zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

BREAKING: Avion Marathona koji leti za Air Serbiu ozbiljno oštećen

Embraer E195 Marathon Airlinesa (OY-GDC) koji leti za i u bojama Air Serbie prilikom polijetanja prema Dusseldorfu (JU324) udario je u svjetla uzletno-sletne piste, iako postoji mogućnost da je avion udario i u objekte, te antene piste 12R. Pretpostavlja se da je pilot pogriješio i poletio sa pogrešnog mjesta (sa D5 umjesto sa D6). Ovo je već drugi ovakav incident na Beogradu (prvi incident je bio flydubaia, prije točno dvije godine) i mora se postaviti pitanje kako je to moguće.

Avion je odmah objavio da se želi vratiti na Beograd, što je i napravio po nekima za 20 minuta, po nekima za 50 minuta. Avion je izuzetno jako oštećen i ima više velikih rupa u trupu. Avion je oštetio rep, lijevo krilo i trup. Avion se vratio na poziciju C2 gdje je počelo curiti gorivo, a vatrogasna brigada je brzom intervencijom spriječila veći incident. Popravak aviona će trajati vrlo dugo, a to znači da će Air Serbia biti bez jednog aviona. Avion se taman vratio sa servisa u Ateni. Na letu nije bilo ozlijeđenih putnika. Zbog istoga je polijetanje i slijetanje na Aerodrom Beograd bilo suspendirano sat vremena.

Već su se počele spominjati kritike kako se ovako nešto desilo jer je Marathon mala i nepoznata, te prilično neiskusna kompanija (stara tek 6 godina), koju je angažirala Air Serbia i radi koje je kompanija povećala flotu za 100% za što nije imala ni kapacitete ni iskustva, a radi čega je zaposlila velik broj novih pilota. Kritičari naglašavaju da je Air Serbia u posljednje vrijeme angažirala značajan broj mladih i neiskusnih kompanija sa majušnim flotama za wet lease, te da je bilo pitanje dana kada će se neki ozbiljan incident dogoditi.

 

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb)

544 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Ovo je bila direktna greaka pilota i o tome nema zbora. Znaci covek nije ispostovao nista sto je trebalo, cak su mu i skrenuli paznju i opet, da li sujeta da li inat, napravio je belaj.

Ono sto je meni veca katastrofa je celokupan haos na zemlji koji je pokazao da je aerodrom i njegove sluzbe u rasulu otkad su dosli francuzi i Vinci. ECAC DCV SAFA I sve relevantne sluzbe treba ozbiljno da ispitaju ras aerodroma.

1. Avion je objavio da mozda ne moze da zabravi stajni trap. Ne da nisu odmah zatvorili pistu nego su pustili i tri aviona da cekaju na D7. Kad je takva situacija, poliva se pista penom za belly landing kao LOT B787 pre 10 ak godina.

2. Avion je sleteo sa ogromnim oštećenjima i nema teorije da to niko nije primetio. Ili su vatrogasci koji su ga cekali totalno slepi ili su dobili instrukcije da nista ne pricaju ne bi li aerodrom ostao otvoren a cela stvar pokušala da se zataška. Stoga je verovatno i receno kontroli i operativnom centru da je avion u redu pa su ga pustili da taksira na C2, opet protivno svim procedurama. Praćen sa kolonom vatrogasnih vozila na poziciju, izmedju 2 aktivna aviona, i onda bačena pena kada su videli da siklja gorivo iz aviona. Jos gore je ako je operativni centar odlučio da avion bude na poziciji ako je znao za oštećenja. U svakom slučaju kriminal.

Ovakve akcije se ne bi nikad dogodile dok je aerodrom bio u državnom vlasništvu i ovo je posledica Brunove strahovlade i njegove krilatice “ne moramo bas da poštujemo zakone i procedure” Tog coveka treba ili proterati ili uhapsiti inace ce se desiti neka katastrofa zbog njegove bahatosti i neznanja.

Ne bih se slozio sa stavkom o radu kontrole leta. Na net-u je izisao snimak radio komunikacije sa kontrolnog tornja.
1. Ne mogu da verujem da je posada ignorisala upozoronje kada je kontrolor pitao da li je duzina od 12?? (ne secam se tacnog broja) dovoljna za poletanje. Ajde ako te nako pita jedanput, nego te konkretno pita, pa stani malo i razmisli. Duzine piste i brzine rotacije, penjanja i sletanja trebaju da budu muscle memory i radi se check pre svakog poletanja sa obzirom na varijacije (imam samo PPL ali je princip slican)

2. Kontrolor je ucionio sve ra rascisti taj deo sto brze (dakle poletanje dok ovi vrte skolski krug ) u zadanoj situaciji je brze od taksiranja nazad dok u isto doba postavljate vatrogasce

Ozbiljno se baviš temom ili skretanjem pažnje na aerodrom? Ali se realno vidi da jako malo znaš procedure i nadležnosti… verovatno zato više i ne radiš??? Zapitaj se?!

Trecina flote u wet leasu je glavni problem u Air Serbiji!!! To je odlika Africkih kompanija a ne ozbiljnog nacionalnog prevoznika u Evropi!

Jezivo je sto su dozvolilo da zbog politickog marketinga kako bi se prikazao munjevit rast kompanije prepuste odgovornost za putnike tolikom broju no name ACMI kompanijica koje su pokupile abione i kadrove ko zna kako i odakle….

