zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Sveti li se Croatia Zračnoj luci Zagreb?

Sveti li se Croatia Airlines zračnoj luci Zagreb radi Ryanaira? Mijenja li strategiju i prebacuje li letove sa Zagreba na Split?

Naime, Croatia Airlines je odlučila pokrenuti letove iz Splita za Dublin od sredine VI. mjeseca, a istovremeno ukida letove za Zagreba za Dublin. Vrlo čudan potez. Daleko je više potencijalnih putnika iz Zagreba za Dublin, poglavito radi velike dijaspore i poslovnjaka. Turisti jednako putuju za Zagreb i Split. No iz Splita kao i iz Zagreba za Dublin leti Ryanair, ali iz Splita leti i Aer Lingus kojeg u Zagrebu nema. Dakle, konkurencija iz Splita je bitno veća. Koje onda logike ima prebacivati letove iz Zagreba na Split osim ako je pozadina takvog poteza neka druga.

Croatia Airlines nije obnovila letove koje je imala prije Covida-19 iz Zagreba i zato su joj stranci preoteli čak 6 linija (Ryanaira, Finnair, TAP, Rossiya, Israir). Preostale linije koje se trebaju obnoviti, one za Prag, Stockholm i Bukurešt se ne obnavljaju iz Zagreba. Ali ih zato Croatia po prvi puta u svojoj povijesti pokreće iz Splita (osim Praga koji je pokrenut prošle godine). K tome kompanija pokreće i letove za Milano, još jednu liniju koju nije obnovila iz Zagreba.

Puno previše toga da bi bilo slučajno. Očito ovime Croatia šalje jasnu poruku Zračnoj luci Zagreb. Iako, realno poruka je kao male mačkice koja sikće na odraslu osobu u nadi da će je uplašiti. Bravo Croatia, samo tako dalje u korist svoje štete.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

263 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Tko postaje Treviso? Beograd nakon što neprofitabilna JU o kojoj ovisi propadne?

Žalosno stvarno u što se taj Beograd pretvorio. Čak i neuspješni Zagreb ima veći rast linija i kapaciteta.

AF otkazao let u ponedeljak 28.03, to je druga nedelja za redom da nemaju let za ZAG. Svi transferi su prebaceni na KLM a lokalci na OU.

CDG-ZAG je isto ukinut 23.03

Realno bolje da su leteli Beograd, tu ne bi imali otkazanih letova u martu

Da, da, oni lete samo u peaku letnje sezone, potpuno bezveze, kao da smo na moru. Mislim da bi imalo svog smisla da lete cele godine. Ali trebalo im je 6 godina da se uopšte vrate na BEG tako da im je to očigledno neka treća liga tržišta po važnosti.

Kakve veze ima BEG sa smanjenjem u ZAGu?

Evo AF povećava Zagreb na 2x dnevno jer im očigledno ne ide dobro. Šta je sa vama?

Мени тамо ређе објављују коментаре…

П.с.
Ален доказује да разлике не постоје осим у писму… :)))))))))))))

Pa, neka snize cijene. Ja ne bih imao ništa protiv letjeti s AF s konekcijom u CDG uz povoljne cijene.

Hahahahha mjenjaj dilera, ali ozbiljno ☝️🤣🤣🤣

Čovječe, dajte ne lupajte gluposti!!! Koji chemtrails?

Poštovani Alene srdačan pozdrav da li molim vas možete reći koliko je % popunjenosti na letu Split-Zagreb preko zime i u sezoni?

Hvala vam i svako dobro.

Zanima me koje troškove ima u Zagrebu u odnosu na Split sama aviokompanija. Od kada je Franjo Tuđman prodan strancima samo parkiranje je poskupilo 300 posto.

Upravu Croatie briga za dobrobit kompanije i loše poslovne rezultate dok god porezni obaveznici saniraju milijunske gubitke ili namjerno tako rade da upropaste firmu jer ne misle smanjivati broj zaposlenih u menađmentu naspram broja zrakoplova koje posjeduju.Previše zaposlenih da bi poslovali bar sa pozitivnom nulom.

Pitanje za Pericu: Sem sto bi smanjili broj zaposlenih, sta bi po Vama trebali jos da urade?

