zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

SMANJENJA: Croatia Airlines smanjuje letove za Minhen

SMANJENJA: Croatia Airlines trenutno prometuje dva leta dnevno za Minhen, dok Lufthansa leti jedan dnevni let, dočim obije kompanije u code-share imaju 21 tjedni let. No, kompanija smanjuje broj letova 14.5. na 9 tjedno, dočim će sa Lufthansom imati samo 16 letova u code-share. Prošlog ljeta Croatia i Lufthansa su imali 17 letova u code-share dakle jedan više.

Uz to kompanija od ljetnog reda letenja prebacuje let sa 8:35 na 6:50 zbog čega nema mogućnost konekcija iz svih feeding linija (Skopje, Sarajevo, Split, Dubrovnik, Pula, Zadar, Osijek). Majko mila. Istim većina feeding linija ima mogućnost samo dva tjedna leta za Minhen. Pa gdje je pamet planerima iz Buzina. Ja znam da smo naučili da Croatia radi nonsense ali ovo je definitivno jedan od najvećih u povijesti kompanije. Kako Croatia ima i letove za Bruxelles prije nego što u Zagreb dođu konektirani letovi, kompanija zapravo ima tek 8 linija na koje se mogu vezati konektirani letovi. Istinska tragedija.

Jednako tako večernji letovi iz Frankfurta, Minhena i Bruxellesa dolaze oko 22:15 nakon što feeding linije odu iz Zagreba. Mimoilaza se za tek 15-tak minuta. Nije mi jasno zašto je posljednji val Croatie od 21:15 do 22:00 sata, umjesto da je u 22:45 i da se na destinacije stiže prije ponoći, pa da se letovi vežu na sve dolazne letove. Već godinama trubim o tome. Posljednji val Air Serbie je npr. iza ponoći. I funkcioniraju! Genijalci iz Buzina od Zagreba definitivno rade point-to-point zračnu luku.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

85 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Kako smanjuje ako je situacija bila ovakva i prošlog ljeta?

Što to radi Croatia. Majko mila koja sramota. Ovo više nikako nije slučajno. Ovi dibidusi uništavaju Croatiju svjesno i namjerno. A Air Serbia proždire tržište.

Pokušavam naći neku logiku iza tog nelogičnog poteza i nametnula mi se slijedeća teza: za potrebe OU kompletno besmislenom unifikacijom flote na A220 dobiva se sjajna kompatibilnost sa LH grupom. Ako pogledamo flotu Air Dolomita sa 195 koje su tek neznatno manje od 220-200, OU se njima dobro uklapa u feeding linije LH grupe. Čak štaviše: OU ima niz komparativnih prednosti pred Air Dolomiti, prije svega u nižim troškovima. Uništavanjem još tih par linija na kojima se zaista zarađuje novac, kao MUC, vodi se još brže do propasti OU. LH grupa pri tome ne gubi ništa jer povećanjem kapaciteta na FRA i MUC, LH bez problema može hendlati sav transit. A putnicima je svejedno da li će sa OU do MUC pa dalje sa LH ili će sa LH preko FRA do konačne destinacije. Kako će izbacivanjem Q400 još dodatno gubiti novac, proces kompletne propasti će se još ubrzati. I ona će se kao najgenijalnije i naravno najbolje rješenje pojaviti LH grupa, koja će doslovno za siću preuzeti OU te je “dolomitizirati”. S druge strane će naša politika šutke preuzeti sve dosadašnje dugove OU dok će preko medija slaviti samu sebe što je eto uspjela napraviti genijalan potez i uspjela naći genijalno rješenje za OU!!!

1. Zato jer LH u ljetnom redu letenja preuzima sve jutarnje konekcije iz ZAG te večernje za ZAG preko FRA te podnevne preko MUC. U zimskom 2023/24 su za sada još oba OU leta za MUC u sustavu, da li će na kraju i letjeti, vidjeti ćemo!
2. Mislim da tu ulogu igra Fraport sa kojim LH baš i nema neki dobar odnos, pogotovo u to vrijeme kada je FR bio “pušten” na FRA. Pa kao osvetu su pustili homecarrier propasti! Uz to je hrvatsko tržište za LH daleko bitnije od slovenskog. U tom trenutku je LH imala i gomilu vlastitih problema, i vjerojatno im je sve to prošlo “ispod radara” ili im se jednostavno nije dalo zajefrkavati. A možda je i to bio “pucanj upozorenja” prema drugima: vidite, budite dobri sa nama jer će vam se to isto dogoditi! I na kraju vjerujem da se Slovenci nisu dali toliko prcati kak se mi damo… Ali možda i nešto sasvim peto…

Zato što je jeftinije imati kćer sa hrvatskim AOC i sjedištem u zemlji gdje su plaće daleko niže no u matičnoj i to još u zemlji koja generira ogroman broj putnika. Te prednosti Slovenija nije imala, barem ne u toj mjeri kao Hrvatska.

