zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Croatia poslala još jedan A319 za Dohu po prtljagu

Croatia Airlines je poslala Airbus A319 po Hrvatsku nogometnu reprezentaciju. No, avion je bio premalen za svu opremu koju je reprezentacija imala. Stoga je Croatia poslala još jedan A319 koji je prazan otišao u Dohu i vratio se nazad bez putnika no sa prtljagom. Avion sa igračima je došao u 17:26, i pritom je kasnio 11 minuta. Avion je nakon toga bio planiran za Bruxelles i trebao je krenuti u 18:00 sati, 45 minuta nakon dočeka reprezentacije. Prilično optimistično obzirom na cijeli ceremonijal kod aviona. Stoga je avion odletio je tek u 20:04. U Bruxelles je istim kasnio 1:54 minute. Drugi A319 je došao u 21:02 i kasnio je 25 minuta, no ovaj avion nije imao operacija po dolasku.

Croatia je izjavila da se isto desilo zato što je jedan A320 bio pokvaren. Ovo mi nikako nije jasno obzirom da 18.12. je jedan A320 bio u Roveniemiu (otišao u 15:20 i vratio se u 23:44), a drugi je letio dva leta između Zagreba i Dubrovnika toga dana, u 14:50 za Dubrovnik, pa se vratio u Zagreb u 18:23 i ponovo leti za Dubrovnik u 21:00. Svakako bi bilo jeftinije da je kompanija poslala jedan od dva A320 za Dohu, a druge letove obavila sa A319 nego da je radila dvije rotacije sa A319, poglavito što govorimo o razdaljini od 7780 km.

Kako bi pokrila operacije Croatia je navodno morala iz prometa povući avion koji je poslala u Roveniemi, u Finsku. Te ga kasnije tamo ponovo vratiti. Ovo je još jedan prazan let od 4742 km. Znači kompanija je nepotrebno napravila 12.522 km. Prilično bačenog novca.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

43 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Alene molio bih vaš komentar. Svi znamo tko i što drži CA na životu i da je to unosni ugovor koji imaju sa US za zaprašivanje sa chemtrailsima na ovom dijelu svijeta. Zašo Trade Air ne može dobiti takav ugovor jer oni bi mogli pokriti više teritorija s obzirom da ne rijetko imaju chartere van područja letenja CA. Molio bih vašu komparativnu analizu i mišljenje zašto i Trade Air ne može ući u taj posao.

Moze im se! Koje ludilo i koje prosipanje novaca. Za zaostali prtljag postoji nesto sto se zove „rush bag“ i moze se poslati bilo kojom avio-kompanijom!!!

Prije cca mjesec dana je na ovom mjestu objašnjavano da je A320 koji je odveo repku u Arabiju na pripreme se trebao vratiti u ZAG, a ne čekati tamo da ih odbaci do Dohe. Čak se za primjer uzela AS koja je upravo tako odradila.

Tada sam naveo da ovdje nema u komentarima nikoga tko može izračunati operativne troškove po satu i ciklusu leta. Tada bi bila dva ferry leta od po cca 6 sati i to bi bilo OK.

U nekoliko sam navrata nave da urednik portala, ne zna apsolutno ništa o održavanju zrakoplova, kako redovnom, planiranom i ne planiranom.

OU je na kraju uz sve operativno/tehničke probleme koje je imala protekli vikend ipak uspjela zatvoriti priču i odraditi sve letove, uz prihvatljiva kašnjenja. Što govori da u operativi i maintenance diviziji još uvijek ima kvalitetnog kadra u OU. To isto se za Upravu ne može reći.

Pa Kada bi ti Alen razumio I malo u avijaciju bi morao znati da to nije kamion I da postoje neki izracuni na MCDU weight and balance.
Svaka cast pilotu kojemu je safety na prvome mjestu.
Sta je trebao ugroziti putnike?
Ne , ne radim u CA

Ako sam dobro shvatio iz svega pročitanog, uključujući i prethodne komentare, OU sponzorira hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a hrvatski porezni obveznici sponzoriraju OU. Zašto je onda problem što su poslali dvije 319-ice po reprezentaciju? Zato jer je jedna u jednom smjeru išla prazna? Da, i? Trebali su ih poslati svih pet. Zlu ne trebalo. Onako smo imali samo jedan avion koji je u jednom smjeru išao prazan. Ovako bismo imali barem dva, a možda i tri, koji bi u oba smjera išli prazni. OU je ovaj puta, ali baš, razočarala i podbacila …

