zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Air Montenegro ne može konkurirati Turkishu

Može li Air Montenegro konkurirati Turkish Airlinesu? Jako teško. Air Montenegro ovdje može računati samo i isključivo na P2P putnike, dok Turkish ima brdo konekcija preko Istanbula. Turkish je kompanija sa najviše inozemnih linija na svijetu. Dakle, tu potpuno ubija potencijale Air Montenegra. Uz to Turkish leti sa daleko većim avionima (737-800, 737-900, A320, A321) koji su neusporedivo ekonomičniji u eksploataciji. Turkish samim time ima bitno manje troškove po sjedalu i bitno veću zaradu po svakom letu. Turkish i dumpingira konkurenciju. To mu je modus operandi sve dok ne ubije konkurenciju prema Istanbulu.

Tako je sa linija prema Istanbulu uspio maknuti Adriu, Croatiu Airlines i B&H Airline, ali i neke od najvećih igrača Europe. Svi veliki igrači u Europi ili ne lete za Istanbul iz svojih hubova ili lete sa malo frekvencija. Daleko manje nego za druge, pa i manje aerodrome. Tako Lufthansa ima tri dnevna leta iz Frankfurta za Istanbul, ali nema ni jedan jedini leti iz Minhena za Istanbul. To je bitno manje letova nego kompanija ima iz Njemačke za Beograd ili Zagreb. Čak i Air Serbia dugo vrijeme nije letjela za Istanbul, a danas ima omjer letova za Istanbul 1:3 u korist Turkisha iako su bliski code-share partneri.

U tom kontekstu ne gledam optimistično na letove Air Montenegra iz Tivta i Podgorice za Istanbul. Bojim se da će tu Air Montenegro slomiti zube i stvarati ogroman gubitak, kao što su to činile tolike bitno veće kompanije od njega.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Air Montenegro

41 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Bolje da se okrenu destinacijama sa kojim CG nije najbolje povezana i da povećaju broj letova ka ključnim gradovima(nešto su već odradili npr. Frankfurt). Makar dok kompanija ne ojača i u finansijskom i u infrastrukturnom smislu.

Zar nije 3?

Trebalo bi preko cijele godine bar na frekventnim aerodromima. Mada za njih je najbolje da u sezoni imaju što veći broj letova ka Beogradu

Alen, za letove PG/TIV do BG i obratno traži se mjesto više. A i Uprava Aerodroma igra ulogu, valjda je cilj dati više prostora kakvom takvom domaćem brendu, koji, za razliku od Air Serbia, ne kasni.

Kompanija od samog starta nema dobro isplaniranu ,,šemu,, letjenja i destinacija. Air Montenegro bez vrhunske, naglašavam vrhunske, naročito u sezoni, povezanosti sa Beogradom jeste jedno veliko NIŠTA. Frankfurt se mora drastično povećati na 3 leta nedeljno van sezone, u sezoni više. Povezanost sa Baltičkim zemljama i Norveškom(ogroman potencijal zbog rehabilitacionog centra u Igalu, Ade Bojane, turizma uopšte) ne postoji. Azerbejdžan takođe. Veliki broj mogućnosti postoji, međutim više ciljaju na prebukirane aerodrome umjesto da se okrenu ,,zapostavljenim,, destinacijama

Не може ни Ер Србији а камоли Туркишу, или како се сад већ зову.

Treba napomenuti da Air Serbia leti za Istanbul i iz Kraljeva i iz Nisa iako sa manjim frekvencijama nego li Turkish iz Beograda tako daje 1:3 samo u slucaju saobracaja izmedju Beograda i Istanbula a ne ukupno.
Ovde treba dodati i Anadolujet koji let ESB-BEG.

Kako je JU jedno vrijeme stajao sa letovima za Istanbul ovo je sad odlično. sjećate se da su često slali i ATR-ove dok na kraju nisu odustali i ušli u dil sa AtlasGlobalom.
Međutim sad od kako su krenuli ketjeti je osjetno osjetno bolje. Često i A320 leti za Tursku.

Naravn da ne moze. To je bila velika glupost pokretanje linije TGD-IST.

Prvi let Istanbul – Podgorica 175 putnika
Danas 165 putnika, obe informacije sa aerodroma

Bas glupost

Pa i ja mislim da AM mora zadržati makar dva leta nedeljno za Istanbul, nije to tako neisplativo. I to preko cijele godine, više letova nikako.

Znate li vi da su letovi AirMontenegra za Istanbul puni kao šibica?Znate li da se uvode dodatne dvije nedjeljne rotacija iz Podgorice za Istanbul sve do sredine septembra?U ovom trenutku to su letovi za koje postoji ogromno interesovanje te su u tom smislu svi clanci koje je Alen u poslednje vrijeme objavio na ovu temu potpuni promasaj kao i vecina komentara citalaca.

Ako dobijate podatke od aerodroma, onda znate koliko AM ima putnika na Istanbulu. Zasto ih ne objavite?

Alene, ovde se prica o Istanbulu kao destinaciji, niste spominjali samo Podgoricu, vec i Tivat. A informacije koje imam prilike da cujem sa aerodroma govore da je AM itekako pun vec par meseci.

Znam ja da je većina letova Air Montenegra dupke puno.

Eto da nijesam 5 puta letio Air Montenegrom u februaru i aprilu, a i u maju možda bih i potvrdio to. Bili su popunjeni preko 85%

U redu.

Alene, totalno porgesne informacije imate – ili su vam tendeciozno dali pogresne podatke ili se igrate sa brojkama. AM je uvek imao tokom cele godine preko 50% load faktora, a od marta i mnogo mnogo vise putnika nego za pola aviona.

Po kom osnovu vi dobijate taj izvjestaj od Aerodroma CG?

Ja vas Alene veoma pazljivo citam i uctivo odgovaram. I ja sam imao prilike da vidim te iste podatke i kazem da je AM imao samo za poslednji mesec vise od 100 putnika u proseku.

Pa me vi demantirajte. Svako dobro.

Nestrpljivi smo da vidimo jedan detaljniji članak o utilizaciji, greškama, load faktoru, mogućnostima vezanim za Air Montenegro. Molim Vas Alene, da to ne iscjepkate na više članaka jer je daleko zanimljivije čitati objedinjenu analizu rada neke komapnije u ovom slučaju Air Montenegra. Lijep pozdrav!

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!