Kakogod, Croatia se budi ove godine, kolikogod ima onih koji bi najradije ta je nema.

Ako nemogu poslovati sa dobiti-ključ u bravu.
Da svaku privatnu firmu financira država i sanira njezine gubitke nitko se nebi borio za opstojanje svoje firme.U normalnom poslovnom svijetu propadaš ako neznaš poslovati.
Croatia nebi bila prva avio kompanija koja je propala u EU.
Šta se tiče avio prijevoza ništa se nebi dogodilo na štetu putnika,brzo bi se pojavila neka druga kompanija i preuzela linije Croatie.

Linije nemaju nikakvog smisla.

Kako će se Croatia u Splitu boriti sa easyJetom koji leti Malpensa-Split puno jeftinije, Airbusom (a ne Dashom), češće i cijelog ljeta, i za trećinu cijene?

Da ne govorimo o Amsterdamu ili Stockholmu. Apsolutno nikakve šanse nemaju te linije. Potez je u biti žalostan.

A sta onda treba da uradi? Da mirno stoji i gleda kako propada?
Cemu ovoliki hejt kada je kompanija napokon krenula da radi nesto?
Ako i negde mozda uspe da prezivi to ce biti samo zahvaljujuci obali. U Zagrebu i nema sta da trazi toliko. I pre ce se izboriti sa easy Jetom nego sa Ryanair-om.

Sa Ryanairom se može izboriti kroz drugačiju strategiju od one Ryanairove. Na primjer glavni aerodromi, codeshare ugovori, transfer putnici, više frekvencija, business klasa, frequent flyer status, itd. Protiv easyJeta u Splitu nema APSOLUTNO nikakve šanse kad ima lošiji avion i daleko skuplje cijene a ciljaju na iste putnike.

Potez je dobrodošao da se malo ogoli stvarnost, da se vidi što se može a što ne može i da se radi tamo gdje se može a ne tamo gdje se ne može. Croatia treba misliti na sebe, jer tako rade i ostali u lancu.

Hvala bože što imamo stručnjaka poput tebe koji je bez ijedne analize, provjere stanja tržišta, cijena itd. procijenio da linije nemaju smisla na temelju argumenta “ali konkurencija”.

Analiza vam je moj komentar. Linije su toliko besmislene da je jedan komentar dovoljan za cijelu analizi.

Stanje tržišta je jasno – postoji, i generiraju ga prijevoznici ja tim linijama. easyJet dominira u Malpensi i nudi jeftine cijene. Aer Lingus i Ryanair dominiraju u Dublinu, KLM u Amsterdamu. Kako će se Croatia s njima natjecati čak i u ovakmom uspostavljenom tržištu?

Cijene sam vam napisao. easyJet leti za trećinu cijene. Croatia ne nudi ništa besplatno što ne nudi easyJet. Dakle doslovce je isti proizvod, osim što Croatia ima lošiji avion i lošiju reputaciju od easyJeta po pitanju plaćanja kompenzacija i vraćanja novaca za otkazane letove.

Kako će se Croatia natjecati na ovom tržištu? Kao svaka druga.

Kako će se natjecati sa još dvije aviokompanije za Dublin? S cijenama koje su vrlo konkurentne. Ni prva ni zadnja linija na kojoj lete 3 kompanije. Tri kompanije bez problema lete za liniji Dubrovnik-Nantes, a kamoli neće moć na liniji Split-Dublin.

Cijene Easyjeta i Croatie za MXP su slične i naravno da tu ima prostora za Croatiju kada je riječ o velikom, ali monopoliziranom tržištu od strane Easy Jeta.

Ponavljam, nije nemoguće niti neuobičajeno da više kompanija lete na jednoj liniji. I ne, Croatijine cijene nisu uopće skupe na ovim linijama i vrlo su konkurentne.

Da, Alene. Čudno ali istinito.

Pogledajte malo cijene za ove najavljene linije pa onda pričajte o “mission impossible”.

A da, Croatija ne može jer? Je Croatia? Odličan argument nema šta. Pogledajte kakve su im cijene.

