zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Zaplenjen novac sa računa ITA-e

Krajem 2023. objavljeno je da su italijanski sudovi naredili zamrzavanje i zaplenjivanje 9,4 miliona evra sa računa ITA-e. Novac je povezan sa suđenjima između ITA-e, italijanske vlade i bivših zaposlenih Alitalia-e.

Bivši zaposleni se već dve godine konstantno sude jer smatraju da su neopravdano ostali bez posla tokom gašenja Alitalia-e. Tužbi je do sada bilo preko 50, a svaka je obuhvatala neki broj zaposlenih (ukupno oko 1700). Presude su do sada sve u korist ITA-e, uz izuzetak dve. Sud u Rimu je zaključio u jednom od ova dva izuzetka da postoji kontinuitet između ITA-e i Alitalia-e, a zatim naredio da ITA 78 bivših zaposlenih vrati na posao i otplati zaostalu platu koju bi isti primili od osnivanja kompanije. ITA je apelovala ovu odluku, zbog čega je zamrznuto izvesnih 9,4 miliona evra koji čekaju moguću isplatu u budućnosti.

ITA je formirana 2020. kao potpuno nova i odvojena kompanija od Alitalia-e. Tokom 2021. ITA je od Alitalia-e otkupila “Aviation” granu kompanije, koja je podrazumevala IATA kod, letnu infrastrukturu, ali između ostalog i samo 2200 zaposlenih u letnim operacijama (od ukupnih 11.000 hiljada zaposlenih Alitalia-e). Bivši zaposleni tvrde da je ITA još jedna efektivna kontinuacija Alitalia-e, pogotovu zbog prodaje “Aviation” dela kompanije. Samim time, smatraju da je ITA morala da onda preuzme sve zaposlene iz “Aviation”-a Alitalia-e, njih oko 6000.

autor: Ivan Pusineri, dopisnik (Beograd), foto: ITA

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Dobra domaćica od dinara pravi dva, “dobar” sudija od stečaja pravi dva 😜

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!