Vi želite reći da će Lufthansa preuzeti Croatiju i sve njene avione preseliti u Munchen i Frankfurtu odakle će obavljati letove za Lufthansu po cijeloj Europi? Nema smisla.

Ne sve: dio bi mogao operirati po principu ZAG-MUC/FRA pa dvije, tri rotacije iz MUC/FRA po Europi i navečer natrag MUC/FRA-ZAG. Dio ostaje u ZAG za CDG, AMS, BRU, SPU, DBV, SJJ, SKP i eventualno CPH. A ostatak po Njemačkoj. Vikendom OS treba avione za leisure linije, pogotovo tamo gdje trebaju manji kapaciteti od A320/321 (pogotovo kada se zna da su dani 321 u OS odbrojani)…. Ima tu puno izuzetno realnih i za LH profitabilnih mogućnosti.

Sada BEG ima vise letova za Minhen nego ZAG. BEG ce imati 14pw LH + 6pw W6 (kasnije tokom leta i 7pw), dok ce ZAG imati 9pw OU + 7pw LH + 3pw FR.

Postoji samo jedna tvrtka koja profitira na relaciji SJJ-MUC jer nema Croatijinih konekcija.

Zasto je danas otkazan let iz OSI za MUC?

Otkazan e bio i split minhen,ali to je split,q otkazivanja iz splita se drze u tajnosti, koliko god je to moguce…

Iskreno, s obzirom na reakciju hrvatske drzave u nekim predjasnjim slucajevima mita, korupcije i sl. cudi me da vec nema istrage i hapsenja.

Ovo vise nije neznjanje i lenjost, ovo je kriminalna aktivnost i to na visokom nivou.

Cak nije toliko ni tesko – poredjajte sve bitne ljude u OU, pregledajte imovinu, potrazite ko je sta nesrazmerno uvecao, da li neko ima neprijavljene racune u inostranstvu uporediti to sa sumnjivim i nelogicnim aktivnostima u CA i pozdrav – pravac zatvor.

Upravo tako. To su uhljebi, njih maksimalno 50-tak, koji u principu rade za plaću i nemaju ništa. Fora je u tome da oni nisu ništa ni ukrali, ne stoga jer ne bi, nego stoga što se nema (više) što ukrasti…. Tko je jamio, jamio je, kosturi iz tog doba su u ormaru i Kerber Bajić dobro pazi da slučajno ne ispadne i samo jedna kost…

U skladu sa OU politikom. Ti letovi su potrebni rano ujutru da bi se feed-ao MUC. Naravno da ce vise pokupiti takvih putnika i onih koji zele rano stici u Minhen nego li par pax iz SJJ ili SKP. Nije bas da imaju neku impresivnu feed linija do Zagreba.

Ima tako rano letova iz svih ovih gradova? I iz OSI, OUY, ZAD?

@anonymous 14.09: Ali jednako tako je večernji let potreban da u ZAG vrati one koji su preko MUC išli dalje. Na taj let bila je vezana cijela Europa preko MUC, doslovno od Madrida do Moskve… Osim ako LH ne kanalizira sve te letove preko FRA, a što nije nemoguće jer su na večernji FRA-ZAG i jutarnji ZAG-FRA stavili A319 i imaju kapaciteta. Time bi i jutarnja rotacija 4436/7 postala uglavnom suvišna…

Drasticno vece. OU leti 9pw sa Q400, sto je samo 684 sedista nedeljno. LH leti 7pw sa A320, sto je 1218 sedista – skoro duplo vise nego kod OU.

E to “Da” je problem i često razlog nerazumevanja između suseda i komšija. Šta da? Svesno se uništava domaća kompanija zarad strane kompanije i vi kažete Da? Nema problema ni da bude tako ako mora, sila boga ne moli, ali mora da se zna da je tako. Jer ti onda meni posle nisi poklonio nikakav most nego si mi trampio most za aviokompaniju i ko zna šta još. Ja sam za Evropsku uniju čistih računa, a ovo sa LH i OU nisu čisti računi.

Da, ali ta podnevna mašina feeda dolazni jutarnji val u MUC za ZAG i ranopopodnevni iz MUC dalje za Europu. Ti valovi nisu toliko jaki kao onaj jutarnji i večernji.

