zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Aerodrom Beograd bilježi gubitak

Vinci je u koncesiji Aerodroma Beograd od 22.12.2018. Prema N1 (svi podaci u ovom tekstu su sa N1) u posljednje dvije godine poduzeće Aerodrom “Nikola Tesla” koje kontrolira koncesiju je u ozbiljnim gubicima. U prvih 9 mjeseci ove godine poduzeće je u gubitku od 1,2 milijuna EUR. Ovo je smanjenje od 75,5% spram istog perioda prošle godine. U prvih 9 mjeseci poduzeće je imalo 3,7 milijuna EUR prihoda, što je 69,2% više nego u istom periodu 2020. Od VII. do IX. mjeseca poduzeće je ostvarilo gubitak od 0,9 milijuna EUR, dok je u istom periodu lani gubitak bio 1,7 milijuna EUR. Likvidnost poduzeća je na kraju IX. mjeseca bila 5,5 milijuna EUR, što je smanjenje od 23,3% spram 2020.

Vinci je u 2019. uplatio samo 4,5 milijuna EUR koncesijske naknade iako je bilo navedeno da će plaćati od 5 do 16 miljuna EUR. U 2020. Vinci nije uplatio bar dvije kvartalne rate koncesijske naknade. Vinci se pozvao na ugovor koji javnosti nije dostupan, te se ne može znati što u njemu piše vezano uz velike poremečaje u tržištu poput pandemije. U prvih devet mjeseci ove godine po koncesijskoj naknadi uplaćeno je 3,6 milijuna EUR.

Vinci je na Aerodromu Beograd u prošloj godini imao gubitak od 51,1 milijuna EUR.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Beograd

89 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kad sam vidio da Srbiju vise ne svrstavaju u demokratske vec u hibridne rezime, sve mi je jasnije sto se tice komentara.
https://www.idea.int/gsod-indices/democracy-indices

N1 je samo druga strana iste medalje. Mi u Srbiji imamo brutalizovanu verziju situacije zapadnih medija. Na Zapadu medije kontrolišu interesne grupe, i oni nisu objektivni. I kritikuju najviše ono što u datom trenutku ne odgovara interesima grupa iz senke. I tako imate situaciju da je Jeljcin super, a da je Putin mnogo loš. Da niko nije pobio nikoga u Odesi, i da su Rusi iz čista mira digli ustanak u Donbasu. Da su elektroautomobili super, a to što u zbiru više prave CO2 to ne sme da se kaže inače ćete sebi uništiti karijeru. A izveštavanje zapadnih medija tokom 90ih sa ovih prostora je tek dno.
Pa imate litije u Crnoj Gori, prvi pravi hriščanski protest u ovom vremenu u obeznoženoj Evropi, i da to nigde na Zapadu nije javljeno, iako je u nekim trenucima sedmina zemlje učestvovala u religioznim procesijama.
A kod nas u Srbiji je sve isto tako samo što to svi znaju i to je jasno ko dan, i niko više ni ne pokušava da se skriva iza plašta objektivnih medija.
Ne priliči vam da koristite N1 i slične kao izvor informacija, a da ih zajedno sa vašim beograskim saradnicima ne proučite.

Koga da koriste, to nam kažite?

Sami da pronađu svoje izvore. Slobodnih i objektivnih medija nema.

Pa to je ipak više tvoj i moj problem, nego Alenov

Problem mojih komšija je i moj problem.

Ima. Meni padaju na pamet CINS ili KRIK, ali to vam se ne dopada da čujete verovatno?

Sve uz određenu dozu skepticizma je meni prihvatljivo kao naznaka da nešto može biti zanimljivo, a onda se kreće u klasično novinarsko kopanje. CINS i KRIK su sasvim dobri iz mog dosadašnjeg iskustva, ali se vidi da uvek gađaju samo jednu stranu. Što opet nije loše kao dobar početni izvor informacija o jednoj strani.

BeG je na berzi, neka koriste njihove kvartalne izvestaje koje moraju objavljivati

To je veliki kompliment kada vi dođete do tog zaključka. Hvala.

Ovakve stvari je potrebno pažljivije obraditi: postoje dve firme (Aerodrom Beograd i Belgrade Airport) sa različitim nadležnostima (jedna se bavio aviosaobraćajem, druga koncesijom), potom postoji rekonstrukcija koja je u toku (ko je plaća, koja od ove dve firme ili neka treća) itd. U tekstu se pominju minusi od 1-2 miliona, a onda na kraju paf minus 51 milion i to minus Vincija (koja je sad to firma?)

