zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

PRVI OBJAVLJUJEMO – NAJAVE: BRA pokreće još jednu liniju za Split

BRA Braathens već leti za Split značajan broj charter letova i to za Copenhagen, Gothenburg, Jonkoping, Kalmar, Norrkoping, Orebro, Oslo i Vaxjo. No, od 11.5. otvara još jednu charter liniju iz Splita, za Stockholm Arlandu. Na liniji ima konkurenciju SAS-a, Norwegiana, Croatie, TUI-a i Sunclassa.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: BRA

33 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Zasto lista novih linija iz Splita nije azurna?

Nije, fali Volotea Split-Napulj. Zasto nje nema?

A juce je Bra podneo zahtev za rekonstrukciju, zbog toga su odbili na aerodromu Bromma da im toce gorivo skoro ceo dan, dok iz kompanije nisu doneli finansijske garancije.

Uopce me ne cudi da moraju podnijeti taj zahtjev ako i ruge linije biraju onako kako to rade u Hrvatskoj.

Ponekad pomislim da ove kompanije vode djeca od 3 godine. Kakve logike ima otvaranje linje Stockholm – Split gdje vec leti toliko kompanija i konkurencija je stravicna???
Zar nije bilo bolje otvoriti liniju Stockholm – Zagreb?

Možda je logičnije na papiru, no u praksi nije.

Ma dajte Alene. Naravno da bi za BRA bilo bolje da leti za Zagreb. Zagreb je grad koji u Hrvatskoj ima najvise turista. Stvarno ne mogu razumjeti diletante koji otvaraju linije gdje je konkurencija tako velika.

Te linije se ne otvaraju samo tako. Oni sigurno imaju u džepu ugovor sa švedskim touroperatorima za koje će letjeti. Uz to je pitanje što će SK iduće godine letjeti, koje će biti promjene i kako će to sve izgledati. Po đe i logičan potez…

Da, o tome pricam, Zagreb u Hrvatskoj ima najvise turista te je logicno da touroperatori imaju najvise traznje za Zagreb.
Ma idioti rade svuda, i u aviokompanijma i turistickim agencijama.

@Anonymous 21.10 04:38
Jedan od komentatora ovdje potvrdjuje vasu 2. tvrdnju.

@anon 04.38: vaše osobne uvrede možete si objesiti mački o rep jer dovoljno govore o vama osobno: vi ste jadna i bijedna kukavica koja se skriva u anonimnosti interneta i uživa u toj anonimnosti vrijeđajući druge. Valjda tako pumpate vlastiti ego i postajete u vlastitim očima veliki i jaki. Iskreno mi vas je žao jer očito niste u životu ništa postigli!

Otkud ovakav izljev neprijateljstva. Ko je koga vrijedjao na osobnoj razini?
Ovdje diskutiramo o nelogicnoj odluci aviokompanije iz Skandinavije da pokrene letove prema Splitu umjesto prema potentnijem i dovoljno neiskoristenom Zagrebu.
Dajte se skulirati, ne.

@anon 19.41: pa pročitajte pažljivo “komentar” anona od 22.10. u 09.40.

@anon04.37: kakve veze imaju turističke agencije sa takvim charterima/leisure linijama? Možda tu i tamo jedna velika turistička agencija i uzme neki charter, ali to je isključivo za dogovorene grupe zatvorenog tipa. Na zapadnom tržištu mjesta na leisure linijama uzimaju isključivo touroperatori koji ih dalje prodaju kao paušalna putovanja preko turističkih agencija kao posrednika. Jedini pravi charteri su u ovom trenutku letovi do ukrcajnih luka za kruzere (recimo Mein Schiff od TUI ima cijelu zimu chartere za LMR i BGI gdje su ukrcajne/iskrcajne luke za krstarenja po Karibima). Uz to poneki veliki touroperatori uzima u trenutcima povećane potražnje (recimo božićne ferije) neki full charter, ali to si mogu priuštiti samo oni najveći tipa TUI ili REWE. Postoje neki izuzeci gdje je touroperator mali ali ipak uzima full charter. Najbolji primjer za to je bečki Intertravel koji ima od polovice lipnja do kraja rujna nedjeljom 2 E190 u zakupu za letove Beč-Lemnos i Beč-Skyros (idu gotovo paralelno). Da “idioti” rade u turističkim agencijama, one već odavno ne bi postojale…

Pa kako objasnjavate glupost koju cini ili aviokompanija Braathens ili neki touroperator koji trazi da Braathens leti na liniji Stockholm – Split?
1. Kakva je logika letjeti za Split kada je Zagreb broj jedan po broju turistickih posjeta u Hrvatskoj i to godinama tako?
2. Zasto da lete uz toliku konkurenciju na splitskom aerodromu dok na zagrebackoj konkurencija prakticno ne postoji?

U prilog mojoj tvrdnji da i u aviokompanijma i turistickim agencijama rade idioti je stanje u kome se BRA trenutno nalazi a o cemu je gosp. Scuric pisao.

@anon19.50:
1. ako postoji potražnja, onda se formira i ponuda. Skandinavski touroperatori očito traže dodatna mjesta za SPU i BRA ih nudi. Zagreb je tipičan city brake cilj i kao takav tipičan cilj za legacy i LCC. Pogledajte malo letove za europske gradove. Čak i za ciljeve tipa Barcelona, London, Beč, …, koji kumuliraju ogroman broj turista, nema chartera već se leti sa redovnim linijama.

