zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Banja Luka će dobiti izlaz sa autoputa

Aerodrom Banja Luka je u finalizaciji pregovora sa Autoputevima Republike Srpske da se napravi odvojak sa autoputa direktno na aerodrom. Putnici sada moraju obilaznim putem pa kroz centar Laktaša, što je vožnja od desetak minuta umjesto 2 minute koliko bi bilo sa direktnim izlazom.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Banja Luka Aerodrom

34 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bolje bi bilo da daju Kinezima aerodrom pod koncesiju i da naprave novi aerodrom. Priština je dala turskim kompanijama da naprave novi aerodr om i danas Priština ima veći,ljepši i moderniji aerodrom nego Banja Luka ili Sarajevo.

To bi bilo najbolje. Ovako je sve tromo i sporo. Vlasti nezainteresovane za ulaganja ozbiljnija, menadžment aerodroma ne može finansijski sam, pa je ovako kako je. Štap i kanap.

Slazem se sa vama, sve sto ste napisali je tako…

Aerodrom je mali. Ima veliki promet putnika zadnjih par godina. Dešava se da putnici stoje na parkingu aerodroma sa prtljagom,jer je gužva unutra, a zgrada aerodroma mala.Vlada Republike Srpske nema novac za novi aerodrom. Zato najbolje je dati nekoj kompaniji na rok od 20 godina da upravlja aerodromom pod uslovom da napravi novu zgradu,proširi cargo,proširi pistu i parking. Lijep pozdrav.

RS je počeo ozbiljno investirati u saobraćajnice. Jučer sam išao na Trebević i čim sam prešao u RS, odmah nova cesta. Isto tako kreću graditi autoput Prijedor-Banja Luka i Rača-Bijeljina. Oni su konačno shvatili važnost putne infrastrukture. Ovaj autoput iz Prijedora će svakako utjecati na broj putnika MABL.

otidji u podrinje i vidi stanje puteva. jos di ti zelen da donosis neke zakljucke.

Činjenica je da su putevi u RS-u ipak malo bolji nego u FBiH. Činjenica je da će imati više kilometara autoputa u narednih 5 godina od FBiH i da će pokriti 4 najveća grada u entitetu. Banja Luka, Doboj, Prijedor i Bijeljina će biti spojena na autoput u Srbiji (Rača). Mi ne možemo Sarajevo i Tuzlu normalno spojimo, jedva smo do Zenice napravili.

Hrvatska poslije rata u narednih 10 godina spojila od Slavonije, Dalmacije, Istre i svih ostalih regija sve moguće gradove. Srbija isto tako stalno pravi.

Išao sam za Goražde (Bosansko-podrinjski kanton) i činjenica je da su putevi očajni, ali to je Federacija. Za dio ceste u Podrinju koje su u RS-u i Srbiji ne znam. U Banja Luci i oko Banja Luke je stanje dosta dobro, i tu sam prolazio. Jedino bi na jugu trebali da se malo više pozabave s cestama (Bileća, Trebinje i sl.).

Hrvatska je bilo primorana da napravi autoput kroz čitavu državu. Pa samo od turizma ove godine je zarada 11,7 milijardi eura.

Što se Srpske tiče, autoput do Bijeljine i dalje do BG je prioritet, ali jug Srpske i Hercegovina je užas…

Za Hercegovinu i jug se slažem, ali oni će to srediti. Već postoje najave za autoput Trebinje-Višegrad-Bijeljina.

Upravo tako. Hrvatska je bila primorana i oni su to shvatili i stavili na 1. mjesto i za 10 godina su umrežili čitavu zemlju. Danas im se to isplatilo jer uzimaju milijune od putarina.

BiH je isto bila primorana, ali ovdje je to stavljeno na 1001. mjesto. Danas bi sigurno bilo daleko više stranih investicija i turista da je napravljen koridor 5C kroz BiH. To je trebalo biti još prije 10-15 godina. Da se to izgradilo, sada još nadodajte autoputove u RS-u.

Kada se otvori dio novog autoputa s Hrvatske strane, a most u Gradišci je već napravljen, bit ćemo konačno povezani na autoput Bratstva i jedinstva. Isto je i s autoputom Bijeljina-Rača. Moći ćete iz Banja Luke biti u Veneciji za 3-4 sata ili u Temišvaru ako krenete iz Bijeljine.

Tada možemo razmišljati o turistima i investicijama.

Ha,ha ne znam ni ja. No dobro,ipak aerodrom tj prikljucak putni nai aerodrom treba da bude bitniji. I to je tacno. Sve sto olaksava vazdusni saobracaj i ubrzava ga je dobra stvar. Samo napred

Pa procitaj te svoj naslov! Banja Luka i autoput. U cemu je SADA problem?

Jel mozemo mi ovde da razmenimo par recenica bez tvog ubacivanja ili je politika portala da se samo vama obracamo? Shvatite da niste popili svu pamet ovog sveta i da postoji nesto a to je pravo na reč.

Iz mog prvog posta se može zaključiti da ja govorim o izlazu i novom autoputu Prijedor-Banja Luka koji će se nadovezati na njega, te će tako Banja Luka moći privući još dosta novih putnika. Malo sam se dotakao autoputeva i ostalih cesta koje prave/renoviraju.

Kao što ste vidjeli, jedna osoba se iz nekog nepoznatog razloga uvrijedila što sam ja to pohvalio i komentirala moje posjedovanje vozačke, neki su se uključili u konverzaciju, pa smo krenuli skretati s teme.

E neka si ze opravdao.

Nadam se da će to brzo da odrade kao i da će se most u Gradišci što prije pustiti u promet.

Hrvatskoj nije u interesu otvaranje mosta. To ce znaciti manje prihode za hrvatske autoceste

Dok nije bilo kraka autoputa Mahovljani – Johovac (Doboj), izađeš iz tunela preko petlje i siđeš na put koji vodi ka aerodromu. Kada napraviše taj krak, to zatvoriše i preseliše na petlju par im niže. Sa komšijom (radi u autopitevima) sam se “svađao” kako to nema logike i kalo kebtrebalo ostaviti stari sistem upravo zbog aerodroma. Jedne prilike sam pitao tadašnjeg načelnika Laktaša Karapetrovića: A zar svi tiristi moraju vidjeti da Laktaši imaju semafor? 😂🤣
Njegov odgovor: Eto ni njega neće biti, kreće izgradnja kružnog toka… 😜.
Postoji varijanta d aće se praviti odvojak sa Laktaške petlje, ali ja mislim da to treba uraditi sa Mahovljanske, brže i jednostavnije, uglavnom, šta god naprave biće bolje nego sad.

Priključak aerodroma na autoput bice na Mahovljansku petlju. Najbrže i najkraće rjesenje

Uzimanje i pranje para zbog gluposti.

Najveći nonsens koji sam vidio jeste da nema isključenje sa autoputa na aerodrom.A najveca glupost jeste da postavis naplatne rampe prije aerodroma.Pa u regiji koliko me sjecanje sluzi da se dodje do aerodroma plaća se samo u Sloveniji zbog vinjeta.

Pa i treba, jer prolaze 2 autoceste pored samog aerodroma

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!