zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Ministar Forto sa predstavnicima BiH aerodroma

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto je prošli tjedna organizirao sastanak sa predstavnicima aerodroma u BiH i direktorom BHDCA. Na sastanku su bili predstavnici sve četiri zračne luke. Tema sastanka je bila problemi sa kojima se susreću zračne luke u BiH.

Direktor BHDCA Čedomir Šušnjar je rekao da BIH u zračnom prometu vrlo zaostaje za Europskom unijom. Natalija Trivić, direktorica Aerodroma Banja Luka je naglasila da postoje ogromne administrativne barijere koje koče napredak i koje se moraju hitno maknuti.

Na sastanku je ministar Forto naglasio da je broj putnika jedino mjerilo toga da li jedan aerodrom dobro posluje ili ne, da da je cilj povećati broj putnika. Ova izjava jako čudi i istinski se ne očekuj od ministra da izjavio ovako nešto. Ne, nije jedino mjerilo za aerodrome broj putnika. Mjerilo su također i profitabilnost poglavito u kontekstu količina subvencija, količina linija i prijevoznika (pogledajte „sva jaja u jednu košaru Tuzle“ i posljedice toga), razvijenost infrastrukture, dovoljan broj kvalitetnih kadrova, projekti koji se realiziraju (i opet Tuzla koja godinama nije ispunila zahtjeve prijevoznika), operativna sposobnost i još masa drugih mjerila.

Forto je rekao i da niz okolnih aerodroma jača na račun BiH aerodroma. Stoji, ali tu okolni aerodromi samo koriste inerciju i nesposobnost BiH aerodroma. U prvom redu tu je greška i krivica BiH aerodroma što ne iskorištavaju svoje potencijale i dozvoljavaju da se promet preljeva na okolne aerodrome. Forto je rekao da je ovo tek prvi u nizu sastanka koji imaju za cilj poboljšanje avioprometa u BiH.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Sarajevo

14 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ne mogu više pronaći članak o čestim smjenama direktora aerodroma Tuzla… Je li moguće da je izbrisan zbog pritisaka sa istog aerodroma ili nekih drugih razloga?

Jel bijo Mile Ronhil na sastanku? Ako on nije bijo ništa od toga

Šala Ante šala

I mene zanima zasto se objavljuju ovakvi komentari koji nemaju veze sa temom

Mislim da Forto kao ministar iz liberalne stranke moze puno toga uciniti za bh. avijaciju, bio je prije ministra komunikacija premijer Kantona Sarajevo gdje je velike stvari uradio u kratkom vremenu. Mislim da bi Forto mogao mnogo toga uciniti, no ipak ovo je tek prvi sastanak u njegovom mandatu, kakvih ja mislim sa bivsim ministrima nije ni bilo.

Mediji pisu da su aerodromi trazili ukidanje takse sto bi dovelo do veceg broja putnika, sto i jeste Fortin cilj, tako da mislim da bi mogli pronaci nacin da poboljsaju situaciju. A generalno se slazem da nije to jedino sto treba uciniti, no direktore Aerodroma ne postavlja drzavna vlast, vec npr. kao u Slucaju Tuzle Vlada Tuzlanskog Kantona, tako da direktori koji ne investiraju dovoljno nisu nesto sto Forto moze promijeniti, no on moze utjecati na to da konacno i Vlada BiH krene sa subvencijama aerodroma i aviolinija, koje u kombinaciji sa subvencijama drugih nivoa mogu puno vise uciniti. Iznos Vlade Kantona Sarajevo je zaista smijesan, ali ovo je prvi put da je Sarajevo to i ucinilo sto mislim da je dobar znak, pogotovo sto su Forto i sarajevski premijer iz iste stranke – ocigledno da im je poboljsanje avioprometa u BiH jedan od prioriteta (konacno), no to moze i mora puno bolje. Iskreno ja sam optimistican, no nikad se ne zna

Vlada BiH ne postoji.
Postoji Savjet ministara BiH. Da bi se ukinula taksa mora se podnijeti Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o vazduhoplovstvu u Parlamentarnoj skupstini BiH. Za istu moraju glasati poslanici sva tri naroda a nakon toga mora proci i potvrdu u Vijecu naroda. Znaci nema sanse. Taksa se moze korigovati na vise ili manje u skladu sa predlogom Direkcije a koju uvrdjuje Ministarstvo tj Savjet ministara.

I ima li ovaj sastanak ikakvog efekta na ukidanje takse od 3 km ili njeno smanjenje.

Sta je bhdca?

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!