zamaaero@gmail.com

+385(0)1/3465886

zamaaero@gmail.com | +385(0)1/3465886

Novosti iz svijeta

Emirates ukinuo 9 linija za SAD radi 5G

Emirates je ukinuo 9 linija za SAD radi straha od 5G smetnji na radio visinomjerima u Boeinzima 777. Emirates će letjeti samo za New Yorki, Los Angeles i Washington. Jednako tako ANA i JAL su ukinuli letove za SAD iz istog razloga.

autor: Alen Šćuric, analitičar (Zagreb), foto: Emirates

27 Komentar/a
Najnoviji
Najstariji
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare

Je li Turkish počeo mijenjat zrakoplove prema SAD?

Za sada su za sutra, 20.01. i prekosutra 21.10. na većini letova iz IST za SAD B777. Za dalje nisam gledao jer je još prerano. I LH je promijenila tipove samo danas i sutra dok je za subotu još “po starom”. Ili će se mijenjati u hodu ili je istina ono što je Swiss objavio (da će provideri u blizini aerodroma isključiti 5G).

Slijede i LH, OS i LX sa letovima planiranim sa 747-800, 777 i A340…

Danas je za LAX iz FRA umjesto 747-800 išao 747-400, OS je danas za EWR išao sa 767 umjesto 777, LX je danas koliko sam vidio za NYC išao sa A330, za ORD je išao 777… Izgleda da se odlučuje “u hodu”…

Dodatak: SWISS za zada ostavlja 777 u saobraćaju i kažu da je u blizini aerodroma ograničena upotreba 5G mreže i stoga su danas poslali 777 za ORD LAX i SFO…

Prema informacijama koje ja imam, prvenstveno su pogodjeni B777 i B787. FAA je izdala upozorenje za oba tipa. EK je ukinuo ove destinacije: Boston, Chicago, Dallas, Houston, Miami, Newark, Orlando, San Francisco i Seattle, dok A380 letovi za JFK i LAX za sada ostaju. I ANA, Japan Airlines i Air India ogranicavaju promet za SAD. Ali i kod drugih tipova se javljaju problemi. Tako je na prilazu na 10L na Palm Beachu kod jednog CRJ visinomjer kompletno “ispao”.

Mesate radi i zbog konstantno.

Emirati nisu jedini koji su zaustavili letove.

Radi se o utjecaju signala mobilnih operatera u području frekvencija od 3,7 do 3,98 GHz koje interferiraju s radarskim/radijskim altimetrima koji rade u području frekvencija od 4,2 do 4,4 GHz, zbog čega ti altimetari pilotima i različitim zrakoplovnim sustavima koje podržavaju daju potencijalno lažne podatke i tako ugrožavaju sigurnost zračnog prometa, posebno tijekom polijetanja i slijetanja u uvjetima slabe vidljivosti.

Radi se o utjecaju signala mobilnih mreža AT&T i Verizon u rasponu od 3,7 do 3,98 GHz koji interferiraju s radarskim/radijskim altimetrima (visinomjerima) koji rade u području frekvencija od 4,2 do 4,4 GHz, zbog čega ti altimetri pilotima i drugim zrakoplovnim sustavima koje podržavaju daju potencijalno lažna očitanja, ugrožavajući sigurnost zračnog prometa, posebno tijekom polijetanja i slijetanja u uvjetima slabe vidljivosti.

Hvala. Ovo sto ste vi napisali je bitnije od samog navodjenja odustajanja neke kompanije.

Odgođeno je paljenje sistema oko i na samim aerodromima jer je veliki broj kompanija najavio odustajanje ili velika kašnjenja. Naročito velike probleme bi imali širokotrupni avioni. potencijalno mješanje frekvenci moglo da utiče na osjetljive instrumente u avionu kao što su visinomeri i da znatno ometu letačke operacije pri lošoj vidljivosti.
Kako se sad piše vjerovatno će doći do promjene elementa 5g mreže.
E sad je samo pitanje ko je dozvolio da uopšte budu “u blizo” frekfrencije.

Mobilni operateri su izvrsni platiše i regulatori frekvencijskog spektra odlično zarađuju prodajući eter i pokušavaju u svim frekvencijskim područjima ugurati mobolne operatere gdje god ima mjesta. Nažalost planeri frekvencija nemaju previše iskustav s praksom i zanemaruju probleme s terena. Posebno su grešni mladi inženjeri (tkzv digitalci) koji gledaju samo brojeve i ako se ne poklapaju smatraju da nema poteškoća za njihovu blisku uporabu. Međutim na terenu nastanu poteškoće i smetnje posebno kada se u prijamnoj anteni radarskog sustava susretnu jaki odašiljački signal bazne postaje mobilnog operatera s jedva primjetnim reflektiranim signalom radarskog visinomjera. Naime visinomjer hvata tek slabe signale koji se odbijaju od tla. Regulatori su prodali frekvencijski spektar i uzeli milijarde, a tisuće aviona već imaju ugrađene sustave koje je teško mijenjati. Problem nije jednostavan i mislim da će se teško naći rješenje a da nitko ne bude oštećen. Za sada su napravili to da na nekim lokacijama gase bazne postaje u blizini aerodroma.

Ja kad sam pravio stubnu trafo stanicu na svojoj hali morao sam da prikupim saglasnosti od MUPa, Elektro, vodovodnu, Telekom i ko zna kakvu sve ne sagalsnost (ne sjećam se da li su tražili saglasnost lovnog i ribolovnog udruženja) a da to printom nije ni objekat, samo stub i to u Balkanskoj “vujoje*ini” a najrazvijenija zemlja svijeta pravi takve greške pa to je neshvatljivo. Ova planeta je definitivno upala u crnu rupu koja je totalno izvrnula logiku kod ljudi…

Pretplatite se na

DNEVNI BILTEN

– bitno više novosti (svaki dan >15)
– bitno svježije novosti nego na zamaaero
– stiže na vaš e-mail svaki radni dan

Na Dnevni bilten su pretplaćene najveće institucije i zračne luke

Pročitajte više>

POŠALJITE NOVOST

Budite i vi novinar zamaaero!
Ako pošaljete 10 novosti koje objavimo možete postati honorarni suradnik
i pisati za novac!