Croatia Airlines nije neuspješna aviokompanija zbog svojeg postojanja već zbog managmenta koji radi dovoljnu količinu pravilnih poteza da bi napravili kompaniju profitabilnom

htio sam reći *ne radi dovoljnu količinu pravilnih poteza

Želite reći onda da OU se nema smisla kritizirati zbog nepoduzimanja kvalitetnih poteza i otvaranja linija jer će svejedno svaka biti neuspješna?

Ja vas apsolutno više ne razumijem. Croatia Airlines napokon počme biti konkurentna na tržištu i vi se žalite na to? Što želite da Croatia Airlines još smanji udio? Ili želite da Croatia Airlines isključivo leti za Frankfurt, a rast, razvoj, nove baze, nove linije, konkurentne cijene nisu potrebne?

I još nešto. Zaboravio sam da je nemoguće biti konkurentan sa jednakim cijenama kao i Aer Lingus na liniji za Dublin, pa zato OU treba otvoriti liniju za Tuzlu i pokušati ponuditi povratne karte preko Zagreba za 100€ do Njemačke. Naravno, tamo će biti puno para za Croatiju, pogotovo sa enormno viskom profitabilnom cifrom (da bude konkurentna Wizzu) od 25€ po letu.

Zašto se ne zaposlite u neku aviokompaniju na mjesto nekog financijskog savjetnika jer vam je logika očito jača strana.

Rekli ste to indirektno.

Konkurentna je trenutačnim cijenama na ovim linijama. Jeste li vi uopće pokušali usporesiti cijene karata Croatije i drugih aviokompanija ili ste samouvjereno pomislisli da Croatia naplaćuje 300€ povratno za Milano?

Radite za koga ono? Savjete dajete Montenegru?

Za koje to aviokompanije radite? LH Grupu?

Ima li šanse da netko od drugih prijevoznika počne i s domaćim letovima?

Slažem se, nevjerojatan je odium koji autor teksta prosipa po CA, gdje god stigne. Koliko to košta?

Kad ce konacno odgovarati oni koji su ZLZ prodali u bjelo roblje i

“Turisti jednako putuju za Zagreb kao i za Split” ma sigurno

To je ukupno, bitni su mjeseci kada linija putuje, dodajmo i Splitsku aglomeraciju i dobijemo puno više.

Kad turista posjeti Zagreb ne zanimaju ga sela na njegovoj periferiji, ali kad turista posjeti Split u ljetnoj sezoni ne zanima ga toliko split koliko druga naselja duz obale.

Idu, ali u promilima za hrvatski turizam.

Turistički program Zagreba se vidi po omjeru noćenja i dolazaka. Jedva 2:1.

Vi uspoređujete jedan bijedni Zagreb sa Berlinom, Budimpeštom, Bečom? Tragikomično.

Točno, Makarska, Omiš, Podstrana, Kaštela, Trogir, Šibenik… a u Zagreb ne dođu radi Karlovca i Velike Gorice..

Ima ih značajno, uglavnom vaša tvrdnja o većem broju turista je netočna i radije ne stavljajte takve informacije.

Da ne laže, Split je bolji.

Алене,

Заиста није могуће поредити Загреб и Далмацију по питању туризма.

У том смислу постоји логика да Сплит постане главни хаб Кроацијa авиопревозника.

Lijepo.

Nego koliko su ono dolazaka Grad Zagreb, Zagrebačka i okolne županije ostvarile. Je li barem 50% SDŽ?

Toliko o relevantnosti turizma Zagreba i okolice.

Konačno nešto pametno od CA. Prebazirati što više aviona u Split.

I u Dubrovnik!

Ovo mislim da je super potez OU. Jos da slicno naprave i u DBV. Da smanje letove za EU odredista ljeti u ZAG i prebace avione na SPU i DBV mislim da bi im bilo puno isplativije. A zimi da lete konekcije preko ZAG.
Siguran sam da na Dublin Split ima vise interesa nego za ZAG, usprkos konkurenciji u SPU.

Znači neracionalno je otvoriti nove linije iz Splita, a isto također je neracionalno ne otvoriti nove linije iz Dubrovnika?

Subjektivnost vam je sve veća i veća.

Nisam vas to pitao.

Odgovorite na pitanje.

Niste već ste ga ignorirali.

