zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Ima li Osijek potencijala za još neke linije?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: ZL Osijek

Osijek u ovom momentu ima linije Trade Aira za Zagreb (6 tjedno), Pulu-Split (2 tjedno), Rijeku-Split (2 tjedno), Zadar-Rijeku (1 tjedno), te Croatie Airlines za Split (1 tjedno), Dubrovnik (1 tjedno) i Minhen (2 tjedno). Ovo znači 15 tjednih letova (više od 2 dnevno). No, uskoro prestaju letovi Croatie za Split i Dubrovnik koji su sezonska linija.

Postavlja se pitanje bi li Osijek mogao imati još linija, poglavito LCC. Zašto ne, ima ih Tuzla, Niš i Banja Luka, gradovi koji su otprilike na razini Osijeka. Zašto ih onda nema Osijek? Osijek je već pokrenuo letove Ryanaira, no ostao mu je dužan novac dočim kompanija neće ni pregovarati dok se ne pokrije taj dug. Wizz Air i Eurowings su letjeli za Osijek no prekinuli su letove. Je li realno da ih aerodrom ponovo motivira za letove prema Osijeku tek treba vidjeti. Kako god aerodrom se i te kako trudi dobiti te tri kompanija nazad.

Je li realno da Croatia pokrene još koju liniju? Logične linije bi bile Dublin (velika slavonska dijaspora), Beč, Zurich i Frankfurt. No, Croatia to sigurno neće napraviti ako ne dobije financijski poticaj, kao što je dobila i za liniju Osijek-Minhan. Ima li Osijek novaca za još koju liniju Croatie?

Nije nerealan ni Austrian koji je specijalist za jugoističnu Europu. No, i Austrian je počeo ozbiljno procjenjivati koje linije leti, te ne riskira kao prije 20 godina. I on traži novac za pokretanje linija prema tercijarnim aerodromima.

Naravno, da je pameti Osijek bi imao potpuno drugačiji PSO program, pa bi se ukinula krajnje neracionalna linija Zagreb-Osijek, ali bi bilo vrlo racionalno otvoriti 12 tjednih letova na liniji Osijek-Rijeka-Split-Rijeka-Osijek (dva svaki radni dan, subotom ujutro i nedjeljom popodne), 3 leta za Dubrovnik (Rijeka-Osijek-Dubrovnik), te po tri leta za Pulu (Rijeka-Osijek-Dubrovnik-Pula), tri leta za Zadar (nonstop), te jedan let za Brač (nonstop).

U tom kontekstu Osijek bi morao dobiti i PSO liniju za Mostar, bar dva puta tjedno. Ogroman je broj Hercegovaca u Slavoniji, niz je vlasnika slavonskih firmi iz Hercegovine, puno ljudi tamo radi.

Osijek bi trebao imati i pokoji charter, bar jedan za Tursku i Grčku, a možda i za Egipat. Slavonija nema more, i oni imaju velik broj outbound turista. Jasno, ogromna većina ide na Jadran, no uz trud lokalnih turističkih agencija ove linije bile bi racionalne.

138 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Najpotrebnija je linija za Dublin i iz Dublina!!
Djeca bi nam češće dolazila i imala priliku vidjeti da se u grad ulaže i razvija i samim tim ih potaknulo da se vraćaju..

Bilo bi super da se Osijek poveže sa franfurtom na majni ,ima dovoljno mogućih korisnika koji bi koristili tu liniju a ne da se moraju iz Slavonije uputiti u druge gradove koji imaju letove prema Frankfurtu

Pošto tvrdite da su Niš i Osijek; Beograd i Zagreb jedno te isto, postavljam Vam sljedeće pitanje:

Jesu li Burek Sa Sirom i Sirnica jedno te isto?

Samo pretvoriti u aerodrom u stovariste gradjevinskog materijala. Nek se nesto zaradi.

Iskreno zanimljivije bi bilo procitati analizu povodom dogovora Air Serbije i Turkisha nego pretpostavke o Osijeku u kome se ne desava nista osim bacanja narodnih para u bunar.
Mislim da vecina citalaca dijeli moje misljenje.

