zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Analize

Koje logike ima smjenjivanje direktora svakih par mjeseci?

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

Eto u Tuzli ponovo smijenili direktora. Halid Ahemetbegović nije uspio opstati na mjestu direktora niti 9 mjeseci. Dževad Haličević, kojeg su postavili za vršitelja dužnosti, treći je direktor na ovoj poziciji u manje od godine dana. Kojeg to ima smisla?

Apsolutno nikakvog. Kada novi direktor dođe na poziciju treba mu par mjeseci da pohvata sve konce, da ulovi sve poslove. Onda on kreće pregovarati sa kompanijama, vjerovnicima, nabavljačima, izvođačima…. I tko će ga shvatiti ozbiljno, ako se u uredima kompanija pojavljuju nove osobe svakih par mjeseci? Niti će ih tko shvatiti ozbiljno, niti će htjeti raditi sa takvim direktorom jer će se bojati da i njega smijene za par mjeseci i postave novog direktora koji bi mogao imati nove vizije i nove ciljeve. Upravo zato se direktori aerodroma na smjenjuju svaki čas. To se jednostavno ne radi. I ne radi se u regiji, osim u Tuzli. Naravno, lokalna politika malih provincijalnih političara to ne razumije. Oni nemaju pojma niti što je Aerodrom niti kako se vodi. Oni se samo ravnaju političkim principima, malim političkim igricama i pritom uništavaju potencijale Aerodroma Tuzla. A Sarajevo i Banja Luka opako jure naprijed. Sarajevo je imalo i manje putnika prije par mjeseci od Tuzle, sada ju je prešišalo nekoliko puta. Banja Luka rapidno sustiže Tuzlu. A Tuzla stagnira već četiri godine. Čak se ni najava trećeg aviona Wizz Air nije desila sukladno planiranim datumima. Najgore u svemu je što su stopirani svi projekti koje je Tuzla započela dok se ne riješi situacija sa imenovanjem novog CEO-a.

Ahemtbegović se koncentrirao na infrastrukturu. Dovršava se anex, ugrađuju se svjetla, raskrčio se jedan prag, a drugi se kreće krčiti, iznašao je sredstva za CAT III, uređuje parkiralište, dovršava treći gate. Istovremeno je pregovarao sa drugim kompanijama da uz Wizz Air dođu u Tuzlu. Dogotovio je i pregovore sa Wizz Airom oko baziranja trećeg aviona što bi značilo da će Tuzla imati oko 800.000 putnika godišnje. Nije mali posao za samo 8 mjeseci rada. No, to očito nije bilo dovoljno.

Tko je Dževad Haličević? Iskreno ne znam. Na internetu nema baš nikakvih podataka o njemu, ni jedne jedine riječi. Kontaktirat ću ga za par dana pa ćemo biti pametniji. No, kako god, ovo je vratilo Tuzlu još par mjeseci nazad.

30 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Wizz Air planira da uspostavi bazu u Prištini nakon razgovora sa zvaničnicima vlade…

Mirza da li ce Wizz otici iz Tuzle?

Hvala na odgovoru g.Alene

Wizz ima jasan cilj razvoja u Tuzli,ali problem je spore odluke koje donosi i zavrsava Tuzla.

Jedna od tih odluka je i ova za gejt 3 koji se skoro ce 1 god. kako se pravi ali nema pomaka.

Svi mi znamo koliko je ta stavka bitna Tuzli.
Jedna je greska bila rasvjeta a ovo je druga koja ce se razvuc jos dugo.

Zbog toga Wizz zapostavlja Tuzlu,vec godinama.

Wizz Air će ovog mjeseca obaviti više letova iz Sarajeva (336 letova) nego iz baze u Tuzli (302 leta).
Do sad je Tuzla imala vise letova od SJJ

Wizz Air saobraća za Prištinu od 2017. godine i danas je jedan od najprometnijih avio-prevoznika na Kosovu. Aviokompanija obavlja stalne redovne letove iz London Lutona. Memingen, Dortmund, Karlsrue/Baden – Baden, Beč, Bazel, Milano Malpensa i Rim Fiumicino do Prištine trenutno…

Direktor Wizz Air-a se takođe sastao sa premijerom Kosova, ministrom finansija i privrede, ministrom za infrastrukturu, šefom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, kao i glavnim operativnim direktorom Prištinskog aerodroma. „Razgovarali smo o ekonomskom uticaju i koristima koje ćemo donjeti kao avioprevoznik, ali i načinima na koje možemo da rastemo na kosovskom tržištu u budućnosti. Došli smo ovde da se sastanemo sa onima koji su direktno odgovorni za avio-industriju na Kosovu i da pokažemo posvećenost i uzbuđenje koje imamo za ovo tržište”, rekao je gospodin Carey

Federacija je leglo korupcije. Ni Republika Srpska nije bolja, ali Federacija je skup malih prćija koje samo stagniraju u BIH. Milion podela po kantonima, a onda i u okviru federacije

Alene, mislim da se trebate složiti sa mnom, da politika ne smije biti prisutna u avijaciji, eto vidite sta se dešava..

Pa promenila se partija na vlasti, nekome je stao na zulj, neko se ozenio/udao za stranackog lidera.

Ja sam se toplo nadao da je barem taj deo BiH imalo imun na stranacka prepucavanja/zaposljavanja, ali koliko vidim nije.

Nije 3. nego 4. direktor i ne u godini dana nego u 9 prethodnih mjeseci. Znaci jos gore.. nema dalje!

Jednostavno je , gdje počinje Bosna i Hercegovina tu prestaje logika …

Pitanje jednog u vezi BiH totalnog tutleka: da li su to stranačke političke igre ili se jednostavno radi o nesposobnosti struktura?

Naravno da su stranačke političke igre , nažalost kod nas u Bosni i Hercegovini su jedinstveni političari , oni samo gledaju sebe kako da klepe što više para , njih ne interesuje napredak države , čak štaviše radi da unište državu . Zadnjih 10-ak godina vlasti su napravili više štete nego agresori u ratu . Pogledajte ako imate vremena šta je sve urađeno u zadnjih godinu i pol na aerodromu Sarajevo , pa pogledajte šta su botovski mediji pisali kada je došla nova uprava koja je preporodila aerodrom . Tuzla je gotova , Banja Luka će je prestići bez problema . Mostar nažalost neće , tamo upravljaju najveći neprijatelji Bosne i Hercegovine , ali polako ničija nije do zore gorila …

promjena vlasti pa s time i pripadajucih “nagradnih” pozicija

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!