zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Boeing imao svoju avio kompaniju

Boeing je osnovan 1916. i živio je na vojnim ugovorima za izgradnju vojnih aviona. 1918. Boeinga je skoro bankrotirao kada je izgubio ugovore sa vojskom oko izgradnje vojnih aviona. Kompanija je otpustila 257 od 337 radnika i ostala na njih samo 80. Kompanija se prebacila na izgradnju brodova umjesto aviona.

Na rubu bankrota kompanija je preživjela tako što je dobila ugovor od Američke vojske za obnovu de Havilland DH-4. Kako bi preživio Boeing 1919. leti prvi poštanski let. 1926. kompanija dobiva i prvi ugovor od Američkih pošta za poštanske letove između Chicaga i San Francisca. 1928. Boeing kreće i sa putničkim letovima. Istovremeno pošta dodjeljuje tri ugovora za poštanske letove i to za južnu, srednju i sjevernu Ameriku, a posljednji dobiva upravo Boeing.

Na koncu se 1933. pokreće senatorska istraga protiv Boeinga radi monopolističkog položaja avioprijevoznika i proizvođača aviona. Istim Pošta odlučuje da više neće nikada dozvoliti da proizvođač aviona bude i prijevoznik, a Boeinga ukida svoju prijevoznu firmu. Zbog toga osnivač i vlasnik kompanija William Boeing daje ostavku, prodaje svoje dionice i nikada više nije radio u kompaniji. Ipak Boeing još dan danas nosi ime po svom osnivaču.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Boeing

0 Komentar/a
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!