Pričate o tome da je neracionalno da otvarati nove linije iz Splita jer “se to ne radi” dok se u istom vrijeme se žalite zašto se ne otvaraju nove linije iz Dubrovnika.

Ponovit ću pitanje ako niste razumjeli. Zašto se žalite na otvaranje novih linija iz Splita sa argumentima “ali to legacy ne rade”, dok u isto vrijeme zahtjevate kršenje te prakse ali u Dubrovniku.

Vi bome mrzite taj Split. Prvo ste pljuvali po Dalmatincima da su ljeni (malo ironično za građanina grada kojem se taj famozni centar raspada jer vi ljenčuge od Franje Josipa ništa niste ni takli) jer “Split nema otvorene hotele zimi” što uopće nije istina, a vi to naravno niste nikad ni dokazali, a sada se ne želite nikaikvu ekspanziju u Splitu, dok želite sve za Dubrovnik.

Na razini Aegeana Split i je. Iz Thessalonikija ako izuzmemo letove za Atenu imamo 2 dnevna leta za Munchen, svakodnevne za Frankfurt, Stuttgart, Dusseldorf i Larnaku, 3 tjedna leta za Zurich, Tel Aviv, Pariz, Bruxelles, Berlin, 2 tjedna za Hamburg, Rim, Nuremberg, Milano sve sa A320, ppnegdje i A321.

Uz to imaju i sveukupno 6 tjednih letova za Dubrovnik, Tiranu i Izmir sa ATR 72.

Što znači da Aegean Airlines ima 65 tjednih letova sa A320 iz Thessalonikija.

Croatia Airlines s druge strane ima 1 pw za ATH, DUS, LHR, BER, AMS, CPH sa A319, 1 pw sa Q400 za LYS i PRG, 2 pw sa A319 za LGW i ARN, 2 pw sa Q400 za MXP i OTP, 3 pw sa A319 za DUB i CDG, 5 pw sa Q400 za VIE i ZRH, 9 pw sa A319 za FRA i 14pw sa Q400 za MUC. Rim je pak linija iz Zagreba.

Ovo je ukupno cca. 41 tjedni let sa A319. Poprilično manje od Aegeana iz njegove druge baze. Jedino u ovome mi nema smisla 2 dnevna za MUC kada Zagreb ima tek njih 9 tjednih, a i bilo bi bolje da se na linijama poput VIE i ZRH koristi veći avion ali sa manje frekvencija po uzoru na Aegean.

Ok.

Nisu usporedivi? Pa Solun i je veći aerodrom što znači da je logično da na međunarodnim linijama Aegean nudi duplo više kapaciteta nego OU.

Sve u svemu, svaka čast na logičkom potezu povećanja udjela u aviotržištu aerodroma Split. Iako ste vi govorili da je Croatia izgubila bitku za obalu prije 20 godina, Croatia još uvijek drži veliki broj frekvencija.

Držala je takav udio da je bila no. 2 aviokompanija u Splitu.

Zašto nažalost? Nije baš logično da se lete međunarodni letovi iz svakog obalnog grada. To Aegean uopće ne radi.

Aegean ne leti iz svakog obalnog grada prema inozemstvu jer nije logično. To nije ni logično ni za Croatiju (charteri su naravno izuzetak) zbog blizine hrvatskih obalnih aerodroma.

Croatia se sa ekspanzijom u Splitu pokazala da ima volje za povećanjem udjela na tržištu. Povećati udio na atraktivnom tržištu je uvijek pozitivna stvar i to je nešto što Aegean radi svake godine. Prošle godine je Aegean uveo novih 65 tjednih letova sa A320 iz mnogih obalnih destinacija (ne svih ni blizu) što znači da Aegean radi ekspanzije čak i veće nego što OU radi. Znači OU potez kojem svjedočimo je nešto što Aegean radi.

Nema manje letova ni kapaciteta. Aegean je u 2021. otvorio 65 tjednih letova sa A320 iz svojih sekundarnih baza izvan Soluna i Atene. To je više kapaciteta nego što će OU imati ove godine iz svih obalnih gradova prema inozemstvu.

Linija? Ja pričam o kapacitetu što je relevantno.

