zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

BREAKING: DoJ zabranio Northeast Alijansu Americana i JetBlue

Department of Justice (DoJ) je dobio sudski spor protiv Northeast Alliance, tj. joint venture Americana i JetBluea. Bostonski sudac Leo Sorokin je naredio dvijem kompanijama da prekinu partnerstvo. Sudac je kompanijama dao 30 dana da prekinu suradnju. Osnovna ideja zabrane je da alijansa smanjuje konkurenciju u New Yorku i Bostonu i samim time je loša po putnike.

Ova odluka je istinski čudna. U prvom redu dominaciju na ovom tržištu imamu United i Delta. Kada su se spojili American i JetBlue isti su samo dostigli količinu linija i letova ostala dva američka prijevoznika. Uz to iz tržišta leti i LCC gigant Southwest, ali i Allegiant, Alaska, Breeze, Frontier, Spirit, Sun Country, kao ogroman broj stranih kompanija. Stoga nikako ne stoji argument da bi se ovime smanjila konkurentnost. Upravo činjenica da JetBlue i American nisu više mala kompanije u New Yorku i Bostonu, nego mogu konkurirati Delti i Unitedu bi trebala biti glavni argument sucu da dozvoli alijansu. Ova odluka je istinski nonsens.

JetBlue ima još jedan postupak o kojem mora binuti, onaj za spajanje sa Spiritom, za koji je JetBlue voljan dati 3,7 milijardi USD. I ovdje se nastoji dokazati da isto nije prihvatljivo te se isto želi zabraniti. Iako se prethodno dozvolilo spajanje Americana sa US Airwaysom, Uniteda sa Continetnalom, Delte sa Nortwestom i Alaske sa Virgin Americom. Ročište u ovom postupku je 16.10.

Zamaaero će o ovoj važnoj temi napraviti veliku analizu u utorak.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: JetBlue

2 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ogromno izenenađenje.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!