zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Zašto je kupovina Widerøea od strane Norwegiana revolucionarna

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Widerøe

Kupovina Widerøea od strane Norwegiana je bila istinsko iznenađenje. Prijatno iznenađenje, ali kako do vraga? Odakle LCC kupuje regionalnog prijevoznika? I zašto je to istinski revolucionarno? OK Norwegian koji je 2020. bio na samom rubu bankrota (ostao na samo 7 aviona i jednoj bazi u Oslu) i koji se čudnovato oporavio, te kupuje avione (sada ih ima 81, uz 55 naručenih), obnavlja linije i baze (sada ih ima 10), sada ima novaca za kupovinu. Hvale vrijedno. Ali regionalni prijevoznik od strane LCC-a? Zašto i kako se to uklapa u sustav letova Norwegiana?

Widerøe će nastaviti poslovati kao zasebni brend. Kompanija leti na 40 destinacija u Norveškoj i to na 85 linija, te 11 linija u Veliku Britaniju, Njemačku, Dansku, Švedsku i Farske otoke. Wideroe drži 26,4% norveškog kapaciteta. Kako Norwegian ima 32,7% kapaciteta, zajedno će imati 59,1% u usporedbi sa tek 39,8% kapaciteta SAS-a. ima flotu od 48 aviona i to 45 Dash 8 (100, 200, 300 i 400) i 3 Embraera E190-E2. Kompanija ima prizemljeno 6 Dash 8. Kompanija ima naručena 2 Dash 8-400. Norwegian je platio za Widerøe 95,1 milijun EUR. Posao će se zatvoriti do kraja ove godine.

Ovime je najviše izgubio SAS koji je bio vlasnik Widerøea od 2000. do 2013. (2016. je prodao zadnjih 20% vlasništva), te je Widerøe godinama bio regionalni feeder SAS-a sa kojima i danas ima code-share. Widerøe ima code-share i na Air France, KLM i Finnair.

OK, Norwegian nije klasični LCC, on već godinama ima konekcije na svoje letove preko svojih baza i putnik može kupiti npr. kartu do Stockholma iz Zagreba preko Copenhagena. No, vrlo čudno je za LCC da kupuje regionalnog prijevoznika. Niz LCC je kupio kompanije kroz povijest, pa je tako easyJet kupio TAE Basle (EasyJet Switzerland), Britishev Go! i GB Airways, a Ryanair je kupio KLM-ov Buzz i Laudu. No da je neki LCC kupio regionalnog prijevoznika koji leti sa regionalnim avionima to se nije dešavalo.

Norwegian je ovime definitivno preoteo kompaniju SAS-u ili nekom drugom prijevozniku (Lufthansa Grupi, IAG-u, Air France-KLM-u, Braathensu) što je i te kako bitno na njegovom matičnom glavnom tržištu. Istovremeno Norwegian će tako dobiti feedera za svoje linije prema Europi u čemu je Widerøe i te kako tanak. Samim time će i Widerøe profitirati jer će dobiti ogroman broj konekcija prema Europi i više putnika na svojim regionalnim linijama. Kako se Norwegian i Widerøea poklapaju na 15 aerodroma, ovime će se Norwegian ozbiljno feedati i povećat će se broj putnika kompanije. Konačno Widerøea leti na masu malih aerodroma na koje ne leti Norwegian što znači nova tržišta kompaniji. To će bitno povećati broj putnika Norwegiana. Wideroe drži 26,4% norveškog kapaciteta. Kako Norwegian ima 32,7% kapaciteta, zajedno će imati 59,1% u usporedbi sa tek 39,8% kapaciteta SAS-a.

E sad, jel to uobičajno za LCC? Nije. No, jel bi to mogao biti dobar eksperiment koji ako uspije može biti pokazatelj i drugim LCC (Ryanair, easyJet, Wizz Air, Pegasus) u kom smjeru da idu i te kako je. Hoće li to biti nešto na čemu će Noerwegian izgubiti brdo novaca ili čak slomiti zube, ili će mu donijeti novac ostaje za vidjeti.

Kako god, Norwegianu sada preostaje da stabilizira i racionalizira operacije Widerøea koje nisu ni blizu nivou Norwegiana, da iskoristi sinergiju na masu polja i time uštedi na troškovima (prodaja, operacije, marketing, infrastruktura, logistika, administracija, zajedničke službe, hendlanje, maintenance…), te da osuvremeni flotu obzirom da je flota Widerøea u prosjeku izuzetno stara čak 22,7 godina, a neki avioni koji lete imaju i 31,8 godina.

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zna li se sudbina Q400 kada napuste OU? Premladi su za secenje.

Dragi Alene,

Moze li koja informacija vise o Vrsarskom Aerodromcicu? Kada je i kako nastao i duzina piste i sta sve tu moze sletati? Googlao sam mape i na njega naletio.

Hvala!

Pista je 18m x 700m. Na to mogu sleteti samo sportski avioni, poljoprivredni avioni i jedrilice.

Aerodrom je izgradjen 1976. godine.

Vrlo zanimljiva analiza o jos zanimljivijoj temi. Mislim da mozemo definitvno da kazemo da se Norwegian vise naginje ka postajanju “mixed” kompanije, negde izmedju LCC i Legacy

Cime bi osavremenio flotu?

Koja je verovatnoća za to? DHC-8 je na aparatima…

I SkyAlps koji revitalizuje Q400 u Evropi!

Hm… Ok lete i letece jos dugo, stoji… Ali koje su sanse da bilo koja respektabilna kompanija kupi nove u znacajnom broju?

Widerøe plans to replace most of its Dash-8 by 2030. To je što se tiče DH8100 i 300.. (produzili su in cikluse za 50%).

A Q400 može bez problema još neko vreme preko 2030 da leti.

Pa kažem da Q400 ima sigurno još 10+ godina života. To im je dosta za neko medium term plan, zar ne? Do tada će neko osmisliti neki novi turbo prop avion koji će zameniti Atr600 i Q400..

Jako interesantno, obzirom da je Norwegian bio na ivici ponora, posle ovoga će biti ili pukovnik ili pokojnik. Mada se i SAS potrudio da im transpalntira putnike i deo tržišta, svakako će biti interesantno kako će dalje ići razvoj ili propast Norwegiana ( bliži sam ovom prvom), verovatno na sve ima uticaj i specifičnost nordijskog tržišta i uopšte modela poslovanja. Nadam se ponovnom osvrtu na ovu temu kroz nekoliko meseci.

Da baš drugačiji potez.

Nista od preuzimanja, norveska vlada ne dozvoljava

Procitajte Aero.de i onda kažite da je glupost sto sam napisao….

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!