zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Ryanair ne priznaje boarding passove Kiwi.com

Ryanair nastavlja sukob sa internetskim prodavačima karata. Tako je kompanija izdala upozorenje putnicima da Kiwi.com izdaje nelegalne boarding passove koji nisu važeći na letovima Ryanaira. Ryanair ističe da boarding pass mora biti izdan od kompanije koja na taj način, sukladno EU regulativi 2015/1998, obavlja sve sigurnosne i regulatorne procese samog putovanja.

Stoga Ryanair naglašava da će od danas svi putnici koji će imati Kiwi-ev boarding pass neće biti pušteni na let. Ryanair ističe da Kiwi.com nije autoriziran za prodaju Ryanairovih letova. Ryanair naglašava da je putnicima najbolje kupovati karte i samim time izdavati boarding passove samo i isključivo preko Ryanairove stranice.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jag håller med Ryanair angående boarding pass och är det helt rätt.

Ne znam kako to radi kiwi ali znam kako to rade njemački i austrijski touroperatori: putnik kupi paket aranžman sa FR letom za destinaciju kod mene u uredu. Ja dobijem od touroperatora booking code + jednu email adresu (obično ona glasi ime.prezime.datum bukiranja@ime touroperatora.fr.de) i ja ili putnik možemo sa time chekirati. I dobijemo originalni FR boarding pass

Ne shvatam kako to radi taj nemacki touroperator. Kako sa tom adresom moze da se chekira? I kako je kupio kartu od FR a da nije unapred znao ime putnika

Da li moze neko da mi objasni kako kiwi uspeva da nabavi i prodaje karte jeftinije nego ryanair?

Nisu jedini. Prije nekoliko godina kupio sam jeftinije preko rumbo.pt (ili .es, ne sjecam se), ali znam da nisam mirno spavao sve dok se nisam chekirao. I tada je bilo poznato da Ryan ne voli tako prodane karte. Nikad poslije nisam tako kupovao nego direkt od kompanije.
Sve jecok dok je ok, ali ako se nesto dogodi a nisi kupio direkt, sretno sa sluzbama za klijente i povratom novca. Prosle godine sam bez problema dobio povrat kad je radi covida otkazan let, da sam kupio karte preko posrednika, sumnjam da bi to islo lako.

S druge strane, sasvim je normalno rentati auto preko posrednika i imati puno bolje uvjete nego direkt od rent a car kompanije.

Mozda bi nam autor, osim prenosenja saopstenja Ryan-a, mogao objasniti kako tacno ovo funkcionise. Kao putnik mogu da kupim kartu preko Kiwi ali ne mogu da se chekiram? Tj. ne moze Kiwi da se chekira umesto mene (iako ima sve moje podatke) ali moram sam.

Ili ce se to resiti tako sto ce Kiwi da izdaje originalne Ryan boarding pasove, bez svog amblema u pozadini… 🙂

Ja sam shvatio ovako (tako barem ceski forumi pisu).
Kupim kartu preko Kiwi jer mi je to jeftinije nego direktno na Ryan (ovo bi sad bilo zanimljivo objasniti: kako kiwi kupuje karte unapred od Rayana bez davanja imena). Dam sve svoje licne podatke na KIWI i odaberem opciju da me Kiwi i checkira. Kiwi upotrebi moje podatke i u moje ime me checkira i prosledi mi boarding pass na koji iz reklamnih (ili nekih druguh) razloga na pozadinu nalepi i svoj KIWI amblem. Drugim recima, Ryan ni ne zna da li sam se chekirao ja licno ili je to za mene uradio Kiwi. On automatski daje boarding pass.

Tako da pretpostavljam da ce Kiwi za sada samo da ukine taj amblem kako ne bi bilo vidljivo da je kupovina isla preko Kiwija. Ryan mora nekako izmeniti sistem kako preprodavci ne bi mogli da kupuju karte na veliko (koje posle preprodaju skuplje ali opet jeftinije nego u tom trenutku sto nudi Ryan).

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!