Ok, ali vest o dogovoru je od danas, a valjda je za analizu potrebno neko vreme. Uostalom, šta da analizira kad tekst još uvek nije dostupan, dve rečenice iz Direktorata?

Dogovor je postignut i konkretan. Ko je u struci, taj zna sta je potpisano.
A ko i nije u struci, moze da procita na internetu. Objavljeno je na desetak mesta.

Air Serbia dobiva cetvrti ATR u floti! YU-ALZ!

A ima i BREAKING!:

Postignut sporazum JU i TK!

Letece se pet puta dnevno za IST plus Antalija, Ankara i Izmir! Redovne linije!
Plus linije iz NISA i Kraljeva za IST!

Srbija i Turska na prolece imace preko pedeset polazaka sedmicno! Toliko Zagreb nema ukupno niti prema Njemackoj!

Dajte malo konkretne vesti i bitne dogadjaje da prenosimo!

Pa i ovaj clanak se takodje bavi pretpostavkama, zar ne?

Čemu uvek potreba za poređenjem? I to još poređenje države Srbije sa gradom Zagrebom. Ne znam koga mislite da ste tako ponizili.

Bit cu slobodan da procijenim da ce u sezoni biti sa carterima i preko stotinu letova iz Srbije zaTursku sedmicno. Netko bi rekao – Huge! Puno previse, zar ne, Alene?

Teško sledeće sezone, ali po kapacitetima to može postati tržište broj 1 uskoro, a nije isključeno i da BEG bude Turkisheva destinacija sa najvećim kapacitetom na Balkanu (uključujući i Atinu), što bi realno bilo huge. A ako još i potraje mučenje na Amsterdamu, TK će to da preuzme u najvećoj meri.

Kako to da komentatori iz Srbije toliko navijaju za Tursku a Turska je u NATO savezu, i podržava Kosovo i Bosnu?

Ma ne vole oni toliko Tursku koliko mrze Zapad.

Pa sa Turcima smo bili u suzivotu 500 godina 🙂

Stoji, majko mila!

da li FR sudski goni OSI za naplatu tog duga?

kakav je to onda dug kojeg ne žele utjerat? evo vam tema za članak, istražite malo. da imaju čist slučaj, utjerali bi novce sudskim putem. očito je to samo njihova interpretacija

Potencijala sigurno ima ali OU želi da svi od Osijeka lete dalje iz ZG. Po meni najbolja varijanta je LCC Wizz ili Ryanair

OSI-JFK

Nis na razini Osijeka?

Vecu glupost nisam procitao

Nis u septembru 38.777 putnika
Osijek u septembru 1.700 putnika

Razlika samo 22 puta.

Po ovoj logici Beograd je na razini Frankfurta.

Pa da, grad je na razini Niša. U čemu je problem s tim?

Kako zaboga kad je Nis duplo veci?

Nis 186.000 stanovnika
Osijek 97.000 stanovnika

Duplo vise. I to je “ista razina”?

To što je stanovništvo u Osijeku bogatije ne znači da putuje više od Niša, pogledajte gde je na karti Niš, a gde Osijek, pa sami izračunajte ko će pre da sedne u avion do Beča

Па како то да онда Осијек нека летове а Ниш има. Испадне да нишка дијаспора има више пара па лети авионом док Осијечани иду комбијима у бусевима.

Pa ima sad dosta letova i Osijek. I previše za nivo potražnje. Avioni su gotovo prazni. Da nisu PSO niko ne bi letio sa Osijeka. Mogli bi ga zatvoriti.

Odlično, zašto onda bogata osiječka dijaspora ne može da održi jednu liniju do Minhena, dok siromašna niška (koja je inače isti drek sa osiječkom) pokreće liniju za Cirih na komercijalnoj osnovi?

Osijecka dijaspora je u Novom Sadu i Beogradu!

A mladji i skolovaniji su mahom u Kanadi i USA!

Podatak sa wikipedije od 186000 za Niš nije tačan i odnosi se na podatke o popisu stanovništva od pre dvadest i više godina. Zvaničana statistika sa prethodnog popisa stanovništva za grad Niš je 266000 stanovnika.