I te bitno veće zračne luke često imaju i veći ponuđeni sveukupni kapacitet. Koliko Geneva ima kao Swissova baza ili Thessaloniki kao Aegeanova? Thessaloniki ima duplo više kapaciteta nego Split, a i ima duplo više putnika.

Naravno da Split neće imati jednako kapaciteta kao Solun, pa zato i OU nudi duplo manje kapaciteta prema međunarodnim destinacijama nego što A3 nudi iz Soluna.

Odličan potez OU. Sad neka ZL i Rayan dogovaraju podjelu kikirikija koji ostane na kraju. Samo naprijed

82% iz 2019 uz 40% takse koja se naplacuje po putniku. Ma, huge.

Prehuge!

Ali to se onda ne nazove huge, nego kikiriki.

Pa sa zaradom od taxi Rayanovih 1000 putnika ne mogu pokriti ni troškove toalet papira na dnevnoj bazi

Zato su odlucili da u toaletima ne bude papira ubuduce.

Toliko oprecnosti kod Autora.

Prvo kritika sto se pored takvog bisera kao sto je Jadran – tako ocajno ponasa domaca kompanija. Sada kada je resila da se zbog dampinga Ryanair u Zagrebu prebaci donekle na Jadran opet ne valja.

Ovo nije prvi put da sam sebi skace u usta.

A bice i da ga svrbi to sto se vec šuškalo duze vreme: Legacy ce smanjiti ili otici iz Zagreba zbog opake konkurencije. Zagreb nije ni Budimpesta, Beograd, Sofija, Atina a ni Bec gde ima putnika za sve vrste profila prevoznika. Jednostavno premali je i nebitan.

Hahahahah Zagreb ima više legacyja od Beograda. Toliko o njegovoj “nebitnosti”.

Polako… polako…
Nego koliko ono imate putnika u odnosu na Beograd? 🙄

Broj putnika nije bitan ako se priča o navodnom “odlaženju” legacy avioprijevoznika iz Zagreba što nema veze s istinom, a trenutni Croatijini potezi imaju više veze sa njenom lošom, točnije nikakvom, strategijom nego sa Ryanom.

Napominjem, da od trenutka dolaska Ryana u Zagreb ni jedan legacy avioprijevoznik nije otišao iz Zagreba zbog Ryana, već su i došla dva nova EU, Finnair i TAP.

Otkada je TAP novi prevoznik u Zagrebu? 😂

TAP mora da se racuna svakog leta kao novi prevoznik jer zimi i ne leti 🙂

Je li TAP leti za Zagreb? Da. Je li TAP došao u Zagreb prošle godine kao novi prijevoznik? Da.

U čemu je problem?

Baš smiješno jel’ da?

TAP je novi prijevoznik od 2. lipnja 2021. godine.

Niste skapirali. Ne mozete svake godine TAP racunati kao novog prevoznika.

Vi niste “skapirali” da govorim o vremenu od dolska Ryana.

TAP je došo prije Ryanair i ne lupetaj gluposti

Sveti. Kao sto ce i ostale legacy kompanije. Probace jos ovog leta da vide kako stoje stvari sa nekonkurentnoscu Ryanair pa ako vide da im Zagreb stvara gubitke – redukovace ili jednostavno otici!

Nema boljeg indikatora od domace nacionalne kompanije. Pa posle neka aerodrom skuplja mrvice od Ryanair koje mu ostavi kad proda kartu za 10€ sa svim taksama.

Upotpunosti netočno kao što su i obično sve procjene hrvatskog tržišta od strane srpskih komentatora.

Pitam se zašto taj Ryan nije već otišao iz Zagreba kako je bilo procjenjivano. Zašto nije ni jedna legacy aviokompanija otišla iz Zagreba zbog Ryana, točnije zašto su još dvije nove EU legacy aviokompanije došle u Zagreb.

Naravno da ce Ryanair otici iz Zagreba a broj putnika i jeste katastrofa a potezi CA upucuju da se aerodromu nepise dobro.

Upravo tako. Potrebno je vreme.

Zbog subvencija I ugovora koji su potpisali sa ZAG

Ryanair muze, kad izmuze ide.

To samo u Beogradu ide tako. U Zagrebu i ostalim sličnim EU aerodromima ne.

A kaj će po zimi?

