zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Problem aviona Air Serbie

U sredu (18.8.) avion Air Serbie (YU-APL) dva puta je vraćan na aerodrom odmah nakon poletanja za Hurgadu. Odmah nakon prvog poletanja u 18.35 na desnom motoru su se čuli jaki udarci, nakon čega je avion vraćen za Beograd. Putnici su sedeli u avionu neko vreme dok su mehaničari radili na motoru, a posle im je rečeno da moraju da izađu iz aviona. Oko 22.30 ušla je nova posada i avion je poleteo. Nakon pola sata, kapetan se obraća putnicima i objašnjava im kako avion opet ima isti problem. Pola sata od drugog povrataka na beogradski aerodrom, predstavnik Air Serbie saopštava putnicima kako su sve posade otišle kući, te da će prva sledeća biti na raspolaganju u 4h ujutru. U trećem pokušaju nije bilo problema, pa je avion sleteo u Hurgadu oko 7.30.

Navodno je 16 putnika odustalo od leta nakon drugog pokušaja. Nisu samo putnici u Beogradu proveli noć na aerodromu, već i oni koji su trebali da se vrate iz Hurgade, umesto da slete u Beograd u 2.40, sleteli su u 11.10. Posle ovog incidenta, YU-APL je popravljen i vraćen u redovni saobraćaj.

autor: Luka Babić, dopisnik (Beograd), foto: Air Serbia

64 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Moje iskustvo: Air Serbia isplaćuje kompenzacije, već na prvi mejl iako je let bio van EU (TIV – BEG).

Za čartere turistička agencija, organizator putovanja, ne izdaje avio karte, pa se ne možete ni žaliti! Nekada davno su izdavali rukom pisane u skraćenom formatu – a sada se samo pojavite na šalteru za prijavu leta sa pasošem i to je to!

Organizacijski gledano situacija je ovakva: ja kao agencija sam zakupio avion od XY Airlinesa. Kompanija mi je potvrdila avion i dala vremena polijetanja. Shodno tome ja sam putnicima izdao karte, organizirao transfer na ciljnoj destinaciji, obavijestio hotelijera,… Avion sa mojim gostima ima tehnički problem i ne poleti na vrijeme ili je reroutiran natrag na polazni aerodrom. Na polaznom aerodromu je aviokompanija dužna brinuti se o putnicima: u svakom slučaju organizacijom prvo pića, potom od 2 sata zakašnjenja i jela, a pri očekivanju dužeg zakašnjenja i hotela. Na ciljnom aerodromu je situacija potpuno ista. Kompanija je dužna adekvatno zbrinuti putnika. Naravno da ću ja kao agencija na licu mjesta pokušati pomoci, ali ja trebam pouzdane informacije. Let BEG-HRG traje oko 3 sata. Ako računamo da svaki touroperator organizira transfere tako da su putnici otprilike dva sata prije polijetanja na aerodromu i ako uzmemo da su transferi u HRG izmedju 20 minuta i sata i pol, vrlo je vjerojatno da su transferi prema aerdromu već krenuli kada je došlo do problema pri prvom polijetanju BEG-HRG. Stoga je bilo logično da se putnici dovezu na aerodrom i da se pričekaju daljnje informacije. Tehnika je u BEG pokušala otkloniti kvar, vjerojatno su to o tome u HRG i obaviješteni, vjerojatno je i od strane tehnike dan neki ETD iz BEG i stoga u tom trenutku nije bilo razloga goste vraćati u hotel, već im je trebalo ( a možda i je, tu te informacije nemamo) organiziran obrok na aerodromu. Tek kada je i drugi pokušaj leta prema HRG “propao”, moglo se organizirati daljine usluge za goste u HRG. Kako se očito u tom trenutku znalo da će treći “pokušaj”, ovaj puta zamjenskim avionom, biti u 4 ujutro (na kraju je polijetanje iz BEG bilo u 04.43 a slijetanje u HRG u 07.42 lt), te polijetanjem sat kasnije natrag za BEG, više nije bilo ni vremena ni potrebe organizirati hotel jer bi to bila čista kretenarija: tek što bi putnici bili u hotelu, već bi trebalo krenuti natrag… Stoga je to sve bila tortura za putnike, ali se vjerojatno nije moglo bolje organizirati. Naravno uz pretpostavku da su putnici zbrinuti jelom i pićem… Kompletni troškovi koji time nastaju idu na račun aviokompanije (nije tu samo zbrinjavanje putnika, tu su i troškovi dodatnog transfera na destinaciji, čak i ako kompanija ne plati kompenzaciju – u ovom slučaju EUR 400.- po putnika jer je let preko 1500 km, te pravo putnika da zatrazi povrat novca za prvi dan odmora). Stoga agencija koja je organizirala putovanje nije niti materijalno a niti moralno odgovorna za nastalu situaciju.
Već sam spomenuo da je na kraju za HRG odletio zamjenski avion YU-APB dok je “nesretni” APL u 07.11 kao JU350 odletio za Berlin.

