zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Sarajevo ovog ljeta

autor: Zahid Krkić, suradnik (Sarajevo), foto: Aerodrom Sarajevo

U nadolazećoj ljetnoj sezoni aerodrom Sarajevo će i bez baze Wizz Air-a zabilježiti rekordnu godinu. Sve avio kompanije koje su letjele za Sarajevo prošlog ljeta najavile su obnovu letova, osim Air Arabia-e koja je izgleda izgubila bitku za putnike od strane Wizz Air-a koji će od 17.04. letjeti dnevno za Sarajevo, što je izuzetan uspjeh s obzirom da Wizz Air ovu liniju obavlja sa avionom Airbus 321neo koji ima 239 sjedišta .

Treba se uzeti u obzir mjesec Ramazan koji je sveti mjesec posta u Islamskom svijetu, kada su putovanja uveliko manja. Tako da sa završetkom Ramazana i Bajramskih praznika tek počinje prava sezona letova za Sarajevo sto se tiće letova iz zemalja Gulfskog zaljeva .

Dvije nove kompanije najavile su letove za Sarajevo ovog ljeta, a to su: Saudijska niskobudženta avio kompanija Flyadeal, koja je u vlasništvu saudijskog nacionalonog avio prijevoznika Saudia Airlines-a koja počinje sa letovima za Sarajevo od 19.06. sa tri sedmična leta (letovi će se obavljati srijedom, petkom i nedjeljom) sa avionom Airbus 320. Letovi su sezonskog karaktera i obavljat će se do 08.09. Letove počinje i Tailwind Airlines koji će sa carter letovima povezati Sarajevo i Antaliju sa dva sedmična leta od 19.06. do 14.09. sa avionom Boeing 737-400. Zajedno sa Anadolujet-om Sarajevo će ovog ljeta imati ukupno 11 sedmičnih letova za Antaliju. Treba uzeti u obzir da su Air Serbia kao i Flynas aplicilare za slotove za dodatne letove. Air Serbia je zatražila da leti još jedan dodatni let sa dolaskom u Sarajevo u 1 ujutro, sa polaskom za Beograd u 4:30, dok je Flynas zatražio dodatne letove za Rijad i Gassim.

Sto se tiče letova Flynas-a, veliki broj njihovih letova je unaprijed bukiran od turističkih agencija tako da će broj letova za Saudijsku Arabiju biti znatno veči nego što je prikazan u navedenom redu letenja. Gulfair bi također trebao da obnovi svoje carter letove za Bahrein koji su takođe bukirani od strane turističkih agencija. U navedenim tabelama se može vidjeti broj letova kao I broj raspoloživih sjedišta za sve destinacije iz Sarajeva ovog ljeta.

31 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Jel ima išta novo za Ryanair i Vueling?

Sarajevo Istanbul 6 puta dnevno..dal ima toliko putnika

Danas Pegasus A321N 1 mjesto prazno bilo.

Sjajno. Nadam se kada Aerodrom krene raditi 24/7 da će Istanbul dobiti nove slotove, a vrijeme je da se uspostave letovi ka Ankari i Izmiru što se Turske tiče, barem sezonski

Kad je dogovoren sastanak u Sarajevu, g. Alene, da li ćemo moći tad znati nešto više o kompaniji koja će biti bazirana na SJJ

Može li prva slika opet ali da nije onako mutna

Je li se odustalo od tog famoznog baziranja aviona ili je i dalje na tocki pregovora i procedura

Uskoro SJJ novi kontrolni toranj pravi 😉

Planirani radovi za uvođenje radarske kontrole u jedinici prilazne i aerodromske kontrole letenja Banjaluka.
Ovi projekte pomaže BHDCA -Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine

Kad je plan da se ide u realizaciju?

Ovo je prognoza za plakanje a ne slavlje – dakle, letove za evropske destinacije (gdje putuju i naši građani) mijenjaju letovi za Bliski Istok (gdje ne ide niko živi iz BiH), a velike najave novog partnera za “normalne” destinacije su se pretvorile u najveću blamažu aerodroma do sada jer ni svemirski letovi ne bi trebali toliko mjeseci procedure odobrenja koliko je navodno potrebno sada. Opet se letovi za Evropu svode na pljačku naših građana od Star Aliance grupe i presjedanje svugdje i za sve. Umjesto npr. par desetaka KM za direktni let do Londona plaćanje stotina KM pa i više od 1000 zavisno od termina uz presjedanje negdje i rizik propuštanja letova. Slično i za ostale evropske destinacije – ili direktnih letova nema ili su apsurdno skupi ili oboje.

To nije tacno…ja letim cesto na relacijama sa Zapada. I sa presjedanjem nije skuplje nego u isto vrijeme za Beograd ili sl. A cesto je povoljnije. A neka je sto vise letova sa turistima.

Naravno.

A gdje je Evropa toliko nase dijaspore sramota

Kako nije tacno, AUA do Beca 220-250 eura povratna. Klasicni monopol i nadasve bezobrazluk.

I ja se slažem a obzirom da aerodrom i dalje ima objavljen tender za bazu na njihovoj oficijalnoj stranici mislim da dovoljno govori.

Hahaha “gdje ne ide niko živ iz BiH”.
Putnika iz cijelog svijeta ima za Emirate, Katar, Kuvajt ali eto, Bože sačuvaj, da bi neko iz BiH išao tamo.
To što vi tamo ne putujete ne znači da niko živ tamo ne ide.
Gdje ima potražnja postoje i letovi.
Lufthansa nikada nije letjela za FRA. Počela poslije covid-a i već stigla na skoro dva dnevna leta i to pretežno sa A320 i A321. Dakle ima potražnje ima i letova. Swiss je većinom operirao tokom ljetnje sezone, međutim prosluzimu je imao dva do tri leta sedmično. Dakle ima potražnja ima i letova.

Tacno!

Slazem se, ljudi stvarno nemaju pojma koliko ovi letovi iz S. Arabije, Kuvajta, UAE, Katara i Omana, donose novca cijeloj drzavi. Svi ti letovi su 90% turisti koji odsjedaju u nasim hotelima, iznajmljuju auta, ostavljaju ogromne novce po nasim trznim centrima i restoranima. Zato, jedan let iz ovog regiona je vrijedniji za drzavu nego 10 letova Ryanair-a ili Wizzair-a iz nekog low cost aerodroma u Europi. Da, Sarajevu treba vise letova za Europu, ali za London, Paris, Amsterdam, Barcelonu a ne za Charleroi, Hahn itd… Aerodrom Sarajevo trenutno radi sve sto jedan aerodrom ove velicine moze da uradi. Radi se na razvoju infrastrukture za buducnost i ostvaruje profit svake godine. Lufthansa letovi za Frankfurt su uvijek puni i vec sada salju A321, a vec slijedece ljetne sezone zasigurno ce biti dva dnevna leta FRA-SJJ. Lufthansa ce uvijek dominirati nasim prostorom iz dobro poznatih razloga, sto je i razumljivo, i u skoroj buducnosti mozemo ocekivati prisustvo LH grupacije na aerodromu Sarajevo u slijedecem obimu:
FRA 2x dnevno LUFTHANSA
VIE 2x dnevno AUSTRIAN AIRLINES
ZRH 1x dnevno SWISS AIR LINES
MUC 1 dnevno LUFTHANSA
CGN 3x sedmicno EUROWINGS
STR 3x sedmicno EUROWINGS
BER 2x sedmicno EUROWINGS
BRU 3x sedmicno BRUSSELS AIRLINES

Par desetaka KM za London? A da vam za taj novac posalju i licnog sofera sa autom?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!