zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Tuzla u teškoj financijskoj krizi

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Aerodrom Tuzla je u teškoj financijskoj situaciji u kojoj je dužan 2,8 milijuna maraka (1.431.617 EUR). Aerodrom je pročešljala budžetska inspekcija koja je izvještaj proslijedila Vladi Tuzlanskog Kantona. Vlada Tuzlanskog kantona će još jednom spasiti poduzeće. Naime, Vlada je izdvojila 767.000 EUR, dakle tek pola tog iznosa. Iznos još mora potvrditi Kantonalna skupština kroz rebalans proračuna.

Najveća dugovanja kompanija ima prema Bitrolu za nabavku goriva (310.000 USD) i Wizz Airu (300.000 USD). Eto, sada se konačno dokazalo i ono o čemu pišemo već godinama, a to je da se Wizz Airu plaća da leti u Tuzlu. Aerodrom ima i dugovanje prema Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija od 330.000 maraka. Aerodrom traži od Ministarstva sastanak na kome bi se ovaj dug prebacio u kapitalne investicije. Aerodrom je dužan i značajna sredstva Poreznoj upravi.

Aerodrom je namjenska sredstva od 500.000 BAM uporabio za druge svrhe, tj. za plaćanje goriva, špediterske usluge i drugo. Uz to aerodrom ima velikih problema u zapošljavanju i klasifikaciji radnih mjesta koje nisu provedene sa zakonom. O pravima i obvezama radnika odlučivao je isključivo direktor, a ne uprava aerodroma, što je u suprotnosti sa statutom Aerodroma.

Vlada je radi svega toga smijenila Esada Mujačića. Novi vršitelj dužnosti aerodroma je Halid Ahmetbegović, kojem je prioritet sanirati sve dugove, te ima plan u dvije godine povećati broj putnika na milijun godišnje. Vrlo optimistično.

Ipak Aerodrom i dalje želi ulagati u kapitalne investicije, te napraviti treći gate kako bi se mogao hendlati i treći bazirani avion Wizz Aira. Aerodrom će i izgraditi novo parkiralište sa 300 parkirališnih mjesta, sanirati i asfaltirati rulnicu, atestirati uzletno-sletnu stazu kako bi se podigla kategorija nosivosti, a i eksproprirala se zemlja radi ugradnje dodatnih prilaznih svjetala na dužini od 900 metara (letenje u uvjetima smanjenja vidljivosti),

23 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pa nije ni Banja Luka nesto bolja, kada su finansije upitanju…

Male plate radnika, losi uslovi rada, dovodjenje ljudi po partijskoj liniji koji nemaju pojma o poslu, a uostalom nece ni da nauče, kao da uprava preduzeća ne zna sta je avijacija, a ni Vlada Repubilke Srpske, koja je većinski vlasnik! Pozdrav

Mislite da to nije istina, pa pitajte Direktora Aerodroma gospodina Račića, kolike plate imaju radnici Aerodroma, ako je plata od 661KM okej, onda je bolje da nemamo Aerodrom, nego da ga imamo… Pozz

Tako posluju niskotarifne kompanije ucjenama ako hocete da letimo platite. Tko zna kakve ugovore imaju i na sto aerodromi sve pristaju . Zato su im karte jeftine a ljudima je samo to i bitno. Popunjenost Ryanair Zagreb je 40%.

Aerodrom u Tuzli vode stranačke uhljebi, šta drugo očekivati? I ovaj dosadašnji razvoj aerodroma je bio najmanje njihova inicijativa. Pogledajte koliko stvari nije riješeno, prilazna svjetla, zgrada terminala se pravila godinama, već su osvanuli članci o nezakonitom zapošljavanju na aerodromu, osoblje neljubazno bez poznavanja kodeksa ponašanja prema putnicima itd.

Gospodine Alien Scuric,naslov ovog posta je malo nejasan.”Tuzla u teskoj finansijskoj krizi”.dali ste mislili da s Tim naslovom privucete paznju citaocima .,ili ste mislili da Tuzla zapada u tesku materijalnu krizu”zbog aerodroma”

Treba se nadati da i wizz air ostane na ovom aerodromu,jer su sad u višemilionskom dugu.Dok ne poduzmu nesto i ne izgrade taj treći gate,izgleda da neće biti novih avioprijevoznika.
A sad je u oktobru sve manje i manje letova ne znam zasto:)

Bilo bi dobro da ostane tako ali je malo letova treba to povecati:)

Sad nek uzmu pozajmicu od Ryanair-a i mirna Bosna 😉🤣

Aerodrom je od Wizz Air-a uzeo 300.000 eura pozajmicu, jer im komercijalne banke ne zele dati nikakav kredit.

Nevjerovatno koliko propusta.

Wizz je godinama dobijao razne popuste sa tog aerodroma. A sad mu se Rajan prvi put javio kao moguci konkurent.
Ne 300 vec 3 miliona bih dao samo da Rajan tu ne dodje. Wizzu to sigurno nije potrebno. E sad kako ce se obracunati kasnije Tuzla sa Wizzom videcemo.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!