zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Delta dala radnicima 13. plaću

Delta je u 2023.ostvarila profit od 4,6 milijardi USD, pa je, kao i svake godine, odlučila dobar dio profita podijeliti sa radnicima. Radici će dobiti 10,4% svoje godišnje plaća, tj. zapravo će de facto dobiti još jednu plaću. Za ovo će Delta potrošiti 1,4 milijardi USD svog profita.

Delte ovako nagrađuje svoje radnike od 2007. godine i do sada je potrošila preko 11 milijardi USD na isto.

novinarka: Maja Mrkus (Pula), foto: Delta

9 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ova je praksa u Americi u mnogim kompanijama bila.
Kako je njihova mjesecna placa ustvari 4 weeks placa svaki mjesec nisi placen ta 2,3 dana i na kraju godine se skupi jos dana za 1 mjesec i to je ta trinaesta placa. Nazalost mnogi su to ukinuli.

nije istina. plata je godisnja, a takozvani “pay cycle” moze biti na 2 sedmice (26 plata godisnje) ali moze biti i polumjesecni (24 plate godisnje), zavisi kako obracun plata funkcionise (ja sam radio u firmama koje to rade na oba nacina, posljednjih deset godina na taj semi-monthly a ne bi-weekly). ovo o cemu ovde pise je isplata dividendi zbog jako dobrih poslovnih rezultata. zaista djeluje sjajno ako vam neko da “od srca” 10% bonus na platu sto i jeste jedna plata i malo vise, tako da je tehnicki tacno sto pise u naslovu, iako je sustina malo drugacija jer ne dobije svako 10%. problem je sto su plate relativno male pa onda tih 10% nije sad neka basnoslovna cifra, pogotovo za kabince i ground staff. delta to radi jer ne zeli da vecina zaposlenih udje u sindikate kao u drugim aviokompanijama. ono sto ne znam konkretno je da li se odnosi i na pilote jer oni def. jesu u sindikatu.

imaju racunicu da im se ovo vise isplati od sindikalizacije. prije pandemije su se jasno razlikovali od konkurencije po pitanju odnosa prema putnicima, pa je bilo guravo poslije kovida, ali popravljaju se polako. AA i UA kabinci se u principu odnose prema putnicima kao po kazni.

pa podmicuje ih da ne udju u sindikat jer im je to ocito puno skuplje, plus utice na customer service. plate su relativno male pa su mali i bonusi za vecinu osoblja. ako dobijete 5 hiljada dolara, poslije poreza to ne pokriva ni mjesecnu kiriju u vecini baza. prosjek je oko 10 posto, znaci otprilike ekstra plata. no opet postize da odbijaju da se sindikalizuju.

apsolutno ne. piloti da, ali ne kabinsko osoblje ne. delta je jedina koja nema ogromno prisustvo sindikata kao ostale kompanije. u DL je 20% zaposlenih u sindikatima, a u ostalim velikim kompanijama oko 80% . to je bukvalno jedini razlog za isplatu dividendi. to je mrkva da se kabinsko i ostalo osoblje ne sindikalizuje. https://www.fastcompany.com/90949879/inside-the-plan-to-organize-deltas-50000-workers. ukucajte “delta unions vs other airlines” pa ce dosta podataka da izadje. sindikati su bolji za radnike ali losi za poslodavca, a bogami nisu nesto za putnike jer su aa i ua kabinci poznati kao odurni i bezobrazni u odnosu na DL.

pa to su diskrecioni bonusi koji nisu u ugovoru i isplacuju se onda kad kompanija to zeli. ja konkretno nemam bonus u ugovoru i dobijem nekad neku sicu kad kompanija zeli. u zadnjih deset godina jedno 3-4 puta. u slucaju delte, podtekst je da sindikalizacija povecava troskove tako da time udara na profit sto automatski smanjuje koliko se bonusa moze isplatiti, sto u prevodu znaci nema bonusa. zato vam kazem da ih isplata bonusa kosta manje nego sidikalizacija – negdje neka racunica postoji. ostale aviokompanije rijetko ili nikad ne isplacuju tu vrstu bonusa dok delta to radi relativno cesto – dovoljno cesto da se ljudi sjecaju i da se tome nadaju. opasne igre 🙂

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!