Logicno. Krivimo sve vreme OU. A verovatno znamo za ovu odluku odakle vetar duva. Da se nadovezem za SJJ i SKP. Sta ce feed preko ZAG kad LH leti direktno iz SJJ a uskoro ce i iz SKP.
OU je nazalost mozda samo igracka za LH.

Croatia iz goreg u lose. Kako je moguce da smanje sa 3 na 2 leta dnevno? Kako je moguce da ako imaju dva leta dnevno jedan od njih krece prije vala, tj. prije 8 sati?

Nakog u ovoj kompaniji istinski treba streljati.

No, to su stvarno “dobri prodavaci”…. Sto je vise Hrvata u Njemackoj, oni smanjuju broj letova…… A ionako im je sve rasprodano…. Ciji je to interes?

Oni desetljećima ignoriraju potrebe dijaspore: umjesto da petkom i nedjeljom stave najmanje 319 na 436/7, pogotovo pred praznike, oni taj let de facto ukidaju! Već sam sam sebi dosadan, ali moram ponoviti: 437 je petkom imao LF uglavnom 100%, rijetko su bila dva-tri sjedala prazna. Jednako tako 436 nedjeljom. Pred praznike je LF bio 100% i to uvijek i bez izuzetaka. Sjećam se prije par godina stavili su A319 umjesto Q400 tek dva tjedna prije Uskrsa na Veliki Četvrtak i mašina je svejedno bila puna do zadnjeg mjesta… Ako se mene pita, ovo sve ide u svrhu kompletnog uništavanja OU u nečiju korist. Idem tako daleko sa tvrdnjom da možda čak i LH stoji iza toga: uništi OU kompletno, kupi je za simboličan 1 euro i pretvori je u još jeftiniji Air Dolomiti….

Slazem se da mozda LH stoji iza svega. Feeda se njen hub iz svakog grada u Hrvatskoj. I da, vrlo je moguce da ce OU postati Air Dolomiti 2.

Nije baš da smanjuju. Mislim da je ukupan broj frekvencija iz Hr za MUC veći nego 2019. A ovo što smanjuju ZAG je posebna priča.

Mislio sam na frekvencije OU, ne ukupan broj svih prijevoznika.

Dakle ni Mostar nece moci da se konektuje na Minhen i Brisel. Bravo!

Nevjerojatno!!! Ja sam prije plandemije i prije mog preseljenja u Austriju letio na OU437 petkom, te natrag uglavnom na OU436 nedjeljom, barem 20-tak puta godišnje i letovi su UVIJEK bili puni do zadnjeg mjesta! I ovi genijalci to ukidaju!!! I lete samo utorkom i srijedom, danima kada je potražnja ionako najslabija. Zanimalo bi me da li je u Buzinu netko plaćen da NAMJERNO uništi i ovo malo što je još nosilo novce! Jer drugačije si taj kretenluk ne mogu objasniti! Indikativno je da je LH MUC-ZAG-MUC “digla” na 320 a LH FRA-ZAG-FRA na A319 i to kompletno… To znači da će LH kompletne transfere iz Europe za ZAG kanalizirati preko FRA na vlastitu večernju mašinu, transferi koji su prije išli preko MUC na 437… Jednostavno nemam riječi!!!

Naravno da je ovo namjerno isisavanje novca iz drzavnog budžeta i namjerno unistavanje kompanije…..

Alene, jel može molba da se ne koriste termini poput ‘plandemije’?

Poštujem različite stavove, ali mislim da ovaj nije prikladan mestu koji okuplja ljubitelje avijacije?

Uz dužno poštovanje: kako ću ja zvati tu farsu, moja je osobna stvar. Ja sam zbog mog stava bio vrijeđan (i na ovom forumu) i šikaniran (u “stvarnom” životu) a pokazalo se da sam bio u pravu. I upravo stoga što su previše njih šutili, ta farsa je trajala 3 godine. Uz nevjerojatne, već vidljive kolateralne, žrtve. A na one koje još slijede, ne usudim se ni misliti. Stoga: kome smeta, neka taj “L” u riječi preskoči! Ja upotrebom te riječi ne kršim nikakva pravila foruma, ne vrijeđam nikoga po bilo kakvoj političkoj, kulturnoj, nacionalnoj , religijskoj ili rasnoj osnovi. I stoga ću je i dalje upotrebljavati! Pozdrav!

Radite li na rješavanju potisnutog bijesa i agresije?