Dalje, Aerodrom. Sta reci o Vinciju? Katastrofa!!! Da li je umetnuta pista dobro i bezbedno resenje? Kake kadrove ima koncesionar….

Nisam religiozan ali razmisljam sad koliko je ovde stvari moglo poci po zlu a koliko se srecno zavrsilo izgleda da stvarno Bog Srbe cuva!! 😉 ALI veliko ALI! Ovo svima treba da bude veliko upozorenje jer drugi put (ako postoji) mozda nece biti tako blagonaklon…Prst na celo!!

OY-GDC ide u otpis, tako prenosi dobro informisani specijalizovani portal u Srbiji.

Za to ne treba “dobro informisani specijalizovani portal u Srbiji.” Dovoljno je pogledati fotografije…

Ovo jeste tezak incident do kojeg je doslo ocigledno greskom pilota.Arogancija pilota je ogromna i cesto ,ti inace obicni ljudi , koji se od drugih razlikuju samo po tome sto su imali novca da se skoluju za pilote,precjenjuju sebe i svoje znanje i vjestine.Skromnost je vrlina koja obicno ide uz znanje,odgovornost,posvecenost poslu i profesionalizam.Arogancija je skoro uvijek samo maska iza koje se kriju licni nedostaci.
Naravno sreca je sto se sve zavrsilo bez zrtava.Maratonu zelim da prebrodi ovu krizu i da porade na balansu izmedju safety-ija i komercijale, a Air Srbiji da uspije da prevazidje ovaj problem i da nastavi da pomjera granice kao sto su cinili poslednjih godina.

A komentara na ostalo nemate, Alene?

Imate na ono što Vam odgovara. Naravno, ništa lično.

Pomeranje granica je i dovelo do ovoga…

Ni jedna avio kompanija nije postala uspjesna inertnom poslovnom politikom.

Inertnom ne, ali umjerenom i dobro smišljenom i organiziranom…

Vas dvojica gospodo stvarno imate veliku dusevnu bol zvanu Air Srbija.

Pa nije ni Air Srbija upravljala avionom,nego posada sa EASA dozvolom za taj tip aviona koja radi za kompaniju koja je registrovana u Grckoj ,drzavi koja je clanica EASA-e.Kod ACMI ugovora za operativnu kontrolu nad vazduhoplovom odgovoran je Lessor u ovom slucaju to je Marathon.

Nema na čemu

Danas je CEO Air Serbia zaključio da će nastaviti korišćenje Embraera…pitanje je koja kompanija može u tako kratkom roku da obezbedi 5 do 6 aviona…gospodine Alene apsolutno ste u pravu…vec se prilagođava red letenja…otkazuju se letovi za mnoge gradove na kojima su bili predviđeni Embraeri…primer Milana/MXP/ neće biti leta četvrtkom…i niz drugih letova

Gospodine Alene, baš ste licemer. Nadam se da ste toga svesni.

Jer si se usudio o ovome pisati!

Otpadaju linije za Mostar?

Najnovija vest: Air Serbia prekinula saradnju sa Marathon Airlines-om. Kako ce onda do novih aviona umesto Maratonovih?

AS objavio da vraća avione Maraton erlajnu i da prekida svaku suradnju. Znači ipak osjećaju da su negdje i oni pogriješili. Bolje ikad nego nikad.

Ko je mogao da očekuje da će italijanski pilot koji ima godine iskustva na E195 da napravi ovakvu katastrofu? Za mnogo toga treba kritikovati JU, ali su u ovoj situaciji oni najmanje krivi

Ajde gospodine Alene predložite sledeću kompaniju od koga da se uzmu avioni.

Alene vi cete puci od muke kad budete pisali clanak da je Air Srbija vec napravila ugovor sa operatorom E195 familije aviona iz Bugarske.

O cemi vi pricate pa Marathon ima pozicionirane avione u Njemackoj i Svedskoj od tuda obavlja letove.

Ne mogu se oteti dojmu da likujete.
Za promjenu, budite konstruktivni pa predložite rješenje.
Eto, Marathon ispada iz igre, koga biste Vi preporučili?

@anon 09.44: pa nisu avioni autobusi kojih ima dovoljno na tržištu: nazoveš par autobusera i dogovoriš se! Hocete rješenje: nema ga. Ako uopće i uspiju dobiti avione, ponavljam: ako uopće, to će biti po principu od svake kompanije po jedan. I to će koštati brdo novaca. Jer
a.) aviona nema ni za lijek
b.) oni koji još imaju kapacitete, prilagoditi će cijenu situaciji u kojoj se JU trenutno nalazi

