zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO-SMANJENJA: Lufthansa smanjuje Zagreb

U idućem tjednu Lufthansa iz Frankfurta za Zagreb ima 10 tjednih letova. U prvom tjednu XII. mjeseca imati 11 letova, u drugom tjednu 9 letova, nakon toga mjesec dana, tj. preostale tjedne u XII. mjesecu i 1. tjedan I. mjeseca leti 11 letova. Od 2. tjedna I. mjeseca Lufthansa smanjuje na 7 tjednih letova (svaki dan). Kompanija do 2.12. leti sa Embraerom E190, a nakon toga sa CRJ900. Lufthansa je u top ljetnoj sezoni letjela maksimalno 11 letova tjedno na ovoj liniji.

Lufthansa ne liniji Minhen-Zagreb u zadnjem tjednu XI. mjeseca leti svakodnevno, no nakon toga smanjuje broj letova, pa u 1. tjednu XII. mjeseca leti šest tjednih letova, u 2. pet, u 3. i 4. šest i u zadnjem tjednu XII. mjeseca 5 tjednih letova. U I. tjednu I. mjeseca leti svakodnevno (7 letova), od čega u nedjelju 8.1. leti sa Embaerom E195 umjesto CRJ900 kako bi vratila što više ljudi u Njemačku nakon spojenih božićnih praznika. Od 2 tjedna I. mjeseca kompanija leti 5 tjednih letova.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Lufthansa

28 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bogami su ovo prilicna smanjenja. FRA-ZAG na 1 let dnevno i MUC-ZAG na 5pw sa avionima od 84 mesta.

FRA-BEG je cele zime 13pw sa A320, a cesto uskoci i A321. Na BEG-FRA leti i JU 6pw sa A319. MUC-BEG je isto 13pw cele zime.

Kao prvo, napisali ste da od druge nedelje januara smanjuju FRA na 1 let dnevno, sa sadasnjih 11pw. To je smanjenje od 4 leta nedeljno plus smanjenje kapaciteta sa 100 mesta na 84 mesta. Kad se doda i smanjenje za MUC od 2 nedeljna leta, dolazimo do ukupnog smanjenja od 6 nedeljnih letova na obe linije. Ako sada lete 18pw za FRA+MUC, to znaci da ce od druge nedelje januara biti 33% manje letova Lufthanse, dok ako izracunamo kapacitet dolazimo do smanjenja od 40%. To je malo smanjenje?

Naravno da znam da ce ZAG imati vise letova i kapaciteta za FRA+MUC, to zna svaka ptica na grani i to je logicno, normalno i ocekivano. No, to nije bila poenta te recenice, vec cisto poredjenje. Poenta je bila da LH ne tumba red letenja za BEG kao za ZAG, tj. ne menja broj frekvencija svake druge nedelje, kao i da na FRA-BEG lete duplo veci avioni nego za FRA-ZAG, ali se to ne odrazava na ukupan kapacitet zbog Croatiinih letova.

Tacno. LH grupa je prilicno jaka u Beogradu. Pored Lufthanse iz FRA i MUC takodje Swiss i Austrian imaju poprilican kapacitet ka Beogradu. Takodje Air Serbia je poprilicna jaka ka svim trzistima LH dvorista.

LH grupa jeste i te kako.
A i sama LH jeste. 2x dnevno za FRA A321/A320 a i 2x za MUC Embraer/CRJ uopste nije malo.
Plus do 3x dnevno Swiss A220/E195-E2 i Austrian E195.

Pa morate znati da Beograd nije “zavisnik” od LH kartela niti je njihov “feeder” zato i manje besomučnog letenja za Frankfurt, ima mnogo veću mrežu nego Zagreb, eto zato ni ne treba toliko presjedanja kao što Zagreb treba zbog nedostatka direktnih linija.

I zbog ta dava različita koncepta Beograd ne treba toliko letova za Frankfurt kao Zagreb i to što ih Zagreb ima više apsolutno ništa ne znači, čak naprotiv to je loše za Zagreb i za OU.

I šta je tu konkretno prednost aerodroma Zagreb? Preko VIE je iz Beograda još lakše, isto tako i preko ostalih LH hubova. Tako da još uvijek ne razumijem zašto ističete tu prednost Zagreba zato što ima više letova za Frankfurt. Beograd ih ima manje jer ima mnogo manje potrebe od Zagreba za mnogo destinacija, da Beograd nema toliko destinacija vjerovatno bi iz Beograda bilo mnogo letova za Frankfurt, ovako nema potrebe.

I? Šta mu to pomaže? Smanjuje razliku naspram Beograda? Ima bolje konekcije? Ne, ni jedno ni drugo.

Naravno da nema, čuli smo sve na tu temu od ozbiljne institucije. Naravno da ćemo razliku vidjeti na kraju godine a i već je vidimo.

Naravno. Zagreb je za prvih 10 mjeseci 2022 u odnosu na 2019 na 88,71% a Beograd na 88,35%. Znači 0,36% se Zagreb približio a imajući u vidu da skoro postaje vikend baza FR zahvaljujući kojem je i uspjeo da održi razliku na nivou 2019 do kraja godine se očekuje da će se razlika čak i minimalno povećati u korist Beograda. Tako da onaj ko hoće da vidi on to i vidi.

Naravno samo su planirani letovi za razliku od ljeta smanjeni pa će samim tim manje putnika da akumuliraju,

“Prilična smanjenja? Dva dnevna leta dio zime su prilična smanjenja?”

Naravno, zimi je svako smanjenje kao i povećanje značajno. Sami tako tvrdite.

Slažem se, loše je što glavni igrači u Zagrebu toliko smanjuju, jako loše.

Treba napomenuti da ako ovako ostane ovo ce biti prva zima da LH u periodu 15.1-15.2 ne smanjuje FRA-BEG na 7 nedeljno vec ostaje na 13 letova.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!