Na svakoj liniji koju pokreću konkurencija je veća u Splitu nego u Zagrebu. Kako će se oni sa tim izboriti, veliko je pitanje. Sigurno je leti Split cash cow, ali mnogo jakih igrača već muze tu kravu. Ne mislim da je ovaj potez loš, ali loše je što se iza njega ne vidi baš nikakva strategija.

Strategija OU je jasna. Tipuju na putnike kojima nije problem platiti normalnu cenu karte pa cak i vise od toga jer razumeju koncept da im 150-200€ za povratnu kartu bolja opcija od automobila.

Zato OU ima i onaj ugovor sa kompanijom koja izdaje jahte. Jasno im je kao dan da ne mogu se boriti sa Ryanair koji prodaje karte za 10€ i ubija konkurenciju.

To bi sve bilo OK kad im konkurencija na ovim linijama na Splitu ne bi bili KLM, Air Lingus, SAS, Norwegian… Na kojoj to liniji iz Splita imaju samo LCC kao konkurenciju, možda na Bukureštu, a odatle ne vidim puno zakupljivača jahti.

Ali pokusavaju napokon da se bore! Znaju oni ko im je sve konkurencija u Splitu ali makar pokusace. Znaju i da tamo letuju bolje platezni gosti. Ako se jos dogovore sa nekom agencijom jos jedan plus.
Ta pobrojana konkurencija ne leti za 10€ Kao Ryanair iz Zagreba. Jel lakse boriti se sa nekim ko ima pribliznu cenu proizvoda ili sa dampingom?
Moze da se desi i da OU ima pristupacnije cene od konkurencije. Dok u borbi sa Ryanair to nikako ne moze.

Nema to veze sa nikavih 10€ po letu, a preporučam da se svi ovdje malo bolje upoznaju sa situacijom, a ne samo klasičnu mantru udarati o zločesto Ryanu koji bankrotira aerodrome i koji nudi karte za kikiriki. Cijene karata za prema Dublinu nikad nisu bile ni približno za 10€, a i prema ostalim destinacijama Ryan ne leti baš tako jeftino.

Da. Nisu za 10€ ali su 12,99€, 15, 20 😂

Hahahaha baš je smiješna tvoja nesposobnost da čitaš sa razumijevanjem.

Isto kao i tvoja da rezonosuje 😎

Wow, koji lijepi emotikon. Baš znaš raspravljati sa sasvim logičkim argumentima.

Ako nisi shvatio što sam ti htjeo ukazati sa komemtarom da ne znaš čitati s razumijevanjem, je da na jednoj od linija iz Zagreba, konkretnije onoj za Dublin, Ryan uopće ne nudi ni približno tome jeftine karte. One se u jednom smjeru još uvijek kreću od 57 do 100 i više eura tijekom ljetne sezone, što znači da Ryanove cijene na liniji koju Croatia od sada ne leti u tom periodu, uopće nisu takve da potiču OU na povlačenje.

Zagreb je jedna od destinacija sa najnizim cenama FR karata.

Nego, koja je to konkretno analiza dokazala jer baš me zanima da ju pročitam? Gdje je mogu pronaći?

Pred cca mjesec dana; Zagreb-Bordeaux cijena sa Air France ZAG-CDG-Bordeaux 1.800kn one way sa svime uključujući i kofer od 23kg. Opcija dva; E-sky je nudio Ryan Zagreb-Basel i Basel-Bordeaux (easy jet). Cijena 565,00kn (start) i plus pitaj Boga koliko još doplata za kofer. Vjerovatno bi ispalo nešto jeftinije nego sa legacy kompanijom, ali daleko je to od 10EUR ili 20 ili 30…. i plus tramak u Baselu sa prtljagom. Nešto čega sa legacy nema….

Btw, povratak sada u nedjelju; Lisabon-Zagreb, TAP pita 900kn za one way plus prtljaga….sve skupa 1450,00kn

Ali za Dablin iz Splita ima i Ryan za “10 eura” i Air Lingus za “150-200 eura”. Slično je za većinu ovih linija, već imate 1 LCC i 1 legasi. OU frekvencije ne deluju konkurentno, ni najmanje. Cena je drugi faktor, ni tu ne verujem da će OU biti konkurentna. Želim im sve najbolje, a videćemo šta će biti vrlo brzo.