iznudjeni potezi … bolje je upravljati situacijom nego ovako, biti na zacelju

U komentarima se mesa nekoliko stvari.
Bitne su dve, koje bi trebalo odvojeno posmatrati:
1. Kako je doslo do nezgode?
2. Reagovanje sluzbi nakon prizemjenja aviona.
Njih treba posmatrati odvojeno i ne mesati.
Reagovanje medija, porendjenje sa OU, prepucavanja i ostalo treba ostaviti po strani i ne mesati. No, na njima je lakse siriti pricu i dokazivati oratorske sposobnosti. Po meni:
1. Do nezgode je doslo iskljucivo greskom pilota. On je strucniji od konreole leta za upravljanje avionom i procenu potrebnih uslova. Da li je precenio mogucnosti aviona, arogantno simulirao da je radio proracune ili nesto sasvim deseto, nebitno je. Prvo je promasio polaznu tacku na pisti, a potom je ipak resio da poleti odatle. Kontrola leta ima vise savetodavnu ulogu u ovakvim slucajevima. To bi bilo kao da lekar psihjatar donosi odluke i kontrolise rad hirurga – niti je njegova oblast niti je njegovo znanje na visem nivou od znanja hirurga.
2. Dovodjenje aviona do gejtova je odluka verovatno aerodromskih sluzbi. Da li je postojala i postovana procedura, da li je procena bila pogresna ili je nesto trece bilo po sredi, videce se kasnije. Imacemo dosta oprecnih informacija, od onih da je ovim mogla da se dogodi kataklizma, do onih da je sve uradjeno potpuno bezbedan nacin.
Sto se tice starosti i iskustva kompanije, to nam ne poazuje puno. Mnogo je bitnije iskustvo i znanje, utreniranost pilota. Ako se iskusan pilot zaposli u mladoj kompaniji, on automatski ne postaje pocetnik, niti pilot pocetnik zaposlenjem u Lufthnsi postaje isuksan pilot.

Svaka čast za komentar.

Raskinuli ugovor sa Marathonom i uputili izvinjenje putnicima malo realnije nego prvo saopštenje. Ostaje za videti šta sa avionima, da li ih JU preuzima u dry lease iako za sada nema svoje posade, ili će tražiti drugog provajdera. A sezona je na pragu. Da li će biti repriza 2023?

Znajuci ove lopuze iz vlasti/Air Srbije saopstenje o raskidu saradnje je neka vrsta magle. Ko zna kolika se lova izvlaci za privatne sns dzepove preko Marathona. Sad kao raskidaju saradnju, pa ce samo da prepakuju isti paket i verovatno iste avione i posade u neku drugu ambalazu i eto resenja – i vuk sit i ovce na broju. Ova prica o raskidu saradnje je iskljucivo zbog pritiska javnosti i skorih lokalnih izbora. Uostalom, zivi bili pa videli, kako bi inace mogli da ostvare letnji red letenja kad bi stvarno raskidali saradnju sa nekim ko im obezbedjuje 20% aviona i posada, “5 minuta” pred pocetak sezone.

Najverovatnije će biti zaključen novi ugovor sa drugom kompanijom koja poseduje Embraere po istom principu kao sa Marathonom….ali letnji red letenja je vrlo blizu…sreća da jos nije kompletira

Pa i nek ne nađu. Pobogu, da li je važnije da putovanje bude bezbedno ili da putovanja bude pa ćemo da vidimo kakvo će da bude? Nema aviona, nema leta, OK, nije smak sveta, nek lete sa onim što imaju. Ali neka lete onako kako to nalažu standardi ove struke, a ne koristeći vlažne lizinge svakoga ko ima ikakav avion. Dosta više gluposti da nam se ne bi svima olupale o glavu (i doslovno).

Kako se zove ta kompanije Air Triathlon?😀

Danas je jednostrano raskinut ugovor sa Marathonom…od sutra neće leteti Embraeri na linijama Air Serbie

Air Serbia je poznata po agilnosti, smisliće već nešto valjda

AS je poznata po agilosti svojih zaposlenih, pre bih rekao…

Er Srbija upravo izdala saopstenje na instagramu da prekida saradnju sa kompanijom Maraton erlajnz.
Od sutra nijedan let nece biti obavljen letelicama ove grcke kompanije, vec ce biti rasporedjeni na druge avione u floti kako bi se odrzao kontinuitet saobracaja….

Da li mislite da ce Embraer ponovo biti deo ASL flote u skorije vreme? prethodni meseci su pokazali da je ovaj tip aviona i vise nego potreban ASL.

Vrlo vjerovatno i lezor raskida ugovor sa Marathonom. JU će pokupiti avione koji su ofarbani. Pronaći će oni avione. Vjerujemo da su otac jučašnji dan potrošili da se dobro presaberu. Ovo je dobro promišljeno.
Sad koliko će da košta…

Raskinuše sa Maratoncima…

ovo se u EU ne može dogoditi

https://n1info.rs/vesti/er-srbija-prekida-sardnju-sa-kompanijom-marton-erlajnz/

Od sutra se raskida ugovor izmedju Air Serbia i Marathona.

i Qataru se desi a nije mlada i mala kompanija

Ti ustašo. Da se ostaviš beogradskog aerodroma. Nije te sramota da ovako blatiš Er Srbiju i Aerodrom Beograd. Ni od čega praviš skandal. Desio se neki manji incident, a ti pišeš kao da je avion razbijen.

U potpunosti podržavam autora teksta.

Ја сам објаву коју коментаришете схватио као грубу и неумесну иронију.

Upravu ste, Alene. Pozdrav iz Srbije

Još jedan iskompleksiran pacijent – dajte idite na svoj portal i pročitajte da tamo 99% ljudi u komentarima zahvaljuje Svevišnjem da su svi ostali živi i zdravi.

Baš “manji” incident.

A kada smo kod zdravlja, vama ne bi štetilo da odete na koji pregled….

Joj joj pa sta je ovo

mogli ste ga brisat po više osnova, na pr. obratio vam se sa ti, piše o ustašama a vi branite ustaše partizane, 41. i 91. itd…

Ne obazirite se na komentar doticnog koji nije imao hrabrosti da se predstavi imenom i prezimenom kad vec ovako vredja nekog. Iako se ne slazem ponekad sa nekim vasim clancima koje objavite to ne znaci da treba da vas vredjam nego da pokazem svojim argumentima da niste u pravu. Ovo u krajnem slucaju nikako nije manji incident nego ozbiljan propust pilota, a bogami i ima tu i do kontrole leta koja mu je dozvolila da poleti.

