zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

SMANJENJA: Wizz Air smanjio Tuzlu

Wizz Air je reducirao polaske na nekim linijama iz Tuzle sa tri na dva polaska tjedno, a neke je sa dva smanjio na samo jedan polazak tjedno. Linija za Eindhoven je potpuno ukinuta. Poruka Wizz Aira Tuzli radi suradnje sa Ryanairom? Kako god ovo je dalja stagnacija Wizz Aira u Tuzli. Stoga je odluka kompanije da krene u suradnju sa drugim prijevoznikom i više nego opravdana.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Wizz Air

47 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Moje isustvo sa Wezz om.. Katastrofa. Poruka u 2 ujutro.. Da otkazuju let u 6sati.Na Aerodrom Sarajevo nem nikoga iz kompanije.. Put ici ostavjeni bez pomoci.. Nikad vise. Trebalibi svi otkazati karte.!!

Dobro vece.Sta reci na ovo,kada niko nije htio wizz je prihvatio na svoj rizik.Sada kada drugi vide sansu Tuzlanski aerodrom mozda zabija noz u ledja wizz.Dali je to u redu ili nije to ce vrijeme pokazati ali bojim se da ce ipak cijenu svega toga da plati narod.Lopovi ipak profitiraju ili ovako ili onako.Pozdrav svima

Pa šta su smanjili

G. Alene, ovdje se dosta raspravlja oko toga kako, zašto i zbog čega Tuzla ne može napraviti treći gate. Također, Mostar nikako da profunkcioniše, kažu nema novca, a zvanični podaci koje sam saznao su da prosječno iznad Bosne i Hercegovine preko dana preleti oko 1, 700 aviona, a svaki prelet prosječno košta 234 KM ( 117 € ), a to je na dan 396, 000 KM ( 198, 000 € ), što je godišnje prosječno 145 MILIONA KM ( 77, 2 MILIONA EURA ). Volio bih kada bi mogli organizovati neki sastanak sa BHANSA-om, BHDC-om, direktorom Međunarodnog aerodroma Sarajevo i pitati ih kako se taj novac raspolaže i gdje ide i zašto se bezveze uzimaju krediti od države ili europskih banaka za projekte koji koštaju svega 2, 3, 5 ili 10 miliona KM ?

Super. Ja se nadam i očekujem taj intervju, jer me zanima gdje ovoliki novac ide

Pa najviše ide na plate zaposlenika BHANSA-e,održavanje navigacione opreme isto kao što radi CCL i SMATSA .Pa neće valjda BHANSA da pravi 3 gate u Tuzli.Jedine investicije su moguće tipa kupovina ILS uredjaja ili omogućiti radarsku prilaznu kontrolu letenja!Posto BL,TZ i Mo nemaju radarsku kontrolu letenja.

Wizz dobija 4 aviona u narednih 7 dana

Wizz se odlučio smanjiti Tuzlu, kako bi imali spare avion na raspolaganju.

Takođe rezanja u ovom mesecu su i u Beogradu upravo iz tog razloga, kako bi imali spare avion na raspolaganju u određenim danima. Tako da TZL i BEG ukupno daju 1 avion na raspolaganju.

Što se tiče vašeg pitanja vezanog za Tuzlu, mislim da se odgovor sam nameće…

Manje zemlje, uključujući i turistički promet koji nije specijalan, a više aerodorma no od BIH nema. Sarajevo, Banjaluka, Tuzla, Mostar pa pominju se i Trebinje i Bihać. Mostar i Trebinje gube u startu od Dubrovačkog, no očigledno vole aerodrome, ko će ga znati. Bolje 2 kvalitetna i savremena aerodroma no 6 sa infrastrukturom i tehnologijom iz Titovog vremena. Pozdrav

Sarajevo i Banja Luka jedino mogu imati aerodrome na europskom nivou i koji imaju perspektivu, a Tuzla će isključivo biti aerodrom koji će služiti dijaspori kao i do sada, a Mostar, Mostar jeste dobar potencijal, ali taj aerodrom ako ikada profunkcioniše, bit će kao i Split, Dubrovnik ili Tivat, preko ljeta super, a preko zime tajac. Trebinje i Bihać, zaista nema potrebe za tim. Do sada uloženi novac je čisto bacanje para. Bolje bi bilo da su te pare uložili u izgradnji autoputa ka Bihaću i Trebinju

Banja Luka jedino i ima letove koji su namijenjeni za dijasporu, ali itekako pored Sarajeva jedina ima potencijala i za ostale letove, turističke, biznis,… Mostar ne mogu trenutno računati, jer je pod političkim pritiskom i u rukama HDZ-a BiH i oni ga uništavaju, a Tuzla samo za dijasporu i po neki let za turističke rute tokom ljeta poput Istanbula, Kuwait city-a, Ankare itd

Jedino se od Sarajeva i Banjaluke može nešto kvalitetno napraviti, ostalo mrka kapa. Politika, bacanje para, zamajavanje narodne mase i tome sl.

Poruka wizza je da su počeli gubiti putnike (zbog konkurencije) na ionako stagnirajućoj ZL koja je odavno dosegla svoj maksimum ovim modelom.

Biće da je zbog manjka posade. Čak su i neki letove iz Banja Luke za Malme bili otkazani.

Da i iz Beograda je otkazano oko 10-15 rotacija tokom juna ka raznim destinacijama…

Cak planiraju da i Ryanair otvori bazu pored WizzAira. To je izjavio direktor. Ili se Wizz povlači iz Tuzle, ili vise ne žele stagnirati s istim. Wizz sam sebi kopa grob ovakvim pristupom trzistima.

Direktor je reko da su u pregovorima za bazni avion Wizz air i da rade na tome da vrate EIN koja je ukinuta …

Menadžment tuzlanske zračne luke vrši pregovore s kompanijom Wizz Air u vezi sa dovođenjem trećeg baznog aviona, s tim da bh. strana u ovom slučaju mora stvoriti pretpostavke za to, a koje se odnose na formiranje trećeg gatea.

To za treci avion pricaju vec godinama i nikako da obave ono sto im je dato kao uslov da se treci avion i bazira.

Ovo je reko za KLIX …
Određene linije je reducirao sa tri na dva polaska sedmično te sa dva na jedan polazak, dok linija Eindhoven u ovom trenutku uopće ne saobraća iz Tuzle. Međutim, mi s Wizz Airom obavljamo razgovore te smo i dalje posvećeni saradnji sa ovim dugogodišnjim partnerom, sa kojim radimo i na uvođenju trećeg baznog aviona”, nastavlja Halilčević.

ISTO potvrdio kao i gore u prvom mom odg.

Ryanair u ZAG stalno nesto mjenja … a svi se nada te boljem …
Koliko je Ryanair obecavo u ZAG , pola stvari nije ispunio .
Avio kom. imaju problema sa finansijama, posadama, avio gorivom ,pa rade svasta da prezive.
SJJ otkazuje svaki dan po neki let Wizz air , to znaci da odlazi ?

A bazne avione …

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!