Budući ovdje, htjeli mi to priznati ili ne, govorimo o jednoj profitabilnoj, razvijenoj i tržišnim uvjetima prilagođenoj zrakoplovnoj tvrtki, sa iznimno sposobnom, profesionalnom, organiziranom, stručnom, posvećenom, fokusiranom, predanom, promišljenom i pronicljivom upravom, na čelu sa posve doraslom, iskusnom i autoritativnom osobom, mislim da bi preko ova njihova gafa, nazovimo ga tako, trebalo prijeći bez previše priče. Pa, dajte ljudi, ne osvajaju se medalje na svjetskim prvenstvima svaki dan …

Gospodine Šćuricu, Vi tamo poznate neke ljude u OU, pretpostavljam. Dajte nam ovdje broj njihova žiro računa ili … ne znam … kunskog ili deviznog. Ja bih im odmah nešto uplatio. A znam da ih je jako malo ovdje, ako uopće itko, tko ne bi učinio baš isto to. Za našu Alpha Centauri Croaticus Airlinedas. Za tu najsjajniju zvijezdu na hrvatskom nebu!

Mario

Sutra je novi dan, opet Skup[tina i dokapitalizacija CROATIA AIRLINES. Do kada? I kako to EU dopusta. Cak niti Viktor Orban nije spasavao MALEV. Ovaj prazni let iz Laponije i za Dohu, nemam nacina da se izrazim??? Mogao je TRADE AIR uskociti s velikm Airbus, ali…….. Taj marketinski ugovor s HNS, popisan sa HNS u hotelu Hilton Double tree sepembra 2020, ali ntko ne zna sto u njemu pise.

Upravo tako, mogao je Trade Air ili neko drugi i manje bi kostalo dosta. U krajnjem slucaju, mogli su i Qatarom nazad ako vec Croatia nije mogla da posalje adekvatan avion. Ovako su sprzili jedno 100.000EUR. No dobro, platice to porezni obveznici, kao i uvek do sada.

Da ,
Najbolje dati let Trade air koji bi stavio prtljagu na krov aviona za profit.

Bas ,
Trebalo bi dati Trade air firmi da neki privatnik pod bilo koji cijenu puni svoj dzep….

Hoce li biti članak o gosp. Bagariću?
Nesto sam načuo da je zatražen istražni zatvor?
Ima li kakvih info o tome?

Kilo je 18.12. letio ZAG-DBV-ZAG-DBV a Oskar je 17.12. letio ZAG-RVN-ferry za CPH-ZAG a 18.12. ZAG-AMS-ZAG-ferry za RVN-ZAG. 319 su sve bile zaposlene… Po meni je Kilo mirno mogao 18.12. za Dohu, a za te dvije rotacije 18.12. je mogao uskočiti Hotel…

Ako oni lažu, ne laže FL24…

I jedan i drugi malo bolje pogledajte FL24

Gledam na FL24, Kilo je zadnji let odradio 16.12., prije ZAG/DBV/ZAG, tako da to što kažu iz CA drži vodu. To mu je bio prvi let nakon kvara, i po tom nebi mogao stići po repku, vratili bi se u 5 ujutro i zakasnili na protokol.

A što radi 320 u Roveniemi?

A koliko ce tek A220 trebati slati nakon sto osvoje zlato na prvenstvu 2026? hahaha

Зашто нису послали пртљаг Катаром? То би било најјефтиније.

Dobio nogometni savez preko 50 miliona evra za treće mesto, pa se malo bahate.

Ovo je nevjerojatno da se resursi troše zbog prijenosa prtljage? Prije svega, trebao bi jasne odgovore dati OU na način zašto je poslan neadekvatan avion po igrače i stožer? Zašto prtljaga nije poslana drugim načinom nego je netko izračunao da je jeftinije slati prazan avion na let od 10h? Kakva je to prtljaga da ne stane u A319 nego je bio potreban dodatni avion? Očigledno, ako se radi o tehničkoj opremi ili nečemu “manje važnom”, moglo se bez problema poslati drugim avionima, a ne slati prazan avion.

Oprema svih reprezentacija je manje više ista. Razlika je najviše 5%.
Masa ekipa je došla redovnim letovima. Ne zato što nisu imali nego je bilo lakše.
Pouzdano znam da je FSS svoju opremu poslao Qatart.

Kolinda nakupovala poklone za momke. To je taj višak

Boli briga i OU, dobice i oni koliko god budu trazili od svog vlasnika.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!