Dozvoljavam si na kraju jednu primjedbu: koliko god da je takvo zakašnjenje ili situacija da se avion dva puta vrati na polazni aerodrom neugodna, bitno je da niti jednoga trenutka sigurnost putnika, posade i aviona nije bila ugrožena. Ovo sve se može kompenzirati novcem, ljudski životi ne!

Hvala na objašnjenju.
Logično, ljudski, moralno jeste da se putnicima obezbjedi hrana, piće + ako nešto treba za malu djecu. Vraćanje do hotela, pa ponovno vraćanje bi bilo pretjerano cimanje ako se sve rješava u nekih 10/12 časova.
Po meni, ovolike kompenzacije su glupost. Jer vode, barem mogu voditi u drugu krajnost.

Mala djeca imaju specifične potrebe. Za njih mora biti posebno i po želji.
možda ovde ima previše mog ličnog… ali djecu treba čuvati mimo svih ostalih.

Ako su kompenzacije prevelike, ako tjeraju kompanije u minuse… to može značiti da će u jednom momentu neko rizikovati i ugroziti bezbjednost. Čekanje do 12 časova je sve OK kad je nešto ovako u pitanju i kad avion dođe. Problem su otkazivanja koja se dese pa se čeka dan dva tri iloi uopšte ne bude leta.

Pa gledajte, kompenzacije i jesu i nisu glupost. Nisu nikako glupost kada kompanija na primjer prebukira avion i mora “skidati” putnike ili ima satima zakašnjenja jer nije na vrijeme osigurala posade ili avion. S druge stane ima mnogo vanjskih faktora na koje kompanija nema utjecaja pa ipak mora platiti kompenzaciju – i to je onda čista glupost! Onaj “srednji” dio izmedju “gluposti” i “negluposti” su tehnički problemi: iako je avion dobro i redovno servisiran, ipak se uvijek može dogoditi nešto nepredvidjeno…. Nažalost je bilo slučajeva da je kompanija otišla u bankrot upravo zbog kompenzacije: kao na primjer njemačka Germania koja je u jednom trenutku morala platiti gotovo 12% prihoda na kompenzacije zbog zakašnjenja koja su uglavnom prouzrokovana kroz ATC probleme…

Istinski je mnogo glupo da ne plaća kompenzaciju za štrajk, a da plaća što se nešto pokvarilo.
Onda oni treba da naplate od proizvođača dijelova. Prosto je viša sila u pitanju.

U EU je to vrlo jasno napisano da je aviokompanija odgovorna i kad je charter. Jedna recenica, kratko i jasno. Za Srbiju ne znam.

Stavljeno je ,,navodno” jer informacija nije zvanično potvrđena od Air Serbie, već je svedočenje. Za tako nešto se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je tako, pa je stavljeno ,,navodno”

Što se odnosno prema putnicima tiče, veći problem je napravila agencija. Opet prema svedočenju putnika, posada je bila ljubazna i profesionalna. Na aerodromu u Hurgadi se putnicima (koji su čekali povratak u Beograd) niko nije obratio. A putnicima koji su jednu noć u hotelu izgubili na aerodromu, noć nije za sada refundirana

Putnici u Hurgadi su celu noć bili na gejtu, koliko sam razumeo, a putnici u Beogradu praktično nisu ni spavali. Tako da nije organizovan hotel. Kompenzaciju za kašnjenje niko nije spominjao, tako da ne znam

To pravilo o refundaciji ne važi za čarter. Sve te stvari je trebalo da organizuje agencija.

Ne, nikada niko to nije refundirao. Eto, požalite se nekom od on line advokata pa ćete dobiti odgovor..

Kompenzaciju da, ali samo od onog sa kim imate ugovor a u ovom slučaju je to agencija ne podizvodjač agencije. Isto bi bilo da vam je problem napravio hotel u kome ste odseli preko agencije. Za nadoknadu bi jurili agenciju a ne hotel.