Sram ih bilo

Ti si totalno bolestan ,a avion je unisten,manje rupa su imali RAFovi avioni u WW2,Zasto vredjas novinara koji profesionalno radi svoj posao.Ovo je avio portal,nije miting sendvicara

Kratko i jasno.

Poslednja vest (neproverena) je da je AS raskinuo ugovor sa Marathonom, odrekao se 5 aviona pred sezonu, sto ce biti tesko ili nikako nadoknadivo. Sve zbog manjeg incidenta.

Manjeg incidenta? A bogme ni vama nije sasvim dobro…

Napisao sam “manjeg incidenta” zbog komentara na pocetku ovog threada, ali sam zaboravio da stavim navodnike. Moja greska. Svakako sam hteo da kazem da je toliko mali i beznacajan da je AS otkazala saradnju as Marathonom.

OK – sorry! Navodnici naravno kompletno mijenjaju smisao vašeg teksta. Sorry!

Brzo uzmi uput za kliniku Laza Lazarevic…
Hitno ti treba terapija…

Ne treba njemu uput imaju oni vezu tamo.

Nema potreba za takvim tonom odnosno takvim rečima… Desio se ozbiljan incident /na granici udesa… Čovek samo izveštava ono što se desilo (i to pazi!) na avio portalu! E sad da nije HR nacionalnosti verovatno bi Vas manje bolelo, ali ja ne gledam na taj način. Naravno da je bolje da neke stvari ostanu u kući, ali neke kao ovaj slučaj mora da se sagleda onako kako jeste i da se iz njih izvuče pouka, kako se ne bi ponovo desio.

Da je novinar iz Italije, da li bi ovako reagovali??

Parizer mentani efendijo

Molim vas za malo kulture. Cak i da se sa autorom poznajete, u javnosti se ne obracate na ti i vredjali.
Drugo, ako mislite da autor blati Air Serbi-u, procitajte par clanaka o kojima govori o jako dobrim potezima AS. Za razliku od toga od strane autora nisam odavno procitao pohvalan clanak o Croatia Airlines-u. Da li znaci da bi istog trebali vredjati hrvatski citaoci i zvati pogrdnim imenima.
Trece ako se i malo bavite avijacijom, ne radi se uopste o manjem incidentu jer je doslo do ostecenja fuselage-a, fairinga levog krila i ostecenja levog horizontalnog stabilizatora.
Nesreca je izbegnuta za dlaku jer na ludu srecu nije doslo do udara svetlosne rasvete na prilaznom putu za aerodrom jer avion nije penjao tako brzo (molim vas da pogledate par analiza). Avion nije razbijen ali je dobro poderan, i dobio je novi dodatak, localizer antenu (ako uopste znate o cemu pricam).

I za razliku od vas, moji inicijali su dobro poznati redakciji, tako da se ne moram sakrivati iza laznih IP adresa

Avion je otpisan. Ne vrijedi ga ni popravljati.

Podrska za gospodina Alena, ne obracajte paznju i ne pridajte znacaj ovakvim komentarima. Svako postovanje

Ovo je neverovatno. Ljudi bez karaktera i trunke morala pišu o nekom liderstvu stavljajući ljudske živote u drugi plan. Žalosno. A mi koji nemamo izbora ostaje nam samo da se pre leta pomolimo pa šta bude.

Avion je nepopravljiv, a sreća u nesreći je da je mogao izvući lijevi stajni trap normalno..inače bi bilo belaja

Cini se da “analiticaru” smeta cinjenica da beogradski aerodrom pretenduje da bude lider regiona po broju letova i da je po sredi nacionalna kompeticija i nista vise

Ma stari ti si kriv. Ajde priznaj da si se uključio u komunikaciju tornja i aviona i dao mu naredbu da ide sa D5. I to sve iz čiste zlobe i mržnje!

Pa dajte više prekinite tražiti neprijatelja tamo gdje ga nema – nakon svega što se dogodilo ili se događa na vašem aerodromu imate obraza da zamjerate čovjeku koji iznosi činjenice koje nisu vama po ukusu.

Činjenice su istina, sviđalo se vama ili ne.

Ovo je najozbiljniji incident do sada, a imali ste ih i previše.

Sad vidim.Dobro je da mi niste objavili komentar i da ga necete objaviti., kao i ovo sto pise.Sestric je umesao prste i poslao sa ociglednim izmenama. Hvala

Ma urotio se vasceli svet protiv BEG i JU…

Ma sta kazete i nista vise. Zamalo 110 zrtava necije zajebancije. Unisten avion. Graska za greskom. Sta mislite, cega bi onda bio lider? Daj te se dozovite pameti i prestanite brukati sebe i nas, ili neka vas zamene sa nekim pametnijim .
Koga zabole da li je neko lider kad se ovakve stvari desavaju.