@anonimac 18.31: e baš me nasmijaste!!! Ili se sada dosljednost u stavu zove “potisnuti bijes i agresija”? Ovo mi je fakat uljepšalo dan! Srdačan pozdrav!

Ovo za point 2 point je istina već odavno. Nisu oni tu da feedaju Zagreb iz regije nego da bolje feedaju MUC iz Zagreba, zato i idu ranije, i zato jesu otvorili MUC iz svakog sela iz kojeg se leti u Hrvatskoj.

Upravo i sa stanovišta feedanja MUC ovo nema nikakvog smisla. 436 je feedao večernji val iz MUC dok je 437 uzimao putnike koji su dolazili u MUC u večernjem valu.

Nije mi jasno zašto je posljednji val Croatie od 21:15 do 22:00 sata, umjesto da je u 22:45 i da se na destinacije stiže prije ponoći, pa da se letovi vežu na sve dolazne letove.

Ha, pa moraju posade da odu na spavanje pre ponoci. 🙂
JU posade rade oba nocna lega, dok OU posade moraju u krevet do ponoci.

Sarkazam Alene!

Kako zasto? Pa zdraviji je san pre ponoci 🙂

Nije sasvim točno. Noćni val JU ide BEG-XXX-BEG sa “okretanjem” na XXX od max. sat vremena. Kod OU bi to bilo, uzmimo DBV kao primjer jer je to najduži let unutar RH, ovako: ZAG-DBV 22.55-23.45. Povratak na jutarnji val iz ZAG DBV-ZAG 04.45-05.35. I što da radiš sa posadom od 23.45 do 04.35, odnosno bolje od 00.15 do 04.00? Da spavaju u kabini? Hvala lijepo… I da se razumijemo: ja ne opravdavam OU, samo pokazujem problem. Znam da je već PUY sa dolaskom oko 23.00 i povratkom u 06.00 bio na granici za noćni odmor posada.

Ne razumijem sasvim: ako prvi jutarnji val iz ZAG ide od 06.00 do 07.30 ti putnici moraju od nekuda doći. Time automatski prvi letovi iz DBV/SPU/ZAD/PUY/SJJ i evtl. SKP moraju doći najkasnije u 05.15 i stoga moraju krenuti najkasnije u 04.30 (SKP i ranije)… Ako oni iz zadnjeg vala iz Zagreba slete između 23.30 i 00.00, to je ono o čemu govorim.

A ok.

Niste u pravu. Turnaround u SKP i TIA nije sat vremena kod JU na nocnim letovima.

Evo primer Tirane:
BEG-TIA 00:20-01:35
TIA-BEG 04:05-05:20

Vidite da je turnaround 2,5h. A sto se tice posade oni provode vreme u biznis lozi. Sta bi falilo i OU posadi da sedi u lozi par sati?

@anonymous 17.15: ja osobno mislim, ponavljam: ne znam nego mislim, da je problem u dužini boravka. Kod JU posada su to 2,5 sata, kod OU posada bi to bilo između 3,5 i 5 sati. Što se meni osobno čini puno predugo za sjedenje u Business Lounge, pogotovo zimi kada su noći izuzetno duge. Znam da je prije par godina upravo o tome bila diskusija na CAF-u.

Mogu koristiti minimum rest period, obzirom da DBV ima veliku frekvenciju, kroz DBV možete rotirati dve posade gde jedan let npr dolazi u7 gde su ljudi bili poslom u Zagrebu , avion preuzima druga posada dok ovi idu na odmor, a drugi dolazi u 23:45 i taj avion spava i ujutro ga preuzima posada koja je sletela u 7. Samim time avion je na zemlji par sati a u isto vreme odmarate posadu.

SKP-ZAG-MUC: ceo jedan let nedeljno
SKP-SPU-MUC: dva leta nedeljno

SJJ-ZAG-MUC: dva puta nedeljno

SPU-ZAG-MUC: tri puta nedeljno
SPU-MUC: 12 puta nedeljno, direktno

DBV-ZAG-MUC: 4 puta nedeljno
DBV-MUC: 4 puta nedeljno, direktno

PUY-ZAD-ZAG-MUC: 1 put nedeljno
PUY-ZAG-MUC: 1 put nedeljno

ZAD-PUY-ZAG-MUC: 1 put nedeljno
ZAD-ZAG-MUC: 1 put nedeljno

RJK-ZAG-MUC: nema konektovanih letova u ponudi
RJK-MUC: 3 puta nedeljno, direktno

OSI-ZAG-MUC: nema konektovanih letova u ponudi
OSI-MUC: 2 puta nedeljno

A smanjenje za Bec?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!