2. Konkurencija na SPU je velika, ali očito se traži “mjesto više”. Uz to dolazi i situacija oko i sa SAS-om i to je dodatni faktor nesigurnosti za touroperatore. Znate li koliki je posao za touroperatora kada neki prijevoznik kratkoročno stornira jedan jedini let? A kako je tek ako bi se dogodilo da SAS stornira jednu liniju cijele sezone!

I dajte prestanite pisati da idioti rade u turističkim agencijama. Ugovaranje chartera i općenito letova stvar je avionskih kompanija touroperatora a ne turističkih agencija. I shvatite već jednom razliku između touroperatora i turističkih agencija!

1. Da li to znaci da za Zagreb ima smisla uspostavljati samo redovne linije (LC ili LCC) a za Split samo charter letove?
2. Ako se trazi mjesto vise u Splitu, da li je odluka OU da preseli neke letove iz Zagreba u Split tokom ljeta dobra?

@anon 16.38:
Pod 1. i da i ne. Za ZAG charteri kao takvi nemaju nikakvog smisla. Izuzetak od toga su charteri iz dalekih destinacija kao na primjer SEL. Već sam rekao da klasičnih chartera više gotovo da i nema. Stoga niti letovi za SPU nisu klasični charteri nego leisure linije
Pod 2: ne, nikako nije. SPU je apsolutno sezonalan i ostvaruje svoj gotovo cjelokupni promet u 5 – 5,5 mjeseci dok je preostali dio godine pustinja. Definitivno ima potrebe za dodatnim letovima ljeti na SPU, ali ne na uštrb ZAG već treba za to uzeti dodatne avione. A ZAG bi trebalo ojačati prvenstveno uvođenjem suvislih valova a ne ovim stihijskim koje provodi OU (time bi i SPU profitirao, ali i DBV). ZAG ima kroz godinu konstantan broj putnika i stoga su smanjenja ljeti doslovno pucanje samom sebi u koljeno. Evo vam primjer MUC: onaj koji će ljeti steći naviku ići večernjim LH letom za ZAG (umjesto naprosto genijalne konekcije MUC-SPU/DBV-ZAG sa OU), taj će teško u zimi ići na OU mašinu.

1. Split takodje treba sto vise LC i LCC kompanija i redovnih linija. To je buduci najveci aerodrom u Hrvatskoj.
2, Pa sezonalno je i seljenje linije. S obzirom na ogranicene resurse, OU je potpuno ispravno odlucila da ljeti linije iz Zagreba preseli u Split. Kao sto ste rekli, trazi se mjesto vise u avionu a cijene karata su vrlo visoke. Stoga, je zarada mnogo velika.

@anon 00.35:
Pod 1. Da, treba. Ali SPU neće nikada biti najveći aerodrom u Hrvatskoj.
Pod 2: Pročitajte još jednom moj odgovor gore. Zimi ZAG a ljeti SPU je kriva strategija. Da li IB seli kapacitete ljeti na PMI na uštrb MAD? Seli li A3 ljeti kapacitete na RHO i HER na uštrb ATH? Ne, jer je to kretenarija na petu potenciju. Resursi u OU su ograničeni jer se nije uzelo preko ljeta dodatne avione. A avioni i iz/za ZAG su krcati. Stoga nije istina da SPU do ovo više no ZAG. Pogledajte recimo cijene za VIE-ZAG-VIE početkom prosinca: ni OU ni OS nemaju kartu ispod 200 eura jer su mašine pune!
Jedno vam kažem: zenit ma SPU je gotovo dostignut, slijedi stagnacija na toj razini. A čekajte nove CO2 namete koje EU priprema, pa će broj putnika na SPU krenuti na dolje. Pogledajte PUY i RJK – to je ono što slijedi SPU ako se nešto u vezi te klima histerije ne promijeni.

1. Mislim da ce Split premasiti Zagreb vec za dvije godine. I da, to ce se desiti jer i Split postaje city break destinacija i povecava broj letova u zimskoj sezoni uz istodobnu eksploziju linija i letova u ljetnoj sezoni. Ne znam koliko ste obavijesteni ali veliki broj Europljana je kupio apartmane u okolini Splita i za ocekivati je povecanje avio prometa (prijatelji i porodica koriste te apartmane u sezoni i van nje).
2. Nit je Zagreb Madrid ili Atina niti je OU Iberia ili Aegean, zato vasa analogija nema mnogo smisla. Fakt je da se tokom ljeta mnogo vise moze zaraditi na letovima iz Splita nego na letovima iz Zagreba i to je jedini kriterij kada se ocjenjuje potez OU da preseli neke linije iz Zageba u Split!
A u vezi dozvola za CO2 koje bi avioprevoznici trebali placati u buducnosti, mislim da ce to vise pogoditi Zagreb nego Split, jer, kao sto rekoste, Zagreb je city break destinacija a MZLZ polako postaje LCC aerodrom.

Pa nema ni drzave slicne Hrvatskoj u Europi. Pa zasto onda njena aviokompanija mora nalikovati drugim europskim kompanijama?

Koja europska drzava ima 3 miliona stanovnika i aviokompaniju koja ima manje jetova nego internacionalnih aerodroma u zemlji?
Hocete li jos posebnosti Hrvatske?

Cak ni Bugarska

Zakon ponude i potražnje, vi stvarno mislite da ste bolje znate isplativost leta od hrpe stručnjaka analitičara u aviokompanijama?

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!