Pa on i jeste lider

sem kvaliteta, puno je vazniji – kvalitet, naravno kada nesto gradis na duge staze

Jeste li vi realni? Pa ne vrti se sve oko Balkanskih portala. Jel onaj što vodi Avherald isto se urotio protiv nas Srba i Bgd aerodroma i naše avio kompanije?? Neverovatno…

Vatikanska zavera 100%

Kakve gluposti vi pišete. Desio se ozbiljan incident. Priličan broj ovakvih udesa se u prošlosti završio fatalno. Imali su neverovatnu sreću da su uspeli da polete sa livade onako razbijenog aviona. Tom avionu nema popravke, toliko o ozbiljnosti incidenta. Ostalo je zabeleženo da je kontrola upozorila kapetana da je na intersekciji 5 umesto zadatoj 6. Kapetan je rekao da je ok. U takvim situacijama kapetanova reč je poslednja. On je taj koji odlučuje. Znači ništa od toga nema veze sa aerodromom. Sa njima verovatno ima veze to što je doveden na gejt C2 umesto da je iskrcan na pisti daleko od zgrade. I to će istraga utvrditi čija je bila odluka.

Cini mi se da je t parizeru dobrano istekao rok.Laprrrrr

Uff, kad se pogleda i video, strasno, dobro je orao njive iza pss, cudo da su tockovi izdrzali… ako nista drugo, svaka cast za Embraer, sjajna masina i odlicna reklama za njih.

https://www.facebook.com/marko.bovani/videos/2078582742506042/?idorvanity=1172210226919478&app=fbl

A evo i nesrećnog snimka gde se vidi kako turpija i šmirgla po pisti!

https://www.youtube.com/watch?v=ElvRTJHlq5k

Prilog iz dnevnika TV Nova sinoć, jedini koji su obradili temu kako treba pa pogledajte…

Što bi rekao moj kum Wizz Air Capt: “ni mi nismo spašeni, ali se ovo može prepisati samo ludilu, nikako fatigue. Dozvolu može da pocepa i da ide na pecanja”

Umrite dusmani.sve vam smeta.

@anon 05.31: čovječe, idite se liječiti. I to pod hitno!

Аlene, ne uzbuđujte se i ne reagujte na ovakve plitkoumne provokacije. Autor računa upravo na reakciju. Jadno.

Zivi ti u iliziji i lazi tako ti je lepse,za boje i nisi

Пилот је крив. Али и контрола лета. Њихово је да му нареде шта сме а шта не сме.
Ја баш никада у животу нисам кнап на крају писте узлетео него увек далеко пре краја. Није ваљда да је неко хтео да штеди гориво за 500 или 1000 метара таксирања…

Kontrola leta nema ništa sa tim. Oni su ga pitali da li je siguran da može odatle da poleti i dali mu dozvolu da ide do sledeće tačke koja je +oko 1100 metara. Čovek je rekao da je ok da poleti odatle i samim tim je kontrola svoje ispoštovala. A oni ne moraju da znaju koliko kom vazduhoplovu treba mesta da poleti, to zna i odlučuje posada…

A ko je kriv sto je avion parkiran na C2 dok je Turkish na C1, i ko je kriv sto je dok je trajala drama, poletelo cak tri aviona, i dok je ovaj bio na Taxiju na Hotelu stajao avion za poletanje.

To je druga priča i o tome trenutno ne znam ništa, ali svakako podržavam Vaš komentar.

Mislio sam da je kod nas u Bosni dno dna ali kad vidim Srbiju zapravo vidim šta je medijski mrak!

Srbistan je dno dna svih sfera života u celoj Evropi.

O cemu XXXXX

Severna Koreja, to je sada Vuciceva Srbija.

Ne laži svi mediji u Srbiji pričaju o udesu

Pa da,raspricali se sad,nakon sto su svi svetski mediji objavili i skontali da se ne moze sakriti,a tek komentari Vojinovica sa Tango sixa,ofarbano,prefarbano snstranacki

Ovo nema veze sa Srbijom, to je moglo bilo gde da se dogodi… Ne kažem jer si iz Bosne, jer je volim i moji koreni su iz Bosne… Čista logika…

Naravno da ne sme ali se ipak dogodi. Samo sam rekao da nema veze sa Srbijom kao državom.

Bi li riješenje tih problema bilo dry lease?

Pa evo prema javno dostupnim podacima Marathon je bio zaposlio 12 pilota za E195 iz Srbije. Ti piloti mogu dobiti posao u JU.

👍

Objavili su deo snimka razgovora sa tornjem, ocigledno je da su piloti napravili tesku gresku. Kontrolor ih je upozorio a iz njihovog odgovora se jasno vidi da su znali gde se nalaze, nisu bili u zabludi oko izlaza na kome su, ali su doneli nerazumnu odluku da krenu u poletanje sa tako kratkom stazom ispred sebe. I u kasnijoj komunikaciji se vidi potpuna nesigurnost i konfuzija, u jednom momentu su krenuli prema Avali sa nizom visinom od propisane, zabrinuti kontrolor im je srecom ukazao na to. Sve u svemu strasno, Air Srbija je stvarno kompanija za izbegavanje – do danas samo mislio da je samo zbog nenormalnlh kasnjenja, ali kome oni poveravaju da prevozi njihove putnike?? Strasno i hvala Bogu da nisu stradali, a bili su bas blizu.

Istoga dana u 13,08 taj avion je poleteo za Beč.
Zna li neko sa kog sektora je to učinjeno?

Hvala unapred.

D6, pogledajte snimak na https://youtu.be/0bROGnoXaTs?t=287 gde pokazuje obadva leta

Kako je moguće da je greškom pilota avion uništen, da neće moći da se popravi, i da se to zvanično naziva “malom tehničkom smetnjom” zbog koje je pilot odlučio da se vrate? I da avion u stanju za rashod “nije ugrozio živote putnika u njemu”? I da su ponovnom greškom pilota taksirali do aerodroma dok je iz aviona ostajao trag iscurelog kerozina?