Iz Splita za Dublin Ryan traži daleko više od 10€ po smjeru. U 7. i 8. mjesecu su karte više od 100€ po smjeru.

Ma zato sam stavio pod navodnike – u smislu postoji jeftinija opcija i postoji skuplja opcija. I OU kao treća opcija. A Zagreb-Dablin ostavljaju samo Rajanu. Wow, sjajna strategija, ako planiraju da se u oktobru vrate na tu liniju iz Zagreba to mogu da zaborave.

Bolje platežni gosti odlaze u Split daleko više nego u Rovinj ili Opatiju.

“Bit će da Opatija ima više luksuznijih hotela od Splita jer ima bitno manje turista u njima.”

Točno to.

Split ima ogromnu količinu bolje platežnih gostiju i to se vidi po cijenama.

Da.

Hahaha, od kada su podaci, iz 1965? :D:D:D

Alene, sramoćenje na n-tu potenciju, a sve dostupno uz 3 klika.

Znači brišu se opet komentari koji demantuju Alena, ccc?

Dakle, Alene, ponavljam apel: jel mogu da dobijem link na HTZ gde se vidi brojka od 3 five-star hotela u Splitu?
Ako to zaista stoji tamo, onda tamo negde treba dobiti otkaz.

“Daleko je više potencijalnih putnika iz Zagreba za Dublin, poglavito radi velike dijaspore i poslovnjaka.”

Prepostavljam da ponovno nemate nikakve točne brojke za ovo što govorite.

Između Splita i Dublina je u 2019. bilo 8 tjednih letova, između Zagreba i Dublina je bilo 3. Toliko o “daleko više” potencijalnih putnika.

Da, da. Imate ih zasigurno od onih, kako ste ih sami nazvali, nepouzdanih jeftinih alata pa ih zato ne navodite.

Nema veze koliko je u pandemijskoj godini bilo, važno je gledati kontinuirane trendove. A trend je takav da je turistima daleko interesantnija obala od dosadnog Zagreba i da vrlo očito aviokompanije vide veći potencijal za letenje prema Splitu iz Dublina, nego prema Zagrebu.

Brojke pokazuju da sam upravu. Split je prije pandemije imao više letova za Dublin, i u 2020., a i imati će i ove godine. Jedino prošle godine nije imao. Da je istina ono što govorite, onda bi Ryan odavno došao na liniju Zagreb-Dublin te bi Aer Lingus operirao tu liniju. A Aer Lingus je jedna vrlo uspješna aviokompanija koja zna gdje ima više potencijala i profita, a očito ga više ima na obali.

E taj dosadan Zagreb kak ti kažeš,a očigledno je da nemaš pojma je imao prošle godine 100 000 turista više od Splita…

Svaka čast na mnogim korejskim turistiža koji 2 dana ostaju u Zagrebu
Odličan uspjeh!

I ako nisi znao, Split nije jedino turističko mjesto koje gravitira splitskom aerodromu.

Ne razumem cemu ovolika mrznja prema Splitu?

Očito vi to smatrate jer potencijal aviolinija gledate (ništa neuobičajeno za vas) ekstremno subjektivno, a to je na način da komparirate broj turista u cijeloj godini mjesta čija aerdromi nose imena.

Je li vi shvaćate da vaš dragi miljeni Zagreb i njegova županija nemaju ni 50% turista SDŽ u ljetnim mjesecima. U kolovozu 2021. SDŽ je ostvarila 866.000 dolazaka, a Grad Zagreb i njegova županija niti 120.000. Toliko o “jednakom” potencijalu…

SDŽ na toj listi ima 2.3 mil. turista ukupmo.

Daleklo više nego Zagreb i sve županije oko Zagrebačke.

Pogledajte u kategoriji “ukupno” po dolascima.

2.309.000 za SDŽ.

634.000 za Grad Zagreb.

To je samo zbog Korone. Prešišaće Zagreb i to vrlo uskoro.
Drugo, u Splitu se povecava prisustvo i legacy i LCC dok u Zagrebu raste LCC dok legacy opada.

