zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Ryanair porezao Dublin

Ryanair je ozbiljno porezao Dublin ove zime. Kompanija će ukinuti čak 17 linija. Ryanair će smanjiti broj aviona u Dublinu i iste prebaciti u Španjolsku, Italiju i na London Luton. Razlog ovog ozbiljnog smanjenja je povećanje takse od strane Daa za 45%. Ryanair je jako kritizirao poslovanje i rasipanje novaca Daa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Ryanair

15 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

“Razlog ovog ozbiljnog smanjenja je povećanje takse od strane Daa za 45%.”

——————————————————————————————————-

DAA je ovo oštro demantovala i dokazala da je Ryanair izneo gnusnu laž. Do sada je taksa na DUB bila 8,68 evra, a 2024. ce biti 9,23 evra. To je povećanje od svega 6,3%.

Ryanair je zatim pokušao da se opere tako što je rekao da će taksa 2026. godine biti 11,73 evra, a da je 2022. godine bila 8 evra i da su na to mislili kada su izjavili da je povećanje 45%. Pa ko normalan poredi šta će biti za 3 godine sa onim što je bilo prošle godine?!

Naravno, svi vide koji je ovo nonsens gde je Ryanair izneo poredjenje takse za daleku 2026. godinu sa davnom 2022. godinom. Jasno je svima da je ovo prljav napad Ryanair-a na DUB.

Ryanair je ZLO od kompanije za aerodrom. Kamo sreće da im svi kolektivno ukinu sve specijalne popuste i poticaje, pa da vidimo gde će leteti pod komercijalnim uslovima!

Ok, Ryanair je zlo. I usprkos tome, Dublin se sada usrao jer im Ryanair generira daleko više prometa od Aer Lingusa.

Pretpostavljam da su svima dignute takse, tako da bu i EI protestirao samo jos nije doslo u novine.

45% povecanje je enormno puno za bilo kaju poslovnu djelatnost (https://dublinpeople.com/news/dublin/articles/2023/09/21/64362-23/) no cini se da su ti dodaci vodeni koliko CO2 avion ispusta pa ce zahvatiti manje one s mladom flotom.

Nekako mislim da je ovo samo hajka da se utisaju stanovnici u okolici aerodroma sto protestiraju protiv buke. Maze im se oci da se nesto radi na pitanju toga.

Povlače svih 19 MAX iz DUB… I nisu tu samo povećane takse u pitanju, nego su očito ucijenjivali a DUB nije popustio. Naime u izjavi FR kaže da “na DUB nema dovoljno poticaja za upotrebu modernih aviona koji su bolji za okoliš”. Da ima pameti i sloge, trebali bi svi europski aerodromi sjesti zajedno i dogovoriti se da za FR nema više ni centa za razne “poticaje”, ni popusta, ni raznih oglasa u njihovom putnom časopisu. Pa da vidimo onda gdje će letjeti na komercijalnim osnovama!

Tu se slažem, ali to treba riješiti EU, EU može donijeti direktivu da se prestane sa tim poticajima. Umjesto Ryanair letiti će netko drugi.

Eto. I posle je BEG glup, al evo sad ste rekli da to treba svi da urade!

@anon 10.49: a gdje sam ja rekao da je BEG glup zbog toga?

Niste Vi, ali Autor jeste. Rekao je da BEG treba da se povinuje Ryanair-u i da mu da vanrerne popuste, a evo Vi kazete da to treba kolektivno ukinuti.

A pa ne. Ryanair tuzaka legacy kompanije da ne igraju po komercijalnim uslovima. A Ryanair ako ne dobije posebne uslove ne zeli ni da leti iako mozda ruta bude profitabilnija nego ona za koji dobijaju razne „subvencije“.
Eto umesto sto lete iz Zagreba za Bratislavu bolje da su za Berlin. I sigurno bi vise zaradili.

E to je već upitno? Berlin je najskuplji aerodrom u Njemačkoj. Bar sam dobio takve info. Valjda hoce da naplate novi aerodrom

Tesko da je skuplji od FRA i MUC.

A koje su to linije u pitanju?

Bogme fajn..

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!