Evo i snimka incidenta:

https://www.facebook.com/share/v/GhtPSbnRJMxMfGa9/?mibextid=w8EBqM

preuzeto sa facebook grupe JAT and Airliners fans

Све експерт до експерта. Браво! А шта је са fly dubai пре две године? Да ли је и то наша грешка?

A šta znači to je?

Zbog čega? Ajde dajte predlog za sledeću kompaniju od koje uzeti avione. To po Vama dođe kao oglas za npr posao vozača kamiona… Traži se vozač kamiona sa iskustvom od 3 god. A ako svi traže vozača sa iskustvom, gde onaj bez iskustva da napravi to iskustvo…

Čija “naša”? Moja sigirno nije, ne radim ni u JU ni na BEG. Greška mora da se individualizuje, a ne konstantno kolektivizira na “nas” pa onda niko nije odgovoran.

Из приложеног бих рекао да Емнраер прави робустне машине. Овај изгледа ко да га је ПВО изрешетао.
Ово је све катастрофа општа. Хвала Богу нико није настрадао.
Има ли ваздухопловна струка начина да одреагује пре него се нешто фатално не деси?

“…jer je Marathon mala i nepoznata, te prilično neiskusna kompanija (stara tek 6 godina)…”

A što onda reći recimo za ETF Airways koji ima duplo manje aviona i duplo manje godina???

Er Srbija ne sme da angažuje tako jeftine i neiskusne kompanije da bi ispunila planove u prevozu putnika. Piloti su krivi,srećs u nesreći.

Jel ovaj avion taksirao do gejta dok mu curi gorivo? Šta se to dešava sa bezbednosnim merama?

Pa nije curilo, tek pošto se parkirao je krenulo

Vidim a mnogim portalima pokušaj pranja KL na Beogradu koje ide do apsurdno/komične dimenzije o “autoritativnom glasu muškog kontrolora” i ostalim glupostima. Moje pitanje ide u smjeru odgovornosti kontrolora tj. uputa je izlazak na D6, a pilot izlazi na D5. Zar nije isključiva dužnost kontolora da vrati avion na zadani izlaz?

Nije. AKL mu je ponudio D6 i pitao ga da li je siguran da može da poleti sa D5. Odluka je bila na kapetanu,AKL je čist kao suza.

Imas snimak kao sto sam Vam rekao onu noc, rekao mu gde je ponudio mu track.

Naravno da jeste.

Sve je uglavnom već rečeno ali ako postoji išta pozitivno u ovome onda bih rekao da je E 195 očigledno dobar avion. Udar je bio ozbiljan, oštećenje veliko, avion star 15 godina je imao “normalno” uzletanje, sat vremena leta, go-around i sletanje. Mašina u koju ću i dalje sedati sa zadovoljstvom, ali ne verujem u Marathon/Air Serbia floti.

Dodacu jos neke informacije koje vidim do sada nisu nigde objavljene:

1. Avion je zamalo doziveo katastrofu odmah nakon poletanja, jer je jedva izbegao ogroman bilbord koji se nalazi na prilaznom putu aerodroma, skoro savrseno poravnato sa umetnutom pistom. ILS antene su lake gradje, ali da je avion udario bilbord, raspao bi se na licu mesta, a verovatno i srusio na sred autoputa, gde bi ko zna koliko ljudi ubio. Na FR24 se moze videti da je avion odmah pri poletanju skrenuo vrlo blago u levo, cime se spasao. Na lokaciji ispod pogledajte streetview za pogled na bilborde
https://maps.app.goo.gl/Rvb2P6vAtYFgtsuK8

2. Navodi AvHeralda i drugih medija da je avion poceo da leti tek 500m nakon kraja piste su tacni iz dva razloga. 12R nema produzena prilazna svetla kao sto ima 12L tako da avion u njih nije udario kako neki pisu, takodje, nakon kraja piste 30L se nalazi nizbrdica koja se nekoliko metara spusta ka prilaznom putu aerodroma sa autoputa. Avion uopste znaci nije poleteo sa piste, vec je sleteo sa nje, skrsio se o ILS antene, zemlja se “spustila pod avionom” dok je isti leteo manje vise horizontalno i zatim je ubrzao i poceo polako da se penje. Ovo pokazuje detaljno: AIP SMATSA Precision Approach Terrain Chart RWY 12L/R
https://smatsa.rs/wp-content/uploads/aip/trenutna_publikacija/2024-01-25/25-Jan-2024-A/2024-01-25-AIRAC/graphics/eAIP/6018973_LY_AD_2_LYBE_3-4-3_en.pdf
https://smatsa.rs/wp-content/uploads/aip/trenutna_publikacija/2024-01-25/25-Jan-2024-A/2024-01-25-AIRAC/graphics/eAIP/6018974_LY_AD_2_LYBE_3-4-1_en.pdf

3. Piloti su koristili pogresne dokumente. Pilot tvrdi da je TORA sa D5 1273m, znaci efektivno manje od toga jer u poravanju avion izgubi koji metar, dok je po Embraeru: Takeoff field length TOW for 500nm, full PAX*, ISA, SL, E5 engines – 1,432m. Piloti vec po ovome nisu imali dovoljno piste, a tek je nedovoljno kad se uracuna da je gornji podatak za domet od 500nm, a BEG-DUS je blize 650nm.
https://www.embraercommercialaviation.com/wp-content/uploads/2017/02/Embraer_spec_195_web.pdf