Izvor je Republički zavod za statistiku-popis 2011.

Da, dosta je to komplikovano jer grad Niš se sastoji iz 5 opština koje obuhvataju i gradski i prigradski deo kao i neka sela u okolini. Bez obzira na sve podatke i poređenja aerodrom Osijek bi morao da ima mnogo veći broj putnika i linija jer za to ima sve uslove.

Po čemu je to bogatije. Po broju gastarbajtera

Ne može biti isti nivo Niš i Osijek niti pod razno. Sam grad Niš ima preko 220t stanovnika, a Osijek je pao ispod 100 tisuća. To da je stanovništvo u Osijeku nešto drastično bogatije možete isto zapisati na led jer znamo svi kakva je situacija u Slavoniji. Da ste napisali da je naša obala bogatija ili okolica i sam Zagreb od Niša, to bi bilo točno, ali Slavonija ne. Ako i je nešto veći standard, vjerovatno je, ali nije toliko da bagatelizirate veličinu Niša naspram Osijeka…. Da su toliki ”bogataši” u Slavoniji, letio bi iz Osijeka i koji legacy osim naše Croatie, a stvarnost je takva da niti low costa nema niti za lijek ili se pojave neki ridikuli poput Sea aira pa najave gluposti poput linije Osijek-Tirana-Kuwait ili direkt linija prema Bliskom istoku sa Osijeka, ali se polazi sa Sarajeva…hahah

Svaka rasprava bi trebala završiti sa činjenicom da minorizirate 2,5x veći grad i mislite da je to isto jer je argument da je Osijek bitno bogatiji. Tu rasprava prestaje, ali eto… ja sam se navukao pa sam vam replicirao gore….

Poređenja baš i ne stoje.
Banja Luka ima 200000 stanovnika plus regija koja koristi aerodrom. Blizu Osijeka je i BG i Tuzla. Bez PSO to bi bio mrtav aerodrom.

Pa recite vi koliko Banja Luka ima stanovnika, vi sve znate.. hahah

Ниш је 2,5 пута већи.

Нишавски округ који није велики има према званичним подацима Републике Србије 357,920 становника.

Nema 305, nego 260 hiljada, dok Nišavski okrug ima 376 hiljada, više nego 100 hiljada više, malo li je?

samo malo, gore ste napisali da ima 258k a ovdje da ima 305k?!

Zvanična stranica Grada Niš:
Ниш има 255.518 становника и трећи је по величини у земљи.

Zvanična stranica Grada Niš.
Otvorite i pogledajte.

Pa kako nesto moze biti isto kad je Nis bar duplo veci?

Sta ste odgovorili? Da je “ista razina” duplo veci broj stanovnika?

Mozda ste mislili da ste odgovorili ali niste.

Ma bogatije kako da ne. Slavonija najsiromasniji deo Hrvatske.

A posto volite toliko procente, za vasu informaciju razlika od 90.000 stanovnika je vise nego 100%. Naravno, to je ogroman procenat i ni u ludilu se takva dva grada ne mogu podvesti pod isto.

Tom logikom Beograd i Zagreb imaju isto stanovnika ili kako bi vi rekli “ista razina” 🤣

О томе и причам, замислите колико је Ниш испред Славоније са овим сада примањима. Шта ће тек бити за коју годину пошто је тренд више него одличан посебно у Нишавском округу као и у окрузима около. Ниш ће дословце доживети ренесансу. Вероватно ће и Осијек у том периоду, можда пребаци 3.000 путника.

Ja mislio da je milion razlika između BG i ZG

Просечна плата у Осијеку је износила 860 евра, док је у Нишком округу износила 515 евра.

То је 2021. годину. Плаће су у Осијеку порасле за 4,6% док су у Нишавском округу скочиле за 10.4%. За две, три године Ниш ће претећи Осијек по просечним примањима а позитивни тренд се види и по авио-саобраћају.

Da, bas “debela razlika”.

Gotovo isto broj stanovnika! Ahahahaha

Malo ste umislili. Pobjegao je svako živ iz Slavonije. Pustoš. Nisu od dobrog standarda pobegli.