Ali realno, bez javno objavljenog ugovora svaka diskusija je bespredmetna.

Joj N1. Kurir za umisljene.

To je Nova mada I N1 nije nista bolji bas kao I njihov vlasnik CNN

CNN je najvece svetsko medijsko zlo.

Alene CNN ne da je loš, nego je jedan od najlošijih i najneobjektivnijih medija na svijetu, pa čak je i u Americi (čije interese toliko besramno neobjektivno gura) na jako lošem glasu već dosta dugo, a kamoli da govorimo o reputaciji koju ima u svijetu.

CNN su lažovi kakvih nema. Toliko puta su hvaćeni u laži da ih više nema svrhe ni spominjati. Nemojte se blamirati.
To je kao kad bi rekli da je Pink daje odličan informativni program zato što je tako velika televizija u regionalnim okvirima.

CNN nije nikakav bastion nezavisnog novinarstva ali na tom CNN-u su za vreme rata intervjue davali srpski političari uključujući i Miloševića, to je minimum druge strane koji jedan medij mora da ispoštuje, a to ne obezbeđuje nijedan jedini režimski medij u Srbiji danas. Možda bolje time da se bavimo.

Pogresna vam je vest. Vinci upravlja firmom Belgrade Airport. A ovo je javno preduzece Aerodrom Beograd koje nadgleda koncesiju. Bilo je potrebno 2 minuta posla da bi to proverili.

U tekstu ne pise da jeste pa neko ko nije upoznat ce misliti da je rec o samom aerodromu, a ne firmi koja nadgleda koncesiju. I sami ste svesni toga.

Mislim da je ovde u pitanju drugo preduzeće,da ovo nije preduzeće kojim upravlja Vinci . Ovo je preduzeće koje kontroliše koncesiju i ćije je direktor bivši direktor aerodroma Vlaisavljević . Teško da aerodrom Beograd ima prihode samo 3 miliona.

Ako izveštaje N1 uzimate za relevantne,u velikoj ste zabludi.

da, važi. klasično plaćenilko g***o koje se ne razlikuje od drugih medija. samo je razlika u strani čiju drži

N1 u Srbiji nema veze sa CNN-om,finansiran je od strane dvojice tajkuna i klasično je političko sredstvo u pokušaju za povratak na vlast. Kada ih gledate imate utisak da živite u Tadžikistanu a ne u Evropskoj državi.

Niste me razumeli,njihove “kvalitetne” vesti stvaraju takav utisak kao da je Srbija Tadžikistan. Gledajući njihove vesti često se pitam da li živimo u istoj državi. Za to i služe njihove vesti,da zbunjuju i obmanjuje javnost zarad interesa šačice pojedinaca

Ozbiljan Vučićev bot.

Alene,da vam neka avio kompanija ponudi 10000e mesecno za “održavanje” sajta,da li bi ste smeli da pišete negativno o toj kompaniji?Samo iskreno odgovorite na to pitanje i dobićete odgovor o objektivnosti N1 kao i bilo kog privatnog medija.Nisam nikakav bot već samo razmišljam svojom glavom bez ikakvog interesa.

Ne biste prihvatili? Ali ste prihvatili da obrišete vijest o LF FR

Touche. 😉

ako mislite da je stanje u hrvatskoj mnogo bolje onda se opasno varate.
niti imanje korupcije niti kontrole medija, dešavanja, svih nogućih tokova…

OPoslednji slučaj su ove šume što nedostaje par milijardi. Jutros u putu pročitah u SD

Da,da.Pričajte nam još malo o tome.Evo,upravo danas sam gledao Zokija kako neumorno po hladnom vremenu odgovara na pitanja i opisuje stanje stvari .Nabrajanje je baš trajalo,iako je bilo dosta hladno,a i Zoki je bio prehlađen.Ministar za odbranu vam se “vozika” Pilatusom,borbenim sredstvom žuri čovek nazad na Murter da se ne ohladi jagnjetina kod ćaće na vikendici.Hoćete još svežih novosti iz “nekorumpirane” HR?Mediji u HR nisu pod uticajem?!How yes no! A to da u redu za zatvor čeka sledeća garnitura,to nemate pojma ili se pravite nevešti?Manite se paušalnih ocena,imate svoje dvorište i pametnija posla.

Stanje u Hrvatskoj je itekako bolje nego u Srbiji, samo slepac ili neko potpuno neupućen može da tvrdi drugačije.