4. Idalje je nejasno zasto avion nije evakuisan ili barem zaustavljen na pisti. Nigde u svetu se nije ikada desilo da ostecen avion iz kog curi gorivo dodje i parkira se na gate uz zgradu terminala. Pritom, svi argumenti tipa nije se znalo itd… su totalna glupost, jer piloti nisu imali abuslutno ni jedan razlog da avion pomeraju sa piste nakon sto slete. Uradili su low pass preko piste da bi se sa zemlje procenila steta, sto znaci: 1. znali su da je steta izuzetno ozbiljna, 2. imali su, ili su sumnjali na problem sa izvlacenjem tockova, tj. problem sa hidraulikom, 3. znali su da imaju problem sa hidaraulikom jer su na kraju svesno sleteli bez flaps-a, 4. ATC je sigurno videla ozbiljno ostecenje aviona koje smo i mi videli na slikama i sigurno je obavestila pilote o tome. Logicno je, nakon svega ovoga, barem pretpostaviti da neka tecnost curi iz aviona, bilo hidraulika ili gorivo. Cinjenica da su taksiranje na gejt odobrili i podrazali: dva pilota, ATC, vatrogasci, aerodromska uprava, mozda cak i operativni centar JU, je absulutno jeziva. Potpuni nemar od strane svih umesanih za bezbednost putnika i aerodromskih radnika.

Sve u svemu, potpuni blam – nesreca koja je mogla vrlo lako da se izbegne, a jos lakse da se zavrsi mnogooo gore nego sto jeste.

Sve do 4 si napisao tacno.
Opet cu reci on je rekao Pan Pan sto se cuje i na snimku.
Na snimku se cuje jasno kada Sef VB kaze, avion je sleteo,nema vidljivih ostecenja. Tada se cuje razgovor DSP sa HUB koji kaze da ako je avion ispravan ide na C2 odakle je i krenuo.
Poceo je da pusta tecnost tek kada se zaustavio, sto su potvrdili svi.
Po meni pogresna odluka da avion ne ide na Bravo zato sto mu je avion zarvorio jedan prilaz, a Bravo je bio slobodan u tom trenutku. I da je otisao na 3000 ne bi bila greska.
Ovako dolazi na C2 na kojem ga svi slikaju i cim dospeva u medije postaje nesto sto ne mozes da zataskas, po mom strucnom misljenju ozbiljan incident koji je sa pravom nazvan udes.
Odgovorni sef smene ( koji je relativno nov, manje od godinu dana) DSP (dva iskusna preko 10+ godina DSP) i na kraju osobe koje vode AOC , necu ih javno zigosati.
Drugi incident za kratko vreme za koji su odgovorni DSP i AOC.

Nista protiv Vas sto to pisete, ali licno ne mogu da poverujem da je sef VB rekao da nema vidljivih ostecenja, jer je to nemoguce. Tu je ili neko lupiio glupost, ili je sef VB potpuno slep jer je nemoguce da ne vidi onolike rupe u trupu i deformacije na korenu krila. Za to da je avion poceo da pusta tecnost kad je dosao na C2, razne price o pritiscima koji su to izazvali itd. isto ne verujem jer nemaju apsulutno nikakvog smisla.
Svakako je ogroman previd i pilota da prihvati odlazak na C2 jer vec sada znamo da je pilot znao da je avion katastrofalno ostecen, kao i da je sumnjao na otkaz hidraulike. Avion je trebala ili VB ili ATC ili pilot da zaustavi na pisti kao sto bi se uradilo bilo gde drugde u svetu nakon ovolikog ostecenja i tu se stavlja tacka na tu diskusiju, po meni barem. Mogli su i kao sto Vi kazete da ga posalju na Bravo pozicije.
Ovo treba tretirati kao ozbiljan udes jer to i jeste. Avion i putnici su istiniski imali 9 zivota kad su zivi izasli iz toliko ostecenog i onesposobljenog aviona.

Potpuno se slažem sa vama. Dodao bih samo kod zaustavljanja aviona na pisti, i evakuacija putnika i posade iz njega, pa prevlačenje na Bravo poziciju.

👏👏

Na kraju RWY 30L ne postoji ILS tako da uopšte ne postoji LOC antena, možete pogledati u već navedenom AIP Srbija Crna Gora.
Na gore navedenom snimku sa deicing platforme može se videti kako Emraer “kosi” svetiljku. Pogledajte.
Poslednje tri svetiljke su uzdignute kako bi bile u nivou RWY što se i vidi na skici odnosno karti Precision Approach Terrain chart za RWY 12R. No izgleda da je pre toga pokupio još nešto pre toga, slabo se vidi na snimku. Sva sreća da su zbog izmeštenog praga THR 12R prilazna svetla ukopana u asfalt inače bi bilo svašta.

Hvala na informaciji, sad sam se zagledao i stvarno 30L nema ILS, nikada to do sad nisam primetio.

Ali ima 12R kroz ciju prilaznu ravan je avion prvo izorao pa onda i proleteo…

Samo SALS

Postoji loc antena za pistu 12R sto je suprotan pravac od 30L sa koje je avion poleteo, mislim poleteo je sa trave, a ne sa piste… znaci kraj piste 30L je pocetak piste, ako izuzmemo malo izmestenog praga, 12R koja ima ILS.