Nije ni čudo s obzirom na tretman Croatije u Zagrebu. Bazirao bih više oiviona u Splitu. Dijaspora je s područja Dalmacije i gravitirajuće Hercegovine, a i turisti dolaze više nego u ZG. Konačno se nešto dobra događa c Croatiom.

Koliko TAP ima letova iz Porta? Koliko Aegean ima letova iz Rhodosa, Herakliona, Chanije, Santorinija?

Vidili smo mi ukidanje neprofitabilnih feederskih linija i forsiranje letenja preko OU huba prema daljnim destinacijama pa se OU pljuvala zbog toga. Odlučite se što želite.

Zašto želite da Croatia ignorira razvoj Splita, a priželjkujete otvaranje baza u inozemstvu? Gdje je tu logika.

I što onda da Croatia radi? Da otvara baze izvan huba i tamo razvija mrežu ili ne, da razvija hub ili feeda LH?

Alen samo zeli da dokaze da zagrebacki aerodrom ne stagnira i da ce u narednim godinama biljeziti rekordan rast.
Maedjutim, posljednji potezi CA nikako Alenu ne idu u prilog.

Da ce imati veci broj putnika- imace. Samo zahvaljujuci LCC u ovom slucaju Ryanair. Kako ce se to odraziti na ostale videcemo.

Zagreb može imati i 105% putnika iz 2019. ove godine pa će se svejedno naći ljudi poput tebe koji će tvrditi da je riječ o stagnaciji.

Ako Zagreb bude imao rast od 5% u 2022. u odnosu na 2019. onda sigurno necu reci da zagrebacki aerodrom stagnira. Ali nece biti nikakvog rasta pa mogu reci da stagnira.

Ne možeš reći da stagnira je povećanje broja putnika naprema prethodnoj godini nije stagnacija već rast.

Ostvario je i Zagreb iznad prosječni rezultat u 12. mjesecu pa se i po tome pljuvalo.

Obrati pozornost da je referentna godina za poredjenje 2019. a ne 2021.

To nije dovoljno da bi se mogao donijeti zakljucak da aerodrom ne stagnira.

Znači tebi svi stagniraju ili šta?

Naravno da stagniraju i poznat je svima razlog (cudi me da vama nije). Problem Zagreba je sto je poceo stagnirati i prije korone.

Jedino eto vama stagnira Zagreb, Skopje, Beograd, Split…

Zagreb:
2017 3,092,047
2018 3.336.310 porast 8%
2019 3,435,531 porast 3%

Vidite li sta se desilo pred koronu?

Zato sto ste vi kao “strucnjak” predvidjali ogroman rast Zagreba ove godine, ali odlaskom CA sa nekih linija, to se nece desiti.

Ne vidim razlog da to bude nelogično ako će te linije donositi profit. Ima i jedan Swiss u svojoj bazi u Genevi daleko više linija od ovoga, a da ne govorim da gotovo sve navedene kompanije nude i više kapaciteta iz svojih baza nego OU.

Pa dobro, nije baš da vi podržavate one principe po kojima drugi rade.

Najbolji primjer je podrška feedanju LH.

Nije ne logično s obzirom da, ako isključimo PSO, OU uopće ne nudi puno kapaciteta.

Istina je. Ne nude ni 40 tjednih letova Sa avionom veličine A319. Nude stvarno malo kapaciteta.

Pa je. Croatia pogledajte malo kapacitet.

*Croatia nema puno naprema navedenim kompanijama,

IMA LI PILOTA U AVIONU?? NE , NEMA!!! Kapetan on duty, njegova ekselencija Andrej Plenković prilegao malo da odmori kao nesretni kapetan Air France 447 na letu iz Ria. Avion brže bolje preuzela glavna stjuardesa tena mišetić to je na mjesto predsjednika uprave CTNa, rok od čak pet godina postavila koautora knjige svoga oca Ivana Mišetića, Jasmina Bajića, u njegovoj 63 godini, cvijetu mladosti. O ČEMU DALJE GOVORITI KOMENTIRATI?? I novinari nezainteresirani, aktivirao sam Josipa Bohutinskog i Mislav Togonala i njihov odgovor dosada! A nadzorni odbor CTN hrpa dvorskih luda koji su tamo zbog besplatnih avio-karata i korupcije!!

Pajden jesi li to ti?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!