zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz regije

Tuzla otkazala samo 0,9% letova

Tuzla je u 2022. imala oko 3600 operacija. Pritom je otkazala 23 dolazna leta (1,2%) i 8 odlaznih letova (0,5%). Često kada slušamo velike kritike na Tuzlu i na tolika otkazivanja letova. No, kako je otkazanih samo 31 let ili 0,9% letova to je istinski zanemarivo. Takav broj otkazivanja ne opravdava višemilijunsku investiciju u CAT III.

Istovremeno Tuzla je opslužila velik broj letova iz Banja Luke, još veći iz Sarajeva radi tamošnjih klimatskih uvjeta. Opsluživalo se i po 8 aviona odjednom, a imati 4 ili 5 aviona na stajanki nije bila neuobičajna pojava u Tuzli ove i prošle zime.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Aerodrom Tuzla

29 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Danas je završena procedura izbora nadzora, a potpisan je i ugovor sa izvođačem radova čime su izvršene sve potrebne radnje kako bi aerodrom Tuzla nakon 25 godina svog postojanja dobio novi, moderni i funkcionalni parking prostor!

Uporedo sa povećanjem broja destinacija i putnika koji putuju sa aerodroma Tuzla, osjetila se potreba i za proširenjem parkinga čiji kapacitet nije mogao da zadovolji potrebe svih korisnika aerodroma.

Rekonstrukcija parkinga aerodroma podrazumijeva asfaltiranje površina koje nisu dosad asfaltirane, te rekonstrukciju i asfaltiranje postojećeg parkinga.

Kapacitet parkinga će ubuduće biti 312 parking mjesta, imaće dva ulaza i tri izlaza čime će znatno ubrzati protok auta.

Što se tiče naplate parkinga uvodi se sistem naplate na dva automata koji će biti smješteni na parkingu dalje od dosadašnje naplatne kućice odnosno rampe tako da se korisnici koji plaćaju parking više neće zadržavati na samom izlazu i tako praviti dodatne gužve pri plaćanju i izlasku sa aerodroma.

Projekat čija vrijednost prelazi milion KM, finansiran je dijelom Vlade FBIH, a dijelom iz vlastitih sredstava Aerodroma Tuzla!

Pored konstantnih pregovora sa avio kompanijama uz zahtjeve za uvođenje novih avio linija i povećanja avio saobraćaja sa tuzlanskog aerodroma, na aerodromu se uveliko radi i gradi, a ujedno se planiraju i novi projekti.

Napomena stručnjacima, Tuzla već ima ILS kategorije I, prilazna svjetla su izgrađena u dužini 720 metara, do punog profila od 900 metara treba još 180 metara da se izgradi, ali za cat I nam nije od operativnog značaja jer RVR i vidljivost za maglovitih dana prosječno budu ispod 300 metara, tj. minimumi su daleko ispod minimuma za cat I.

To pise tako ali to nije za mene ni CAT I znate li vi da se tih 180 metara dugo godina vrti i “gradi”

ILS je instaliran nekad oko 2009 godine i funkcionirao je dobro i sa prilaznim svjetlima dužine 400 metara, koja tada nisu izlazila iz gabarita iza ograde MAT-a. Minimumi za slijetanje tada su bili 1000 m vidljivosti duž piste i procenat nespjelih slijetanja je bio marginalno veći nego danas. Poslije temeljite rekonstrukcije horizontalne i vertikalne rasvjete rubnih svjetala piste i prilaznih svjetala sa daljom izgradnjom se stalo zbog sudskog spora koji je u toku. Svjetla prilaza neće biti završena dok se sudski spor ne završi i posiječe privatna šuma koja ih zaklanja. Instalacije su postavljene u punoj dužini ali nema smisla stubove i rasvjetu postavljati u šumi. Na tok sudskog spora ne može uticati ni jedan direktor aerodroma, isto kao što ne smije da se upušta u uzurpaciju privatne svojine. Kao što rekoh, višegodišnjim mjerenjem je ustanovljeno da je prosječna vidljivost duž piste za vrijeme problematičnih dana ispod 300 metara, dužina prilaznih svjetala postaje irelevantna jer zbog minimuma od 550 metara vidljivosti duž piste tj RVR-a koji je ispod minimuma za CAT I AVION I NE SMIJE DA KRENE U PRILAZ, pa ili čeka u zraku poboljšanje ili odmah divergira na drugi aerodrom. Priča o svjetlima među laicima postaje polako degutantna jer niko nikad ne kontaktira struku tj. korisnike – pilote i kontrolore letenja – nego svi kao papagaji ponavljaju nema svjetala nema svjetala. Rješenje je u instalaciji najmanje ILS CAT IIIA i to samo ako studija izvodljivosti pokaže da ga je uopšte moguće implementirati na tuzlanskom aerodromu. Ako studija bude pozitivna onda će se sprovesti i studija isplativosti jer bi ulaganja u CAT III bila astronomska – ponovni redizajn horizontalne i vertikalne rasvjete, ugradnja centralne linije piste i rulnih staza i instalacija novih navigacionih uređaja uz redizajn dolaznih i odlaznih procedura za avione, a uz sve to tuzlanska kontrola letenja je proceduralna tj. radi bez upotrebe radara, pa bi i BHANSA morala da uvede i radarsku sliku i obuči kontrolore… A sve to radi manje od 1 posto neuspjeih slijetanja radi magle.

Može i CAT 1 ili CAT 2 jeftinija varijanta,važno je nešto uradit oko rasvjete koja godinama pravi probleme na TZL.

To bi sigurno privuklo nove investicije i projekte oko razvoja i imidža aerodroma…

Kategorija I (CAT I): visina odluke koja nije niža od 60 m (200 ft) i sa vidljivošću ne manjom od 800 m ili dometom piste najmanje 550 m

Kategorija II (CAT II): visina odluke niža od 60 m (200 ft), ali ne niža od 30 m (100 ft) i domet piste najmanje 300 m

Kategorija IIIA (CAT IIIA): visina odluke niža od 30 m (100 ft) ili bez visine odluke i vidni domet uzletno-sletne staze ne manji od 175 m

Kategorija IIIB (CAT IIIB): visina odluke niža od 15 m (50 ft) ili bez visine odluke i domet vida na pisti manji od 175 m, ali ne manji od 50 m

Kategorija IIIC (CAT IIIC): nema visine odluke i nema ograničenja vidnog dometa na pisti.

MAT nece nikad uradit rasvjetu…

Neda čovjek šumu da mu sijeku haha😂

Baš. Bosna je to. Privatna svojina i zakoni su jako strogi.

Wizz otvara letove za Istanbul
Valjda otvori i iz Tuzle za IST jer bi tu sigurno imali profit

Wizz Air je objavio da uspostavlja letove iz Istanbula ka Londonu, Budimpešti i Abu Dhabiju

I Iasiju, već su u prodaji.

Alene da li ste pokusali dogovoriti sastanak sa direktorom MAT

I sta je bilo na kraju hocete li uspjeti razgovarati o novim projektima na MAT liniji za Istanbul i ostalo

MA fire at your will…

mislim na Mirzu da ospe paljbu kao najjaci kriticar rada MATa 😃

Posto vidim da ste sa MAT ajde uradite 3 gejt i parking na vrijeme i barem CAT 1 pa da vas niko ne kritikuje
Wizz i Ryanair stali nigdje novih linija…

osim zamaaera u klasteru su i:

(Slovenija)

(BiH)

(Srbija)

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!