Zavisi sta pise u ugovoru o carteru,mozda su dogovoreni neki posebni uslovi?

Sve to zavisi od ugovora a ugovori su takvi kakvi aviokompaniji odgovaraju.

Pričamo o slučaju u Srbiji pa eto ipak dodjosmo do zaključka kako stoje stvari.

U Srbiji Alene.

Ne naravno.

Alene, ako ste procitali pazljivo clanak, shvatili ste da su putnici stalno bili u stanju “letimo, slecemo, malo cekamo na sledeci let, letimo, slecemo, cekamo malo”. Pa kad bi tu bilo mesta i za hotel? Poleteli su u 4 ujutru, a prethodno sletanje je bilo oko ponoci. Ako treba da budu na aerodromu 2 sata ranije a hotel je na Slaviji, sami razumete da se u hotel ne bi ni smestili a vec bi bio transport nazad na aerodrom.
Sta se desavalo na Hurgadi – nemamo bas nikakve informacije.
I zasto donosimo sud o avio kompaniji ako nemamo informacije? Teoretski je mozda avio kompanija nudili hotel a agencija odbila jer je htela sto pre da avrsi sa tom epizodom a ne da se to razvlaci. Mozda se refundacija neka sprema ali mi ne znamo. Ako nemamo sve informacije mislim da su vase spekulacije nepristojne.

Kakva kompenzacija za let iz zemlje van EU u zemlju koja je opet van EU?

Da li OU plati kompenzaciju svaki put?

Vi Alene ocito zivite u Nju Jorku

Ovo sa AS nema veze. AS leti, u ovom slučaju, za treću stranu i sa njom putnici imaju ugovoreni odnos.

Tako je! I kompenzirano ce biti jedino onima koji imaju uplaceno putno osiguranje obzirom da u standardnim opcim uvjetima koji se odnose na charter letove uvijek stoji odredba kojom se ograđuju od ovakvih kasnjenja.

Air Serbia nen isplaćuje kompenzacije ni za redovne letove ka EU, a kamoli charter letove. Odugovlači sa odgovorom po 6 meseci iako je po zakonu 60 dana rok, a onda se pozive na Montrealsku konvenciju i odbije. Ako ćemo da budemo korektni, na ovoj liniji ni Air Cairo ne plaća kompenzacije i ne šalje u hotel ni za kašnjenje od preko 12 sati, što beše pre par godina

Ovo jednostavno nije istina. Na primer, kupim aranžman preko agencije X i npr. Trade Air koje leti za tu agenciju zbog kvara na avionu pomeri let za sledeci dan. Kome ja da trazim kompenzaciju? Agenciji ili Trade Air-u?

Naravno agenciji! Ali ako umesto Trade-air leti AirSerbia, onda AirSerbiji 🙂

Visina kompenzacije je fiksna ili ide u procentima u zavisnosti od cijene karte?

Alene, ne mogu ljudi van EU shvatiti što to znači zaštita potrošača. Evo mnogi ljudi u RH i nakon 8 godina članstva ne znaju svoja stvarna prava kao potrošači. Naravno da im trgovci neće da kažu već se sam informiraj.
I ne vidim uopće smisao rasprave dali treba kompenzacija ili ne. Naravno da ide kompenzacija, i to od aviokompanije, a kako ce se oni dpgovoriti s agencijom, to je njihov problem.

Stavljeno je ,,navodno” jer informacija nije zvanično potvrđena od Air Serbie, već je svedočenje. Za tako nešto se ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je tako, pa je stavljeno ,,navodno”

Što se odnosno prema putnicima tiče, veći problem je napravila agencija. Opet prema svedočenju putnika, posada je bila ljubazna i profesionalna. Na aerodromu u Hurgadi se putnicima (koji su čekali povratak u Beograd) niko nije obratio. A putnicima koji su jednu noć u hotelu izgubili na aerodromu, noć nije za sada refundirana

A razlog kvarova bi bio…? Ili je članak o tome napisan pa čeka red da bude objavljen za jedno tjedan dana kad ovo postane skroz nebitno? Is it too early?

Air Serbia se zvanično povodom ovog događaja nije oglasila, pa ni zvanično rekla šta je kvar. Mada, očigledno nije bio neki veliki kvar čim je avion već sutradan vraćen u saobraćaj punim kapacitetom, brzo je otklonjen kvar.

Jer…

a jer?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!