Bogatiji ljudi koji su zbog dobre finansijske situacije pobegli trbuhom za kruhom. Slavonija prazna. Šta ti je taj EU standard

Pa valjda danas gotovo svako može da si priušti let avionom. Nisu više tako ni skupe karte Lufthansa ili dr legacy prevoznika kamoli LCC. Karte su sada na nivou bus karte u prosjeku.

To znači da vam ta razlika u primanjima kojom toliko mašete ne čini neki faktor koliki faktor čini razlika u broju stanovnika između županije i okruga, više od 100 000 ljudi, a ako vam je to zanemarljivo i isti drek, onda sigurno nije zanemarljiva razlika u broju putnika

Koji standard Alene, standard u vidu par stotina evra razlike koji em što ne puni avione u Osijeku, em od kog ljudi beže u druge zemlje EU? Ma koliko ga vi predstavljali kao neki faktor, taj “standard” očigledno nije dovoljan da oživi aerodrom koji se mrcvari poslednjih 50 godina

A puni? Koliko beše Osijek ima putnika?

Čim se za 95% linija priča u kontekstu subvencija nema tu kruha. Može li se iz Osijeka letjeti barem 1 linija koja ne treba subvencije i koja je poslovno održiva, to je veće pitanje?

Nis nema linije bez subvencije?

Ko placa W6 i FR da lete iz INI?

To nije subvencija.

Vodeci se tom logikom i FR je subvencionisam u ZAG, ali ste vi odlucno tvrdili da to nije slucaj.

Kako su nize takse kod INI subvencija a kod ZAG to nisu?

Inace ZAG za FR ima samo 2 EUR vece takse nego INI za W6 i FR.

Nije subvencija. Osnovni pojmovi se trebaju znati.

Ni FR ne pokriva troskove aerodroma sa samo 5 EUR aerodromske takse pa opet vi govorite o velikom “finansijskom uspehu Zagreba” jer da nema FR ne bi bilo ni tog novca. Koliki su troskovi nema veze.

2 EUR je bitno vise? 😂 Bitno vise je kad bi FR placao normalnu taksu u ZAG-u ali svi znamo da se u tom slucaju ne bi ni minuta vise zadrzali u Zagrebu.

U kontekstu subvencionisanja FR u ZAG nema nikakve veze to što plaća više negu u INI, pobogu 🙂
Znači FR plaća više u SPU nego u ZAG, ergo subvencionisan je u ZAG.

Da li FR u ZAG plaća iste cene kao ostale kompanije?

Ako ne, onda ima popust (subvenciju, stimulaciju, kako god da ga se krsti).

Nije pitanje da li plaćaju 3 ili 5.5 eura.

Pitanje je da li FR u ZAG plaća manje nego druge kompanije.

Dakle, odgovor je da da. Iz ovoga se može zaključiti da je FR subvencionisan u ZAG.

Hvala

Vi ne znate? Pa vi ste pisali da placaju 5 eur!

Ja znam ono što sam pročitao na ovom blogu, a to je da FR plaća manje od niza kompanija:

Alen Šćuric
Author
Odgovori Mačak Marko
19.10.2022. 11:03
Nikako nije isto ako nekome plaćate 3 ili 5,5 EUR. FR u Zagrebu plaća manje od niza kompanija, no mislim da u ovom momentu ne plaća puno niže od Croatie.

Citirao sam gore izvor.

Ali se kaže da plaćaju manje.

Pa kako to bogati grad Osijek i županija nemaju para da plate Ryanu i Wizzu a drugi siromašni imaju. Smešni ste.

Ne može. U tome je stvar

Trebao, mogao…Alene, HOĆE li Osijek dobiti nove linije?
Sa svim analitičkim alatima, znanjem i iskustvom kojim Vi raspolažete, mi koji nemamo ništa od navedenog, pitamo Vas: HOĆE li Osijek dobiti nove linije?
Ako hoće, koje su to linije?

Teško će neko doći bez dobrih para. Pored ovolikog broja PSO koji gutaju pare i avioni lete prazni a karte za džaba, vrlo vrlo teško.

Stoji.

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!