zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Koji je smisao letova Zagreb-Zadar-Pula

Kojeg smisla imaju Croatijini letovi Zagreb-Zadar-Pula-Zagreb koji idu u 3. valu (od 14:10 do 17:00 sati) svaki dan osim subote, obzirom da se konektiraju na tek dva dnevna leta po dolasku u Zagreb i to na svakodnevni Frankfurt u 18:00, Minhen utorkom i četvrtkom u 18:40, te Bruxelles utorkom četvrtkom, petkom i nedjeljom u 17:30. Linija ček ne lovi ni letove za Zurich jer ju mimoilaze za tek 30 minuta, pošto letovi za Zurich idu u 17:00 sati!?!?! Na ovaj let konektira se i let code-share partnera Turkisha u 20:15 sati ponedjeljkom, četvrtkom, petkom i nedjeljom.

Kojeg onda smisla ima ta linija? Jer moguće da genijalci u Buzinu misle da će ona privući samo point-to-point putnike? Da linija leti kako je letjela prije (polazak oko 21:15, povratak oko 7:30) konektirala bi se na daleko više letova. No, tada bi Croatia morala na liniji imati jedan leg više (sada leti 3 lega, onako bi letjela četiri lega, tj. Zagreb-Zadar-Pula i Pula-Zadar-Zagreb). Ispada da Croatia leti na liniji samo da je formalno odradi i pokupi novac PSO-a uz što manje troškove, i puca joj klinac hoće li na njoj biti putnika ili ne. Stoga ne treba čuditi da linija ima load faktor manji od 30% i da je po svim performansama najlošija PSO linija u Croatijinoj mreži, te da proždire daleko najviše novca spram broja prevezenih putnika.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Croatia Airlines

38 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Mislim da bi Croatiji bilo najbolje da ukine sve ove stopover rute. Njima se jedino isplati da lete direktno. Odlično bi bilo kada bi napravili code-share sa ITA-om u Rimu, te ukinu letove Zagreb-Split-Rim, lete direktno samo Zagreb-Rim i to sa Airbusom A319 svakodnevno (kao i sada). Tada bi mogli imati bolje konekcije, te bi izbacili Ryanair sa Rima-Ciampino, jer ne bi bio konkurentan. Ovakve linije, neka prepuste Trade Airu i sličnim kompanijama.

“Isplati”? Pa ovo su PSO rute, drzava placa da se rute odrzavaju. Za direktne linije OU bi trebao 50seater, cak DH4 ja pre velik za PUY/ZAD-ZAG non-stop.

Gospodine, naravno da im država plaća za PSO rute, ali to nije u ovom kontekstu. Zagreb-Split-Rim je nepotrebna rotacija. Marketinški je bolje da Croatia leti direktno Zagreb-Rim, ali samim time čim je direktno, odmah je atraktivnije, isplativije i brže (ako žele biti konkurencija Ryanairu, trebaju slati A319/A320 umjesto Q400). Dash 8 je prevelik, tu se slažem. LF manji od 30% (Dash 8 ima 76 sjedala, pa oduzmi 70% od 76 = 22.8 (oko 22-23 putnika, užas). Trade Air ima ugovore sa nekoliko kompanija koje imaju L-410 Turbolet (oni imaju 19 sjedala) i to je taman avion za ovu rutu Zagreb-Zadar-Pula.

Jedna crtica iz prošlosti: Pan Adrija je svojedobno prevozila poštu po Jugoslaviji i na te noćne letove uzimala je nešto putnika. Uglavnom ih nije baš bilo pretjerano puno ali poneki siromak koji je propustio zadnji let JAT-a ili nije dobio mjesto na jednom od leta odlučio se za tu mogućnost. Tako i moj otac koji je propustio zadnji večernji iz DBV za ZAG i prije nego se sjedne na noćni autobus, koji je tada trebao do Zagreba malu vječnost, sjeo je na taj avion. Ruta je bila DBV-SJJ-SPU-RJK-LJU-ZAG… I još uvijek je bio prije busa u Zagrebu…

Je, i to u Faichildu 227… Znam da je pripovedal da mu u glavi bruji još dva dana kasnije…

Notorna farsa

Možda bi bilo jeftinije da svakog putnika MORH preveze pilatusom. Bas su rekli da je to najjeftinije.

Kojeg smisla ima PSO? a za tu liniju drzava placa OU da leti, a vi pitate kojeg smisla linija ima??? Pa pitajte genijalce koji daju novac da se ta linija odrzava. Pa linija je PSO da privuce point to point putnike.

JAT je živ. Umro nije…

Ove obe linije su svakako besmislene. A čega je rudiment linija Zagreb-Mostar-Ohrid koju vi zagovarate? Natjecala bi se sa Zagreb-Zadar-Pula koja ima manji LF

zasto ovo još nije izbrisao, zavidan sam, meni sve izbriše!!!

Odakle vam podatci koji podržavaju teoriju da Ohrid nema dovoljno putnika za nonstop let?

Rekli ste da su ti alati ne pouzdani. Zašto ih onda koristite kao referentne?

Ako nisu referntni kako sa sigurnošću možete reći da za Ohird ne bi bilo dovoljno putnika za direktan let Dashom? Uopće vam ne razumijem logiku. I tko to uopće sada putuje avionom za Ohrid iz Zagreba kada gotovo da ne postoji ni mognućnost presjedanja da bi se došlo do Ohrida?

Kažete da Mostar nema dovoljno putnika do Zagreba i da se zato treba kombinirati sa drugom destinacijom, a prije koji tjedan ste govorili da 12 tjednih letova za Mostar Dashom imaju smisla. Svašta…

Zašto ste onda tvrdili da nema dovljno putnika za Mostar ako sada tvrdite da je potrebno 12 tjednih letova?

Ah,opet taj JAT! Uvek je neko drugi kriv.Još samo nedostaje da neko ovde izjavi da se sa OU upravlja iz Beograda,a Author to u komentaru nedvosmisleno potvrdi.Alo,više od tri decenije je prošlo od JAT-a na tim aerodromima koji su tako pozicionirani.Pa i u tim gradovima žive ljudi.Neverovatno!

Nitko nije rekao da je nepostojeći JAT kruv niti će itko optužiti Beograd za nesposobnost OUa. Ovdje se govori o tome da Croatia kopira JATove linije koje u današnjem svijetu nemaju logike. Čitajte s razumijevanjem.

Opšte je poznata stvar da KOS i dalje voli da upravlja Hrvatskom. Ovde to rade preko starih kadrova JATa. To zna svako dete u svakom bircuzu…
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!