LOC antena se uvek nalazi na kraju RWY na koji se sleće a GP levo iili desno oko 300 m od THR na koji se sleće.
Nesporno je da RWY 12R ima ILS ali se LOC antena nalazi iza kraja RWY 12L na 3114 metara od THR 12R.

Antena za 12r se nalazi iza kraja 12l, sjajan si, kao i vecina “strucnjaka” u srpskoj avijaciji…
Procitaj prvo sta si gore napisao, da na kraju 30L nema ILS, ne znam ni sta si hteo time da kazes,a onda i ovo, da je loc antena za 12r na kraju 12L. Zanimljivo…

A ko će da plati štetu, pa avion je totalka.

A da nije ta Maraton kompanija u posrednom vlasništvu nekog domaćeg tajkunčića, ne bi me čudilo.

Nabavice na isti način kao i predhodne avione /kada sam napisao da ce nabaviti isti tip aviona E 195/…pitanje je da li će Air Serbia nastaviti saradnju sa Marathonom…ovo je ozbiljan incident.Gospodine Alene potpuno ste u pravu da je procedura za pilote jedna u kompaniji kao što je Air Serbia…a druga u kompaniji poput Marathona

Вођа ваздухоплова је био Италијан, инсттруктор на овом типу авиона.

Biti će toga još…
Ovo ljeto za CA rade renomirane svjetske tvrtke…
Jedna od njih je već imala katastrofu…
Biti će zanimljivo.

Da, za njih ovo ljeto radi firma koja je imala katastrofu u kojoj je bio čitav niz nepravilnosti; između ostalog i slijepi putnik itd, itd…

Ocito misli na Trade Air

Croatia Airlines CA

Da, 30.10.2005., 22 sata . Bergamo.
Ne manifestirani putnik, zaposlena u MPPV.

Hteo reci čovek OU..

Iz nekog razloga mi nije objavljen komentar.

Nije istina da niko nije ništa objavio.

Blic je objavio ceo tekst uključujući slike i snimak sa tvitera.

Ajde da vidimo da li ce moj komentar da bude objavljen.

Pa niste trazili dovoljno izgleda.
Kurir je objavio vest 18.02.2024. 19:09h
RTV je objavio 18. februar 2024. 21.31
Blic je objavio 18.02.2024 19:01
B92 je objavio 18.02.2024. / 19:12
Alo je objavio 19.02.2024 07:09
N1 je objavio 18. feb 2024 20:24

Naravno i vazduhoplovni portal je objavio.

Itd, itd.. je li treba jos?
.

Sad vec menjamo narativ, od toga da niko nije objavio vest, do toga da vam se ne svidja sta je pisano.

Sta mogu da napisu ako nema zvanicnih informacija i izvestaja? Kao sto vidimo ima vesti samo nekoliko minuta nakon tog dogadjaja. Znas izmisljanje da je nesto zataskano.

A vec danas koliko zelite izvestaja i analiza.

A citiranje tvitera, bez ikakve provere i nije neko novinarstvo.

Alene, što se vređate
Evo B92 (koji je iz proevropskog prešao u režimski medij) je objavio članak u 19:12 a poslednja izmena je u 22:45, i oni pominju ozbiljna oštećenja i prikazuju snimak (koji su svi uključujući i vas preneli).

N1 (koja je kritički nastrojena) je objavio vest oko 20:25 i koja je mnogo blaža.
Činjenica je da u prvo vreme nije ni moglo mnogo da se zna, već su informacije došle ipak kasnije.

Portal na kom ste vi pisali nekada je isto objavio vest a penele su ga i agencije.
Sve u svemu, to nije deo gde bi tražili problem.

Problem je u tome što je avion udario u stub osvetljenja!!!!
Ja koji apsolutno verujem u bezbednost avio saobraćaja sam krenu da razmišljam o tome.

Evo, pošto mi je po prvi put obrisan komentar na drugom portalu, napisaću ovde: mediji su očigledno morali da prekinu sa izveštavanjem i da samo prenesu saopštenje kompanije, pojedini su čak i obrisali vesti do kojih su sami došli pre nego je stiglo saopštenje. To nije novinarstvo, odnosno to je ruski stil slobode medija. Svakako je pametnije sačekati nego objaviti netačnu vest ali ništa što su mediji objavili, a posle brisali, nije bilo netačno. Ovo je prvorazredna vest zbog koje bi svaki medij prešao na izveštavanje “iz minuta u minut” što uostalom i čine kad god se dogodi neka slična situacija napolju. Tako imamo paradoksalnu situaciju da smo o otpadnutim vratima na avionu negde tamo preko pola sveta znali sve detalje odmah (koliko mobilnih telefona je ispalo, čija majica je pocepana…), a u ovoj situaciji pojedini mediji do jutros nisu izvestili ni da se ozbiljan incident dogodio. Ali – ničija nije gorela do zore.

Tocno Alene. Ja sam trenutno u Americi i procitala sam na Twitteru o incidentu. Nigdje osim ovdje nije bilo ni rijeci o incidentu Air Serbie. Isla sam na blic, kurir i n1 i nigdje se nije moglo nista procitati. N1 i nova su izjutra pisali i nitko vise. O ovakvoj vijesti se ne bi trebalo skrolati mnogo kao sto neki sugeriraju ovdje.

Која компанија ће да објави да је безбедност путника била угрожена?! Наведите макар једну.

Blic je sve objavio jucer pa onda danas porezao clanak

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!