Dovoljno je otići do kioska u Hrvatskoj, pogledati naslove novina i do kioska u Srbiji i pogledati naslove ‘novina’ i čovek će shvatiti razliku.
Ovo u Srbiji se ne može nazvati medijima.
Doduše, potpuno su u skladu sa kapacitetima publike kojima su namenjeni, a to su isti oni koji gledaju Zadruge, Parove i Pink.

Ima nas koji nepristrasno pratimo medije u regionu,koji živimo i radimo na raznim relacijama u regionu,a tebe bih zamolio za malo pristojnosti.To mišljenje za stanje medija u HR zadrži za sebe.Niti sam slepac niti sam neupućen.Naprotiv.Lično ne znam šta su zadruge i slične pojave,jer me to ne interesuje.U životu srećem dosta ljudi i niko od njih ne prati te sadržaje i ne komentariše ih.Svaka roba oduvek je imala svog potrošača,to što je nešto stavljeno u izlog,ne znači da će biti i prodato.A ti slobodno i dalje čitaj samo naslove u novinama,ali o drugima nemaš pravo da sudiš na taj način.Pozdrav.

Kako ste dosadni sa tim svojim bajkama, tako ste nam govorili kako je nebo i zemlja provođenje covid mjera u Hrvatskoj i Srbiji te korona divlja zbog toga! Šta je sad, šta se sad dešava? Prođite nas vaših bajki.

Šta je bajka, da su hrvatski mediji danas objektivniji od srpskih? Ili je bajka ono u čemu ti druže živiš?

Pa idi na Kurir i napajaj se objektivnim vestima, što smaraš ovde?

I ja sam siguran da vijest nije precizna,prihodi za 9 mjeseci moraju biti znatno veci od 3.7 miliona evra…

Ili vi niste dobro čuli – prenijeli ili ovi nisu dobro objavili. Ovo Vam je greška

radi se o preduzeću koje nadzire koncesiju. državnoj firmi, ne o aerodromu. dvijhe su različite firme u pitanju. sad meni ovde jedino što upada da vansi nije uplatio koncesiju. možda je prolongirano, možda je oprošteno zbog korone

Pa to vam govori sve što treba da znate o N1. Doslovce dezinformišu javnost poluistinama, a vi ih još hvalite kao nekakav spomenik profesionalnom novinarstvu.

Molim Vas, može te li nas koji nismo iz Srbije, uputiti koji su to profesionalni i nepristrani mediji u Srbiji, pošto po Vama N1 to očito nije.

Unaprijed se zahvaljujem.

Ne postoji profesionalan i nepristran medij u Srbiji. Svi guraju nečiju agendu, što ajde još i da razumemo, ali je neverovatna brutalnost sa kojom to rade. Baš se ono ne trude da makar ostave neki utisak profesionalizma, nego direktno otvaraju glavu i usađuju u mozak šta treba. Dovoljno je pročitati jedan headline ili pogledati prvih 30 sekundi jednog priloga da se vidi odakle im stižu nalozi, pogotovo jer im je izveštavanje izrazito negativno i usmereno ka tome da se neka strana maksimalno ocrni i popljuje (Kina, Rusija, EU, Amerika, birajte). NIKO vam neće dati čitavu sliku niti vam omogućiti da sagledate neku temu iz više uglova pa donesete sopstveni sud. Sve se svodi na: “ovo su vam jako zločeste čike i tete jer… mi tako kažemo”.

Kad budeš pokazao elementarnu pismenost,možda ĆE MO MO ĆI da te uputimo.Nema na čemu.

Zbilja jadan pokušaj skrivanja istine.

Mediji su Vam pod šapom Vučića, ono malo nezavisnih prikazani su kao izvor svega zla na ovoj planeti, a Vi se i dalje lovite za moju pismenost, u nedostatku argumenata, koja apsolutno nema veze sa pitanjem, i stanjem u Srbiji.

Netačno, njihova vest vrlo jasno naglašava i objašnjava o čemu se radi.
Druga stvar je što ljudi čitaju sa pola mozga (ili nažalost celim).

Valjda bi naslov trebalo da zvuci Aeodrom Beograd belezi manji gubitak

Drugo, da li je N1 prenela razliku u troskovima ove godine nasram prosle lil pretprosle posto BEG je taj koji place veliki deo troskova svoje ekspanzije. Tj njima se to knjizi.

U svakom slucaju, u 2022. godini aerodrom se sigurno vraca profitu.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!