Tuzli, Beogradu i Osijeku koji takve putnike nisu privlačili u Osijek nego su isti putovali iz Tuzle ili Beograda. Konačno, ova linija je prema jednom od najvećih hubova Europe koji ima velik broj potencijalnih konekcija, a i Croatiu Airlines koja je u bliskoj suradnji sa Lufthansom, pa je stoga i broj potencijalnih konekcija ogroman. Naravno, glavni putnici na liniji će biti dijaspora, a nešto će biti i turista, poslovnjaka (najveća gospodarska razmjena je između Njemčake i Hrvatske), te političara (Hrvatska je politički vezana uz Njemačku).

Na liniji treba to više čestitati managementu ZL Osijek jer letova za Njemačku nema ni iz Dubrovnika, Pule, Zadra i Rijeke. Tim je ovaj uspjeh veći.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Evo i vremena:
MUC-OSI kao OU4431 10.10-11.45, OSI-MUC kao OU 4430 12.20-14.00
Kako je rotacija MUC-OSI-MUC nisam jos skuzio od kuda ce dovesti Q400 u MUC. Pretpostavljam da ce to biti vjerojatno SPU-MUC-OSI-MUC-SPU, ali po Amadeusu to jos ne mogu utvrditi.Pogledao sam i cijenu zabozicne praznike: 24.12. MUC-OSI i 03.01. OSI -MUC kosta bez prtljage EUR 128,89 a sa EUR 168,89.

Super detalji! Vidio sam da se radi o zrakoplovu koji ima W rotaciju: Zagreb – Munich – Osijek – Munich – Zagreb.

ZAG dolazi u MUC u 09.45 a polijetanje za OSI je u 10.10… To je prekratko za okrenuti avion. Stoga je jedino logično SPU-MUC -OSI-MUC-SPU. Osim toga ako bi ZAG išao na OSI, onda bi povratak za ZAG mogao biti tek oko 14.45 što je puno prekasno. Po meni je i dobra ideja staviti petkom MUC-SPU kasnije jer time je to i povoljnije za Weekend Trip za Dalmaciju s obzirom da će polijetanje biti u to doba. Time ljudi mogu prije podne još raditi i doći na aerodrom tek oko 13.00 sati.

Upravo sam razgovarao sa frendom koji radi u OU. Oni još nemaju pojma koju će rotaciju uzeti! Čak štoviše: o tom letu djelomično su saznali tek iz medija!!!

Da, da. Sve je ovo as hoc odlučeno i neke službe su potpuno iznenađene odlukom. Ideja je dobra ali izvedba po običaju loša… Ne bih se začudio da duplaju petkom i ponedjeljkom ZAG-MUC ujutro i imaju dodatni let MUC-ZAG u ta dana oko 15.00 sati tako da 4436/7 ide redovito 08.35-09.45 i natrag 10.30-11.35 a da neki, ajmo ga zvati 4436/1ide ZAG-MUC u 08.00-09.15, obavi rotaciju za OSI 10.10-14.00 i vrati se kao 4437/1 14.45-16.00 u ZAG

Čudi li te to zaista prijatelju??? Mene bi prije čudilo da se već sve zna i da je sve do tančina planirano…

Ovo bi mogla biti ogromna stvar za Osijek. Malo me brine timing letova. Za konekciju možemo hvatati uglavnom letove kasno popodne/navečer. Idealno bi bio neki raniji let ujutro/prijepodne, ali bolje išta nego ništa.

Istina! Nema nas baš puno koji gledamo letove za odmor i opuštanje, ali stvari se i na istoku Hrvatske mijenjaju, živio IT 🙂

O, pa to je rast od 100%u broju destinacija. Nebi li možda bio bolji Frankfurt? Udaljeniji je, veći hub, ili je problem sa slotovima?

Prava stvar za Osijek. Uz ovo nek otvore i Frankfurt, jedna linija ne isključuje drugu. Letovi MUC-ZAG su četvrtkom navečer i ZAG-MUC ponedjeljkom ujutro su sasvim popunjeni (nemam statistiku, samo kolege koji putuju :-). Tako da ovo je dobar potez. Konačno nešto smisleno od CA

Frankfurt je interesantan dijaspori oko Frankfurta, konektiranim putnicima, ali i ljudima u NRW (dijaspora oko Duessedorfa) i slično.
Radnicima, dijaspori iz Munchena, Nurnberga, a i dobrom dijelu Schwabenlanda (BadenWurtenberg) intersantniji je MUC, napuniti Dash-enku bi trebalo biti moguće. No to su samo moja laička promišljanja… Ako nije FRA, dobar je i MUC 🙂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!